Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 október 17, csütörtök | 42. hét | Hedvig, Ignác, Rudolf

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 17.

Karácsonyi vásárok Németországban - München

München varázslatos kis mesevilággá változik télen – porcukorként szitál a finom hó az Angolkert fáiról, és még a városháza előtt álló arany Mária-oszlopot is fehér sapka fedi. Téli romantika egy mozgalmas, milliós nagyvárosban – ez Münchenben egyáltalán nem jelent ellentmondást. Advent idején sokan sétálgatnak a karácsonyi vásárokon, élvezik a forralt bor és a sült alma ízét.

A karácsony előtti hangulatos időszak egyik legkiemelkedőbb eseménye a hagyományos karácsonyi vásár (Christkindlmarkt), amelyet a Marienplatzon rendeznek. A városháza előtti varázslatos környezetben a különféle forralt borokat iszogatva tökéletesen átadhatjuk magunkat a karácsonyi hangulatnak. Szót érdemelnek még a finomabbnál finomabb bajor kolbászok és virslik – vétek lenne kihagyni őket, ha már Bajorország fővárosában járunk, ráadásul igencsak jól tudnak esni a nagy hidegben. Kereken 140 vásári standon válogathatunk a szalmából készült csillagok, gyertyák, kerámiák és karácsonyfadíszek között. A városháza erkélyén naponta 17.30-kor karácsonyi muzsika hangjai csendülnek fel. A fantasztikus díszletet a fényárban úszó hatalmas karácsonyfa teszi teljessé.

Aki pedig a sok angyalhaj és Mikulás után valami másra vágyik, annak Münchenben a helye, ahol 12 krampusz bolygatja fel a karácsonyi vásárok amúgy meghitt hangulatát. A krampuszfutás egy 500 éves hagyomány újjáélesztése, a busókra hasonlító maszkos krampuszok felvonulása pedig méltán örvend nagy népszerűségnek kicsik és nagyon között egyaránt.

De természetesen Münchenben is megtaláljuk a hangulatos karácsonyi vásárok minden hozzávalóját egy helyen: megcsodálhatjuk a 30 méter magas karácsonyfát, amely 2500 égőjével ragyogja be a Marienplatzot, koncerteken élvezhetjük az adventi muzsikát, a vásárlás mellett különleges kulináris élvezetekben is részünk lehet, karácsonyi díszítéssel, valamint forralt borral és süteménnyel ellátott villamossal utazhatunk a belvároson keresztül, sőt megnézhetünk egy különlegesen változatos jászolkiállítást is, amely hagyományosan része az itteni karácsonyi vásárnak.

Persze nem ez az egyetlen karácsonyi vásár a városban – bármerre is sétáljunk, lépten-nyomon beleütközünk egy-egy hangulatos adventi forgatagba: több mint 20 különféle adventi vásár csalogatja a látogatókat.

  • Helyszín: Marienplatz, München
  • Időpont: 2009. november 27. – december 24.
  • Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig 10:00–20:30 óráig, szombaton 9:00–20:30 óráig, vasárnap 10:00–19:30 óráig, december 24-én 9:00–14:00 óráig

A müncheni karácsonyi vásárról bővebben itt olvashatsz.

Karácsonyi receptek

Mézeskalács házikó

Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, egy csapott kávéskanál szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék, 3 dkg margarin, egy tojás, két tojássárgája, 125 ml méz.
Díszítéshez: egy tojásfehérje, 20 dkg porcukor, színes cukorka, napraforgómag, dió, mandula.
 
Elkészítés:
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel kivágjuk a házikó egyik oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. Sorban elkészítjük a ház minden darabját, ha maradt még tészta, kis gyerek- és boszorkányalakot is kivághatunk. Készítsünk előre kartonsablonokat! A ház oldalához ajánlott legkisebb méret két darab 15x11 cm-es téglalap, illetve két darab 11x11 cm-es négyzet az elejéhez és hátához, a tetőhöz két darab 15x7 cm-es téglalap. Ne felejtsünk el kis ablak- és ajtónyílást, a két tetőelemre pedig kis kéménylyukat vágni. A tepsiben lazán helyezzük el a lapokat, mert megdagad a tészta. Megkenjük tojásfehérjével, és belenyomkodjuk a díszeket: a tetőre mandula- vagy fél diódarabokat, az oldalára színes cukorkákat (zizi, franciadrazsé). Előmelegített sütőbe toljuk, közepes fokozaton sütjük, vigyázzunk, mert hamar megpirul. Azonnal levesszük a sütőbádogról, és konyharuhára fektetjük. Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beledolgozunk 20 dkg porcukrot. Nejlonzacskóba kanalazzuk, a sarkán pici lyukat vágunk, és az összeillő darabok szélére nyomunk belőle. Mindig csak két darabot ragasztunk össze a cukormázzal, fogjuk, amíg megszilárdul. Amikor készen áll a házikó, tovább díszíthetjük a maradék cukormázzal. A tetőn lévő lyukba állítjuk a gyertyát, illetve ha több van, a házikó elé sorakoztatjuk őket.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Wernigerode


Weihnachtsmarkt - Minden


Weihnachtsmarkt - Osnabrück

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 17-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/