Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 augusztus 05, szerda | 32. hét | Krisztina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » BLOGOK » Nyelvverseny Brandenburgban

Nyelvverseny Brandenburgban

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak KatonaTibor offline Felhasználó profilja 2011. január 30, vasárnap 13:34
csak úgy firkálgatok...

Megint visszautazom gondolatban 1976-ba. Amikor megérkeztem.
Az őszi kiutazásra már februárban lehetett jelentkezni. Nem voltak a kiutazásnak nyelvtudásbeli követelményei, én például akkor még egy kukkot sem tudtam németül. Lestem is, hogy mi lesz ebből, hiszem az iskolai orosz tanulás is igen gyengén ment. De tele voltam fiatalos ambícióval, belevágtam.

76-ban érkeztem ki a thüringiai kisvárosba, Neuhausba. A mi csoportunkban érkezett ki az állami megbízott öccse is. Mivel az ÁB-t nem sokan szerették (valószínű nem ok nélkül), az öccse is negligálttá vált előttük, bár erősen patronált "brancsbeliként" mozgalmár vonalon az előrejutása már elő volt készítve. (A régiek morogtak is ez miatt, volt, hogy kéthetes újoncként már gyűlést vezetett, felolvasta: "veb röhrenwerk..." - a VEB így, vé betűvel Körberöhögték vele az öregek...) Sokan nem kedvelték, na... A német viszont ment neki, ő is nulláról indult, de hamar tanult.

Egyebek mellett - a német oktatással párhuzamosan - többlépcsős nyelvi versenyt is szerveztek minden évben a kint dolgozóknak. Erről persze akkor még nem tudtunk, egyszer decemberben - munka mellett még tartott a nyelvoktatás - a németórán felmérő dolgozatot kellett írni. Kinek hogy sikerült, utólag tudtuk meg, hogy ez volt az első lépcső, a házi verseny. Hogy-hogy nem, ezen Feri lett az első, én a második.

A vezetés kiválasztottja és egy tudottan ellenzéki mérkőzik

Az első három helyezett mehetett Erfurtba, a megyei versenyre. Kezdett visszhangja lenni a dolognak házon belül, különösen, hogy a vezetés "kiválasztottja" és egy tudottan "ellenzéki" mérkőzik meg egymással. Biztattak sokan, a brigádomból is sok segítséget kaptam, a német tanárunktól pedig egyforma, lelkiismeretes felkészítést kaptunk.
Nos, Erfurtban Feri már lecsúszott az első helyről, egy helyi, erfurti srác vitte el a pálmát, a második ő, harmadik én lettünk. Kaptam otthon hideget-meleget egyaránt, de a teljesítményt azért elismerte mindenki.

Következett a harmadik lépcső, az országos verseny, amit ez évben Brandenburgban rendeztek meg. Előtte intenzív felkészítés a két helyi továbbjutónak, Zavagyil Éva, a nyelvtanárunk ismét lelkesen, teljes odaadással segített mindkettőnknek. Jól megdolgoztatott, innen is köszönet érte.
Kaptam felkészítést a társaimtól is, hatékonyat. Azt mondták: "Nekünk mindegy, ha utolsó előtti is leszel Brandenburgban, de csak akkor, ha Feri lesz az utolsó! Ha őt nem előzöd meg, ide vissza se gyere!" Szóval erősen motiváltak engem is a társaim

Húzd meg, meglátod, milyen folyékonyan fogsz beszélni!

Pár nap különszabadság a gyártól, vonatozás Brandenburgba. Első nap ismerkedés, a szállásunkként szolgáló pártiskola rossz helyen feküdt, nem volt a környékén vendéglő, az esti sör-snapsz dolgában hazaiból éltünk...
Másnap írásbeli, majd beosztottak a szóbeli vizsgára. Izgultunk rendesen a terem előtt sorbaállva, sorunkra várva. Egy szót sem tudtam volna kinyögni, pláne németül és ez biztos meg is látszott rajtam. Innen köszönöm annak a Karl-Marx-Stadti srácban, aki kezembe nyomott egy pálinkás üveget: "lazíts, húzd meg, meglátod, milyen folyékonyan fogsz beszélni!" Szót fogadtam (persze módjával), jót is tett.
Bementem, kérdeztek, mondtam. Folyékonyan, ahogy kell.
Aztán az eredményhidetés: én lettem az országos hatodik, Feri pedig a nyolcadik! Sikerült, ez volt a cél! A többi részeredményre már nem is emlékszem.

Hazaérkezve izgatottan várták az eredményeket. Annyira, hogy az volt az érzésem, komolyan gondolták, amit előre mondtak - ha nem hozom a várakozásokat, valószínű rövid úton kigolyóztak volna...
Már csak az ünneplést lenne hátra leírni, de ezt az olvasó fantáziájára bízom. Csak annyit, hogy ez ügyben jártunk a Pubban, a Hirschben, gratuláltak a németek is - láthatólag tetszett nekik, hogy egy külföldi ilyen eredménnyel tanulja a nyelvüket. Érezhető volt az elismerés, olyanok is gratuláltak a Wohnheimben, akikkel előtte szót sem nagyon váltottam. Azt hiszem, azok a gratulációk nem is annyira nekem szóltak, hanem annak, hogy sikerült legyőzni Ferit, a vezetők kedvencét. Kis gyözelem volt és időleges csak - de erről majd máskor...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
« Thüringiai Churchill - avagy ... ^ lista ^ Kerékjavítás »
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: érdektelen (15/15) (15/15)

1 hozzászólás
.:: Nem a témához
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-törölt tag- (tothgyuripeti) offline - 2011. január 31. 08:36
tothgyuripeti
csak a címéhez: mi is tartottunk nyelvversenyt. Csak nálunk az nyert, akinél a lány hamarabb elkezdett sikoltozni...

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/