Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 január 23, szerda | 04. hét | Zelma, Rajmund, Emerencia, Emese
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Világunk érdekesen, de nem biztos, hogy előnyére változik.

Világunk érdekesen, de nem biztos, hogy előnyére változik.

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. május 31, csütörtök 21:22
Világunk érdekesen, de nem biztos, hogy előnyére változik.

Korábban ha valaki házat/lakást vásárolt, a szerződésben általában kikötöttek egy mondjuk 10 %-os foglalót. Ha a vevő nem teljesítette a feltételeket, akkor a befizetett foglalót elbukta. Viszont ha az eladó nem teljesített szerződés szerint, akkor ő, a már felvett foglaló kétszeresét volt köteles visszafizetni. Ez mind a két felet némiképpen biztosította, illetve érdekelté is tette az ügylet rendezett lebonyolítására.

Mostanában viszont megugrottak az ingatlanok árai. Mondjuk Budapesten, elfogadható helyen, egy jó lakás értéke öt év alatt megduplázódott. Ezt konkrét esetekből merítem. Az okokat érdemes lenne kivesézni. Mondjuk a banki betét hozama (hozamtalansága) lehet egy tényező. A Magyarországon tanuló külföldi diákok korábban is árfelhajtó tényezők voltak. Cégünknek a Gellért mellett, a Műszaki Egyetem közelében volt korábban irodája egy bérelt lakásban. Ezt már két évtizede azért adtuk fel és vettünk inkább helyette saját irodát, mert a tulaj - a külföldi diákok fizetési készségére hivatkozva - többször radikálisan emelte a bérleti díjat. Egy idő után megérte kevésbé felkapott helyen saját irodát venni. A két évtized alatt biztos több bérleti díjat fizettünk volna ki, mint az ingatlan ára volt.

Vannak nagyon felkapott környékek a diákság körében. A Corvin-negyed, vagy a 2-es villamos D-i vonala mellett a Boráros térig, a Nagyvárad tér és Üllői út szélességében. Itt jelenleg is ezres nagyságrendű új lakás épül. A volt Vágóhíd mögött például egy cég három épületet szinte párhuzamosan húz fel, és mindegyikben olyan 140 lakás van. A harmadikban nem is vehetsz lakást, mert egyben lekötötte az összeset egy külföldi befektető. Az árakról ne beszéljünk, mert mire leírom, már nem igaz.

Ezen a környéken árfelhajtó tényező, hogy három – külföldiek által népszerű - egyetem is könnyen elérhető innen. Egyes nyugati országokhoz viszonyítva a tandíj még kedvező, de állítólag nagy lökést adott a dolognak az is, hogy bizonyos északi, illetve nyugati országokban az orvosképzés nagyon beszűkült. Gazdaságosabb nekik nálunk kiképeztetni az orvosaikat. Például több országban beszüntették a patológiai képzést. Ezért – úgy hallottam – egy-két szemeszterre a máshol orvosi egyetemre járok is ide jönnek át.

Lehetne a dolgot még cizellálni, például azzal, hogy a külföldi befektetők mellett az a néhány százalék magyar, akik milliós havi keresetre tesznek szert, szintén nem akarják bankban tartani a pénzüket.

Viszont ma új információhoz jutottam, ami miatt billentyűzetet ragadtam. Egy lakótelkeket felvásárló, azon házakat építő, majd értékesítő ismerősöm mesélte, hogy a gazdaság már úgy kifordult magából, hogy a fent említett foglaló szinte semmire sem biztosít. Ugyanis az építőanyag árak és a piacképes kereslet radikális emelkedése miatt egyre több vállalkozó szerződést bont, és visszafizeti a foglaló kétszeresét. Miért? Rövid számítás: mondjuk egy budapesti 100 lakásos ház felépítése mélygarázzsal együtt olyan két évet vesz igénybe. A te szerződésedet megkötötték még az építkezés elkezdése előtt egy 20 M Ft-os lakásra. Befizetted a 2 M Ft foglalót. Meg részletekben még mondjuk 40 %-ot, amiből részben megfinanszírozzák az építkezést. De két év alatt ott mondjuk a lakások ára 30 %-ot, tehát 6 MFt-ot emelkedik. A vállalkozó röhögve vissza adja neked amit befizettél, hiszen te részfinanszíroztál neki kamat nélkül, ugyanakkor ő elbukja a foglaló büntető részét, tehát te visszakapod a befizetett teljes pénzed + 2 MFt büntetést a foglaló miatt. Ő tehát veszít most 2 M Ft-ot. Viszont a lakást 6 M Ft-al drágábban azonnal tudja értékesíteni. És ez most teljesen legális. Minden szerződés szerint történt. Te viszont a pénzedből nem tudsz már venni olyan értékű lakást, mint amire szerződtél. Csak kisebbet.

Hát szóval így vagyunk… Azért kíváncsi vagyok, hogy ez az ingatlanlufi mikor fog kidurranni?
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő online - 2018. június 01. 08:58
tépelődő
majdnem értem ezt a fajta csavaros észjárást...de elsőre csak a stílus miatt olvastam a késő éjszakai elmélkedésedet DE ismét elolvasom, mert egy csomó infót elbújtattál a sziporkák alá...és jól tetted, mert amihez könnyen hozzá jutunk, azt nem is értékeljük

.:: Az ingatlantéma érdekes.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. június 01. 10:07
kalucsni
Most mi is épp érintettek vagyunk, lévén egyik gyerekem nősülés után nagyobb lakást szeretne venni, mint amiben most laknak. Budapest, az árak a mennyekben, a tulajdonosok lelakott kócerájokért kérnek vagyonokat, pusztán azért, mert "szép helyen van". (Értsd: nem jár át a hatos villamos a konyhapárkányon...) A Zsolt által leírtakat csak megerősíteni tudom, meg fokozni még pár horrortörténettel, ahogy valószínűleg mások is , itt közöttünk. Nekem leginkább az ingatlanközvetítők vannak a bögyemben, néha egyiket a másikkal tudnám agyoncsapni.

.:: Én meg remènykedhetek
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2018. június 16. 17:23
öregszünk
hogy beindult újból az ingatlanpiac, mernek az emberek kölcsönt felvenni, mert a ház a fejemre nött, abban reménykedtem, az új, írtam róla, a Jobbikos Polgármesternö megmozgatott minden követ, mèg Orbànt is befogta volna, de az leintette, nem tartozik rá, szennyvízvezetékröl van szó.

Nem kapunk rá támogatást, hiába a fürdöszoba, derìtöt nem ásatok, tehát eladnám.

Mìg otthon voltam, elkezdtek két házat lebontani, tehát elkeltek, tavaly 24 ház volt eladò.

Nekem egyre nehezebb rendben tartani, kedden kapok ajánlatot a leomlott köfalat, ami a kertet tartotta, az esö viszi a földet a szomszédhoz, nem maradhat úgy, mennyibe fog kerülni.
Valaki érdeklödött, hogy eladò-e, persze hogy eladò, nem azzal akarom a maradék èletemet eltölteni, hogy ingázok, itt is gyomlálok, ott is, meg kaszàlok, ez mondjuk jòt tesz az alakomnak .
Villanyos itt soha nem fog jàrni, gáz se lesz soha, az csak 800 millióba kerülne, szennyvìz se lesz, mìg Orbán van uralmon, de ha kellene valakinek, jelentkezzen, még várunk is van, ki lehetne ásni az alagutat, ami Egerrel összekötötte, azaz maradèk, tán még azt is felépìti a Jobbik szennyvíz helyett
Egy valamikori Jénai lakik nyáron a faluban, a gyerekeiknek nem kell, télen Egerben a vàr fölött laknak, ök is megöregedtek, eladnák, ha valaki meg akarja nèzni, www.adriainvest.hu Szarvaskö, 19,90 Millió ez az egyetlen a faluban náluk, èn mèg nem veszek benne rèszt, csak àtnèztem, mert csak 3 %-ot kèr a közvetítésért.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/