Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 szeptember 18, szombat | 37. hét | Diána, József

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 18.

Karácsonyi vásárok Németországban - Frankfurt/Main

Az adventi énekek szerelmeseinek a csodálatos Frankfurt karácsonyi vásárát ajánljuk, amely nemcsak óriási (több mint 200 stand kavalkádja és hárommillió látogató), de összehasonlíthatatlanul változatos programkínálattal büszkélkedhet. A vásár kezdetét és végét harangjáték jelzi, amelyen 10 templom 50 harangja cseng, kong, zúg egyszerre, megadva ezzel az ünnepi hangulat kezdő- és záróakkordját. Szerdánként és szombatonként a vásári nézelődést fúvósok koncertje színesíti a Nikolaikirche erkélyéről, péntektől hétvégenként nemzetközi csoportok esti karácsonyi zenéjének lehetünk fültanúi, sőt mindennap közös énekléssel fejleszthetjük adventiének-tudásunkat a Liebfrauenkirche gótikus falai között.

A vásári forgatagban pedig mindenképpen keressük meg a frankfurti specialitásokat, mint például a Quetschemännsché-t (dióból, szilvából és mazsolából összerakott figurák), a Bethmännchen-t (marcipános tésztából sütött, három fél mandulával díszített sütemény), és a fából faragott diótörőt (Nußknacker), amely Hoffmann meséje és illusztrációi alapján kelt életre.

 
 
  • Helyszín: Römerberg, Paulsplatz és Mainkai, Frankfurt am Main
  • Időpont: 2009. november 25 – december 22.
  • Nyitvatartás: hétfőtől-szombatig 10–21 óráig, vasárnap 11-21 óráig.

A frankfurti karácsonyi vásárról bővebben itt olvashatsz.

Karácsonyi receptek

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával

Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só.
A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só
 
Elkészítés:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt.
Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.
A daragaluska készítése:
A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.

Nagymama dióstortája

Hozzávalók:
3 tojássárga, 10 deka vaj, vagy margarin, késhegynyi szódabikarbóna, 12 deka cukor, 10 deka őrölt diót, egész diószemek, 12 deka liszt, narancsíz.
 
Elkészítés:
Habosra keverünk 3 tojássárgáját 10 deka puha vajjal vagy margarinnal, késhegynyi szódabikarbónával meg 12 deka cukorral. Hozzáadunk 10 deka őrölt diót, végül felváltva 12 deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert. fehérjét. Kizsírozott hosszúkás formába öntjük, és a forró sütőben úgy sütjük, akár a piskótát. Deszkára borítva még melegen megkenjük narancsízzel, és tetejét meg az oldalát sűrűn kirakjuk ép diószemekkel.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Quedlinburg


Weihnachtsmarkt - Oberhausen


Weihnachtsmarkt - Emden

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 18-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/