Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2022 január 26, szerda | 04. hét | Vanda, Paula, Timóteusz
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » 2011 Balatonföldvár » 2011 Balatonföldvár » 2010 Balatonföldvár » 3. NDK-s találkozó
Balatonföldvár, 2010 május 28-30.

3. NDK-s találkozó
Balatonföldvár, 2010 május 28-30.

Diese Seite auf deutsche Sprache ist hier zu erreichen.

Beszámoló:

Közösségünk immár harmadízben rendezte meg találkozóját, ez évben Balatonföldváron 2010. május 28-30 között. Bár a résztvevők idei létszáma valamivel elmaradt a tavalyitól, ismét felejthetetlen három nap élményével gazdagodva távozhattak. Nagyszerű érzés volt újra találkozni személyesen is a régi NDK-s társakkal és azokkal is, akik a virtuális közösségi terünkben ismerhettünk meg egymást.


A rendezvény színhelye

Előzmények:

Közösségünk 2007-es indulása után 2008 szeptemberében Balinkán kb. 300 fő részvételével tartottuk első országos találkozónkat. A következő ilyen rendezvényre 2009-ben Balatonlellén már mintegy 540 társunk volt kíváncsi. Az évenkénti találkozók hagyománya az idei találkozóval alakult ki. A balatonföldvári találkozót a már összeszokott NDK-s Magyarok Egyesülete szervező csapatának közel fél éves előkészítő munkája előzte meg. Reméljük, a rendezvény idei színhelye már "végleges" lesz - a következőkre nem kell majd új helyszíneket keresni, mivel a hotel és környezete minden reális igényünknek megfelelt.

A helyszín, a Riviera Park Hotel közvetlenül a Balaton partján, egy többhektáros parkban helyezkedik el, retró hangulatú, de színvonalas szobái, megfelelő közösségi terei mindenben kielégítették az igényeinket. A Balaton parti helyszín és a nyár eleji időpont miatt többen összekötötték a részvételt egy nyaralással, napokkal korábban érkeztek, igénybe véve a hotel által számunkra nyújtott kedvezményes feltételeket.


Megnyitó

Május 28, péntek:

Pénteki napon 10 órától lehetett érkezni a szállodába, de voltak páran, akik már csütörtökön eljöttek és segítették a szervezők munkáját, mint a freibergi lányok és a Bobák házaspár. A regisztráltakat Bedy Tiborné (Bibolya), Pappné Pintér Zsuzsa (PéZsé), Kozma Sándorné Dóri és Lósz Tamásné (Riari) fogadta.
A pólókat Bakodi Gyöngyi, Steurer Ildikó és Czibolya Klári (Claríta) osztotta. 12-kor köszöntöttük a megérkezetteket, Balla Imre gitárkíséretével ismét felcsendült az énekünk „Ha az NDK-ra gondolsz majd egyszer…” majd ebéd után Szalontai Katalin (Egérke) segített az egyedül érkezőknek a bemutatkozásban, ezt követően az Életképek pályázatra beérkező történeteket Kovács László (Kokó) és Tóth Gyuri Peti (TGYP) olvasta fel.
4 órakor megérkezett a Városnéző kisvonat, mellyel felmentünk Balatonföldvár gyönyörű részére, ahol Jutta Reinhardt kezdeményezésére német barátaink Kühnel Karin és Péter József elültettek egy emlékfát.
A kisvonatos városnézés után este 6-kor pezsgővel köszöntöttük a találkozó résztvevőit. Az esti programot családiasra terveztük. Domonkos István (Doki) megajándékozta rendőrünket egy világító gumibottal, hogy a sötétben is tudjon szolgálni. Csát Miklós nyelvtörőket olvasott fel, majd a Ludwigsfeldéből érkezett Andrássi Nándor Mátyás és Birgit gitárkíséret mellett ismert dalokat énekelt nekünk. Vályi Lajos egykori KMST-i társunk citerázott. Ő a vidám énekével a tábortűz mellett is szórakoztatta a csapatot.
A finom Bratwurst sütését Szeifert Zoltánnak (Vadjimy) köszönhetjük és Szeles Adorján (Zigeuner) a kitűnő házi készítésű csabai kolbászát kínálgatta az ínyencek kedvelőinek, mely az ő felajánlása volt.
Jóval elmúlt már éjfél, mire a környék elcsendesedett.


Zenés műsor . . . Emlékfa ültetés


MZ-sek érkezése

Május 29, szombat:

A rendezvény fő napjára teljes lett a létszámunk, többen csak ekkor tudtak megérkezni. A nap résztvevőit és a vendégeket Zsebényi József, a balatonföldvári városvezetés részéről pedig Dr. Szakács László köszöntötte az egykori NDK-sokat. Kozma Sándor nyitotta meg a retro kiállítást, melyre az idén nagyon sok értékes darab érkezett. Külön köszönet Illés Jani hatalmas kiállításának.
Meghívott vendégünk, Rigóné Szabó Klára spanyolországi zarándok útjáról tartott élménybeszámolót. Sokan érdeklődtek az út iránt, illetve kíváncsiskodtak miként lehet 800 km-t gyalog megtenni.
A délelőtt folyamán érkeztek az MZ Klub Hungary motorosai. Ismét sokan nézegették a régi motorokat. Az aznap ügyeletes rendőrünk Papp Laci és állandó versmondónk Cseh Béla köszöntötte az érkező MZ-seket. Bachsitz Zoltán (Csapágy) ismét beleadott apait, anyait főzőtudásába és finom slambuccal vendégelte meg a fáradt motorosokat. Biztos sok helyre eljutott a híre. Délután indult a „nászmenet”. Azok a házaspárok, akik szerették volna megerősíteni házassági esküjüket, Trabantba szálltak és az MZ-sek kíséretével mentek egy kört Balatonföldváron. A szállodába visszatérve 9 házaspár anyakönyvvezető előtt erősítette meg házassági fogadalmát. Cseh Béla itt már vőfélyként üdvözölte a házaspárokat. Hajnes Attila PP összeállítással kedveskedett a házasulandóknak, valamint a nagyfokú média jelenlétet neki köszönhetjük.
Közben egy másik teremben meghívott vendégünk Németh István történész tartott előadást az NDK-ról, illetve dedikálta legújabb könyvét. A Kaffee-Kuchen délutánunk az idén sem maradt el, finom mákos, citromos süteményeket szolgáltak fel nekünk. Ezzel egyidőben Kassai Miklós (Bicó) filmösszeállítását tekinthették meg az érdeklődők a mozi termeben, mely a tavalyi találkozóról a farsangról és a lipcsei, bad-dürrenbergi nosztalgiaútról, faültetésről készült.
Vígh Balázs költő bemutatkozott szép verseivel, verseskötetét többen szívesen vásárolták.
A nap végén megköszöntük Katona Tibor (Admin) fáradságos munkáját, melyet a honlapért tesz, majd kiosztottuk a Kvíz vetélkedő nyerteseinek járó díjakat, a házaspárok között kisorsoltunk egy „nászutat” és díjaztuk a ping-pong verseny és a csocsó bajnokság győzteseit.
A tombola sorsolás után egy bohózatot adott elő Bihari Tibor és Csörgő Lajos, utána pedig kezdődhetett a hajnalig tartó fergeteges disco, melyet Csiák László szolgáltatott részünkre. Ezen az estén mindenki megtalálhatta zenei ízlésének megfelelő zeneszámokat a sváb zenétől kezdve a lakodalmason keresztül a retro zenéig.


Előálltak a "nászmenet" autói --- A kamerák előtt

Május 30, vasárnap:

A nap a búcsúzkodás jegyében telt el. A résztvevők közös csoportfényképezkedése után az NDK-s Magyarok Egyesülete tartotta meg éves közgyűlését.

Az idei szeszélyes, igen esős májusi időjárás ellenére a találkozó ideje alatt végig szép időt fogtunk ki - talán az égieknek is kedves volt ez a találkozás, a nap is mosolygott ránk. Egészen vasárnap délig, amikor beborult az ég, a távozókat esőfelhők siratták.

 

Ez a találkozó immár harmadízben mutatta meg, hogy felejthetetlen volt az a három év, amit egykor kint töltöttünk és ami még most is összeköti a volt NDK-sokat, együtt dobog a szívünk. Ezen a rendevényen is látható volt, hogy nem csak az egykori kolónia társak érdeklődtek egymás iránt, hanem maguk a kint töltött évek, a hasonló élmények kötnek össze mindnyájunkat - elszakíthatatlanul.

A találkozóról népszerű bloggereink is írtak - TGyP beszámolóját itt és itt, Kóócos beszámolóját itt, itt és itt olvashatod.
A rendezvényről az MZ Motoros Klub fórumában is olvashatsz.
Az oldal tetején megnézhető videó betétet Gombos Ernő állította össze a Kossuth Rádióban a rendezvényünkről elhanzott riport hangalámodásával.


Balatonföldvár, csoportkép

A találkozót, mint az NDK-s Magyarok Egyesületének rendezvényét az alábbi összetételű csapat valósította meg:

 • Bakodi Gyöngyi, Czibolya Klári (Clarita), Steurer Ildikó - a helyszínen a pólókat osztotta,
 • Bedy Ibolya (bibolya) - az előzetes jelentkezéseket, szobafoglalásokat kezelte, a helyszínen az érkezőket fogadta,
 • Gergely Márta (KisMárti) - mint a szervezés motorja, a feladatokat koordinálta, a programokat előkészítette,
 • Hajnes Attila (Blazsej) - médiakapcsolataival a hírünket vitte,
 • Kassai Miklós (Bicó) - a vetítéseket levezényelte,
 • Katona Tibor (Admin) - a kapcsolódó webes feladatokat végezte,
 • Kozma Sándor (sam) és neje - a retro kiállítást előkészítette és a helyszínen kezelte,
 • Kozma Sándorné Dóri, Lósz Tamásné (riari), Pappné Pintér Zsuzsa (PéZsé) - a helyszínen az érkezőket fogadta,
 • Papp László (PappLaci) - a dekorációs anyagokat előkészítette, a helyszínen a MZ Klub-os vendégeinket fogadta,
 • Szeifert Zoltán (vadjimy) - mint helyszíni műsorvezető,
 • Tóth György (tothgyuripeti) és Patai Zsuzsanna (kóócos) helyszíni tudósításokat írt a honlapra,

Szeretnénk megköszönni Holp Jánosnak, hogy a rendezvény előkészületeiben nagyon sokat segített, tartotta a kapcsolatot a balatonföldvári városvezetéssel, a rendőrséggel és a polgárőrökkel, menet közben szponzorokat keresett nekünk.


« vissza a találkozókhoz
« vissza az archívumhoz
This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/