Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2017 október 22, vasárnap | 42. hét | Előd, Szalóme, Kordélia
10 éves az NDK-s Magyarok Közössége!
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Elgondolkodtató

Elgondolkodtató

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2017. október 10, kedd 08:37
Elgondolkodtató.

Szeretek időnként egyes témaköröket több oldalról körbejárni, és azt kielemezni. Ezekhez szoktam is olvasgatni ezt-azt. Most a kiinduló alap az volt, hogy születésem óta Afrika lakossága megtízszereződött. Annak idején olyan 150 millióan lehettek. Most meg kb. 1,5 milliárd a népessége. Egyesek azt prognosztizálják, hogy 2040-re 3 – 3,5 milliárdan lesznek. A szaporodási ráta itt most már magasabb, mint Ázsiában. Viszont eső most sem esik több, mint az elmúlt 60 évben. A Száhel-övezet egyre jobban terjed dél felé. Így az emberi megélhetés területei tovább csökkennek. Ellentétben a lakosság növekedésének rohamos emelkedésével.

Máshol azt olvasom, hogy a Száhel-övezetben az utóbbi száz évben a csapadékmennyiség harminc százalékkal csökkent. Ha most ebbe bele kezd játszani még a globális felmelegedés is, akkor az jelentősen fokozza az elsivatagosodást. A Száhel-övezet lakói kénytelenek folyamatosan délebbre költözni, menekülve a sivatagi forróság és szárazság elől.


A probléma kezelése nyilván nehéz. Viszont a sok megvalósíthatatlan ötlet után született egy - számomra is emészthető - terv. „Nagy Zöld Fal”-nak nevezik. Ez egy 15 kilométer széles, 7000 kilométer hosszú erdősáv lenne keresztben Afrikán, a Szahel alján. A Nagy Zöld Fal kezdeményezésben résztvevő tizenegy ország aláírásával létrejött a Nagy Zöld Fal Ügynökség. Ezek az országok: Burkina Faso, Csád, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál és Szudán.

Már vannak is bizonyos kézzel fogható eredmények. Eddig 525 kilométer hosszú faültetvényt sikerült létrehozniuk Szenegálban, 12 millió őshonos fából. Főként akáciából, mely jól bírja a szárazságot. A meglévő sáv eredménye, hogy olyan mikroklímát hozott létre, amely mérsékli a napi hőmérsékleti kilengéseket. A talajerózió is csökken, így kevesebb a falvakba áramló por mennyisége. A fákkal borított övezet megállítja a homokot hozó szaharai szeleket. Állítólag a vándormadarak is kezdenek visszatérni.


Más forrásból ezt olvasom:
a Száhel-övezetben uralkodó kilátástalan jövővel szembenéző fiatalok körében gyorsabban terjed a terrorizmus. Nos, ez sem egy túl bíztató jelenség.
Ha a Zöld Fal projekt megvalósulna, akkor a talajerózió, és ezzel az elsivatagosodás csökkenhetne, és a kontinens vízforrásait /pl. a most kiszáradó Csád-tó/ megvédhetné.
Közvetett módon akár még a terrorizmust is visszaszoríthatná.


Viszont semmi sem mutat csak kizárólagos előnyöket. Egyesek részéről felmerült az az ellenérv, hogy az erdők telepítése és öntözése miatt azonnal tovább csökkennek az amúgy is szűkös vízkészletek, ezáltal a jelenleg megtermelt élelmiszer mennyisége is. Ráadásul tradicionális élőhelyeket kellene feláldozni a fásítás oltárán.

Na, ezek után legyél okos!
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
5 hozzászólás
.:: Elgondolkodtató
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2017. október 10. 09:02
G.Ernõ
Az Aral-tó is az ültetvények öntözéses művelésének köszönheti kiszáradását.
Az afrikai születési ráta növekedését (+AIDS terjedés) ingyen Óvszerekkel próbálták csökkenteni.

.:: Emlékeim között kotorva
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2017. október 10. 10:26
G.Ernõ
Magyarországon 1973-1975 környékén a jégkárral fenyegető felhőket, a Balatonnál, és az Áll.Gazdaságok ültetvényei fölött, rakétával lőtték (talán cink-klorid volt a tartalma??) jégmentes esőztetés végett.
A jelenlegi hurrikánok sokaságát és erősségét, nem csak a globális felmelegedésre fogják. Elképzelhető, hogy a felhőcsapolás mellett, a "felhővontatási" kísérletek is befolyásolják a hurrikánok kialakulását.
Jéghegyek vontatása Afrika partjaihoz már természetes, a felhővontatás még nem.

Csak címszavakban:
Csád legnagyobb folyójának vize, a belelőtt többezer ember bomló tetemétől lett egy ideig ihatatlan. Az ott dúló konfliktusokkal Európa nem nagyon foglalkozott, a csádi, eritreai, etióp stb migráns még nem jött.
A függetlenségek kivívása után, felélték a gyarmatosítók javait (itt erős párhuzamot látok a gengszter váltás utáni hazai állapotokkal). Nem fordítottak szinte semmit fejlesztésre.
A nemzetközi segélyek 10%-a sem ér el a címzetthez.

.:: Csak....
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2017. október 10. 15:47
janika1971
Azért szaporodtak 10x-resre a népesség,mert nincs villany,tv,rádió,ezért csak össze bújnak egymással és szaporodnak...

.:: Szervusz Ernö ,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor online - 2017. október 10. 16:42
RSándor
Az kérlek Ezüst jodid volt vagyis még ma is az amivel a jégfelhöket csititani szokták . Talán emlékeztek a 80-as moszkvai olimpiára , ott is ezt használták a ruszki és nem is esett esö abban a pár hétben amikor az olimpia zajlott .
Nem akarok semmit sem keverni , de nekem piszkosul gyanus ez a Putyin ! Nemcsak az amerikai-Francia-Német vállasztásokat befolyásolta , hanem komolyan mondom Nektek 100% tutti , hogy ezt a sok tornádot, hurrikánt is Ö rendezte meg Kaspersky segitségével az amiknál . Az FBI jellentette ! Igaz a 80-as évekig a TASS tette ugyan ezt , csak után ugy végzödött a mese , ha nemhiszed akkor elviszünk . Na megyek inkább mielött hirig lesz belölle .

.:: Sanyikám!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2017. október 10. 20:57
bubuka
Elvagy te tévedve, szerintem!

A hurrikánokat nem okozhatja más, csak a soron következő.
Megvagy te már mételyezve a nyugati propaganda által.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/