Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 december 13, péntek | 50. hét | Luca, Otília, Lúcia, Éda

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 13.

Karácsonyi vásárok Németországban

Aki nem látott még a német karácsonyi vásárt, bizonyára nehezen tudja elképzelni, miért érdemes a karácsonyi bevásárlást külföldi utazással egybekötni. Aki viszont ismeri a német karácsony varázsát, egészen biztosan sejti, mitől olyan különlegesek a németországi karácsonyi vásárok.

Bár Magyarországon is egyre több városban rendeznek karácsonyi vásárokat, némi alkalmi díszítéstől eltekintve ezek nem sokban különböznek egy szokványos kirakodó vásártól. Van telát mit ellesniük a hazai vásár szervezőknek a karácsonyi vásárok nagymestereitől, a németektől tanulniuk. A weihnachtsmarkt-deutschland.de szerint több, mint 2500 német városban tartanak idén karácsonyi vásárt. A hagyományőrzésre és az ünnepi hangulat megteremtésére mindenhol külön gonddal ügyelnek a vásár szervezők, ami a dekoráción is és a fellelhető választékon, de a vásárok helyszínein napról-napra rendezett színvonalas programokon is látható.

Nem véletlen a példaadó színvonal. Európában sok karácsonyi szokás - így a karácsonyfa állítás is - német eredetű. Egy legenda szerint ugyanis Szent Bonifác 781-ben Germániába utazott a pogányok megtérítése céljából, amikor is a pogány szertartások meghiúsítása érdekében Geismarban kivágta a szent tölgyet, de ezzel a helybéliek éktelen haragját váltotta ki. Hogy mentse a menthetőt, egy fenyőfát ültetett a helyére, színesre festett dióval és gyertyákkal díszítette – így még a pogány tűzszertartást se kelljen nélkülözni.

Mire elterjedt német földön a karácsonyfa-állítás szokása, addigra a karácsonyi, jobban mondva: decemberi vásárok is kialakulóban voltak. Akkoriban ezek a vásárok leginkább még arra szolgáltak, hogy az emberek élelmet és praktikus dolgokat szerezhessenek be a hideg évszakokra, de persze ha már ott voltak, az ajándékokat és a díszeket is megvásárolták. Ezek a téli vásárok a XVI. századra mindenütt elterjedtek német földön, innen pedig lassan elindult a karácsonyi vásár világhódító útjára.

Forrás: travelline.hu

Karácsonyi receptek

Hagyományos karácsonyi puding

Hozzávalók:
23 dkg sótlan vaj, 2 ek. fekete melasz, 1,8 dl brandy , 2 citrom leve és reszelt héja, 2 narancs reszelt héja, 4 tojás, 23 dkg zsemlemorzsa, egyenként 23 dkg ribizli, mazsola és muskotálymazsola, 23 dkg nyers nádcukor. 8,5 dkg sima liszt, 8,5 dkg aprított, pirított mandula , 8,5 dkg aprított, pirított dió, 8,5 dkg aprított, kandírozott gyömbér, 1 nagy alma apróra vágva, 1 ek. őrölt szegfűbors és szerecsendió, 1 ek. őrölt szegfűszeg
 
Elkészítés:
Kis lángon olvasszuk fel a vajat és a melaszt egy lábasban. Miután kihűlt, adjuk hozzá a brandyt, a citromlevet, a citrom- és narancshéjat és a felvert tojásokat. A maradék hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban. A tojásos masszát keverjük a száraz hozzávalókhoz. Helyezzük egy jól kizsírozott, 1 kg-os kerek pudingformába és gőzöljük 6 órán át. Hűtsük 10 percig, majd vegyük ki a formából. Burkoljuk be műanyag fóliával (folpack) és tároljuk 2 hónapig. Tálalás előtt gőzöljük újabb 1,5 órán át.

Tojáslikőr

Hozzávalók:
200 ml 90 fokos alkohol, 80 ml rum vagy megfelelő rumeszencia, 3 tojássárga, 50 dkg cukor, fél liter tej, fél rúd vanília.
 
Elkészítés:
3 tojás sárgáját elkeverjük 25 dk cukorral, közben 1/2 liter, szintén 25 dk cukorral édesített tejben megfőzünk fél rúd vaníliát, s hűlni hagyjuk, míg langyos lesz. Ekkor hozzáadjuk a cukorral elkevert tojás sárgáját, és gyenge tűznél sűrűre főzzük. Kihűlés után ehhez a tojásos-tejes masszához kanalanként belekeverünk 200 ml 90 fokos alkoholt és 80 ml rumot vagy megfelelő rumeszenciát. Rum helyett konyakot is használhatunk. Íze még pikánsabb, ha 5 g narancseszenciát is teszünk bele. Fogyasztás előtt érni hagyjuk.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Koblenz


Weihnachtsmarkt - Chemnitz


Weihnachtsmarkt - Deggendorf

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 13-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/