Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2018 január 19, péntek | 03. hét | Sára, Márta, Márió
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » OCSÚ-11

OCSÚ-11

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2017. december 31, vasárnap 17:49
OCSÚ-11

Új évhez új Ocsú dukál!

A mottó immáron négy éve változatlan. Az újak és az azóta elszenilisedettek miatt ismétlem:

„Egyet értek azzal, hogy komoly és értelmes felvetésből kiinduló oldalra komoly válaszok érkezzenek.

Na, de mi legyen azokkal, akik már kiírták magukból a magvas gondolataikat, de a megmaradt ocsút is meg akarják osztani másokkal? Vagy csak a napi munka-, vagy egyéb problémák után itt próbálnák grafomániával levezetni a feszültségüket?

Nagy dilema-megoldóként felajánlom, hogy jelen irományom alá beírhatja mindenki a máshova nem illő véleményét…”


/OCSÚ-1 2014. február 21./

  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
17 hozzászólás
.:: Beköszönés a 2018-as évre
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2017. december 31. 17:51
Zsolt52
Nos, Kedveseim, itt a 2018-as év. Ha nekem 1970-ben - az NDK-ba utazásom évében - valaki borítékolja, hogy ezt is megérem majd, azt örömömben akkor ott menten bokán csókolom.

Azt sem tudhattam akkoriban, hogy majd egy ilyen prominens tárhelyen jelenhetek meg, magvas gondolataimmal. Ugyan írásaimról nem állítom, hogy azok világszínvonalúak /külföldiek kedvéért: worldcolorline /, sőt sejtem, hogy az emberiség igen jelentős százaléka elmeelhajlásnak nyilvánítja ezeket. De mindig van néhány delikvens, akiknek nem kell magyaráznom amiket leírok. És végül is csak szemlélet kérdése, hogy melyik a rács másik oldala. És ez a hely itt, egy jó hely. Egyesek szerint megosztó, de szerintem meg inkább összetartó erő. Divathasonlattal élve: egymás között úgy a zöld csíkos-, mint a bordó pöttyös zakó is erősen elfogadott köreinkben /még a strandon is/.

.:: Beköszönés folytatása, mert elhamarkodtam
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2017. december 31. 18:14
Zsolt52
Na, de 70’-ben még azt sem tudtam, mi az, hogy „tárhely”. Ezzel kapcsolatban csak egy dologban voltam biztos. Hogy a tárat hetente többször üríteni kell! És sok szempontból másképp láttam a világot, mint ma. Például meg voltam győződve, hogy ismerőseim jelentős részét lenyűgöztem, mikor esetleg egyszerűen csak nyűg voltam számukra.
Most már persze tisztábban látok, és tudom értelmezni egykori tanárom kijelentését is, ami kábé így hangzott: „Rendes fiú vagy te Zsolt, de logikai bienáléra azért ne jelentkezz!” Így hát jelentkeztem helyette az NDK-ba. És itt találkoztam Veletek.

Az egyik barátommal közösen adtuk be a jelentkezést magánál a hatalmas Fővárosi Tanácsnál. Mondjuk ő először egyetemre szeretett volna menni, meg is írta a felvételit, de hamar kiderült, hogy neki is vonalzóval rajzolták az agyhullámait. Így aztán kijött velem.

Döntésem másik oka, hogy mindig is élt bennem a Nagy Ismeretlen utáni olthatatlan megismerési vágy. Érdeklődésem már ifjabb koromban is a tananyag határain túlra törekedett. Oka nyilván néhány mutáns génem, melyek követeléseinek teljesítésére, valamint meg nem fogalmazott vágyaim kiélésére, az NDK jó lehetőségnek tűnt. Közismerten nem vagyok egy dicsekvő, de ezeket a lehetőségeimet ki is használtam. Annyit utaztam ott, mint Jurij Gagarin és Marco Polo együttvéve.

Eközben ledolgoztam két kemény évet Rodlebenben, ahol a rideg északi szeleket csak azért kedvelték, mert enyhítette a gyár felett megülő penetráns bűzt. De a kinti miliő elkezdett kevés lenni számomra. Ezt persze nem is titkoltam. Mire megfelelő helyen közölték velem, hogy „Ön valami fatális értékrendi problémákkal küzd. És ha ezzel sikeresen megbirkózik, és nem azt várja, hogy a világ feleljen meg Önnek, akkor valami olyan egyensúlyt fog megtapasztalni, amelynek létezését ma még elképzelni sem tudja.”

Nos, azóta is keresem a számomra megfelelő világot. De igyekeznem kell már, mert ha az eddigi fél évszázad + 15 év nem volt hozzá elég, akkor a hátralevő időszakot igen csak meg kéne hajtanom. Mert mennyi időm van még hátra? Nincs előre konkrét mérték az életünk hosszára. Az embernek egyszerűen nincsen fogódzója ez ügyben. Él csak egyik napról a másikra, és egyszerre csak azon kapja magát, hogy mondjuk 99 éves lett.
Mennyivel egyszerűbb, ha bemegy például egy moziba. Állítólag ott a filmek hosszúságát az emberi húgyhólyag tágulóképességéhez igazították. Bár újabban úgy érzem, ők is tévedtek. Legalább is egyre hosszabbnak tűnik az a kábé másfél órás intervallum.

A korral összefüggésben felmerülnek egyéb kérdések is.
Például gazdaságiak. Mennyit költsek el gyermekeim örökségéből?
Vagy egészségügyiek. Itt van rögtön a 25 éves csinos kiszolgálólány a presszóban, aki miatt oda járok kávézni. Ő a másfél dioptriás szemüvegemen keresztül nézve nagyon kellemes vizuális élmény. De ha az orvosom tanácsára lecserélem majd három dioptriásra, akkor menten két ilyen szépség fog sztereóban kiszolgálni engem? Vagy továbbra is csak egy, de mindjárt 50 éves lesz? Esetleg ez eleve meddő felvetés, mert addigra a másik orvos meg eltilt a kávétól is? Ezek mind nehéz kérdések, melyre az idő majd meghozza a választ.

De ha már az idő került szóba, mostanra eljutottam oda, hogy a boldogságot nem a pénz jelenti ebben a korban! Hanem maga az idő! Ezért igyekszem azt hasznosan és kellemesen eltölteni. Próbálok például sokat mozogni. Remélem a klaviatúra verése is ide számít. Ugyanakkor semmiféle diétának nem dőltem be soha. Ezt, ha rám nézel, egyből bizonyítottnak is látod. De ugyanakkor nem is eszem felelőtlenül össze-vissza mindent. Például a krematórium büféjében hamuba sült pogácsát soha. Az ember azért legyen éber!

Tehát igyekszem megbecsülni, és vidáman eltölteni a még hátra lévő időmet.
Ezért is járok ennyit közétek!
Nos, ez, azt hiszem, zárógondolatnak is jó lesz.

Ja, meg még annyit, hogy ne felejtsétek el majd elolvasni a 2019-es, 2020-as, … 2030-as, … és így tovább, beköszönéseimet sem!

Addig meg mindenkinek. B.U.É.K.!

.:: Ehhez "Ocsú dukál!"
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2017. december 31. 19:12
G.Ernõ
Kedves Barátaim!

Mára 2017-12-31-re voltak terveim: barátokkal közös szilveszteri hétvége, wellness szilveszter, feleségemmel kettecskén egy jó szilveszteri buliban.

Az élet mind felül írta.

Ma reggel legfőbb problémám, hogy nyitva tartó gyógyszertárat találjak, mert párom Anikót, eddig enyhe lázzal járó influenza döntötte le lábáról.

DE, ma olyat olvastam egy regényben - melyet pótcselekvésként vettem a kezembe - amit eddig is éreztem, és remélem nem csak 2018-ban, hanem a hátralévő életemre is igaz lesz.

Idézet: (Anikóhoz, páromhoz címezve/gondolva)

„Nem hittem volna, hogy valaha részem lehet abban a csodában, amiről sokan úgy tartják, csak mesékben és romantikus filmekben létezik. Az első pillanattól kezdve szerelmes vagyok beléd. Minden nap, amikor meglátlak, újra és újra beléd szeretek. Mintha csak azért aludnék el este, hogy reggel újra átéljem ezt a nagyszerű pillanatot. Minden, ami te vagy, egykor legmerészebb álmom volt. Köszönöm! Köszönöm neked, hogy minden nap ilyen szeretettel és őszintén valóra váltod álmomat!”

.:: Anikóhoz, párodhoz címezve/gondolva)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 02. 06:58
Zsolt52
Kedves Anikó!

ELSŐSZÖR IS KÍVÁNOK MINÉL ELŐBBI MEGEGÉSZSÉGESEDÉST!!

Viszont az idei influenza elég szívós egy betegség. Először jön a rossz közérzet, megbolondítva némi gyomorfájással. Erre az időszakra jellemző még a zsebkendő-túlhasználat. Majd némelyeknél esetleg láz is. Közben pár napig egyáltalán nincs a delikvensnek étvágya. Mikor egy bő hét után azt hiszed, kezdesz kijönni belőle, utána megérkezik a hátfájással tarkított köhögés. Ez meg jó darabig eltart még.

Tehát ez az influenza hosszú kimenetelű. Akkor meg minek hősiesen hosszú ideig szenvedni? Szerintem, érdemes mielőbb gyógyszert íratni rá, mert vasszervezetünk már nem a régi.

Ha meg Te szerencsésen túl vagy rajta, akkor meg jön a szövődmény! Ernő nevű szoba-, és egyéb helyiségtársadat kezdheted ápolni. És ekkor igazán testközelben is megtapasztalhatod, milyen valóban betegnek lenni! Mert Te ehhez képest nyilván csak szimuláltál. Nos, javaslom, betegséged közben is gyűjtsd már az erőt erre a nagy feladatra!

A szilvesztert meg annyira ne sajnáld! Erre a célra már rég kitalálták az „utószilveszter”, a „pótszilveszter”, meg az „ok nélkül is ünnepelhetünk” fogalmát.

.:: Aggódom a nyenyecekért
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 04. 07:16
Zsolt52
Ne tagadd! Tudom, hogy Te is aggódsz! Csak Te sutyiban. Ez a hatezer főt számláló nép fent él az Oroszországhoz tartozó hatalmas Jamal félszigeten, és terelgeti nyáját, fújja jól látható leheletét. Mint akinek jól megy dolga. Furulyáról nem tudok. Így aztán a magyar juhász zeneileg mégis csak beljebb van. Mert, hogy ők is olyan juhász féle társaság. Csak rénszarvassal adják elő.

1200 km-es éves terelő utat tesznek meg a téli és nyári legelők között. Valahogy úgy élnek, mint a lapok /számik/. Viszont most beütött nekik a Gazprom. Ugyanis pár évvel ezelőtt megtalálták itt Oroszország legnagyobb gázlelőhelyét, mely fontos szerepet kap majd Oroszország energiatermelésében. Meg ha mázlid van, a Te gázellátásodban is. Nevet is adtak neki. A keresztségben a Bovanyenkovó gázmezőt kapta. Állítólag itt ötbillió köbméter gáz van a föld alatt. Azt nem tudom, ez mennyi, de nekem jó soknak tűnik. Mindenesetre ez az egy mező több tartalékkal rendelkezik mint az USA teljes gázkészlete.

A nyenyecek meg e felett terelgetik rénszarvasaikat. Nagycsaládonként 3 - 6000 darabot. Mindenesetre most handicappel indulnak a versenyfutásban a Gazprommal. Utóbbiak teleaggatták a területüket gázvezetékekkel és betonutakkal, ami akadályozza a szánkós vándorlást. Van más gond is. A természetes felmelegedés következtében bizonyos időszakokban újabban nem hó, hanem eső esik. Ez aztán visszafagy, és kemény jégpáncél fedi be a tundrát. Ember legyen az a rénszarvas, aki ez alól ki tudja a zuzmót kaparni. De mivel nem ember, így éhen hal. Volt olyan év, hogy az állatok 50 %-a elhullott.

Más komoly gond is van. Dél-Jamalon a felmelegedés miatt a talajban, a fagyban is túlélő lépfene baktériumok most életképesen felszabadulnak, és egy év alatt 2300 állat pusztulásához vezettek. Sajnos emberáldozata is volt a járványnak, mert a nyenyecek állatvágáskor a még nyers, meleg húst is megeszik, vitaminbevitelként.

De a Gazprom sincs nyerő szériában. A felmelegedés nekik is gondot okoz. 2014-ben egy 40 m átmérőjű, 35 m mély kráter keletkezett hirtelen a tundrán. Az állandóan fagyott, de most ideiglenesen felengedett talaj alatt megrekedt metángázbuborék robbant ki hírtelen a felszínre. Azóta ez több helyen is megismétlődött. Félő, hogy ez a nagyobb mennyiségű gázt tartalmazó területeken is előfordulhat. Akkor pedig nagy durr lesz.

Továbbá, a fagyott talajra épített hatalmas gázvezetékrendszer a föld nyári olvadása idején veszélyezteti a csövek stabilitását. A vállalat így kénytelen végig hűtőrendszereket beüzemelni a csövek alatt, hogy a talaj továbbra is fagyott maradjon. Ez nem új technológia, hiszen Kínában a Qinghai–Tibet-vasútvonal 550 km hosszan permafroszt talajra épült. A felmelegedés miatt itt nyáron a talaj megolvadt, a vasúti pálya meg terhelés esetén egyszerűen elsüllyedt. Végül a megoldást a pálya mentén a talajba süllyesztett hűtőanyaggal megtöltött acélcsövek jelentették, melyek a nyári hónapokban is olvadáspont alatt tartják a talaj hőmérsékletét. Így megépítették a világ legnagyobb hűtőszekrényének nevezett mérnöki csodát. Nos, a Bovanyenkovó gázmezőn is valami ilyet terveznek. Érdekes ellenmondásnak tartom, hogy ott nyáron hűtik majd a talajt, hogy te télen itthon fűthess...

.:: Pont róluk olvastam
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. január 04. 18:12
-newyork-
nem olyan régen , hogy az igazi civilizációs betegségek is elérik őket. Már kapható és vásárolják a kenyeret, száraztésztát, instant leveseket , cukrot. Kezdenek elhízni. A megváltozott táplálkozás miatt a szervezetük hidegtűrő képessége csökken, gyakrabban szenvednek fagyásos betegségekben, további keringési betegségekben is szenvednek.

.:: Ha még nem ismernéd
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 05. 07:28
Zsolt52
Poénok

Soha többet nem veszek feleségül kézilabdás nőt. Bármit vág hozzám eltalál.
Addig röhögtünk a főnök viccén, amíg megértettük, hogy az a mai feladat...
A sportot sose késő elkezdeni, úgyhogy én még várok..
A bánatomat italba akartam fojtani, de tud úszni az a bestia.
Nem aggódom az adósságom miatt. Elég nagy ahhoz, hogy tudjon magára vigyázni.
Ha a 3. napon lett teremtve a Nap, Hold és a csillagok, akkor hogyan mérték az első két napot?
Kedves Mikulás! Tavaly egy csomó ajándékot nem kaptam meg azok közül, amit kértem. Azért mert nincs konkurenciája még nem kellene elkényelmesednie!
Szeretem az extrém sportokat, mert közben rengeteg új barátot ismerek meg: mentősöket, balesetiseket, gyógytornászokat és kedves embereket, akik kihívták a mentőket!!!
A biztonsági öv lehet, hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
A róka és a holló meséje arról szól, hogy a húsevő róka és a rovarevő holló veszekednek egy tejterméken, amit mind a ketten utálnak
Már majdnem megvettem a 'Pozitív gondolkodás előnyei' című könyvet, de aztán arra gondoltam, ugyan, mire lenne ez jó?
Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivírus.
Miért nem olvasni soha az újságokban: 'Jósnő nyerte a lottófőnyereményt!'?
A rasszizmus mindenütt jelen van... A zongora fekete billentyűi rövidebbek!
Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli.
A nejem szerint túl kíváncsi vagyok. Legalábbis folyton erről írogat a naplójában.
Minden nap új alsógatyát veszek fel vasárnapra már 7 van rajtam.
Aki szagolt már valaha lazacot, az jól tudja miért kell vákumcsomagba zárni!
Egy nap 24 óra, egy ládában 24 sör.. EZ NEM LEHET VÉLETLEN!
Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt?
Valahányszor randevúzom egy férfival, mindig arra gondolok, hogy valóban azt akarom, hogy ezzel a férfival töltsék a gyerekeim a hétvégéket?
A kivégzéseken a méreginjekciót miért steril tűvel adják be?
Arra, hogy 'Jó reggelt!', hétfőnként a 'Bizonyítsd be!' a helyes válasz.
Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon király...
Ha egy jármű fénysebességgel halad, mi történik, ha bekapcsoljuk a fényszórót?
Eddig buta voltam, de most vettem egy 360 fokos fordulatot.
Az a legszebb a kopaszságban, hogy az ember hallja a hópelyheket.
A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon, a pecás meg azért, hogy ne legyen otthon.
Állj meg egy könyvtár kellős közepén és kezdj el sikoltozni - mindenki rosszallóan fog rád nézni. Tedd ugyanezt egy repülőgép fedélzetén - mindenki csatlakozik hozzád...


.:: "Aggódom a nyenyecekért"
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 05. 12:24
G.Ernõ
Én is! Talán az egyetlen pozitívum a náluk jelentkező klíma változásban, hogy a földjükben lévő, csodás gyógyulásokat, és megmagyarázhatatlan jelenségeket okozó tökéletes félgömbökről többet tudhatunk meg.
.
Momentán a nyápicokért aggódom, mert szoba-, és egyéb helyiségtársamtól a tavaly év-végi influenzáját, sikerült magamnak év-kezdetre átmenteni.
.
A nyenyec földi "csoda félgömbök" segíthetnének a nyápic magyarokon is.

.:: (nincs cím)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. január 05. 15:32
Admin
"Egy nap 24 óra, egy ládában 24 sör.. EZ NEM LEHET VÉLETLEN!"

Ezt lopom! szlogennek sem rossz.

.:: Elgondolkodtató
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 05. 16:44
Zsolt52
Szeretek időnként egyes témaköröket több oldalról körbejárni, és azt kielemezni.

Főleg kocsiban hallgatom a híreket, ahol értesülök Magyarország aktuális problémáiról. Ki ezt tartja fontosnak, ki azt. Egyrészről büszkén hallom, hogy javul a gazdaság helyzete, másrészről meg szorongok, mert azzal szembesítenek, hogy van baj elég. Látom, mindenki teszi a dolgát. Rendesen földbe döngöli a másikat. Valószínűleg ez így helyes. Vagy egyáltalán nem helyes, és csak hozzászoktunk? Ezt persze ki-ki maga eldönti. Miután én is itt nevelkedtem, és most is itt élek, én sem hiszem, hogy ki tudnám vonni magam e hatásokból, vagy hogy én másmilyen lennék.

Tehát, mint írtam, vannak szorongásaim. Az egyik, egy régi probléma, mely korábban már többször szóba került számomra mértékadó emberektől. De a valós napi problémácskák mellett ez túl nagy léptékű ahhoz, hogy ezzel érdemben is foglalkozzanak.

Kb. harminc éve olvastam először a globális felmelegedésről, illetve annak esetleges leendő hatásairól. Tudósok írták akkor, hogy lesz.
Ellentudósok válaszolták rá, hogy nem lesz.
Később tudósok mondták, hogy van.
Elől-hátul-doktor tudósok válaszolták rá, hogy bizony, nem van.
Erre még több doktorátussal rendelkező tudósok kimutatták, hogy gyorsabban melegszik a Föld, mint bármikor máskor, és ez belátható időn belül katasztrófához vezet. Megszámlálhatatlanul sok doktorátussal rendelkező tudósok szakmailag korrektül kifejtették, hogy: de nem is! Meg ez csak egy normális ciklikus melegedési fázis.

Hát, nem tudom! Nekem a nyáron melegem volt. De ezt ne vedd objektív véleménynek. Meg különben sem vagyok mértékadó ebben, mert én télen gyakran fázom, nyáron meg általában melegem van.

VISZONT: AZT MÁR ELŐJELEZTÉK, ÉS HISZEM IS, HOGY A KÁRPÁT-MEDENCE SAJÁTOSSÁGAI MIATT NÁLUNK A FELMELEGEDÉS MAGASABB LESZ!!

Lehet, hogy az éves csapadék mennyisége nem fog változni, de az időbeni eloszlása feltétlenül. És ez árvizes, illetve aszályos időszakokhoz vezet. Átlagban van elég víz Magyarországon, de a beérkező vizek, és a lehullott csapadék is nagyon gyorsan elhagyja az országot. És már most is vannak nyáron szárazságok. Ez pedig – egyéb problémák mellett - a mezőgazdasági termések mennyiségi és minőségi csökkenéséhez vezet.

Korábban szó volt mesterséges víztárolók létesítéséről, különösen az Alföldön. Nyilván a Tiszára, a Kőrösökre, esetleg részben a Dunára lehetne támaszkodni. Pontosabban az árvizek idején egyébként is problémás többletvizet mesterséges tárolókban kellene összegyűjteni, és amikor szükséges, ezeket mezőgazdasági öntözés céljára felhasználni. További előnye még, hogy a klímát is kedvezően befolyásolja.

A rakacai-, orfűi,- bánki tavak, vagy a Deseda Kaposvárnál kicsiben bizonyított. De itt sajnos a „kicsiben” szón van a hangsúly. Továbbá ezek nincsenek komoly termőterületek közelében, mely a mezőgazdaságba is belejátszhatna.
Tehát szerintem jogos önvédelemből el kellene kezdeni végre a korábban több kormány által is propaganda szinten meglebegtetett árvízi vizek tavakba történő felfogását. Ehhez olyan kiemelkedő felfogásra van szükség? Mert ezen programról nem hallok mostanában sehol. Pedig korábban már légitérképezéssel is elkezdték felmérni, azokat a viszonylag alacsonyabban fekvő alföldi területeket, melyeken nincs emberi település, és nagy folyóvizek is viszonylag közel vannak.

Nem hiszem, hogy futurisztikus dolgokról beszélek! Csak megemlíteném a Tisza-tó kedvező hatását, melyből országunk második legnagyobb turista paradicsoma lett, és jelentősen részt tud venni a Tisza árvízszabályozásában, valamint kimutathatóan pozitív klimatikus hatása is van.

Na, mára kb. ennyi...

.:: Elgondolkodtató-2
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 08:10
Zsolt52
Olvasom újfent, hogy drasztikusan emelkedik hazánk éves átlaghőmérséklete. Világviszonylatban az emelkedés az elmúlt száz évben 0,8 Celsius fok volt, melyből 0,6 az utóbbi 30 év számlájára írható.

Már most is tapasztalható, hogy Magyarország éghajlati rendszere kibillent korábbi egyensúlyából. Nálunk a tavasz előbb köszönt be, a nyár szárazabb, de gyakoriak az intenzív zivatarok, a telek enyhébbek.
Most január 7-én /tegnap, vasárnap/ Magyarországon megdőlt a napi melegrekord: Mohácson 17,7 fokot mértek. Pluszban. Mínusz helyett! Ezért tértem vissza a fenti beírásomhoz.

Az ilyesmi következménye, hogy például eltűnőben van a Kiskunságban lévő Fülöpházi buckavidék, ahol jelentős nagyságú területen maradt fenn az eredeti száraz gyep és erdőssztyepp-vegetáció. A hőmérséklet emelkedését egyes növények jól tűrik. Mások kipusztulnak. Az évezredes ökoszisztéma megbomlik. Szakkifejezéssel élve, a biodiverzitás (a biológiai sokféleség) eltűnik. A várható következmény a futóhomok, aszály, az özönnövények elterjedése, az elsivatagodás. Lehet, hogy mosolyogsz ezen a kiemelt példán, mert mi dolgod lenne Neked ott, de ami ott már látszik, ez további magyar területekre is jellemző lesz. És ez alól a te kis kerted sem kivétel.

Az elmúlt évtizedekben a szikes tavak és időszakos ingoványok nádasai eltűntek. A vízi- és gázlómadarak elvándorolnak más vidékre. Egyes tanyák kútjaiból eltűnt a víz. Általános jelenség lett a vízhiány. Sivatag születik a Kárpát-medencében! NEM KELLENE MÉGIS AZ ÁRVIZES IDŐSZAKOK FELESLEGES TÖBBLET-VÍZMENNYISÉGÉT, ÖZÖNVÍZSZERŰ HIRTELEN CSAPADÉKÁT IDEIGLENES VÍZTÁROLÓKBAN FELFOGNI???

Vesszőparipám lett a Tisza-tó! Ez az ország második legnagyobb összefüggő vízfelülete. 127 km² területű a többnyire nyílt vízfelülete, és jelentős a turisztikai értéke is, a változatos szigetek, holtágak és csatornák miatt. Mi is évtizedek óta minden évben nagycsaládilag, eltöltünk itt négy-öt aktív nyári napot. 33 éves fiam gyakran emlegeti 3 éves fiának a helyszínen mutogatva, hol állt egykor a sátrunk, vagy melyik faházban laktunk, melyik fák által alagútként beárnyékolt csatornákon eveztünk pár évtizede. És most is minden évben.

Kell ennél jobb érv mellette?

/A mezőgazdasági-, és klimatikus pozitív hatásáról már fent írtam./

.:: Előző bejegyzésekre
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 08. 10:58
G.Ernõ
Csak ismétlem önmagam, mert már írtam erről. Én szörfösként, kitesként azt tapasztalom, hogy a szél jellemző iránya hazánkban É - ÉNy irányról D - DNy irányúra változott. Ergo a hideg északi szelek helyett, meleg afrikai levegő áramlik fölénk.
.
Az alföldön a Keleti-főcsatorna sem véletlenül lett kiásva. A belőle ágazó vízvezető árkok hordalékkal telítődtek, el gazosodtak. Néhány önkormányzat próbálkozott a rendbetételükkel a közmunka program keretében.
.

.:: A Szörfös Úr hozzászólásához
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 17:19
Zsolt52
Volt egyszer, hol nem van, a Poroszló melletti Fehér Amur Halászcsárda. Közvetlen a Tiszának az ő partján. Évente többször akad dolgom Debrecenben, Hajdúböszörményben, és ilyenkor, ha hazafelé van kis időm, feltétlenül kalóriafeltöltést végzek itt.

Egyszer, mikor ott üldögélek búsan, magányosan, a szomszéd asztalhoz letelepszik négy pasi. Rendelésük és annak kihozatala közben beszélgetnek a Tiszáról, meg a vízügyekről. Unalmamban hallókészülékemet a „laut” irányba tekerem, mert nincs annál csábítóbb dolog harcsapaprikás evészete közben, mint másokat kihallgatni. (Erre nálam más étkek is meg szoktak felelni.)

Az idősebb mesélt bizonyos csatornázási tervekről, még az ántivilág idejéből. Például a Duna-Tisza közötti csatornák terveiről. Mert volt több is.

A szakirodalom szerint 1715-ben már komolyan szóba került a Duna-Tisza csatornának nevezett vízi út. Sokszor belelkesedtek, és szám szerint ugyan annyiszor el is vetették. Gondolom anyagi okok miatt. Érdekes megemlíteni, hogy Türr István is kiállt mellette, eredmény nélkül. Majd miután jól kiharcolta magát az 1948-as szabadságharcban, nem figyelt oda, és bánatában véletlenül megtervezte a Korintoszi csatornát, amit ezek a meggondolatlanul kapkodó görögök fel is építettek.

Végül is a Duna-Tisza csatornát valamilyen figyelmetlenségből az első világháború után elkezdték mégis építeni, de valaki azért résen volt, mert 1947-ben abba is hagyták. Pedig 30 m-nél szélesebbre tervezték, hogy a dunai uszályok simán átjuthassanak a Tiszára. Most csak egy eliszaposodott, néhány km hosszúságú torzó van meg belőle. A Ráckevei-Dunából ágazik ki kb. Dunaharasztinál. Mivel hozzánk közel van, már többször eveztem rajta.

Mesélt asztalszomszédom továbbá az 1800-as évek elején megépült, a ma szerbiai területen fekvő, Duna – Tisza – Duna csatornáról is. Egykoron a keresztségben a Ferenc-József- Csatorna nevet kapta, valami uralkodóról, vagy kiről. Ez sem működik ma már. Bajától indult és Óbecsnél, egy zsilipben torkolna bele a Tiszába. Ha a zsilip működne. 2015-ben ott eveztemben láttam ezt a műtárgyat. Siralmas állapotban van.

Nos, az illető említett még egyéb más, meglévő, részletes, és szerinte felettéb hasznos vízügyi terveket is, melyet ő munkatársaival a már elfelejtettem a nevét minisztériumban dolgozott ki. És később, a rendszerváltás után több kormányt is megkeresett ezzel a komplett anyaggal. Természetesen mindenhol elhajtották. Állítólag egyszer egy államtitkárig is sikerült neki eljutnia. De, hát kormányok jöttek, kormányok mentek...
Neki meg meghozták a halászlevét. És magyar ember evés közben nem beszél...

Akkor a Wikipédián, meg máshol is utána néztem ennek a témának. Tényleg találtam érdekes megoldásokat.

.:: Korrekció!!!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 17:25
Zsolt52
..."az 1948-as szabadságharcban, nem figyelt oda..."

Természetesen az 1848-as szabadságharcról van szó, mert én sem figyeltem oda.

.:: Duna-Tisza csatorna
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. január 08. 18:21
Admin
Érdekes, mi még az iskolában úgy tanultuk, hogy VAN Duna-Tisza csatorna. Ha jól emlékszem, az iskolai földrajz térképen is rajta volt. És - a térkép szerint - a Dunától a Tiszáig ért. Sokat fantáziáló (ma már mondanám: akkor is idealista) gyerek voltam, sokszor utazgattam a térképen, képzeletben, onnan emlékszem rá.
De ezek szerint nincs, soha nem is volt. Megint egy világ dőlt össze bennem...
Amúgy megintcsak köszi Zsoltnak, mert megint okultam, néhány dologban.

.:: Mert te a JÖVŐ ISKOLÁJÁBA jártál:)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 20:26
Zsolt52
Addigra megépült

Viszont ha annyira elől jársz már az időben, nem tudnád visszakeresni, és csak nekem megmondani, hogy mik voltak a jövő heti lottószámok?

Egyébként a Duna-Tisza-Duna csatorna (Ferenc-József-Csatorna) az működött jóval korábban! Többek között a bácskai és a bánáti búzát szállította a Monarchiába. Csak azóta tönkre ment. Különösen a zsilipek. De gondolom a meder is kotrásra szorul. Most próbálják egy részét felújítani. Ezt találtam erről:

http://hajozas.hu/ma...a-hajozhato-lesz/

Ebből számomra az derül ki, hogy csak a Baja–Bezdán szakaszt tudnák most helyre állítani, ami 45 km. Viszont a teljes hossza a Wikipédia szerint 123 km.

.:: új Ha a zsilip működne
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 09. 12:26
G.Ernõ
Talán Szolzsenyicin egyik könyvében olvastam: A gulágon a lehetetlen kérték a mérnököktől, építsenek zsilipet az egyik folyóra. Beton és modern gépek, építőanyag a közelben nem volt, ha lett volna sem adták volna a rendszer ellenségének kikiáltott emberek munkájának megkönnyítésére. A mérnökök hát a gulágon felelhető anyagból építettek gátat; fenyőfából. Úgy gondolták, ha Velence város alapjának megfelelt, jó lesz zsilipnek is. Amikor erről olvastam, a zsilip még működött, évtizedek múltán is bírta a hajóforgalmat.
.
Zsolt! Hallgatózni csúnya dolog!
Viszont másik asztalnál ülve meghallani, mit beszélnek a mellettünk lévők nem bűn. Pár hónapja így hallottam meg én is, a mellettem lévő asztalnál ülő, már nyugalmazott magas rangú katonatiszteknek mi volt a véleményük a migrációról, és a határon húzott kerítésről. Érdekes volt határozott véleményeket, ellenvéleményeket hallani a határ menti fegyverhasználat engedélyezésről. Én bizony még desszertet is kértem, hogy tovább fülelhessek.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/