Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 augusztus 21, szerda | 34. hét | Sámuel, Hajna, Piusz

Adventi kalendar 2009

· 1 · · 2 · · 3 · · 4 · · 5 · · 6 · · 7 · · 8 · · 9 · · 10 · · 11 · · 12 ·
· 13 · · 14 · · 15 · · 16 · · 17 · · 18 · · 19 · · 20 · · 21 · · 22 · · 23 · · 24 ·

  December 21.

Jelképek a karácsonyfán

A fára aggatott díszek mind jelentéssel bírtak, különösen az első karácsonyfák idejében. Aztán az évtizedek később már alakítottak, változtattak a díszeken, de ma is ezeknek az alapdíszeknek a különböző formáival díszítjük fáinkat.

Csúcsdísz:
Eredetileg az ötágú, betlehemi csillag volt, majd később vette át a helyét a csúcsos, templomtoronyra emlékeztető forma.
 
Üveggömbök:
A paradicsomi fa almáját jelképezi. A legelterjedtebb díszítőelem, sok helyütt valódi piros almák lógtak a fán. Mára leginkább az üvegből készült formák terjedtek el, színeiben az autentikus természetesen a piros. Ugyancsak a gömbök őse lehetett a fára aggatott dió is, ez egyben a bölcsességet is szimbolizálja.
 
Girlandok:
úgy fonják körbe a fát, ahogy a kígyó tekeredik a paradicsomi fa körül. Bibliai jelkép. Színeiben az arany és az ezüst dominál. A nap és a hold színe, vagyis a férfit és a nőt jelképezheti.
 
Angyalhaj, lametta:
a titkot jelképezi, áttetsző, mégis leplez valamit.
 
Angyalok:
az advent angyalai kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a belső karácsonyra.
 
Jégcsap díszek:
nemcsak a kinti hidegre és télre utalnak, melynek derekán a fát felállították, hanem arra is, hogy a csöpögő víz megfagyásakor keletkező jégcsap a mozgó víz időben megállított képe, szobra. A várakozás és megtisztulás szimbóluma.
 
Csillagszóró:
a sziporkázva ellobbanó mulandóságot szimbolizálja. Szép, de fénye éppolyan rövid ideig tart, mint az élet.
 
Gyertyák:
a fény hozóját, a megszülető Jézust jelképezik. Valódi gyertyák helyett ma általában villanyégős lámpasort akasztanak a karácsonyfára.
 

Forrás: Nők Lapja Cafe

Karácsonyi receptek

Karácsonyi mézes

Hozzávalók:
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 db tojás, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 narancs reszelt héja, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 mokkáskanál őrölt fahéj.
A fűszereket mézes sütemény fűszerkeverékkel helyettesíteni lehet.
 
Elkészítés:
A mézet és a fűszereket összefőzzük (legalább két percig forraljuk), a tűzről levéve hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad benne. Egy nagyobb tálban a cukrot és a tojást jól összekeverjük. A liszt felét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a mézes margarinhoz, a másik felét a cukrozott tojáshoz. Végül a két anyagot összegyúrjuk, majd egy éjszakára hűtőszekrényben állni hagyjuk. Másnap a tésztát vékonyra kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra (fenyőfa, szív, manócska, csillag..) szaggatjuk. 220 fokon aranysárgára sütjük, körülbelül kétszáz darab sütemény készíthető a megadott mennyiségből. A kihűlt sütit díszíthetjük cukormázzal vagy csokival.
Cukormáz: Egy tojás fehérjét kikeverünk annyi porcukorral, hogy jó sűrű legyen. Ételszínezővel többféle színre festhető.

Weihnachtshonigplätzchen

Zutaten:
300 g Margarine, 300 g Zucker, 3 Stk. Eier, 250 g Honig, 1 kg Mehl, 2 Mokkalöffel Ingwer (gemahlen), 2 Mokkalöffel Gewürznelke (gemahlen), 1 Geriebene Schale von 1 Orange, 3 Mokkalöffel Natron, 2 Mokkalöffel Zimt (gemahlen).
Die Gewürze können mit einer Gewürzmischung für Honigplätzchen ersetzt werden.
 
Vorbereitung:
Der Honig und die Gewürze werden zusammen gekocht (min. 2 Minuten), vom Feuer nehmen und die Margarine dazugeben, und so lange rühren, bis sie ganz zerlaufen ist. In einer größeren Schüssel mischen wir gut den Zucker und die Eier. Die Hälfte des Mehls mischen wir mit dem Natron, dann geben wir den Honig zur Margarine, die andere Hälfte zum gezuckerten Ei. Schließlich kneten wir den Teig, dann lassen wir ihn für eine Nacht im Kühlschrank stehen. Am nächsten Tag rollen wir den Teig dünn aus und stechen ihn nach Wohlgefallen aus (Tannenbaum, Herzen, Zwerge, Sterne). Bei 220 Grad backen wir die Plätzchen goldbraun, von der Menge können ca. 200 Plätzchen gebacken werden. Die abgekühlten Plätzchen verzieren wir mit Zuckermasse oder Schokolade.
Zuckermasse: Ein Ei mischen wir mit soviel Staubzucker, damit wir eine dicke Masse erhalten. Mit Speisefarben können wir mehrere Farben färben.

Karácsonyi képek


Weihnachtsmarkt - Bad Hersfeld


Weihnachtsmarkt - Aurich


Weihnachtsmarkt - Duisburg

Karácsonyi vásárok Németországban:
Forrás: deutschland-tourismus.de

Az idei adventi melléklet összeállításához KisMárti beküldései is hozzájárultak (receptek, írások 2-9-éig).
Ezt írtuk a tavalyi adventi mellékletben ezen a napon (2008. december 21-n).


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/