Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 április 23, kedd | 17. hét | Béla, Adalbert

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 23.

A MikulásGyár

A MikulásGyár

A MikulásGyár
A MikulásGyár

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a MikulásGyár. A rendezvény elsôdleges célja, hogy a rászoruló gyerekeknek és családoknak segítsen a karácsonyi ünnepet könnyebbé és szebbé tenni. A rendezvény december 11-22. között tartott nyitva.

A Budapest, Felvonulási téri helyszínen lévő óriás-sátorba várják az adakozókat és az ajándékokat, a tartós élelmiszereket, a tisztítószereket, a játékokat, a ruhákat, a könyveket és mindent, ami könnyen csomagolható és szállítható. Az ajándékokat nem szükséges semmibe sem becsomagolni, ezt a feladatot az önkéntesek elvégzik.

Az adományokat, felajánlásokat nem csak a Felvonulási téren, hanem 12 hazai Plazában is le lehetett adni. Az adakozók az ország valamennyi postáján ingyen feladhatták csomagjaikat a Mikulásgyárnak, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatta azokat a posta.

Mivel a MikulásGyár elkötelezett híve a "gyerekek a gyermekekért" programnak, minden délután óvodás és iskolás csoportok látogattak el a helyszínre, ahol találkoztak a Mikulással, részt vettek a kis mikulástoborzón, segíthettek ajándékokat csomagolni. Ezzel már kisgyermek korban megmutatták nekik, hogy mennyire fontos a "társadalmi szerepvállalás", és hogy odafigyeljenek egymásra.

2005 decemberében az ország legnagyobb jótékonysági akciójának megvalósítása volt a cél. Az 1997 óta működő Szociális Depó, a Magyar Vöröskereszt szociális ellátórendszerének segítségével a szervezők közel húszezer rászorulónak tették könnyebbé karácsonyát. Az alapítók célja volt az is, hogy a céges adományozókon túlmenően az egyes állampolgárokat is arra ösztönözzék, vegyenek részt ebben az egyedülálló eseményben.

Idén sem siker nélkül - a Magyar Vöröskereszt összesítése szerint a nehéz gazdasági körülményeknek dacára idén 30 százalékkal haladja meg az adományok, dobozok száma a tavalyi számot. A Magyar Vöröskereszt közleménye tartalmazza, hogy a céges adományozóknál jóval nagyobb számban jelennek meg a magánszemélyek. Idén a cégek, még a legnagyobbak is, azok is, amelyek megtehetnék, nem igazán adakoznak, adományoznak, ezért a 30 százalékos növekedés még értékesebb számunkra.

Az ajándékok rendeltetési helyre juttatásában is a Magyar Vöröskereszt működik közre. Segítségükkel biztosított a csomagok ellenőrizhetően jó helyre - rászorulóknak és nagycsaládosoknak - való eljutása. Olyanoknak, akiknek a karácsonyfa alatt e nélkül valószínű semmi nem lenne idén sem - mér, ha egyáltalán jutna karácsonyfára egyáltalán.

Karácsonyi receptek

Drezdai püspökkenyér

Hozzávalók:
Tésztához: 10 dkg mazsola, 10 dkg fekete szemű mazsola, 3 evőkanál rum, 5 dkg élesztő, 1/8 liter tej, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg zsír, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 teáskanál só, fahéj, vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mandula.
Ezen kívül: 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 5 teáskanál porcukor.
 
Elkészítés:
A mazsolákat áztassuk a rumban. Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen, 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük. A tésztát kenyér formára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük. Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral.

Habcsók

Hozzávalók: (25 darabhoz)
2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 3 dkg étkezési keményítő.
 
Elkészítés:
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb "csókokat" nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Emden


Weihnachtsmarkt - Schneeberg


Weihnachtsmarkt - Coburg

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 23-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/