Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 szeptember 18, szombat | 37. hét | Diána, József
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Miért ki és miért vissza.

Miért ki és miért vissza.

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2021. július 06, kedd 18:48
Bubuka szösszenetei

Ahogyan már az üzenőfalon is jeleztem, kifelé a Mala-Sirkó páros miatt. Sokat meséltek az ottani életről nekem.
Ha esetleg olvasás közben rájönnétek, hogy ennek egy részét már írta itt a vén hülye, akkor most mondom, a posztkovid szindrómával takaródzok.

Na szóval, a Mala Feri meg a Sirkó Zoli ismerőseim voltak. (A Sirkó volt egyébként később egy Vitrai féle tengerhajózásos dokumentumfilmben "Zoli a hajósinas".)
A két fiú nálam egy évvel idősebb volt, és mindketten az NDK - ban dolgoztak '73 - '76 ig.
Ráadásul a Mala Drezdában a ROBOTRON - nál, ahová a vak véletlen folytán én is kerültem.
De ami a legfontosabb, mindhárman mélyókécskeiek voltunk. Tudom, hogy ez nektek semmit nem jelent, de az én fiatalságom azzal telt el, hogy tétlen szemlélője, bár hál' Istennek nem kárvallottja voltam az Ókécske - Újkécske ellenségeskedésnek, amire ti is biztosan ismertek a környezetetekből számtalan példát. (Pest Buda? pl.)
Na szóval, mi ókécskeiek voltunk a lenézett aljanép. És ebbe a közegbe hozta haza a Mala, úgy '75 tájékán az aktuális NDK - barátnőjét.
Mikor beléptek a Tincsi Néni kocsmájába, megfagyott a levegő. Emlékeim szerint egy nagyon szép szőke, hosszú hajú lány volt, akitől kb. tízből kilencen félrenyeltük a jaffa szörpöt.
Én akkor döntöttem: NDK. Hát ha a Malának Ókécskérű ott ilyen jut...

Közben lakatosként dolgoztam, és levelezőn '76 - ban érettségiztem.
Csupán érdekesség képen - és ezt lehet, hogy már írtam itt - beadtuk az írásbeli Magyar érettségi dogát, visszamentünk dolgozni és vártuk, hogy jöjjön a szóbeli időpontja.
Kb. egy héttel az írásbeli beadása után, munka után, biciklivel mentünk a Csöpével a gyárból hazafelé.
A Pipacs cukrászda előtt jött szembe Dr. Bene Kálmán a Wartburgjával, aki egyébként a gimnázium igazgatója és a Magyar tanár is volt.
Szegedről kerültek a feleségével együtt Tiszakécskére.
Meglátott bennünket és integetve megállított.
Aszonygyahogy: Benjamin én már sok éve tanár vagyok, de olyan dolgozatot, mint amilyet maga magyarból leadott, én még életemben nem láttam, de még csak hasonlót sem. Nem akar tanár lenni? Eltudom intézni, hogy felvegyék magát Szegedre a tanárképzőbe.
Ááá tanár úr, köszönöm a lehetőséget, de nem, mert az ősszel megyek az NDK - ba dolgozni.
Sajnálom, de azért még gondolja meg!
Megtörtént, és most így utólag azt gondolom, hogy ott, akkor, életem legjobb döntését hoztam meg, mivel megtanultam németül, azóta is ebből élek, és nem lettem valahol egy kiszolgáltatott, frusztrált tanár. (Ja, a dogám csak négyes lett, mert a Trabantot kis tével írtam.)
Az NDK nekem egy Kánaán volt, a ROBOTRON - nál a nagy átlaghoz képest jól is kerestünk, ráadásul a Száraz Janival a kb. száz ott dolgozó Magyar közül csupán ketten voltunk egy műszakosak, rajtunk kívül mindenki két-három műszakba járt.
Hiába no. '76 - ban nekem már volt három év szakmai gyakorlatom és így kerülhettem a Janival együtt az egy műszakos szerszámkészítő műhelybe, ami a gyáron belül kiváltságos, nagyon jó hely volt.

Hát ezért mentem ki, és majd később, egy másik blogban azt is elmesélem, miért jöttem haza, mivel szerintem már ezt is unjátok.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
« Az üzenőfalon téma volt mostanság ^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

1 hozzászólás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 online - 2021. július 13. 17:10
Zsolt52
Unjuk-unjuk, de azért elunatkoznánk a hazajöveteled történetén is...

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/