Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 március 22, péntek | 12. hét | Beáta, Izolda, Lea
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Időnként sürgősen kellene egy hely...

Időnként sürgősen kellene egy hely...

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. április 08, vasárnap 06:19
Időnként sürgősen kellene egy hely...

Olvasom, hogy aktuális statisztikák szerint egymilliárd ember nem használ WC-t, hanem a szabadban végzi el a dolgát. Mondjuk az ültetvényeken. És itt most nem csak a vese által kiválasztott nedvekre gondolok.

Ezért közvetlen, a szennyezett vizek miatt, jelenleg többen halnak meg a világban, mint kanyaróban, maláriában és AIDS-ben összesen. /Ennél már gyakorlatilag csak az ágy a veszélyesebb, mert abban halnak meg a legtöbben./

Ennek a nagy számnak a fele Indiából jön össze. A higiéniára valamit adók, ott visznek magukkal flakonban vizet is. Erről is felismerhető, ki hova tart. (Mint nagyapáink korábban a Kincses Kalendáriumot. Csak ők azt önszórakoztatás céljából tették. És a sokkal igényesebb latrinára vitték.) Indiában a WC-nemhasználat oka összetett. Egyike, hogy a kasztok miatt már eleve nem lehet közös helyiséget használni. Továbbá sokan úgy vélik, az egymás után sokak által használt illemhely fertőzésveszélyesebb, mint az erdő. Mások meg úgy gondolják, a ház melletti latrinában összegyűjtött undormány mégis csak rosszabb, mint a kisebb, egymástól távolabbra porciózott, a térben odébb fekvő termőföldön.

Kínában viszont más a helyzet. Aki olvasta „A Sogun” című James Clavell regényt, az már találkozott a 19.-ik századi kínai higiéniával. A főszereplője kereskedő volt, aki azért ért a monszun után elsőnek éveken keresztül Angliából Kínába – pontosabban az akkor még kis sziklasziget koronagyarmatra, Hongkongba - mert az ő hajóján nem tört ki a vérhas járvány. Ezzel a legnagyobb hasznot mindig ő tudta lefölözni. Ő a kínai szeretőjétől elleste a WC papír alkalmazásnak szokását és erre kötelezte hajója személyzetét is. Megkorbácsoltatta azt, aki nem alkalmazta. Az emberei nem szerették érte. Ő maga sem értette a „dolog” működési mechanizmusát, csak működtette.

Első vietnámi utam alkalmával, 1979-ben, egy városon kívüli nagyon egyszerű illemhely is nagy luxusnak számított. Vietnámban azóta - főleg munkából kifolyólag, de magánérdeklődésből is - többször heteket töltöttem. Így tapasztalhattam, hogy az évek folyamán egyre komolyabban vették a szükségleteket, és pár évtized alatt szinte megszűnt a termőföld ilyen módon történő feljavítása.

Az egyenlítőközeli Afrikában pusztít a vérhas és szedi áldozatait a krónikus bélfertőzés. Az utóbbiban szenvedők szervezetében nem szívódik fel a táplálék és vészesen lesoványodnak. Az ilyen nők hátrányos egészségi helyzetű gyermekeket hoznak a világra. Túlélési rátájuk így alacsony. Gyakran látni, hogy egy helyen mosnak a patakban, innen vesznek vizet és a közelében végzik szükségleteiket. Nem tudják, hogy a kolera baktériuma is a fertőzött ürülékkel terjed.

Persze a vízöblítéses WC és a csatornázás nem csak drága, de vizet is igényel. És pont a veszélyeztetett országokban van ebből kevés.

Nem kell azonban Európából kiszaladni rossz példák után. Első NDK-s hazajövetelem utáni nyaralásunkat csoportosan szervezett utazás keretében, a román tengerparton töltöttük. Egy remek 10 emeletes hotel 7-ik emeletén jelölték ki szobánkat. A panoráma csodás volt. A mellettünk lévő másik 10 emeletes hotel 6 - 8.-ik emeleteire. Lent viszont a tágas, világos és hatalmas közös étteremben nyüzsögtek a pincérek az ízlésesen megterített asztalok között. Viszont a harmadik nap magasságában az egész turnusnál probléma mutatkozott. Magán a tengerparton nem voltak illemhelyek, így a társaságunkból időnként egy-egy versenyző repülőstarttal rohant be a hotelba. De mivel a földszinten a korlátozott számú mellékhelyiség korlátlanul túlterhelt volt, így mindenki igyekezett fel a szobájába. A hatalmas szállodának két szerényméretű liftje állandóan foglalt volt. Többnyire kínosan szorongó emberekkel. Így, aki a másodikon lakott, az azért felszaladt a lépcsőn valahogy. Az ötödiken lakónak már esélye sem volt. Említettem már fentebb, hogy mi a hetediken voltunk elvermelve? Na, akkor itt inkább ugrok most a gondolatmenetben… A társaságunkban volt egy KÖJÁL-os orvos, aki megállapította a tömeges szalmonella fertőzést. Bement a szálloda igazgatójához és jelezte a bajt. A válasz: - Nem tudom mit kötözködnek! Vannak itt angolok, meg hollandok is, akik kemény valutával fizetnek, és azok is f…nak.

De nem kell ilyen messzire mennünk. Budapesten is vannak még hiányosságok. Nyilvános WC-k kevésbé. Pár éve írtunk már itt többen a honlapon a belvárosi zöld épületek eltűnéséről. Pedig némelyik még építészeti értékkel is bírt talán. Mindenesetre időnként nagy /mű/élvezettel vettük igénybe őket. És legalább olyan jellemzőek voltak, mint Londonban a piros telefonfülkék. Bár a kettő csak félig volt funkcionálisan csereszabatos egymással. Mert ugye a zöld épületekből egyáltalán nem lehetett telefonálni.
Mindenesetre funkcióját teljesítette, ügyintézésre megfelelt, és senki sem távozott dolgavégezetlenül.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
7 hozzászólás
.:: WC hiány
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Ferkó offline - 2018. április 08. 06:32
Ferkó
Sajnos itt a fővárosunkban is kevesebb lett a nyilvános illemhelyek száma.Városi séta során ha nem találni nyilvános WC-t akkor még megoldás ha egy vendéglátó helyre bemegyünk.Nem szivesen engedik meg de ha muszáj akkor még jobb a semminél!

.:: viszont
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. április 08. 08:24
-newyork-
vannak bevásárló központok ......
Ott ingyenes és relatíve tiszták is .

.:: Hun van WC?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. április 08. 15:46
premnitzi
Sajátságos látásmódom lehet az oka, de én a történet kapcsán nem néztem ingyenes tojó-helyek után! Ettől még az alaptörténet rendkívüli módon szórakoztató!

.:: Hát majdnem sehun
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 08. 16:39
Zsolt52
A budapesti (magyarországi) zöldház hiányokat elsősorban nem is az ingyenesség hiányára hegyeztem ki. Tudom, hogy az ember a szolgáltatásokért fizetni kénytelen. Például én ma meglehetősen sokszor száz Ft-ot fizettem ki parkolásra. Nem voltam boldog tőle.

És én sem „a történet kapcsán … néztem ingyenes tojó-helyek után”, csak előfordulhatnak mindenki életében bélfacsaró helyzetek. És el tudom azt a szorító szituációt képzelni, mikor boldog lennék, ha ott helyben, azonnal, akár fizethetnék is a megoldásáért. Jelzésem főleg arra irányult, hogy nem igen üzemelnek nyitva tartó illemhelyek. Függetlenül attól, hogy elég rendezett a bélműködésem. Még egyenlőre.

Továbbá egy nagyváros – ha ad magára - tartozik a lakosságának, vagy az oda látogatóknak némi komfortszolgáltatással. Legrosszabb esetben létesítsen egy ültetvényt, vagy termőföldet a központjába. Én meg elkezdem a guggoló izmaimat fejleszteni. Látod, mindenre van megoldás, ha van kölcsönös jóakarat.

Egyébként csak az utolsó két bekezdés szólt Budapestről. A lényeg szerintem jobbára az előzményekben van.

.:: Budi sztori
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. április 08. 17:16
premnitzi
Megérne egy sztorit az illemhely-történet is, addig, amíg mosolyogva tudunk erről csevegni, figyelembe véve a guggoló izmok romló helyzetét, és a nem csak képzelt szorító helyzeteket. Néhány "mai fiatal" egy űrgödrös árnyékszék kapcsán is a halasztást választja. Zsolt, te mint nagy utazó, találkoztál-e már a szibériai kétbotos WC-vel? Nem beszélve a közös használatú kukorica-csutka törlővel? Ha meg a szimeringek és a "zégel-gyűrűk" lazulnak, azon csak egy közelgő demencia segíthet!

.:: Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. április 09. 09:53
kalucsni
igazad van, beszéljünk inkább erről. Ennek legalább van értelme.

Engem az illemhely fejlődésnek az autópálya vonzata érdekel, lévén sokat utazom. Néhány évtizede csodálattal láttam Hegyeshalomtól nyugatra az ingyenes illemhelyeket, ahol még meleg víz és wc papír is volt. Akkoriban a városligeti gyereksétáltatás alatt az éppen szobatisztává fejlődő kölykömet futva kellett hazavinni, avagy tudomásul venni, hogy lassabban fejlődünk... pedig a Városligetet ezrek látogatták naponta, mégsem volt egy árva fizetős wc sem. Aztán azért megjelentek Magyarországon is az ingyenes klotyók az autópályák mellett, persze vandálbiztos verzióban. Igen ám, csakhogy közben a nyugatiak besokallhattak a sok keleti ingyen pisilőstől, mert most meg arrafelé kell fizetni. Jó, nem sokat, de azért bosszankodhatsz, ha nincs nálad egy €-s.
Egyik első külkeres utam a nyolcvanas években Jugoszlávia felé volt, vállalati Volgával, sofőrrel, többedmagammal. A sofőr megállt egy parkolóban, hogy a vegetatív örömöknek hódoljunk, befizette a valahány dínárt a wc-s bácsinak, majd kisvártatva üvöltve jött kifelé és kérte vissza a pénzét, mondván, hogy ő itt nem tud... Balkáni guggolós volt. Majdnem összeverekedtek.
Az egyik legérdekesebb "kreatív" megoldást Romániában láttam: egy viszonylag nagy irodai szoba legsarkát lerekesztették wc-nek egy vékony papírfallal. Minden (!) kihallatszott, premierplanban. Én inkább nem mentem be.

.:: 249169-hez
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. április 09. 19:26
Zsolt52
Kukorica-csuha törlőről hallottam már, de túl szimpla és impulzusmentes életemben nem használtam még.

Szibériában meg kétszer voltam. A Bajkál környékén nem volt semmi gond, igaz, hotelekben laktunk. A Transzszibériai vasút külföldieknek fenntartott kocsijaiban sem volt probléma. Jobban takarították, mint az itthoni vonatokét.

Kamcsatkán meg egyszerűen sosem volt időm két botot vágni. Mert hát az ember siet olyankor, hogy még a medve megérkezése előtt befejezze.

- - -

249179-hez

Éva! Jól összefoglaltad az autópálya WC-k történetét. Ezeket én is így éltem meg.

Viszont a román WC-vel kapcsolatos fenntartásodat nem tudom megérteni. Nem olyan mihaszna dologkerülő embernek ismertelek meg, akit még a WC-n is zavar mások munkazaja. Ekkorát tévedtem volna? Ha javasolhatom, legközelebb ne hallgatódz, hanem egyszerűen sz… le őket!

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/