Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 március 22, péntek | 12. hét | Beáta, Izolda, Lea
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » OCSÚ-11

OCSÚ-11

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2017. december 31, vasárnap 17:49
OCSÚ-11

Új évhez új Ocsú dukál!

A mottó immáron négy éve változatlan. Az újak és az azóta elszenilisedettek miatt ismétlem:

„Egyet értek azzal, hogy komoly és értelmes felvetésből kiinduló oldalra komoly válaszok érkezzenek.

Na, de mi legyen azokkal, akik már kiírták magukból a magvas gondolataikat, de a megmaradt ocsút is meg akarják osztani másokkal? Vagy csak a napi munka-, vagy egyéb problémák után itt próbálnák grafomániával levezetni a feszültségüket?

Nagy dilema-megoldóként felajánlom, hogy jelen irományom alá beírhatja mindenki a máshova nem illő véleményét…”


/OCSÚ-1 2014. február 21./

  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
67 hozzászólás
.:: Beköszönés a 2018-as évre
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2017. december 31. 17:51
Zsolt52
Nos, Kedveseim, itt a 2018-as év. Ha nekem 1970-ben - az NDK-ba utazásom évében - valaki borítékolja, hogy ezt is megérem majd, azt örömömben akkor ott menten bokán csókolom.

Azt sem tudhattam akkoriban, hogy majd egy ilyen prominens tárhelyen jelenhetek meg, magvas gondolataimmal. Ugyan írásaimról nem állítom, hogy azok világszínvonalúak /külföldiek kedvéért: worldcolorline /, sőt sejtem, hogy az emberiség igen jelentős százaléka elmeelhajlásnak nyilvánítja ezeket. De mindig van néhány delikvens, akiknek nem kell magyaráznom amiket leírok. És végül is csak szemlélet kérdése, hogy melyik a rács másik oldala. És ez a hely itt, egy jó hely. Egyesek szerint megosztó, de szerintem meg inkább összetartó erő. Divathasonlattal élve: egymás között úgy a zöld csíkos-, mint a bordó pöttyös zakó is erősen elfogadott köreinkben /még a strandon is/.

.:: Beköszönés folytatása, mert elhamarkodtam
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2017. december 31. 18:14
Zsolt52
Na, de 70’-ben még azt sem tudtam, mi az, hogy „tárhely”. Ezzel kapcsolatban csak egy dologban voltam biztos. Hogy a tárat hetente többször üríteni kell! És sok szempontból másképp láttam a világot, mint ma. Például meg voltam győződve, hogy ismerőseim jelentős részét lenyűgöztem, mikor esetleg egyszerűen csak nyűg voltam számukra.
Most már persze tisztábban látok, és tudom értelmezni egykori tanárom kijelentését is, ami kábé így hangzott: „Rendes fiú vagy te Zsolt, de logikai bienáléra azért ne jelentkezz!” Így hát jelentkeztem helyette az NDK-ba. És itt találkoztam Veletek.

Az egyik barátommal közösen adtuk be a jelentkezést magánál a hatalmas Fővárosi Tanácsnál. Mondjuk ő először egyetemre szeretett volna menni, meg is írta a felvételit, de hamar kiderült, hogy neki is vonalzóval rajzolták az agyhullámait. Így aztán kijött velem.

Döntésem másik oka, hogy mindig is élt bennem a Nagy Ismeretlen utáni olthatatlan megismerési vágy. Érdeklődésem már ifjabb koromban is a tananyag határain túlra törekedett. Oka nyilván néhány mutáns génem, melyek követeléseinek teljesítésére, valamint meg nem fogalmazott vágyaim kiélésére, az NDK jó lehetőségnek tűnt. Közismerten nem vagyok egy dicsekvő, de ezeket a lehetőségeimet ki is használtam. Annyit utaztam ott, mint Jurij Gagarin és Marco Polo együttvéve.

Eközben ledolgoztam két kemény évet Rodlebenben, ahol a rideg északi szeleket csak azért kedvelték, mert enyhítette a gyár felett megülő penetráns bűzt. De a kinti miliő elkezdett kevés lenni számomra. Ezt persze nem is titkoltam. Mire megfelelő helyen közölték velem, hogy „Ön valami fatális értékrendi problémákkal küzd. És ha ezzel sikeresen megbirkózik, és nem azt várja, hogy a világ feleljen meg Önnek, akkor valami olyan egyensúlyt fog megtapasztalni, amelynek létezését ma még elképzelni sem tudja.”

Nos, azóta is keresem a számomra megfelelő világot. De igyekeznem kell már, mert ha az eddigi fél évszázad + 15 év nem volt hozzá elég, akkor a hátralevő időszakot igen csak meg kéne hajtanom. Mert mennyi időm van még hátra? Nincs előre konkrét mérték az életünk hosszára. Az embernek egyszerűen nincsen fogódzója ez ügyben. Él csak egyik napról a másikra, és egyszerre csak azon kapja magát, hogy mondjuk 99 éves lett.
Mennyivel egyszerűbb, ha bemegy például egy moziba. Állítólag ott a filmek hosszúságát az emberi húgyhólyag tágulóképességéhez igazították. Bár újabban úgy érzem, ők is tévedtek. Legalább is egyre hosszabbnak tűnik az a kábé másfél órás intervallum.

A korral összefüggésben felmerülnek egyéb kérdések is.
Például gazdaságiak. Mennyit költsek el gyermekeim örökségéből?
Vagy egészségügyiek. Itt van rögtön a 25 éves csinos kiszolgálólány a presszóban, aki miatt oda járok kávézni. Ő a másfél dioptriás szemüvegemen keresztül nézve nagyon kellemes vizuális élmény. De ha az orvosom tanácsára lecserélem majd három dioptriásra, akkor menten két ilyen szépség fog sztereóban kiszolgálni engem? Vagy továbbra is csak egy, de mindjárt 50 éves lesz? Esetleg ez eleve meddő felvetés, mert addigra a másik orvos meg eltilt a kávétól is? Ezek mind nehéz kérdések, melyre az idő majd meghozza a választ.

De ha már az idő került szóba, mostanra eljutottam oda, hogy a boldogságot nem a pénz jelenti ebben a korban! Hanem maga az idő! Ezért igyekszem azt hasznosan és kellemesen eltölteni. Próbálok például sokat mozogni. Remélem a klaviatúra verése is ide számít. Ugyanakkor semmiféle diétának nem dőltem be soha. Ezt, ha rám nézel, egyből bizonyítottnak is látod. De ugyanakkor nem is eszem felelőtlenül össze-vissza mindent. Például a krematórium büféjében hamuba sült pogácsát soha. Az ember azért legyen éber!

Tehát igyekszem megbecsülni, és vidáman eltölteni a még hátra lévő időmet.
Ezért is járok ennyit közétek!
Nos, ez, azt hiszem, zárógondolatnak is jó lesz.

Ja, meg még annyit, hogy ne felejtsétek el majd elolvasni a 2019-es, 2020-as, … 2030-as, … és így tovább, beköszönéseimet sem!

Addig meg mindenkinek. B.U.É.K.!

.:: Ehhez "Ocsú dukál!"
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2017. december 31. 19:12
G.Ernõ
Kedves Barátaim!

Mára 2017-12-31-re voltak terveim: barátokkal közös szilveszteri hétvége, wellness szilveszter, feleségemmel kettecskén egy jó szilveszteri buliban.

Az élet mind felül írta.

Ma reggel legfőbb problémám, hogy nyitva tartó gyógyszertárat találjak, mert párom Anikót, eddig enyhe lázzal járó influenza döntötte le lábáról.

DE, ma olyat olvastam egy regényben - melyet pótcselekvésként vettem a kezembe - amit eddig is éreztem, és remélem nem csak 2018-ban, hanem a hátralévő életemre is igaz lesz.

Idézet: (Anikóhoz, páromhoz címezve/gondolva)

„Nem hittem volna, hogy valaha részem lehet abban a csodában, amiről sokan úgy tartják, csak mesékben és romantikus filmekben létezik. Az első pillanattól kezdve szerelmes vagyok beléd. Minden nap, amikor meglátlak, újra és újra beléd szeretek. Mintha csak azért aludnék el este, hogy reggel újra átéljem ezt a nagyszerű pillanatot. Minden, ami te vagy, egykor legmerészebb álmom volt. Köszönöm! Köszönöm neked, hogy minden nap ilyen szeretettel és őszintén valóra váltod álmomat!”

.:: Anikóhoz, párodhoz címezve/gondolva)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 02. 06:58
Zsolt52
Kedves Anikó!

ELSŐSZÖR IS KÍVÁNOK MINÉL ELŐBBI MEGEGÉSZSÉGESEDÉST!!

Viszont az idei influenza elég szívós egy betegség. Először jön a rossz közérzet, megbolondítva némi gyomorfájással. Erre az időszakra jellemző még a zsebkendő-túlhasználat. Majd némelyeknél esetleg láz is. Közben pár napig egyáltalán nincs a delikvensnek étvágya. Mikor egy bő hét után azt hiszed, kezdesz kijönni belőle, utána megérkezik a hátfájással tarkított köhögés. Ez meg jó darabig eltart még.

Tehát ez az influenza hosszú kimenetelű. Akkor meg minek hősiesen hosszú ideig szenvedni? Szerintem, érdemes mielőbb gyógyszert íratni rá, mert vasszervezetünk már nem a régi.

Ha meg Te szerencsésen túl vagy rajta, akkor meg jön a szövődmény! Ernő nevű szoba-, és egyéb helyiségtársadat kezdheted ápolni. És ekkor igazán testközelben is megtapasztalhatod, milyen valóban betegnek lenni! Mert Te ehhez képest nyilván csak szimuláltál. Nos, javaslom, betegséged közben is gyűjtsd már az erőt erre a nagy feladatra!

A szilvesztert meg annyira ne sajnáld! Erre a célra már rég kitalálták az „utószilveszter”, a „pótszilveszter”, meg az „ok nélkül is ünnepelhetünk” fogalmát.

.:: Aggódom a nyenyecekért
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 04. 07:16
Zsolt52
Ne tagadd! Tudom, hogy Te is aggódsz! Csak Te sutyiban. Ez a hatezer főt számláló nép fent él az Oroszországhoz tartozó hatalmas Jamal félszigeten, és terelgeti nyáját, fújja jól látható leheletét. Mint akinek jól megy dolga. Furulyáról nem tudok. Így aztán a magyar juhász zeneileg mégis csak beljebb van. Mert, hogy ők is olyan juhász féle társaság. Csak rénszarvassal adják elő.

1200 km-es éves terelő utat tesznek meg a téli és nyári legelők között. Valahogy úgy élnek, mint a lapok /számik/. Viszont most beütött nekik a Gazprom. Ugyanis pár évvel ezelőtt megtalálták itt Oroszország legnagyobb gázlelőhelyét, mely fontos szerepet kap majd Oroszország energiatermelésében. Meg ha mázlid van, a Te gázellátásodban is. Nevet is adtak neki. A keresztségben a Bovanyenkovó gázmezőt kapta. Állítólag itt ötbillió köbméter gáz van a föld alatt. Azt nem tudom, ez mennyi, de nekem jó soknak tűnik. Mindenesetre ez az egy mező több tartalékkal rendelkezik mint az USA teljes gázkészlete.

A nyenyecek meg e felett terelgetik rénszarvasaikat. Nagycsaládonként 3 - 6000 darabot. Mindenesetre most handicappel indulnak a versenyfutásban a Gazprommal. Utóbbiak teleaggatták a területüket gázvezetékekkel és betonutakkal, ami akadályozza a szánkós vándorlást. Van más gond is. A természetes felmelegedés következtében bizonyos időszakokban újabban nem hó, hanem eső esik. Ez aztán visszafagy, és kemény jégpáncél fedi be a tundrát. Ember legyen az a rénszarvas, aki ez alól ki tudja a zuzmót kaparni. De mivel nem ember, így éhen hal. Volt olyan év, hogy az állatok 50 %-a elhullott.

Más komoly gond is van. Dél-Jamalon a felmelegedés miatt a talajban, a fagyban is túlélő lépfene baktériumok most életképesen felszabadulnak, és egy év alatt 2300 állat pusztulásához vezettek. Sajnos emberáldozata is volt a járványnak, mert a nyenyecek állatvágáskor a még nyers, meleg húst is megeszik, vitaminbevitelként.

De a Gazprom sincs nyerő szériában. A felmelegedés nekik is gondot okoz. 2014-ben egy 40 m átmérőjű, 35 m mély kráter keletkezett hirtelen a tundrán. Az állandóan fagyott, de most ideiglenesen felengedett talaj alatt megrekedt metángázbuborék robbant ki hírtelen a felszínre. Azóta ez több helyen is megismétlődött. Félő, hogy ez a nagyobb mennyiségű gázt tartalmazó területeken is előfordulhat. Akkor pedig nagy durr lesz.

Továbbá, a fagyott talajra épített hatalmas gázvezetékrendszer a föld nyári olvadása idején veszélyezteti a csövek stabilitását. A vállalat így kénytelen végig hűtőrendszereket beüzemelni a csövek alatt, hogy a talaj továbbra is fagyott maradjon. Ez nem új technológia, hiszen Kínában a Qinghai–Tibet-vasútvonal 550 km hosszan permafroszt talajra épült. A felmelegedés miatt itt nyáron a talaj megolvadt, a vasúti pálya meg terhelés esetén egyszerűen elsüllyedt. Végül a megoldást a pálya mentén a talajba süllyesztett hűtőanyaggal megtöltött acélcsövek jelentették, melyek a nyári hónapokban is olvadáspont alatt tartják a talaj hőmérsékletét. Így megépítették a világ legnagyobb hűtőszekrényének nevezett mérnöki csodát. Nos, a Bovanyenkovó gázmezőn is valami ilyet terveznek. Érdekes ellenmondásnak tartom, hogy ott nyáron hűtik majd a talajt, hogy te télen itthon fűthess...

.:: Pont róluk olvastam
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. január 04. 18:12
-newyork-
nem olyan régen , hogy az igazi civilizációs betegségek is elérik őket. Már kapható és vásárolják a kenyeret, száraztésztát, instant leveseket , cukrot. Kezdenek elhízni. A megváltozott táplálkozás miatt a szervezetük hidegtűrő képessége csökken, gyakrabban szenvednek fagyásos betegségekben, további keringési betegségekben is szenvednek.

.:: Ha még nem ismernéd
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 05. 07:28
Zsolt52
Poénok

Soha többet nem veszek feleségül kézilabdás nőt. Bármit vág hozzám eltalál.
Addig röhögtünk a főnök viccén, amíg megértettük, hogy az a mai feladat...
A sportot sose késő elkezdeni, úgyhogy én még várok..
A bánatomat italba akartam fojtani, de tud úszni az a bestia.
Nem aggódom az adósságom miatt. Elég nagy ahhoz, hogy tudjon magára vigyázni.
Ha a 3. napon lett teremtve a Nap, Hold és a csillagok, akkor hogyan mérték az első két napot?
Kedves Mikulás! Tavaly egy csomó ajándékot nem kaptam meg azok közül, amit kértem. Azért mert nincs konkurenciája még nem kellene elkényelmesednie!
Szeretem az extrém sportokat, mert közben rengeteg új barátot ismerek meg: mentősöket, balesetiseket, gyógytornászokat és kedves embereket, akik kihívták a mentőket!!!
A biztonsági öv lehet, hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
A róka és a holló meséje arról szól, hogy a húsevő róka és a rovarevő holló veszekednek egy tejterméken, amit mind a ketten utálnak
Már majdnem megvettem a 'Pozitív gondolkodás előnyei' című könyvet, de aztán arra gondoltam, ugyan, mire lenne ez jó?
Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivírus.
Miért nem olvasni soha az újságokban: 'Jósnő nyerte a lottófőnyereményt!'?
A rasszizmus mindenütt jelen van... A zongora fekete billentyűi rövidebbek!
Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli.
A nejem szerint túl kíváncsi vagyok. Legalábbis folyton erről írogat a naplójában.
Minden nap új alsógatyát veszek fel vasárnapra már 7 van rajtam.
Aki szagolt már valaha lazacot, az jól tudja miért kell vákumcsomagba zárni!
Egy nap 24 óra, egy ládában 24 sör.. EZ NEM LEHET VÉLETLEN!
Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt?
Valahányszor randevúzom egy férfival, mindig arra gondolok, hogy valóban azt akarom, hogy ezzel a férfival töltsék a gyerekeim a hétvégéket?
A kivégzéseken a méreginjekciót miért steril tűvel adják be?
Arra, hogy 'Jó reggelt!', hétfőnként a 'Bizonyítsd be!' a helyes válasz.
Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon király...
Ha egy jármű fénysebességgel halad, mi történik, ha bekapcsoljuk a fényszórót?
Eddig buta voltam, de most vettem egy 360 fokos fordulatot.
Az a legszebb a kopaszságban, hogy az ember hallja a hópelyheket.
A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon, a pecás meg azért, hogy ne legyen otthon.
Állj meg egy könyvtár kellős közepén és kezdj el sikoltozni - mindenki rosszallóan fog rád nézni. Tedd ugyanezt egy repülőgép fedélzetén - mindenki csatlakozik hozzád...


.:: "Aggódom a nyenyecekért"
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 05. 12:24
G.Ernõ
Én is! Talán az egyetlen pozitívum a náluk jelentkező klíma változásban, hogy a földjükben lévő, csodás gyógyulásokat, és megmagyarázhatatlan jelenségeket okozó tökéletes félgömbökről többet tudhatunk meg.
.
Momentán a nyápicokért aggódom, mert szoba-, és egyéb helyiségtársamtól a tavaly év-végi influenzáját, sikerült magamnak év-kezdetre átmenteni.
.
A nyenyec földi "csoda félgömbök" segíthetnének a nyápic magyarokon is.

.:: (nincs cím)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. január 05. 15:32
Admin
"Egy nap 24 óra, egy ládában 24 sör.. EZ NEM LEHET VÉLETLEN!"

Ezt lopom! szlogennek sem rossz.

.:: Elgondolkodtató
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 05. 16:44
Zsolt52
Szeretek időnként egyes témaköröket több oldalról körbejárni, és azt kielemezni.

Főleg kocsiban hallgatom a híreket, ahol értesülök Magyarország aktuális problémáiról. Ki ezt tartja fontosnak, ki azt. Egyrészről büszkén hallom, hogy javul a gazdaság helyzete, másrészről meg szorongok, mert azzal szembesítenek, hogy van baj elég. Látom, mindenki teszi a dolgát. Rendesen földbe döngöli a másikat. Valószínűleg ez így helyes. Vagy egyáltalán nem helyes, és csak hozzászoktunk? Ezt persze ki-ki maga eldönti. Miután én is itt nevelkedtem, és most is itt élek, én sem hiszem, hogy ki tudnám vonni magam e hatásokból, vagy hogy én másmilyen lennék.

Tehát, mint írtam, vannak szorongásaim. Az egyik, egy régi probléma, mely korábban már többször szóba került számomra mértékadó emberektől. De a valós napi problémácskák mellett ez túl nagy léptékű ahhoz, hogy ezzel érdemben is foglalkozzanak.

Kb. harminc éve olvastam először a globális felmelegedésről, illetve annak esetleges leendő hatásairól. Tudósok írták akkor, hogy lesz.
Ellentudósok válaszolták rá, hogy nem lesz.
Később tudósok mondták, hogy van.
Elől-hátul-doktor tudósok válaszolták rá, hogy bizony, nem van.
Erre még több doktorátussal rendelkező tudósok kimutatták, hogy gyorsabban melegszik a Föld, mint bármikor máskor, és ez belátható időn belül katasztrófához vezet. Megszámlálhatatlanul sok doktorátussal rendelkező tudósok szakmailag korrektül kifejtették, hogy: de nem is! Meg ez csak egy normális ciklikus melegedési fázis.

Hát, nem tudom! Nekem a nyáron melegem volt. De ezt ne vedd objektív véleménynek. Meg különben sem vagyok mértékadó ebben, mert én télen gyakran fázom, nyáron meg általában melegem van.

VISZONT: AZT MÁR ELŐJELEZTÉK, ÉS HISZEM IS, HOGY A KÁRPÁT-MEDENCE SAJÁTOSSÁGAI MIATT NÁLUNK A FELMELEGEDÉS MAGASABB LESZ!!

Lehet, hogy az éves csapadék mennyisége nem fog változni, de az időbeni eloszlása feltétlenül. És ez árvizes, illetve aszályos időszakokhoz vezet. Átlagban van elég víz Magyarországon, de a beérkező vizek, és a lehullott csapadék is nagyon gyorsan elhagyja az országot. És már most is vannak nyáron szárazságok. Ez pedig – egyéb problémák mellett - a mezőgazdasági termések mennyiségi és minőségi csökkenéséhez vezet.

Korábban szó volt mesterséges víztárolók létesítéséről, különösen az Alföldön. Nyilván a Tiszára, a Kőrösökre, esetleg részben a Dunára lehetne támaszkodni. Pontosabban az árvizek idején egyébként is problémás többletvizet mesterséges tárolókban kellene összegyűjteni, és amikor szükséges, ezeket mezőgazdasági öntözés céljára felhasználni. További előnye még, hogy a klímát is kedvezően befolyásolja.

A rakacai-, orfűi,- bánki tavak, vagy a Deseda Kaposvárnál kicsiben bizonyított. De itt sajnos a „kicsiben” szón van a hangsúly. Továbbá ezek nincsenek komoly termőterületek közelében, mely a mezőgazdaságba is belejátszhatna.
Tehát szerintem jogos önvédelemből el kellene kezdeni végre a korábban több kormány által is propaganda szinten meglebegtetett árvízi vizek tavakba történő felfogását. Ehhez olyan kiemelkedő felfogásra van szükség? Mert ezen programról nem hallok mostanában sehol. Pedig korábban már légitérképezéssel is elkezdték felmérni, azokat a viszonylag alacsonyabban fekvő alföldi területeket, melyeken nincs emberi település, és nagy folyóvizek is viszonylag közel vannak.

Nem hiszem, hogy futurisztikus dolgokról beszélek! Csak megemlíteném a Tisza-tó kedvező hatását, melyből országunk második legnagyobb turista paradicsoma lett, és jelentősen részt tud venni a Tisza árvízszabályozásában, valamint kimutathatóan pozitív klimatikus hatása is van.

Na, mára kb. ennyi...

.:: Elgondolkodtató-2
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 08:10
Zsolt52
Olvasom újfent, hogy drasztikusan emelkedik hazánk éves átlaghőmérséklete. Világviszonylatban az emelkedés az elmúlt száz évben 0,8 Celsius fok volt, melyből 0,6 az utóbbi 30 év számlájára írható.

Már most is tapasztalható, hogy Magyarország éghajlati rendszere kibillent korábbi egyensúlyából. Nálunk a tavasz előbb köszönt be, a nyár szárazabb, de gyakoriak az intenzív zivatarok, a telek enyhébbek.
Most január 7-én /tegnap, vasárnap/ Magyarországon megdőlt a napi melegrekord: Mohácson 17,7 fokot mértek. Pluszban. Mínusz helyett! Ezért tértem vissza a fenti beírásomhoz.

Az ilyesmi következménye, hogy például eltűnőben van a Kiskunságban lévő Fülöpházi buckavidék, ahol jelentős nagyságú területen maradt fenn az eredeti száraz gyep és erdőssztyepp-vegetáció. A hőmérséklet emelkedését egyes növények jól tűrik. Mások kipusztulnak. Az évezredes ökoszisztéma megbomlik. Szakkifejezéssel élve, a biodiverzitás (a biológiai sokféleség) eltűnik. A várható következmény a futóhomok, aszály, az özönnövények elterjedése, az elsivatagodás. Lehet, hogy mosolyogsz ezen a kiemelt példán, mert mi dolgod lenne Neked ott, de ami ott már látszik, ez további magyar területekre is jellemző lesz. És ez alól a te kis kerted sem kivétel.

Az elmúlt évtizedekben a szikes tavak és időszakos ingoványok nádasai eltűntek. A vízi- és gázlómadarak elvándorolnak más vidékre. Egyes tanyák kútjaiból eltűnt a víz. Általános jelenség lett a vízhiány. Sivatag születik a Kárpát-medencében! NEM KELLENE MÉGIS AZ ÁRVIZES IDŐSZAKOK FELESLEGES TÖBBLET-VÍZMENNYISÉGÉT, ÖZÖNVÍZSZERŰ HIRTELEN CSAPADÉKÁT IDEIGLENES VÍZTÁROLÓKBAN FELFOGNI???

Vesszőparipám lett a Tisza-tó! Ez az ország második legnagyobb összefüggő vízfelülete. 127 km² területű a többnyire nyílt vízfelülete, és jelentős a turisztikai értéke is, a változatos szigetek, holtágak és csatornák miatt. Mi is évtizedek óta minden évben nagycsaládilag, eltöltünk itt négy-öt aktív nyári napot. 33 éves fiam gyakran emlegeti 3 éves fiának a helyszínen mutogatva, hol állt egykor a sátrunk, vagy melyik faházban laktunk, melyik fák által alagútként beárnyékolt csatornákon eveztünk pár évtizede. És most is minden évben.

Kell ennél jobb érv mellette?

/A mezőgazdasági-, és klimatikus pozitív hatásáról már fent írtam./

.:: Előző bejegyzésekre
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 08. 10:58
G.Ernõ
Csak ismétlem önmagam, mert már írtam erről. Én szörfösként, kitesként azt tapasztalom, hogy a szél jellemző iránya hazánkban É - ÉNy irányról D - DNy irányúra változott. Ergo a hideg északi szelek helyett, meleg afrikai levegő áramlik fölénk.
.
Az alföldön a Keleti-főcsatorna sem véletlenül lett kiásva. A belőle ágazó vízvezető árkok hordalékkal telítődtek, el gazosodtak. Néhány önkormányzat próbálkozott a rendbetételükkel a közmunka program keretében.
.

.:: A Szörfös Úr hozzászólásához
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 17:19
Zsolt52
Volt egyszer, hol nem van, a Poroszló melletti Fehér Amur Halászcsárda. Közvetlen a Tiszának az ő partján. Évente többször akad dolgom Debrecenben, Hajdúböszörményben, és ilyenkor, ha hazafelé van kis időm, feltétlenül kalóriafeltöltést végzek itt.

Egyszer, mikor ott üldögélek búsan, magányosan, a szomszéd asztalhoz letelepszik négy pasi. Rendelésük és annak kihozatala közben beszélgetnek a Tiszáról, meg a vízügyekről. Unalmamban hallókészülékemet a „laut” irányba tekerem, mert nincs annál csábítóbb dolog harcsapaprikás evészete közben, mint másokat kihallgatni. (Erre nálam más étkek is meg szoktak felelni.)

Az idősebb mesélt bizonyos csatornázási tervekről, még az ántivilág idejéből. Például a Duna-Tisza közötti csatornák terveiről. Mert volt több is.

A szakirodalom szerint 1715-ben már komolyan szóba került a Duna-Tisza csatornának nevezett vízi út. Sokszor belelkesedtek, és szám szerint ugyan annyiszor el is vetették. Gondolom anyagi okok miatt. Érdekes megemlíteni, hogy Türr István is kiállt mellette, eredmény nélkül. Majd miután jól kiharcolta magát az 1948-as szabadságharcban, nem figyelt oda, és bánatában véletlenül megtervezte a Korintoszi csatornát, amit ezek a meggondolatlanul kapkodó görögök fel is építettek.

Végül is a Duna-Tisza csatornát valamilyen figyelmetlenségből az első világháború után elkezdték mégis építeni, de valaki azért résen volt, mert 1947-ben abba is hagyták. Pedig 30 m-nél szélesebbre tervezték, hogy a dunai uszályok simán átjuthassanak a Tiszára. Most csak egy eliszaposodott, néhány km hosszúságú torzó van meg belőle. A Ráckevei-Dunából ágazik ki kb. Dunaharasztinál. Mivel hozzánk közel van, már többször eveztem rajta.

Mesélt asztalszomszédom továbbá az 1800-as évek elején megépült, a ma szerbiai területen fekvő, Duna – Tisza – Duna csatornáról is. Egykoron a keresztségben a Ferenc-József- Csatorna nevet kapta, valami uralkodóról, vagy kiről. Ez sem működik ma már. Bajától indult és Óbecsnél, egy zsilipben torkolna bele a Tiszába. Ha a zsilip működne. 2015-ben ott eveztemben láttam ezt a műtárgyat. Siralmas állapotban van.

Nos, az illető említett még egyéb más, meglévő, részletes, és szerinte felettéb hasznos vízügyi terveket is, melyet ő munkatársaival a már elfelejtettem a nevét minisztériumban dolgozott ki. És később, a rendszerváltás után több kormányt is megkeresett ezzel a komplett anyaggal. Természetesen mindenhol elhajtották. Állítólag egyszer egy államtitkárig is sikerült neki eljutnia. De, hát kormányok jöttek, kormányok mentek...
Neki meg meghozták a halászlevét. És magyar ember evés közben nem beszél...

Akkor a Wikipédián, meg máshol is utána néztem ennek a témának. Tényleg találtam érdekes megoldásokat.

.:: Korrekció!!!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 17:25
Zsolt52
..."az 1948-as szabadságharcban, nem figyelt oda..."

Természetesen az 1848-as szabadságharcról van szó, mert én sem figyeltem oda.

.:: Duna-Tisza csatorna
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. január 08. 18:21
Admin
Érdekes, mi még az iskolában úgy tanultuk, hogy VAN Duna-Tisza csatorna. Ha jól emlékszem, az iskolai földrajz térképen is rajta volt. És - a térkép szerint - a Dunától a Tiszáig ért. Sokat fantáziáló (ma már mondanám: akkor is idealista) gyerek voltam, sokszor utazgattam a térképen, képzeletben, onnan emlékszem rá.
De ezek szerint nincs, soha nem is volt. Megint egy világ dőlt össze bennem...
Amúgy megintcsak köszi Zsoltnak, mert megint okultam, néhány dologban.

.:: Mert te a JÖVŐ ISKOLÁJÁBA jártál:)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 08. 20:26
Zsolt52
Addigra megépült

Viszont ha annyira elől jársz már az időben, nem tudnád visszakeresni, és csak nekem megmondani, hogy mik voltak a jövő heti lottószámok?

Egyébként a Duna-Tisza-Duna csatorna (Ferenc-József-Csatorna) az működött jóval korábban! Többek között a bácskai és a bánáti búzát szállította a Monarchiába. Csak azóta tönkre ment. Különösen a zsilipek. De gondolom a meder is kotrásra szorul. Most próbálják egy részét felújítani. Ezt találtam erről:

http://hajozas.hu/ma...a-hajozhato-lesz/

Ebből számomra az derül ki, hogy csak a Baja–Bezdán szakaszt tudnák most helyre állítani, ami 45 km. Viszont a teljes hossza a Wikipédia szerint 123 km.

.:: Ha a zsilip működne
Felhasználó profilja
G.Ernõ offline - 2018. január 09. 12:26
G.Ernõ
Talán Szolzsenyicin egyik könyvében olvastam: A gulágon a lehetetlen kérték a mérnököktől, építsenek zsilipet az egyik folyóra. Beton és modern gépek, építőanyag a közelben nem volt, ha lett volna sem adták volna a rendszer ellenségének kikiáltott emberek munkájának megkönnyítésére. A mérnökök hát a gulágon felelhető anyagból építettek gátat; fenyőfából. Úgy gondolták, ha Velence város alapjának megfelelt, jó lesz zsilipnek is. Amikor erről olvastam, a zsilip még működött, évtizedek múltán is bírta a hajóforgalmat.
.
Zsolt! Hallgatózni csúnya dolog!
Viszont másik asztalnál ülve meghallani, mit beszélnek a mellettünk lévők nem bűn. Pár hónapja így hallottam meg én is, a mellettem lévő asztalnál ülő, már nyugalmazott magas rangú katonatiszteknek mi volt a véleményük a migrációról, és a határon húzott kerítésről. Érdekes volt határozott véleményeket, ellenvéleményeket hallani a határ menti fegyverhasználat engedélyezésről. Én bizony még desszertet is kértem, hogy tovább fülelhessek.

.:: A mágneses és főleg nagyon
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. január 22. 09:25
-newyork-
gyógyító derékalj már bambusz zokni lett.
Telefon : pár kérdést szeretnék kérdezni a vásárlási szokásairól.
Egye -fene van aki ezzel a telefonálgatással egészíti ki kis jövedelmét. Bedőltem ... A pár kérdés szám szerint 11 volt.
Nem hiába áldoztam az időmet és sajnáltam meg a hívót , azért a végén kiderült csak a lakcímem kéne , mert küldenének nekem, értitek..... nekem személyesen két pár bambusz zoknit.

.:: Marx az Lenbin (is ) ?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. január 22. 18:03
-newyork-
Pauer Gyula magyar szobrász 2008-as performance.... erről szól a cikk.

http://bdk.blog.hu/2...n_maszk_leninmarx

főleg a cikk alján levő kis videót ajánlom a figyelmetekben.

Persze lehet ez ismert .....csak engem most ért el.

.:: Persze a Lebnin a Lenin
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. január 22. 18:06
-newyork-
lenne ........

.:: Bányagödrök helyett üdülőtavak
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 28. 12:57
Zsolt52
Brandenburg és Szászország határában Európa legnagyobb mesterséges tóvidéke van kialakulóban.

A 19. század vége óta ezen a vidéken /Lausitzként ismert/ külszíni barnaszén-kitermelés folyt. A nemes szocialista időkben az itteni gödörásás rendesen megizmosodott, majd az olajválság alatt tovább erősödött, annak kicselezése érdekében. De idővel a berlini fal beleomlott. Ezután a bányászatot radikális csökkentették. Ma már csak rosszul értesült gazdasági egységek termelnek innen némi szenet, de ha majd véletlenül ők is bekapcsolják a rádiójukat, és hozzájuk is eljut majd a barnaszénnel történő környezetszennyezés híre, ripsz-ropsz felhagynak vele.

Viszont a területének túlnyomó részén a gigantikus lyukak vízzel történő tervszerű elárasztása már évekkel ezelőtt elkezdődött. 14 ezer hektárnyi vízfelületet akarnak pár év alatt kialakítani, 26 tó összekötésével. Ma már közülük több, hajózásra, szörfözésre, strandolásra is alkalmas. A sétahajók ásott csatornákon jutnak egyik tócsából a másikba.
Lakóhajónak is megfelelő úszó alkalmatosságok bérelhetők. De ha derekad nem érzékeny a polifomra, akkor aludhatsz kempingekben, ha meg a pénztárcád érzéketlen, akkor luxusszállásokon is.

A tóvidéken több száz kilométernyi kerékpárút is található már.

Hogy kicsit nacionalista filinget is adjak a történethez, ez a Lausitz vidéke a XV.-ik században Luzsica néven Mátyás király uralma alá is tartozott. Tehát akár még egykori honi pályán is üdülhetsz itt.

- - -

Hasonló – és általam többször látogatott - volt anno a Bitterfeld környéki koszvidék. Egyik alkalommal a városban sétálva a szemembe ment egy pernye, amit csak két nap múlva tudtam kikönnyezni. A motorom ülésén meg két óra alatt összefüggő védőpor-réteg keletkezett.

Ma már nem keletkezne. Főként azért, mert nincs motorom, alként meg itt kezdték el – tudtommal – először a volt NDK területén a bányagödrök üdülőtavakká történő átalakítást. Állítólag már komoly eredményeket értek el itt is. Az új térképek szerint a várostól K-re, és D-re csak az menjen, akinek nincs víz-, és tavíszonya. Már régóta terveim között szerepel ennek helyben történő személyes leellenőrzése.

.:: Szervusz Zsolt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. január 28. 15:56
RSándor
Igen már a mi idönkben is tele voltak a Bitterfeld és környéki tavak , de Dessau környéke is "üdülökkel" . Igy Pouch-nál már létezett valamint Solnitznél is , legfeljebb a "Silber see-t" kerültük Wolfen és Bitterfeld között.

.:: Mondják itt a reggeli hírekben,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 31. 06:12
Zsolt52
hogy milyen világra szóló látványosságban lehet részünk ma este.

Akinek a nyaka még bírja, ma – január 31.- én – este tekintsen fel az égre. Ha még arra is képes, hogy ebben a tartásban szédülés nélkül körbe forgassa a fejét, akkor gratulálok! Viszont ezen esetben ne hagyja ki, hogy keresse meg szemével a Holdat.

Ha esetleg még lát, és nincs felhős idő sem, akkor érdekes jelenséget tapasztalhat:

- telihold látható majd;
- a Hold ma épp a legközelebb van a Földhöz, ezért tíz százalékkal nagyobbnak tűnik;
- a Föld, a Hold és a Nap között halad el, és az árnyéka a Holdra vetül majd, tehát holdfogyatkozás is lesz.

Akinek ennyi sem elég a jóból, annak fokozom: a Föld árnyéka állítólag vörös színű lesz a Holdon, mert a hírek szerint a Nap fénye a Föld légkörének molekuláiról verődik majd vissza.

Remélem eddig világos!

Még csak annyit, hogy, minden évszakban általában háromszor van újhold, de a Te tiszteletedre ezen a télen azonban négyszer. Az egy évszakon belül előforduló négy újhold közül a feleslegeset kék holdnak nevezik a csillagászok.

Ezt mind a Te tiszteletedre intéztem így el. Tehát fel a fejjel! Illetve tőlem búslakodhatsz is, de azt emelt fővel! Mert állítólag ilyen egybeesés minden 150 évben van. A következő idején már nem garantálom, hogy figyelmeztetni foglak. Bár ez is, mint minden, két esélyes

.:: Nos, ez a látványosság
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 31. 20:47
Zsolt52
a felhős ég miatt nem jött ma este össze.

Viszont semmi sincs veszve, mert – mint mondták – 150 év múlva megint lesz ilyen Hold-Föld-Nap egybeesés.
Tehát botorság lenne feladni!

.:: Nekem tetszett
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. február 11. 17:26
Zsolt52
/De mondjuk én egy egyszerű kreáció vagyok/

A II. világháborúban kiképeznek két német ügynököt, akiket Angliában akarnak ejtőernyővel ledobni.

Már perfektek angolból, vágják az anglicizmusokat, betanulták 20 évre visszamenően a krikett-eredményeket, az angol történelmet, ismerik az összes angol sör fajtát, stb. Tehát teljesen felkészültek. Lebukási lehetőségük minimális.

Végül ledobják őket Angliában, elássák az ejtőernyőket, majd bemennek egy kocsmába. Egyikük odamegy a csaposhoz, és ékes helyi angol dialektussal megszólal:
- Please two whysky!
- Dray?
- ZWEI!!!!

.:: Kitört a jávai Kelud vulkán
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. február 13. 23:10
Zsolt52
Az 1731 méter magas Kelud Indonézia egyik legveszélyesebb és legaktívabb tűzhányója. Egyben az ország egyik legsűrűbben lakott területén fekszik. A vulkáni hamufelhő 17 km magasra emelkedett.
A tőle 200 km-re K-re fekvő Yogjakartában, illetve a fele távolságban ÉK-i irányban található Surabayában is több centis hamu lepte be a várost. Mind a két repteret lezárták.

Ha arra gondolok, hogy másfél hete mindkét városban jártam, sőt mindkettő repteréről repültem különböző irányokba, akkor szerencsém volt, hogy nem most jutottam oda.

Ugyanakkor a Bromo vulkán, aminek a kráterperemére felmásztam, és amelyik belseje állandóan kismennyiségű kénes füstöt ereget, 55 - 60 km-re van a Keludtól. Most bizony nem tudnék onnan hazajönni.

Indonéziában legalább száz aktív tűzhányó található. Ezek mind rajta vannak egy 3000 kilométer hosszú un. "tűzgyűrűn". Oka, hogy ezen a vonalon bukik az Ausztráliai-kőzetlemez az Eurázsiai-kőzetlemez alá.

.:: A 70 év után felújított Román Csarnok
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. február 19. 13:29
Zsolt52
a Szépművészeti Múzeumban március 15-től húsvétig ingyen látogatható.

Azt gondolom, hogy korosztályunk nem is tudott létezéséről. Feltételezem, hogy egyéb számunkra ismeretlen, felújításra érdemes csodák is vannak még fővárosunkban.

.:: Pont most
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak ildiko561031 offline - 2018. február 19. 13:51
ildiko561031
olvastam róla!

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. február 19. 23:17
-newyork-
nagy hatást gyakoroltál a vulkánokra.... arra felé

http://www.bumm.sk/k...lkan-indoneziaban
http://www.bumm.sk/k...gung-vulkan-balin

.:: 248503-hoz
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. február 20. 08:05
Zsolt52
A Sinabung É-Szumátrán van. Ez is rajta fekszik a már fent említett 3000 km hosszú „Tűzgyűrűn”. Ezt az általad is feltett cikkben is említik. Az Agungot viszont fényképeztem is idén.

Több működés közbeni vulkán peremén is voltam már.

Először a Strombolin 1994-ben. Az akkor olyan fél óránként lökött ki magából folyékony lávát, de mindig csak kis mennyiséget, és a hegy egy meghatározott oldalán folyt le. A többi oldalt egyáltalán nem érintette. De viszont a moraj, meg a hegy remegése a talpam alatt ijesztő volt. Ez a vulkáni működés azóta is folyik. Ezt a kismennyiségű folyamatos vulkanikus kilökődést Stromboli-tipusú kitörésnek nevezi a szakirodalom. Ma már nem engednek ide felmászni.
Ennek víz alatti megfelelője a Surtsey-típusú kitörés. Nevét az Izlandtól D-re 1967-ben keletkezett Surtsey szigetről kapta, mely négy év alatt emelkedett ki a vízből és „készült el.”

2008-ban Melanéziában, a Vanuatuhoz tartozó Tana szigetén található folyamatosan működő Yasur vulkánon voltam. Ezt a "Pacifikum világítótornya"-ként is emlegetik. Felmászni rá nem annyira nehéz, viszont a megközelítése annál bonyolultabb. Uttalan utakon kell dzsippezni fél napot, olyan szigeten, amelynek lakói nem régen még félelmetes emberevők voltak. (De azóta megették az utolsót is közülük). Bemásolok a végén egy linket, mely mutatja, milyen képeket lehetett ott a peremről fényképezni. (Rögtön az első felvétel.) Viszont közben hullik a sapkádra, anorákodra folyamatosan a pernye. Még forró, több mászás kövekkel is találkoztunk. Szerintem ez a kis séta kimondottan életveszélyes volt.

Januárban a Bromo vulkánon és a környező hegyeken másztam. Ez is látható a linken. A képen, a kúpok között, a füstölgő „kis” vulkán a Bromo. Januárban a füst csekélyebb volt, de akkor is folyamatosan jöttek belőle a kénes gázok. Aki szereti a hegyeket, annak a Bromo megmászása tényleg ritka nagy élmény. Pereme 2300 m felett hullámzik. Maga a hegy – több másik nem működő vulkánnal együtt – egy nagy tizenkilométer átmérőjű kalderrában található.
Érdekessége továbbá, hogy a nagy kitöréstől való félelmük miatt a lakosságból minden évben felmásznak ide jónéhányan, és gyümölcsöt, zöldségeket, csirkét, dobálnak bele áldozatul.

A felsorolt 12 vulkán közül érdemtelenül maradtak ki Kamcsatka vulkánjai.

http://latvanyossago...atosabb-vulkanja/

Nejem most kérdezi, hogy mit írok?
Mondom, pár mondatot a vukánokról.
- Inkább a diót pucold meg!

.:: Csodás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. február 20. 08:51
-newyork-
lehet mások is persze , de én valamiért nagyon vonzódok a vulkánokhoz, meg a vízesésekhez . Amit ember alkotott az ami iszonyúan tetszenek a világítótornyok.
köszi amit feltettél , szépségesek.

.:: Tanulságos mondások
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. február 24. 11:25
Zsolt52
Az élet szakadatlan küzdelem. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.

A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon, a horgász meg azért, hogy ne legyen otthon.

A memóriám már nem a régi. És ráadásul még el is felejtek mindent. Ja, és a memóriám sem a régi már.

A hisztéria alattomos betegség! A nő kapja meg, és a férfi hal bele!

A nyúl az egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Minden reggel ágyba viszem a páromnak a kávét. Neki már csak meg kell darálnia...

Azt mondják, elmebajban szenvedek... De én nem szenvedek, élvezem minden percét...

A munkahely olyan, mint a sakk. Ha alacsonyabb beosztásban vagy, akkor csupa paraszt vesz körül, és járhatsz gyalog. De ha előléptetnek, akkor egyből mindenki téged akar leütni.

Vagy sokat keresel, vagy sokáig!

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!

Alkoholista az, aki annyit iszik, mint mi, csak ellenszenves.

Mindig a főnök végzi a feladat oroszlánrészét: üvölt.

Attól, hogy valakit nem értenek meg, még nem művész!

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.

Az emberi hülyeségnek csak alsó határa van.

A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább.

A munka azoknak való, akik nem tudnak horgászni.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...

Azért van a vonaton két mozdonyvezető, mert ott akkora a zaj, hogy egy ember el se tudná viselni!

Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik.

Ha olajos lesz a kezed, akkor elkezd viszketni az orrod.

Úriember az, aki ígéretéhez híven megmutatja a bélyeggyűjteményét.

Optimista az, aki azt hiszi, hogy a légy a szobában a kijáratot keresi.

A törhetetlen játékok legfőbb haszna, hogy ezekkel kiválóan össze lehet törni minden mást.

Statisztikailag bizonyított: a válások 100%-a házassággal kezdődik.

.:: Tegnapi hír
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. február 27. 08:07
-newyork-
A Volvo után a Mercedes-Benz márka felett is megszerezte a tulajdonosi jogokat Li Sufu, a China Zhejiang Geely Holding Group. Mostantól ő az anyacég Daimler legnagyobb részvényese.

A kínai üzletember 9 milliárd dollár (7,5 milliárd euró) értékben vásárolt részvényt, és ezzel 9,69 százalékos tulajdonrészre tett szert a Daimler autóipari vállalatban, amivel kiütötte a nyeregből az eddigi legnagyobb részvényest, a kuvaiti befektetési hatóságot, amely a résvények 6,8 százalékát birtokolja. A kínai Geely, amely olyan autómárkák tulajdonosa, mint a Volvo Cars, a Volvo AB, a Lynk & Co, a Proton vagy a Lotus régóta próbálkozik nagyobb Daimler-részvénycsomag megvásárlásával, de eddig a német vállalat elutasította szándékát. Ezúttal azonban a kínaiak győztek, a igaz, a Daimler a részvényszerzésre mint magánbefektetésre tekint. A Daimler márkaértéke jelenleg mintegy 75 milliárd euró.

.:: Már írtam erről
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. február 27. 08:09
-newyork-
a kínaiak spejzban vannak a világon mindenhol . Gondoljátok el a német ipar vezérhajója is. !!!!!

.:: Ezt majd nyáron nézegessétek:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 04. 16:32

.:: Hogy ne csak az idő legyen ma derűs, hanem Te is...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 22. 07:39
Zsolt52
Vadásznak az orvosok a tónál.
Amikor a vadkacsák felröppennek, a belgyógyász felemeli a puskáját, de nyomban vissza is ereszti: - Nem biztos, hogy kacsa...

Tovább várnak, ismét felröppennek a vadkacsák. A pszichiáter céloz, de ő is leereszti a fegyvert: - Én tudom, hogy kacsa, de vajon ő is tudja-e magáról?...

Megint csak várnak tovább. Amikor felröppennek a vadkacsák, a sebész irtózatos tüzelésbe kezd, lelövi az összeset. Odaszól a kórboncnoknak:
- Menj, és nézd meg, van-e köztük kacsa.

- - - -

Az orvos fia is orvos akar lenni. Tanácsot kér az apjától, milyen szakot válasszon.
- Menj bőrgyógyásznak! Először is: a bőrgyógyászt sosem hívják beteghez éjszaka. Másodszor: bőrbetegségben nem hal meg senki.
Harmadszor: ki sem gyógyul belőle!REMÉLEM, NINCS KÖZTETEK ORVOS!

.:: Hogy ne csak az idő legyen ma is derűs, hanem Te...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 23. 07:02
Zsolt52
Egy ember elmegy az orvoshoz. Az orvos megvizsgálja és alaposan kikérdezi.
- Itt egy marék tabletta. Reggel kéket vegyen be, és igyon rá egy nagy pohár vizet!
Délben egy nagy pohár vízzel egy sárgát vegyen be!
Este, lefekvés előtt egy piros tablettára igyon egy nagy pohár vizet!
- Mi a bajom, doktor úr? - kérdezte aggódva a beteg.
- Nem iszik elég vizet.


Vettem egy házat az autópálya mellett. Abszolút nem zavaró, ha megszokod, hogy százharminccal kell kiállni a garázsból...

.:: Ez állítólag egy NDK-s honlap.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 23. 15:54
Zsolt52
Viszont manapság már nehéz találni új, még meg nem énekelt régi sztorikat. Kifogytunk múltunk ismertetéséből. Akkor talán keressünk más - részben NDK-hoz fűződő – történetet.

Ami most hirtelen eszembe jutott, annak nagy részét saját emlékeidből is ellenőrizheted. De talán említek számodra új információt is.

Többünk egykori kedvencei azok az NDK-s westernek, melyek főszereplője – akit a hölgyek az alakja, a pasik a cselekedetei miatt imádtak – egy egykori szerb tornatanár. Egyből kitaláltad, hogy Gojko Miticről beszélek, akit az NDK-s DEFA filmgyár alkalmazott. Először „A Nagymedve fiai”-ban, és Winnetou szerepeiről lett híres. És a filmet – ha már a dolog nemzetközi, akkor legyen még inkább az - a Horvátországot kettéosztó Dinári-hg-ben forgatták.

Winnetou alakját a szintén német Karl May talált ki. Egész jól. /És itt most nem a muszklijaira gondolok! Bár néha irigyeltem a strandlátogatásaim alkalmával./ Pedig a szerző a Vadnyugatot sosem látta. Talán még indiánt sem.

Viszont információihoz felhasználta a magyar Xantus János magyar vadászutazó és ismert természetrajzos, múzeumi gyűjtő munkáit, aki később a Magyar Földrajzi Társaság egyik vezetője is lett. Állitólag a híres Old Shatterhand figurában is őt jelentette meg.

A fentiekből már rég csak Gojko Mitic él. /Mert meghalt az NDK, a DEFA, Karl May, és mind közül a legkorábban Xantus János. Na, jó, Winnetou és Old Shatterhand figurái élnek még. Egyesek emlékeiben. /
Gojko Mitic viszont a valóságban is ezt teszi. Állítólag ezt egy Berlin nevű településen, 78 évesen.. .

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak ildiko561031 offline - 2018. március 23. 16:25
ildiko561031
nem oly rég hallottam vele egy riportot.

.:: Ma reggeli felfedezésem:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 24. 06:04
Zsolt52
Nincs is gravitáció!

Csak a Föld szívat minket.

.:: Használd ki a táblagéped adta lehetőségeket:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. március 30. 09:12

.:: Nem húsvétra való,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 01. 18:36
Zsolt52
de úgy látszik, hogy én így ünnepelek.

A Hell energia italt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón gyártják, palackozzák. Ezt tudtam, mert már elhaladtam náhányszor a gyár előtt.

Olvasom, hogy: „Az energiaitalok – ahogy a nevükből is kiderül – azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztója „tovább bírja” erővel, éberséggel. Ébren tartó hatása miatt a gépkocsivezetők is előszeretettel használják, de elsősorban a bulizó fiatalok itala.”


Állítólag rendkívüli energiát ad. De mégsem eleget!! Mert a fogyasztóiknak arra már nem volt energiájuk, hogy a kiürítésük után a dobozokat elvigyék az első kukáig. Nekem meg Hell nélkül is kellett, hogy annyi legyen, hogy összeszedjem őket a telkem előtti árokból.

.:: Hogy nyugdíjasként se unatkozz!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 07. 07:18
Zsolt52
Gondolom, Te is azon kiváló egészségnek örvendő nyugdíjasok tömegéhez tartozol, akinek a hónap végén a legfőbb gondja, hogy hova fektesse be felesleges nyugdíjmaradékát. (Ha mégsem - bár remélem, hogy itt nincs köztetek ilyen – akkor most egy kicsit felidegesítelek. Tehát, ha beszedted már mai vérnyomásnövelő gyógyszeredet, akkor hagyd ki a következő néhány sort.)

Kalandoztam a neten - bár a való világban ezt jobban szeretem - és találtam pár ajánlható elfoglaltságot. Ha felét sem művelted még, vagy ne adj Isten, nem is hallottál még egyik-másikáról, akkor ülj le egy sötét sarokba, és mélyen gondolkodj el, mire tékozoltad el eddigi sivár életedet. /Ne gyere most azzal, hogy felneveltél három gyereket, meg megkaptad a szocialista munka hőse kitüntetést, mert nüansznyi dolgokat nem tudok érvként elfogadni./

Viszont, hogy unalmas óráidat hasznosan és izgalmasan töltsd el, ehhez néhány - a vízhez erősen köthető - elfoglaltságot ajánlok. Persze ha most kommersz Vörös-tengeri búvárkodást, vagy thaiföldi kajakozást vársz tőlem, akkor alábecsültél!

Nos, elsőre jó ötletnek tűnik egy kellemes úszás az Északi-sark környéki tengerekben honos belugákkal, avagy fehér delfinekkel. Nem megterhelő feladat, mert a beluga cetek lassan úsznak, így a 10 km/h sebességet is alig érik el. Így akár versenyre is kelhetsz velük. Mindössze Kanadáig kell jegyet váltanod, hogy ezt a programot abszolváld.

Ha ezen már túl vagy, akkor továbbléphetünk. Második javaslatom a kanyonmászás Ausztráliában. Ha véletlenül még nem csináltad, akkor röviden annyit róla, hogy lényege, a természet akadályait leküzdve szép környezetben, kalandos feladatokon keresztül megismerni teljesítő képességed határait. Néha simára csiszolt köveken csúszdázva, nem ritkán a kövekről ugrálva, esetenként kötélen leereszkedve kell lejutni a célba. Sydney környékén számtalan lehetőség kínálkozik e sport kipróbálására. Különböző nehézségi fokozatok vannak, és a szervezők életre szóló élményt garantálnak. Azt nem taglalják, hogy esetleg azért, mert ez lesz életed utolsó élménye. De legalább izgalmasan fejezed be.

Na, és ehhez mit szólsz? Szörfözés Costa Ricán. Ezen ország roppant szerencsés, mert a Csendes-óceán és a Karib-tenger egyaránt mossák partjait. Mintha szörfözésre teremtették volna. Csak úgy mint téged! Képzeletemben a hullámlovasok versenyében egész biztos dobogós leszel, mert jelenleg többnyire nyikhaj huszon-, meg harminconévesek járnak oda, akik milyen élettapasztalattal rendelkezhetnek hozzád képest?

Hydrospeed Franciaországban: na, ez már a kemények sportja, a vadvízi sportok egyik legizgalmasabbika. Szerintem pont rád szabták. A felszerelés egy pár uszony és egy műanyag úszótest. A gondtalanul szabadságozó nyugdíjas az úszó hydrospeed deszkán hasalva száll szembe a hullámokkal. Az irányítást békatalp segítségével lehet megoldani. Külön izgalmat jelent megtanulni a kanyarodást, a megfordulást és a kikötést. De szerintem ez már von zu Hause aus a véredben van. A sziklák mögé beállva meg a szó szoros értelmében hullámlovagolhatsz is, ha tényleg olyan jó kondiban vagy, mint feltételezem. Hidd el, ilyenkor nem jut az embernek eszébe a korábban fájós derék, amikor az életéért küzd! Ugyanis végig úsznod kell, különben tehetetlenül sodródsz az árral. Ebből adódóan a hydrospeed az egyik legjobb kondíciót követelő sportág. Franciaországban igen nagy kultusza van. A Francia Alpokban több bázisról indítanak túrákat. Ne hagyd ki!

Szomszédainknál, Szlovéniában újabb sport-dili hódít. A tubing! A Soca-folyó környéke akár szárazföldről is, gyalogtúra keretében megcsodálható; számtalan vízesés és rengeteg történelmi látnivaló várja az ide utazókat. De miért csupán a partról néznéd a smaragdszínű folyót?! Nagyon jó buli a tubing. Ehhez elsősorban vállalkozó kedvre, másodsorban egy, a vadvízi hajókhoz hasonló gumiból készült felfújható, fánk alakú, lebegő korongra lesz szükséged. Képzeld úgy el, mintha belefeküdnél vagy ráhasalnál egy hatalmas traktorkerék-belsőre, aminek van egy vékony alja, hogy a feneked ne lógjon túl mélyre a jéghideg vízbe. A neoprén ruházat megóv a hidegtől, ettől nem kell tartani. Irányváltoztatáshoz egy úszóhártyás kesztyűt kell használnod, és csak élvezni kell a csodás tájat.

.:: Csak azt ne hidd,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 07. 07:30
Zsolt52
hogy ennyivel megúszatom veled!

Mert ha nem félsz a trombózistól a hosszú repülőúton, messzebbre is eljuthatsz. Ajánlatom, egy könnyed kis kikapcsolódás body rafting képében, Indonéziában. Volt már olyan élményed, mikor a wellness részlegben a kellemesen áramló víz sodor a két fal között? Na! Akkor most mindezt képzeld el vadvízi formátumban, ahol a fürdőruhát neoprén ruhára cseréled és bukósisakot veszel fel. A medence csempéi helyett Indonézia zöld kanyonjaiban látványos sziklafalak közt lavírozva, a sebes víz szorításában lovagolhatod meg a smaragdzöld hullámokat. Katartikus élmény!

Utoljára két könnyebben abszolválható ötlet, melyet még az 1970 előtt NDK-ba kiérkezők is könnyedén megugorhatnak:

Egyik a "stand up paddle". Igen, jól emlékszel! Ez a szörfözés egy könnyített ága, mely kimondottan a senior-versenyzőknek lett kitalálva. Természetesen ez is Hawaii-ról indult világhódító útjára néhány évvel ezelőtt. A Stand Up Paddle állva evezést jelent, mintha a szörfözést keresztezték volna a kajakozással. Igazából ez egy új életérzést ismertet meg veled. Nem kell hosszú órákon át tanulni – arra már úgy sem lenne elég időd - nem kell hozzá se hullám, se szél. Elég egy evező, és alapvető egyensúlyérzék. No, meg némi vízfelület sem árt. Otthoni halastavadban nyugodtan edzhetsz rá.

És végül a levezetés! Szicíliai folyó-trekking. De hiszen többen voltatok idén Sziciliában. Fogadjunk, hogy holmi romok közötti mászkálásra fecséreltétek el időtöket! Az utolsó napokat meg szállodai vegetálásra fordítottátok. Pedig a „Nap szigete” számotokra akár még érdekes dolgokat is kínálhat(ott volna, ha időben nálam érdeklődtök!). Javaslatom: elrepülsz Cataniába, innen pedig könnyen eljuthatsz a szépséges Gole Alcantara szurdokvölgybe. Itt a lávaképződmények hatalmas falként állnak előtted. Ha behatolsz, néhol a szemközti falak közti távolság alig éri el a 1,5-2 métert. Akinek kedve tartja – már pedig neked, aki 18 évesen is komoly vállalkozó kedvről tettél tanúbizonyságot, biztos maradt még valami - végig is gázolhatsz a folyón. Ehhez speciális öltözetet és képzett vezetőt is biztosítanak. A sportos levezető séta kb. 2 óra. Ennyi időd meg csak maradt még.

Remélem, sikerült ötleteket adni és nem az SZTK kőpadlóját koszoljátok a takarítónő bosszúságára!

.:: A Szurdokvölgyet
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. április 07. 19:32
-newyork-
2016-ban kellett volna mondanod .

.:: A megtakarított nyugdíjamból
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
vargaerika offline - 2018. április 07. 20:23
vargaerika
Lásd (tízezer Ft utalvány) személyi edzőt fogadok az erőnlétem erősítése végett! Hogy mennyi helyre kell még eljutnom a fenti írások alapján! De spórolni fogok! Vége a habzsi-dőzsi nyugger életnek!Várnak a kalandok! Remélem többeknek tetszik az ötlet és nem egyedül kell útra kelnem!

.:: Tragikus
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 12. 05:41
Zsolt52
Tragikus 1.:

1970-ben érettségiztem. Emlékszem, milyen büszke is voltam magamra. Nagy felszabadultságomban azt hittem, én akkor már mindent tudok. Bár könnyen lehet, hogy általános műveltségem akkor volt a legnagyobb.

28-an végeztünk az osztályban. Most egy osztálytalálkozót szeretnénk megszervezni. Végig laza kapcsolatban voltunk egymással. Úgy értve, hogy mindenki 3-4 személlyel tartotta a kapcsolatot. Így elég jól tudtuk az életutakat követni. Most is a régi címekből könnyen összehoztuk az új címjegyzéket. A még élő 12 emberét. Egy srácról már húsz éve semmi hírünk. Ö lenne a 13-ik, ha lenne. És ezt nevezem én tragikusnak. 28-ból 12 érte meg a 66 évet.

Azért, ha politológus lennék, és jellemezném az izmusokat, ilyen szemszögből csak a szocializmust tartanám jobbnak, hiszen a többségüket a kapitalizmusban vesztettük el.


Tragikus 2.:

Viszont december óta a tagság képtelen volt egy időpontot és egy éttermet kijelölni. Felmerült az régi iskolánk meglátogatásának lehetősége is, mint utoljára, vagy 10 éve. Akkor megcsináltuk. Én azt javasoltam, vegyük minél egyszerűbbre a figurát. Ne legyen felesleges szervezés. Ajánlottam egy éttermet, ahol már voltuk korábban és most is üzemel. Egy e-mailben vagy telefonon le lehetne foglalni egy időpontot ennek a pár embernek. Nem tartana 10 percet sem. Kaja előrendelése nélkül. Mindenki azt rendel, amit akar és utána kifizeti.

Ehelyett a szervezők mindenkinek külön e-mailt írtak és megkérdezték, hogy adatvédelmi okokból kiadhatják-e a többieknek az illető e-mailcímét? /Amit kb. egy évtizede ismerünk is már./ Majd nagy lassan megérkeztek a hozzájárulások. Aztán a lehetséges időpontok egyeztetése kezdődött. Rajtam kívül senki nincs már főállásban. Sőt, állásban sem. Na, de egy nyugdíjas, mint tudjuk, sosem ér rá semmire. Megcéloztuk még februárban az áprilist. Mert, hogy – ismerve nagyjából a társadalmi, politikai elkötelezettségeket, nézeteket - a választások előtt ne találkozzunk. Minek ebben a korban már összeveszni? És a sok szenilis öreggyerek még egymásra borogatná az asztalt. Amihez viszont már erőnk sem lenne. Így még ez az élvezet is elmaradna, és csak dupla kudarcba csúsznánk bele.

Most viszont azt írják, hogy már kifutottunk az időből. Már mint az áprilisból. Miért? Nem értem. Tehát megy az újabb kör e-mail mindenkinek. Kinek melyik nap jó májusban? Jönnek sorban a válaszok, hogy kb. úgy mindenkinek, minden nap megfelelő. Ez újabb problémát vet most fel. Mert valakinek el kellene dönteni a napot. Ha ez meglenne, akkor meg jönne a következő magas akadály: egy étteremben 12 főre és három órára asztalt foglalni.

Jeleztem nekik, hogy én valahogy kiszorítom ezt a pár percet dolgos hétköznapjaimból. Ennek úgy általában jó visszhangja volt. Látszólag örültek neki. Konstatálták is, hogy én, a legelfoglaltabb vagyok a leflexibilisebb. Viszont eddig az időpont, meg a hely még nem került eldöntésre. Ez egy felelősségteljes döntés. Jól meg kell rágni, emészteni.

És ez a másik tragikus dolog. Így lelassultunk. Döntésképtelenek lettünk. Pedig nem ez volt a jellemző ránk. Mindenesetre felhívtam a figyelmüket, hogy ha mégis összejön valaha nagy sokára a találkozó, akkor a hallókészülékét, a szívritmusszabályzót, erős szemüveget, háziorvosa telefonszámát, tisztasági betétet és a gyógyszereit mindenki hozza magával. A járókeret a ruhatárban leadható. Én meg viszek magammal GPS-t, hogy biztosan hazataláljak.

.:: re 249215 osztálytalálkozók
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. április 12. 06:02
Admin
Vagy 10 éve voltam az első középiskolás osztálytalálkozón (előtte is volt párszor, csak engem nem értek el), majd tavaly novemberben. Egyrészt mi (még) nem hullunk annyira, 30 főből 28-an élünk még. Másrészt viszont - és erről akartam írni most - az osztálytalálkozók szervezése nálunk flottabbul megy.

Egyik osztálytársunk létrehozott egy fészbúk csoportot, ahova emailben meghívott mindenkit. Az infók itt pörögnek, akiknek nincs fészbúkjuk, azokkal emailben kontaktálnak a lényegről. Akinek emailje sincs, azokkal meg telefonon. Ehhez természetesen először egy múltbeli találkozón mindenki megadta/közreadta az elérhetőségét (személyesen, önként, tehát nem volt hozzájáruláskérő kör), a címlistát minden találkozáskor frissítjük. Egy "rátermett" osztálytársunk "önkényesen" kiválaszt egy időpontot, lefoglal egy vendéglői asztalt és ezt közzéteszi. Hogy, hogy nem, az időpont + helyszín mindig mindenkinek megfelel.
Így is lehet...

Most novemberben az egyik osztálytársunk előre jelezte hogy nem jön. Miért? Nincs kedve. Aztán mert nincs mit felvennie. Végül kiderült, hogy - hogy is mondjam - eléggé leszakadt tőlünk a körülményeiben, nem sikerült neki az élete. És talán ezt röstellte. Valaki érte ment autóval Kistarcsára, elhozta a vendéglőbe, utána haza is vitte. A fogyasztását meg diszkréten szétdobtuk magunk között. Lényeg, hogy így neki sem kellett kilógni a sorból. Jól érezte magát ő is velünk.
Így is lehet...

.:: Szerintem meg csak így szabad!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 12. 08:13
Zsolt52
Bár,
„"önkényesen" kiválaszt egy időpontot, lefoglal egy vendéglői asztalt és ezt közzéteszi.”
… itt a demokrácia szikráját sem vélem felfedezni. És hol marad akkor az idők szava?

Az anyagilag gyengébben teljesítők cehhének szétosztása meg teljesen rendben van szerintem.

Most már látom, jól elszúrtam, hogy nem veletek érettségiztem. Csak néhányszor kellett volna megbuknom, hogy beérjetek az időben. Azt meg simán tudtam volna abszolválni. De most már késő...

.:: Én ezt csináltam.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. április 13. 06:32
kalucsni
Mármint az önkényes verziót. Besokalltam tőle, hogy a kisújszállási helyiek, akik egyébként többségében a ott élnek, csak húzták-halasztották a szervezést. Megírtam mindenkinek, hogy ekkor és ekkor itt és itt. Aki bújt, bújt.
Jellemző egyébként, hogy Pestről, Zalaegerszegről, messziről eljöttek, csak egy-két helyi nem, akinek 200 métert kellett volna sétálni.
De jók ezek az osztálytalálkozók. Egyrészt sütkérezhetünk a boldog tudatban, hogy lám X. vagy Y. milyen hülye maradt - ellentétben velünk.
Másrészt elégedetten láthatjuk, hogy a többiek sem lettek fiatalabbak. Egy Finnországban élő osztálytársamnak elküldtem a 40 éves érettségi találkozó csoportképét. Azt írta, hogy köszöni, de az első reakciója az volt, hogy ki ez a sok vénember!
Egyébként én azt tapasztaltam, hogy minden találkozónak megvannak a tipikus beszédtémái: a tízévesen hogy mit végeztél, házasság, lakásesélyek, esetleg gyerek, a húszévesen hogy mi lett belőled, mit értél el, a harmincévesen ugyanezt magyarázod, meg a gyereked előmenetelét ecseteled, vagy hogy miért váltál el, a negyvenévesen az unokák és hogy mikor mehetsz nyugdíjba... Az ötvenévest még nem tapasztaltam, de valószínűleg az lesz, hogy mit szedsz.

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 13. 08:37
Zsolt52
Te viszont már most porokat szedhetsz éleslátásra, mert a mi találkozóink tipikusan a Te általad jelzett intervallumokban, az általad összeszedett témakörökben folytak.

Mondjuk azért előkerültek olyan témák is, hogy emlékszel, amikor osztálykiránduláson részegen bementünk a templomba, és megkapaszkodtunk a szenteltvíztartóba, egyikünk hangosan elkáromkodta magát, hogy:
- … …, vizes lettem!
Csak most mindenki úgy emlékszik, hogy a másikkal történt meg. Mert ilyet kultúrember soha nem tenne! Csak az osztálytársa.

Meg az is minden alkalommal vita tárgyát képezi, hogy ki volt Bözsibe, az ofőbe jobban belezúgva? Mi voltunk az első osztálya rögtön az egyeteme után. És természetesen a legjobb is, ez kétségtelen!

A leendő ötvenévesre vonatkozó prognosztizálásodat meg még kiegészíteném azzal, hogy:
- Te ki vagy? Te is hozzánk jártál?

.:: Erről tudok egy viccet.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. április 16. 09:09
kalucsni
Bocs, ha valakinek már meséltem.
Összedugják a fiúk a fejüket a tízéves érettségi találkozó előtt, hogy hova kellene menni. Nagy a tanakodás, míg valaki bedobja, hogy menjünk a Vörös Ökörbe, mert ott marha jó melle van a pincérnőnek. Ok, a döntés megszületik.
A húszéves találkozó előtt megint nagy a dilemma, míg valaki azt javasolja, hogy menjenek a Vörös Ökörbe, mert ott állati jó a kaja és jó nagy adagokat adnak.
A harmincéves előtt újra felmerül a kérdés. Hosszas gondolkodás után a Vörös Ökör mellett döntenek, mert ott van vega kaja és lehet kérni féladagot is.
A negyvenéves találkozó előtt aztán még nagyobb a gond, semmi ötlet nincs. Aztán végül valaki a fejére csap, hogy menjenek a Vörös Ökörbe, mert ott van rámpa és rokkantkocsival is be lehet menni.
Aztán elérkezik az ötvenéves találkozó. Óriási a gond. Most aztán hová menjenek a fiúk. Fogják a fejüket, vakargatják, semmi ötlet nincs, már egész kétségbe van esve mindenki. Aztán egyszer csak az egyik a fejére csap: Fiúk, menjünk a Vörös Ökörbe, ott még sose voltunk!

.:: kalucsni
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zigeuner offline - 2018. április 16. 15:17
Zigeuner
Alzheimer lässt grüßen

.:: Tavaszi rozsdátalanítás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 16. 18:29
Zsolt52
A téli tunyulásom ledolgozásának első lépcsőjeként a hétvégén kimondottam érdekes és kevesek által ismert programokon vettem részt. Az első nap könnyű gyalogtúrát terveztünk, míg a másik két napon valami hasonlót kerékpárral.

Pénteken a Zala megyei Nagygörbő település feletti Kovácsi-Hegyet jártuk végig. Itt az ismertebb Hegyestűre emlékeztető bazaltdomot bányászták ki a vulkanikus hegy belsejéből. Mellette végigmentünk az úgynevezett "Bazalt utcán" mely Magyarország egyik ismeretlen természeti ritkasága. Persze a Balaton-Felvidéken annyi jeles és leírt látnivaló van, hogy erre már nincs is szüksége az idegenforgalomnak. Ezért szinte még fel sem fedezték. Én is csak ezért említem, mert közismert dolgokról minek írnék itt? Úgy tudtunk átmenni egy napos tavaszi pénteken a hegyen, hogy egész nap egyetlen emberrel sem találkoztunk. A másik oldalon a vindornyaszöllősi kőbánya tanösvényénél érkezünk le. Szállásunk két éjszaka Zalaszentlászlón a Makovecz tervei alapján készült faluházban volt. Itt „langallo” nevezetű sajtos-kapros lepénnyel vártak minket, melyet Kapolcsról, a Művészetek Völgye egyik konyhájáról lesett el a készítője. Finom volt, bár úgy kivoltunk éhezve, hogy ha birkaszemet adtak volna, azért is ölre ment volna a társaság.


Szombat reggel Zalavárra mentünk, mely a Kis-Balaton beléptető kapuja. Estig a Kis-Balaton Bemutatóház parkolójában hagytunk kocsijainkat, és miután megtekintettük az egykori Bencés apátság romjait, a Cirill-Metod emlékoszlopot és a román kori újjáépített templomot, elindultunk kerékpártúránkra. Cél a Kis-Balaton nyugati tavának megkerülése, számos érdekes kitérővel. Pl. a Balatonmagyaródi bivaly rezervátum, a híres Kányavári sziget, ahova egy érdekes stílusú fa gyalogos hídon keresztül jutottunk be, és melyet szerintem elszúrtak. (A korábbi vadvilágból piknik-parkot faragtak.) Ezután eltekertünk a tó melletti madárvártához. A túra a zalavári Bemutatóházháznál, azaz az indulóhelyünknél fejeződött be, és 42 km volt. Innen kocsival visszatértünk Zalaszentlászlóra. A megrögzött kilométer-falók vissza is kerékpároztak (+28 km). Örültem, hogy kocsit kellett vezetnem, így ez nálam szóba sem kerülhetett. Este grillpartit csaptunk.


Vasárnap reggel a Keszthelyi-Hegység északi oldalán található Vállusra mentünk. A kerékpárokat lepakoltuk és mi gépkocsivezetők levittük a kocsikat Keszthelyre, a tervezett végpontra, majd egy kisbusszal visszatértünk Vállusra. Gyönyörű, de nyögésektől sem mentes kerékpárúton jöttünk át a Keszthelyi-hegységen és ereszkedünk le Balatongyörökre. Fagylalt és sebnyalogatások után, de még a kitörő izomláz előtt áttekertünk Keszthelyre, ahol a vasútállomásnál, a parkolóban ért véget a túra.

Azt mondják, az útvonal nem tiltott. Tehát utánunk lehet csinálni.

.:: Édes film
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. április 16. 20:44
-newyork-
https://www.mediakli...e-rugen-kishuga/#


szánjatok rá 40 percet.

.:: Aranka
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Nándi51 offline - 2018. április 16. 22:18
Nándi51
Nagyon jó,A Mare TV-t nézem én is gyakran,de ezt a részt eddig nem láttam.Minden évben eltöltök itt a környéken 2-3 hetet,de hiddensee-re csak kirándulni szoktunk,mert az autót a szárazföldön vagy a nagyobb szigeteken(Rügen,Langeland)kell hagyni.Mindíg a nyár végén vagyunk itt,mert a víz 2-3 fokkal melegebb mint júliusban.

.:: Nándi
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. április 17. 05:54
-newyork-
nagyon irigyellek , hogy már jártál itt . Nagyon tetszik ez a hely.

.:: Kis kényszervigyor, mielőtt végleg behal ez a l...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 27. 07:10
Zsolt52
A tanítónő köszön a villamoson az egyik utasnak, de rájön, hogy nem is ismeri, ezért pirulva mentegetőzni kezd:
- Jaj, bocsásson meg! Azt hittem, hogy az egyik gyerekem apja...

- Cipőpaszta van?
- Hogyne, kérem. Milyen cipőre?
- Negyvenkettesre

Hogyan oszlatja fel a skót rendőr a tüntető tömeget ?
Leveszi a sapkáját és kéregetni kezd.

Idős házaspár üldögél házuk verandáján. Megszólal az öregúr:
- Most előveszek egy nagy adag fagylaltot a hűtőből. Kérsz te is?
- Én csak egy kis adagot - válaszolja a felesége -, de önts rá csokoládészirupot! Nem akarod felírni? Tudod milyen feledékeny vagy.
- Dehogyis! Észben tartom. Kis adag csokoládésziruppal.
- Igen, és dióreszelékkel. Nem felejted el?
- Persze, hogy nem.
- És tegyél egy szem cseresznyét a tetejére! Biztos vagy benne, hogy nem felejted el?
- Dehogyis, Márta!
Az elkövetkező tíz percben kihallatszik a verandára, hogy a férj ügyködik a konyhában. Végül megjelenik két tányér sonkás tojással.
- Ugye megmondtam, hogy írd fel! - sóhajt az asszony - Hát nem elfelejtetted a pirítóst?

A hajótörött - összeszedve utolsó erejét - kiúszik a lakatlan szigetre. Partot érve a fáradságtól elájul. Arra tér magához, hogy ott áll mellette a felesége és üvölt:
- Hol voltál, Józsi?! A hajó már tegnap elsüllyedt!

Két csöves csavargó beszélget.
- Tudod, volt idő, amikor saját kocsim volt.
- Hogyne tudnám, anyád tologatott benne!

A biológiai labor vezetője mondja a vendégének:
- Mostanában a kísérleti patkányokról áttértünk az ügyvédekre.
- Miért? - csodálkozik a vendég.
- Először is: sokkal több van belőlük.
- Másodszor: a laboránsok nem kötődnek hozzájuk érzelmileg.
- Harmadszor: van egy csomó dolog, amit a patkányok nem hajlandóak megtenni.

- Vádlott, próbáljon végre más ember lenni!
- Én megpróbáltam bíró úr, de akkor meg három évet kaptam okirathamisításért

A tanár megkérdezi a kislány anyjától.
- Mondja , honnan örökölte a kislánya azt a hatalmas tudásszomját?
- A tudást tőlem, a szomjat az apjától.

- Mit csinálsz szomszéd?
- Havat hányok.
- Úristen, mit ittál?!

Férj hazamegy a munkából:
- Asszony, ma este megerőszakolóst játszunk!
- DE ÉN OLYAT NEM AKAROK!
- Ez a beszéd, szívem!

Jön egy nő a dokihoz, kékre - zöldre verve, a doki felkiált: - Istenem, mi történt magával?
- A nő mondja: Akárhányszor hazajön az uram részegen, annyiszor megver.
- Hm, mondja az orvos, tudok erre egy teljesen biztos és hatásos szert. Ezután amikor hazajön az ura részegen, vegyen egy csésze kamillateát, és öblítse a torkát, alaposan öblítse sokáig.
- Két hét múlva jön ugyanaz a nő a dokihoz, kisimulva, kivirágzóan néz ki, és megköszöni a csodaszert az orvosnak.
- Doktor Úr, csodálatos amit javasolt, képzelje el, jön az uram holt részegen én meg öblítem, csak öblítem a torkom, ő meg nem bánt engem...
- No látja, egyszerűen csak csendben kell maradni...

Színésznövendék meséli az apjának:
- A vizsgadarabomban igen nehéz szerepem lesz. Egy olyan férfit kell játszanom, aki 20 éve nős.
Mire az apja:
- Legközelebb olyan szerepet válassz, amiben meg is szólalhatsz!

Egy férfi egy kosárban gyümölcsöt szed, majd kiér egy tóhoz. Abban éppen néhány nő fürdik tejesen meztelenül. Amikor őt meglátják, mindannyian a tó legtávplabbi részére úsznak.
Az egyik nő felé kiáltott:
- Nem megyünk ki a vízből, ameddig el nem megy!
Az ember kedvesen válaszolt:
- Én nem azért jöttem, hogy meztelen nőket nézegessek!
Majd a kosarat felemelve folytatta:
- Én csak a krokodilt jöttem etetni...

Szalad a tyúk az udvaron, utána a felhevült kakas, rohannak, rohannak. A tyúk közben gondolkozik: Ha most megállok, azt fogja hinni, hogy kurva vagyok...ha még sokáig szaladgálok előle, frigidnek fog tartani........ na, akkor én most megbotlok...

Három ember beszélget:
- Kaptam egy órát.
- Az semmi - tromfol a másik. - Én kaptam egy tehenet.
- A francba is - mérgelődik a harmadik. Én nem kaptam semmit.
Másnap ismét találkozik a három ember. Megszólal az első:
- Ellopták az órámat, nem tudom mi lesz.
- Nekem meg a tehenemet. Írtó mérges vagyok!
Mire a harmadik:
- Már fél hat? Gyerünk fejni!

.:: Ez ’becs szóra’ nem rólatok jutott eszembe!...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. május 06. 18:01
Zsolt52
Az idős özvegyasszony és az özvegyember már öt éve rendszeresen találkozgat, amikor a bácsi végre elhatározza, hogy megkéri a néni kezét. A néni azonnal igent mond. Mindketten hazamennek. Másnap a bácsi arra ébred, hogy nem emlékszik, igent mondott-e neki a választottja. Hosszú töprengés után felhívja az idős hölgyet, és zavartan rákérdez:
- Tegnap megkértem a kezedet, de nem emlékszem, hogy mit válaszoltál.
- Jaj, de jó, hogy hívtál, mert nem emlékszem, kinek mondtam igent.

A gyerekszerelem óta együtt maradt pár ötvenedik házassági évfordulóját ünnepli. Elballagnak hajdani iskolájukba, és megtalálják azt a padot, amibe a férj azt véste bele: "Szeretlek". Útban hazafelé, kéz a kézben, elérzékenyülten andalognak. Egyszerre egy zsák pottyan a lábuk elé egy arra elhaladó páncélautóból. Felveszik, hazaviszik, és otthon kiderül, hogy 50 ezer dollár van benne. A férj azt mondja: - Feltétlenül vissza kell adnunk.
Erre a feleség: - Nincs is kinek. Ez talált pénz. Nekünk is szükségünk van rá.
Még aznap rendőrök járnak házról házra, és őket is megkérdezik, tudnak-e valamit az eltűnt pénzről.
A feleség azt mondja: - Nem.
Mire a férj: - A feleségem hazudik. A padláson rejtette el.
Erre a feleség: - A férjem sajnos már kezd szenilis lenni.
Az egyik rendőr erre kéri a férjet, hogy legyen szíves, és az elejétől kezdve mondja el, mi történt.
Mire a férj: - A feleségem, meg én, éppen kézen fogva hazafelé jöttünk az iskolából...
A rendőr ránéz a társára. - Gyere, nincs itt semmi keresnivalónk...

.:: Jól elvagyunk...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. május 14. 09:33
Zsolt52
Most kivételesen nem viccet, hanem kabarét rakok fel Nektek:

Egy korábbi TV-hír alapján rákerestem a net-en.

6 (azaz hat) (római számokkal VI.) évvel ezelőtt, egy erdőmérnök, aki doktorátussal rendelkezik a szakmájában, vegetációs időn kívül, hivatalos bejelentése után, hatósági engedéllyel, szárzúzó géppel, a saját földjén megritkította a cserjéket, hogy legelővé alakítsa. Pechére a földjét előtte besorolták a Natura 2000 területek közé.

Valakik feljelentették súlyos természetkárosítás miatt. Ugyanis a lápi bagolylepkék életterét súlyosan károsította a földjén. Egy ilyen lepke eszmei értéke 250.000,- Ft (???), így az illető a munkájával másfél milliárd Ft kárt okozott.

Első fokon felmentették, de az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. A pali meg már öt éve nem aludhat nyugodtan.

Mint írtam, a hír nem mai, de most újra rátaláltam:

https://www.youtube....tch?v=dMgPxIavc8Q

.:: (Zsolt52)
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zigeuner offline - 2018. május 14. 15:30
Zigeuner
A VI. romai szamokkal azert irtad, hogy a pecsiek is megertsek ?

.:: Cikk a bagolylepkékhez:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. május 14. 15:47
Admin
https://www.hirado.h...kadi-lepkeperben/

A tévében láttam minap riportot az ügyről. Tényleg elképesztő. A linkelt cikk sajnos csak zanzásítva ír a riport témájáról, amiben eléggé körüljárták az ügyet.

.:: Programajánlat
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. május 27. 20:35
Zsolt52
Ma, gyereknap alkalmából elmentem egy igazi vízibuszos élményre.
Na, jó, az unokám is eljöhetett velem. Meg még plusz két fő a családból.

Ez volt Európa első kétéltű buszprogramja, mely már új busszal ugyan, de ma is közlekedik.

A Széchenyi térről indul a fura busz. (Nem is tudom, hogy merték eddig a kommersz vízibuszokat annak nevezni, mikor csak hajók.) Kis 45 perces városnézést is bevállal, majd egy rámpán belehajt a Dunába. Ott további 45 percet úszik, többek között a Margitsziget mellett, de a Parlament előtt is, majd rámpát fog és usgyi… buszként közlekedik tovább.

Gyermekeknek és gyermek lelkületű nagypapáknak egyszer érdekes program. Nagymamák sem unják halálra magukat közben. Van tapasztalat rá.

http://riverride.hu/...AYASAAEgKmZ_D_BwE

.:: Szervusz Zsolt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. május 28. 04:49
RSándor
Ne izzélkedjél már ! Nem Junius elsején van a gyereknap ??
Igaz nekünk az már teljesen mindegy , mi már , ha az unokákkal lehetünk mindennapot "gyereknapnak" mondhatunk

.:: Gyereknap
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. május 28. 07:59
Admin
mindig is május utolsó vasárnapján volt, legalábbis errefelé.
Onnan is tudom, mert (boldogult) kereskedő időmben a Városligetben voltunk kitelepült árusításon minden gyereknapon évekig. Valami gyerekélelmezési alapítvány volt a vásárszervező, teli volt a liget hasonló vásározó sátrakkal és árusító standokkal. Ezeknek egyébként az az egyik titka, hogy ilyen helyen a kereskedők drágábban szoktak árulni mint az állandó helyükön, mert az ilyen alkalmi kitelepüléseken a vásárszervezők aranyáron szokták mérni a helypénzt. Amit ugye valahol be kell hoznia a kereskedőnek, sőt még keresni is akar nyilván. Úgyhogy ezekkel mindenki jó jár: elsősorban a vásárszervező cég, kevésbé a kereskedők is - a vevők persze nem járnak igazán jó, de ők (úgy látszik) nem olyan fontosak...

Például '96-ban a Blahán egy 2x2 méteres pavilon bérlete a karácsonyi vásár idejére 20 napra 600 ezer ft volt. Gondolom manapság ez is jóval több.

.:: Szervusz Admin,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. május 28. 13:19
RSándor
Az lehet , hogy mamár akkor van , de az én vagyis a "mi" idönkben kérlek az összes cocialista ország junius 1-én tartotta meg a nemzetközi gyermeknapot . Ez az új szövetségi tartományokban értsd az NDK területén ma is ugy van nyugaton meg azthiszem szeptemben 20 . Különben a nemzetközi Nöszövetség Budapesten nyilvánitotta ki ezt a "határozatott" azthiszem 1948-ban .

.:: Tragikus #249215 Zsolt52 2018. április 12.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 02. 12:55
Zsolt52
/A cím által jelzett előzetes folytatása./

Na, végre, összejött az említett érettségi találkozó. Ez persze enyhe dicsekvés is tőlem, hogy tudd, van érettségim.

Jobban sikeredett, mint ahogy a fenti előzmények után várható volt. Szép számmal megjelentünk. Már akinek a 12 az szép szám. De egyezzünk ki abban, hogy egy tucat.

Három tanerő is eljött. Őket szerettük és már az előzőekre is hivatalosak voltak. Mindegyik túl van már a 75-ön. A két férfi tanár irigylésre méltó külsővel rendelkezett. Jó, az egyik a kezdetén versenytornász volt, majd a TF után hozzánk került tornatanárnak, utánunk pedig a Zalka Máté Katonai Főiskola erőnléti sporttisztje, vagy valami hasonló lett. Most viszont minket már a következő szezon sítáborába kezdett beszervezni. Félek, egyedül lesz közülünk ott.

A másik, az egykori kedvencem, meg nyugodtan beülhetett közénk. Nem rítt ki külsejével a diákságból.

Irodalom-tanárnők mindig is adott magára. Az általunk neki átadott nagy csokor virág most is jól illett ízléses kosztűméhez. Egyébként később, miután egyetemi tanárként folytatta pályafutását, párhuzamosan az egykori TV-bemondók logopédiai tanára is lett vagy húsz éven keresztül. Akkor még volt ilyen.

Rajtuk kívül ült még az asztalnál 12 öreg ember. Volt bizony, akit három évtized távlatából fel sem ismertünk. De ő azt állította magáról, hogy ő az X. Y., mi meg elhittük. Magam részéről megállapítottam, hogy létszámban ugyan nagyon megcsappantunk, de örvendetes, hogy a megjelentek összsúlya hozta az érettségi idején mért teljes osztálysúlyt. Tanultunk valami olyan fizikai törvény, hogy az anyag nem vész el. Ez itt is bizonyítódott.

De nem így van ez a hajjal. Mert hajvesztességünk egy nagyobb hotel összes fürdőszobájának lefolyóját egyszerre el tudná tömíteni. Más mértékegységgel, az ecsetgyár negyedéves alapanyagkészletét kitenné. Ugyan pontos darabszámvesztességet nem igen tudnék mondani, de besegítene a számolásba az a két társunk, akiknek hajszálmennyisége a nullához konvergál. De legalább nem őszek!

A két süketet rögtön egymás mellé ültettük. Üvöltözzenek csak egymással. Míg mi a nyavalyáinkat sorolgattuk. Volt aki a szívére, más a látására, többen a derekukra panaszkodtak. Egyesek csodálatos és eredményes kezeléseket éltek túl. Például aki a laktóz-érzékenységét glukóz-alergiára cserélte.

Mire az orvosi kézikönyv pótkötetén is túl voltunk, pincérünk diszkréten jelezte, hogy a félhalottak felsorolásat nem akarta illetlenül megszakítani, de most már ő is visszeret kapott a várakozástól. Szívesen felvenné az ételrendelést. Na, de több ember, mint szemüveg! Így ez is eltartott egy darabig. Végül ettünk, ittunk, keresztbe üvöltöztünk egymáson, tehát jó buli volt.

Azt hiszem, ilyenre mondták a mi időnkben, hogy a találkozó meleg elvtársi légkőrben zajlott le. És az elbúcsúzásoknál a brezsnyevi csókok sem hiányoztak.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/