Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 augusztus 05, szerda | 32. hét | Krisztina

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 5.

Hogyan vonjuk be a gyermekeket a karácsonyi készülődésbe?

Az ünnephez a készülődés is hozzátartozik - vonjuk hát bele csemetéinket is. A pedagógia tanulmányokat folytató sorstársaknak nem kell bemutatnom, hogy mennyi gyerekekkel kapcsolatos elgondolást, tézist próbálnak elsajátíttatni velünk oktatóink hallgatóéveink során. Az első elképzelések még nem értékelték a gyerekeket, szinte tárgyként kezelték őket, míg végül a modern pedagógiai irányzatok védelmük alá vették a csemetéket, és felértékelődött szerepük a család életében is.

A gyermeket vállaló szülők sem egyformák, nincs két egyforma ember, nevelési elgondolás, stílus sem. De mindenképp fontos, hogy ugyanúgy bevonjuk őket a mindennapi élet teendőibe, mint az ünnepiekbe már kiskoruktól fogva, mint a többi felnőtt családtagot.

A kisebbektől a tinikig a legváltozatosabb tevékenységekbe segíthetnek, persze ami a legfontosabb, hogy azt érdeklődésből tegyék, és örömet okozzon nekik.

Első teendő lehet a karácsony előtti nagytakarítás. Itt érdemes lehet egy takarítási tervet összeállítani, és kiosztani a tagok között a munkálatokat. Ezt akár karácsonyi mágnessel rögzíthetjük a hűtőre, vagy akár a konyhai üzenőfalra kitehetjük, hogy tudatosodjon mindenkiben a neki szánt feladat.

Az ünnepek előtti nagybevásárlás listájának összeállítása érdekes feladat a nagyobb gyermekeknek, illetve a menü összeállításában is kérhetjük tanácsukat. A nagyobbacskák akár saját sütemények elkészítésére is vállalkozhatnak.

Ha megvannak a rokonok, ismerősök ajándékai, bátran kérhetünk a csemetéktől csomagolási ötleteket, a kreatív feladat mindig felcsigázza a jó kézügyességű gyermekeket. A takarítás, bevásárlás, menü összeállítása után a kisebbekkel tervezzünk dekorációt, adventi koszorút. Nincs is annál nagyobb büszkeség; emlékezzünk csak vissza saját gyerekkori emlékeinkre, mikor a kezünk munkájával készített dísz felkerült a karácsonyfára, és mindenki megcsodálta azokat.

Adni és kapni mindenki szeret. Az már egyénfüggő, hogy kinek mi okoz nagyobb örömet. Ha szeretnénk a megfelelő ajándékkal meglepni gyerkőceinket, írassunk velük egy kívánságlistát a Jézuskának levél formában. Így nem lepjük meg őket olyan ajándékkal, aminek nem örülnek, valamint az irománynak szabhatunk kritériumokat, aminek segítségével pedig fejlesztjük fogalmazási, dekorációs készségüket. Ezen a példán megtaníthatjuk nekik játékos formában a levélírás alapvető ismérveit is.

Az utolsó lépések között szerepelhet a főzés, sütés, amiből kortól függetlenül kivehetik részüket. A kisebbek sokat tanulhatnak a látottakból, a nagyobbak résztvevők is lehetnek. Ha ehhez nem lenne kedvük, vagy hátráltatnának minket a sürgés-forgás közben, bízzuk rájuk addig a fa díszítését egy másik felnőtt jelenlétével.

Ami a legfontosabb, arra sarkallni a gyerkőcöket, hogy aktív részesei legyenek az ünnepi előkészületeknek, és érezzék, hogy az ő segítségük is nélkülözhetetlen az eredményes munkához. Sok terhet levesznek majd a vállunkról, és örömmel fog eltölteni minket is, hogyha boldognak látjuk őket.

Karácsonyi receptek

Tűzdelt pulykamell, dióval töltött almával

Hozzávalók:
1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
 
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá (kb. egy deciliternyit), fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben, nagyjából egy óra alatt, megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát a húson ropogósra pirítjuk. Aki idegenkedik a fokhagymától, az mielőtt feltűzdeli a szalonnát, kevés majoránnával fűszerezheti a húst.
Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk. Tálalásnál a rizst meglocsolhatjuk a felforrósított pecsenyelével.
A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat karalábévájóval kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük. A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben egészen kis lángon 12-15 perc alatt megsütjük.

Angol karácsonyi sütemény

Hozzávalók:
22 deka liszt, 22 deka cukor, 22 deka vaj, 4 egész tojás, 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió
 
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele a citronád, mandula, fekete aprószőlő, mazsola és kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Göttingen


Weihnachtsmarkt - Görlitz


Weihnachtsmarkt - Ludwigsburg

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 5-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/