Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2018 december 10, hétfő | 50. hét | Judit, Loretta, Eulália

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 10.

Megnyílt a Szeretetposta Nagykarácsonyban, startolt a Postangyal

Ismét megnyílt Nagykarácsonyban a Szeretetposta.

A Magyar Posta immár 21. alkalommal várja kis és nagy ügyfeleit, hogy karácsonyi bélyegzővel láthassa el a leveleket, a képeslapokat. A hagyományoknak megfelelően az ünnepi küldeményeket minden héten más-más grafikájú lenyomattal továbbítják. Az idei bélyegzőket Baticz Barnabás grafikus tervezte, és a korábbiaktól eltérően nem feketék, hanem zöldek.

Az is hagyomány már, hogy a Magyar Posta karácsonyi forgalmi bélyeget bocsát ki az ünnep tiszteletére. Idén két, stílusában teljesen eltérő bérmentesítő nyomatot vásárolhatnak az érdeklődők, a felhasználók és a gyűjtők a postákon. A 75 Ft-os címleten - Hajdú József művészfotója alapján - Feszty Masa festőművész Úti Boldogasszony kegyképe látható. A 100 Ft-os bélyegkép karácsonyi hangulatot idéző, játékos grafikai kompozíciót ábrázol. Az elsőt Baticz Barnabás, a másodikat Benedek Imre tervezte. A 75 Ft-os a Pénzjegynyomdában, a 100 Ft-os az Állami Nyomdában készült.

Ismét meghirdette a Magyar Posta Postaangyal akcióját. Idén az adventi hetekben minden Start illetve Start plusz módon feladott csomag bérmentesítéséből 40 Ft-ot félretesz a társaság. Az így összegyűlt pénzt csecsemőéletmentő berendezés vásárlására ajánlja fel a posta az Országos Mentőszolgálatnak. Tavaly 9 millió forint gyűlt össze, amelyből lélegeztetőgépet vettek egy veszprémi mentőkocsiba. Idén várhatóan hasonló berendezéssel szerelnek fel egy debreceni mentőautót koraszülöttek ellátásra.

A Postaangyal az idén 4 éves, 2006-ban "született". Más módon már korábban is részt vett önálló karitatív akciókban a Magyar Posta. Legelőször 1913-ban bocsátott forgalomba 2 filléres feláras bélyeget a társaság. Akkor a Krassó-Szörény vármegye árvízkárosultjainak gyűjtöttek pénzt.

Forrás: inforadio.hu

Karácsonyi receptek

Halászlé

Hozzávalók:
35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só.
 
Elkészítés:
Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes- és erős paprikával, sóval, és közepes forrással kb. 60 percig főzzük. Utána ezt a levet átszűrjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, ill. a lecsót, és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad keverni, csak rázogatni. Tálaláskor utánízesítjük, karikákra vágott zöldpaprikát tehetünk a tetejére. Jó halászlé főzhető tisztán pontyból is. Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől kezünk összetapad.

Tárkonyos halleves

Hozzávalók:
600 g pontyfilé, 80 g vöröshagyma, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 100 g zeller, 20 g liszt, 50 g vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 150 g zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet
 
Elkészítés:
A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra daraboljuk. A vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Zsírjára lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, és enyhén megpirítjuk. Ezután felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel keverjünk el, és így adjuk az egészhez, mert különben kicsapódik). Ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Freiburg


Weihnachtsmarkt - Zwickau


Weihnachtsmarkt - Nürnberg

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 10-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/