Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 május 19, vasárnap | 20. hét | Ivó, Iván, Milán
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Reggeli csörgések /némi SZARKAzmussal…/

Reggeli csörgések /némi SZARKAzmussal…/

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. június 06, szerda 16:05
Reggeli csörgések /némi SZARKAzmussal…/

Egy kisváros széle táján élek, a városközpont és a mellette elterülő tanyasias urbanizáció között. Eme településszeglet hangulata olyan mediteránosra hajaz. Merőben más itt még az élet, mint a település más részein. Viszont a városiasodás itt is rohamosan terjed. Ez egyben rendesen bekavar a hagyományos falusi megszokásokba.

A csepeli panelből - rohamtempóban, egyenterv alapján, fél telekre felhúzott kétlakásos társasházába – kitelepülő, néha nem érti a szomszédját. Mert az esetleg még tyúkot tart, és füvet vág időnként. Hiszen az ő udvarcsökevénye térköves. Gyakorlatilag csak kocsibeállásra szolgál. Ha a normál méretű telken lakó, kerttel is rendelkező rég tulajdonosnak, a szokatlan időjárástól hirtelen behernyósodik egy bokra, és a fertőzött ágakat azonnal levágva, égetéssel szabadul meg azoktól, rögtön nyelvére veszi a Facebook. Kiírják csupa kis betűvel a rosszak közé. És a csak egy bites üzenetek elolvasására képes olvasók több lájkot adnak a kiírónak, mint amikor unokája kutyájával játszó képét rakja fel. Közben meg azt gondolja, hogy az ilyeneknél még a nyolcadik emeleti egykori panelszomszédok is normálisabb életteret kínáltak neki! Nem lettek velük ugyan barátok, de abban a helyzetben a közöny is kielégítő volt. Itt meg kifüstölnek bennünket, mint egy nemkívánatos rovart.

És a helyi „szanalmas.hu” – n, a törzs dobosa is leadja a füstjeleket az égetés tényéről. Mire a fél település az elkövetőn fog szörnyűlködni, hogy ő - a gyenge füstje miatt - egy egészségkárosító, ózonrabló briganti, aki így erkölcsileg is lenullázta magát. És ha ő is inkább tisztességesen térkövezne, ahogy rendes helyen ez szokás, nem lennének ilyen undorító következmények. Hogy a tetvek zabálják fel nála a bolhákat.
Furcsa a helyi humor.

Ha viszont a régi lakos időben/vagy bármikor permetez, az új szóvá teszi, hogy miért reggel/napközben/este/szélben/napos időben teszi ezt, amikor a szamovár testalkatú szomszédnője, éppen a drágán vásárolt, friss dizájnú heverőjén szeretne szétfolyni, miközben magasdecibelű mulatós zenével teszi eklektikussá a szimultán zenei kínálatot. A másik meg - mivel ilyesmiből nem akar ügyet csinálni - inkább elfojtja dühét és csendben beleőrül. Könnyen abba a helyzetbe kerül, hogy hajlamos elhinni, semmi hasznosat nem hajtott végre földi élete során. De aztán ha tovább gondolkodik, azzal nyugtathatja magát, hogy több tonna széndioxidodot lélegezett ki a növények javára. Ezt miért nem írják neki jóvá?

Az égetés természetesen környezetkárosító. És tilos! De a fifikásabbak hatalmas grillezőket építenek, hogy ezzel leplezzék kerti nyesedékeik időnkénti légtérbe juttatását. Végül is füst, füst! /Grillezni errefelé még szabad, nem tudom ugyan, meddig./ Ez leplezheti az alaptevékenységet. Tulajdonképpen olyan, mint ahogy a jó békéscsabai vastagszalámi böjt idején is fogyasztható, ha nem vered nagydobra.

Nos, nekem még szerencsére nem volt különösebb problémám a szomszédaimmal. Bár az igaz, hogy ritkán néznek olyan kedvesen rám, mint ahogy egy belga csokoládépapíron az anyuka néz a fiára. Alapelvem a türelem, meg az, hogy próbáljunk boldogok lenni! Elvárásaim a korral csökkennek. Én már annak is örülök, ha a hot dogban a virsli majdnem lenyúlik a kifli aljáig. És a ketchup közben nem hagy nyomot a haskötőmön.


Nos, semmiféle tanulság terhét nem cipelő mesémmel lassan azért már a célegyenesbe fordulok. Amit igazából írni akartam, az a következő:
Történt, hogy a szomszéd telken a régi családi házat lebontották. Gondolom takaros lakótelepet építenek majd a helyébe. De momentán a legjelentősebb frissbeköltöző, egy szarka pár.

Mint ahogy Szikora is észrevette, „tiszta erőből nyár” van. Ilyenkor mi korán ébredünk. És kimegyünk hajnalban a teraszra kávézni. /Tudom, hogy ez egészségtelen, és a 100 éves bácsit is jól elrettentette, mikor felvilágosították, hogy egész életét nagyon egészségtelenül élte le, a szalonnával, meg az alkohollal, és emiatt további életkilátási már egyáltalán nem rózsásak./
Dehát mi kiülünk. És szemlélődünk, beszélgetünk. Csendben. Gondolva fiatalabb és emiatt méltán fáradtabb szomszédainkra. Viszont kutyánk erre elkezd éktelen hangosan ugatni, mert megszokta, hogy a kevésbé szép reggeleken, kaja ügyben ő az első a prioritási sorban. És szerzett jogát most joggal követeli. Öblös hangjára viszont minden reggel felébred a szomszéd szarka család. Ők viszont éktelen hangon károgva, csattogva, csörögve körbe repülik a szomszéd telkeket, egy - egy fán időlegesen megpihenve. Ezek a hangok nem az ébresztő órák bájósan lágy hajnali csörgésére hasonlítanak, hanem mint mikor a sorba kötött vekkereket dühödben a falhoz vágod és azok éppen sorozatban felrobbannak.
Némi kárörvendéssel látom a környező ablakok redőnyeinek emelkedését, a függönyük meglibbenését.
Hiába! Kis öröm ugyan, de úgy látszik, szükségünk van rá! És nem lehet elég korán elkezdeni az örömszerzést...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
8 hozzászólás
.:: Ez az érzés
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. június 07. 16:54
tépelődő
hasonló lehetett, mint amikor én pedagógiám teljes csődjét konstatálva, éppen kardomba dőlni vágytam, sűrű önsajnálat közepette! Itt egy cirmos volt az eszköz, amely megvilágította számomra az öröm lehetőségét! Cirmosunk legnagyobb bánatára, nálunk jóval később kezdődik a nap. Reggelizésnél, természetesen nem egy oktalan 4lábú az első, gondolta a ház ura és gazdája. Evés közben még a fű se nőjjön..., hogy a rágás-emésztés közben bárki is zavarogjon, az kizárt , ámde Cirminek ez nem opció, így minden trükköt bevet a reggeli betevőért...ha már mindent végigskálázott, jön a zenei ráhatás rettenete.A miauhoz semmi köze nincs annak a repedtfazék hangnak, amit nyávogás cimszóval kiad magából! A hatás??? Teljes változás a nevelhetőség színterén Amit, mi nem tudunk nevelés terén elérni, egy oktalan 4lábú max 2 nap alatt eléri, makacs ellenálás esetén is!!! Merőben fölösleges a dohogás, mert ha nem elég gyors a tempó adagoláskor, jön az ösztönző hangi ráhatás. Közben én csak ülök, és örvendezek, hogy milyen okosan rávette a felsőbb intelligencát a prioritás átértékelésére

.:: Csak úgy érdekességképpen:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 07. 19:37
Zsolt52
Más fórumon is felmerült ez a szarka téma. /Nem az én írásomra válaszként jött./
Van aki már írtani szeretné:
Bemásolom ide:

„Nagyon nehéz,mert rendkívül óvatos és ravasz madár ! A légpuska felhúzását már észreveszi és már repül is . Egy tapsra már repül . Elvileg csak hivatásos vadász , utasításra ,vagy engedélyre nagyon szigorú körülmények között , lakott területen kívül lőheti ki . Vészesen elvannak szaporodva , az illetékeseknek már irtatni kellene őket ! Elrabolják a hasznos madarak fiókáit és azzal táplálják a saját fiókáikat . Elviszik a fészkükre és élve szétszedik . Nálam felfedezték a fekete rigó fészkét és a tollas fiókákat,négy darabot egy óra alatt elrabolták . A rigók támadták,zajongtak,én is hajkurásztam ,mégis kiürítették a fészket . Régebben csak a határba voltak,most már beköltöztek a lakott területre is . Fészküket a legmagasabb fáknak a hegyébe rakják.Nagy,boglyas,szakajtónyi , közel gömb alakú ,ceruza vastagságú ágakból ,tetővel ellátott fészket építenek,a bejárat oldalt van.”

.:: Szia Ági!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 07. 20:10
Zsolt52
Tetszett a válaszod!

Viszont idézlek: „…Közben én csak ülök, és örvendezek, hogy milyen okosan rávette a felsőbb intelligencát a prioritás átértékelésére…”

Erről egy nagyon régi mongóliai emlékkép ugrott be. A jurták alapterületét két vonallal, majd arra merőleges másik két vonallal elméletben kilenc részre lehet osztani.
Minden – hangsúlyozom, csak elméletben - szétosztott résznek meg van az ő szigorú funkciója. Pl. középen van a kályha, mögötte meg, a belső középső legvédettebb helyen, a buddha oltár. Ez egységesen így van.

Egyik jurtába betévedve viszont az oltár helyett a ház urának az arcképét láttam. Döbbentem rákérdezek a Szovjetúnióban tanult illetőre, hogy, hogy is van ez? Mire válasza: - Ebben a jurtában már én vagyok az Isten!”

Írásod bizonyítéka, hogy nálatok a ház ura a felső intelligenciáját nem a SZÚ-ban szerezte. Mert akkor az „oktalan 4lábú max 2 nap alatt” elérte volna az ágyelő funkcióját.

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. június 11. 07:53
kalucsni
Jó a sztori, meg az "állati" hozzászólások. Téma is mostanában az állatok városiasodása, csupa érdekes esetről hallunk: a vándorló medve, a szigetelőanyagot lebontó denevérek, a kukázó rókák, de legalább a lakásba betelepedni vágyó darazsak. Én nem vagyok egy őrült természetbúvár, de az utóbbi időben fel-felkaptam a fejem az ilyen hírekre, néha döbbenetes képeket dob fel a net. Mondtam is ami macskánknak, hogy örülhet. Nemcsak azért, mert nem delfinnek született, hanem azért is, mert ágyelőt se csinálunk belőle, és még enni is kap. De ennek hiába beszélek.

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 12. 17:30
Zsolt52
Ha nem ért a macskád a szavaidból, hozd össze néhány percre a kaukázusi vagy orosz pásztorkutyáddal /mindig elfelejtem, mivel rettentitek el a kéretlen szomszédokat/, majd esetleg ő elmagyarázza neki, hogy mennyivel jobb veletek élni.…

Az állatok városiasodásánál több állatot nem említettél, például a nyestet sem. Egyik osztrák vendégem nem tudott megérkezni egy fontos tárgyalásunkra, mert a nyestek éjjel étkeztek egyet a kocsija kábeljeiből. És ami még rosszabb hír, hogy terjednek nyugatról keletre. Nálunk is többször előfordult már, hogy valaki kocsikábelével vacsoráztatta meg ezt a kis állatot. Már bizonyos védekezési formák is kialakultak ellene. Sőt! Vélemény és ellenvélemény is van már:

http://garazsmenet.r...l-a-nyestek-ellen

http://www.origo.hu/...yestek-ellen.html

.:: Nekünk is volt nyestünk.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. június 13. 21:50
kalucsni
Először csak azt vettük észre, hogy valami bele-beleeszik a szőlőfürtökbe, de mindegyikről csak pár szemet vesz le. Ezzel még tudtunk volna élni. De egy reggel mellbevágó bűz fogadott a garázsban, de olyan, amit én soha azelőtt és azóta sem tapasztaltam sehol. Napokig rohamtempóban, egyetlen nagy levegővétel mellett nyitottunk garázsajtót, szálltunk be... mígnem valaki felvilágosított, hogy ez így nem elég, mert a kábelek is elrághatja az új lakó, aki feltehetően nyest. Lsd. szőlődézsmálás. Na, akkor utánanéztem és bevetettem mindent: kutyatakaró, gázolajos rongy és egy szélharang a nyitott ablakba. Jelentem nyertem. Másnap már nem volt büdös és azóta sem jött vissza.
Hogy ránk hogy talált, azt értem, nem volt még sűrűn lakott a település és közel az erdő. De hogy a volt cégem padlására hogy került egy komplett nyestbrigád, az örök rejtély marad számomra. A Szentendrei úttól 100 méterre, tízemeletes házakkal körülvéve találták meg az egyetlen kertes ingatlant. Hogy kerültek oda? Átmásztak a házakon, vagy a Hajógyári szigetről átsétáltak a Szentendrei úton? Az éjszakás diszpécsernek először senki nem akarta elhinni, hogy lábdobogást és visítozást hall éjjel. Aztán valaki helyettesítette és halálra váltan várta reggel a váltást. Akkor kezdett jobban körülnézi a gondnok, ő talált rá az akkor már népes nyestcsaládra a padláson.

.:: Hogy mik
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2018. június 23. 11:08
öregszünk
nem fordulnak elö felètek ?

Most elö kellett vennem a Viki-t, hogy tudjam melyik a nyest, a szarka, erre pl. a varjút tippeltem, a nyest helyett meg mosòmedvèt, nem tudom, ilyen feledèkenyek-e a többi idegenbe szakadt hazánk lányai/fiai mint èn

Mert itt felènk, itthon, ugyan melyik a jobb, tele vannak a fák varjúkkal és mosómedvèk, no meg patkányok tarkìtják a vàrost, szerencsère vaddisznók még nem költöztek be.
Otthon viszont legalábbis az èn kertembe szarvasok, vaddisznók szeretnek betèrni, a szarvasnak ìzlenek a virágok bimbòi is, mást nem nagyon talál és ki hinné, mekkoràt tudnak ugrani, át a kerìtèsen, tavaly megemeltem szögesdròttal, hát nem lepiszkálja az agancsával
Ez azt jelenti, nemcsak nagy a szemük, hanem megvan az eszük is, hogy tudják hol mi van ehetö.

.:: A háziállataink ...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. június 27. 20:58
-newyork-
Urbanizálódnak az állatok, sőt okosodnak.
A fb-on láttam a filmet egy szarka valahonnan rájött kenyérrel lehet pecázni. Tényleg kerített egy kenyérdarabot , a hal rákapott, a szarka meg halra.
Nem is ez a legnagyobb szenzáció amit mesélni akarok. Nálunk itt házba szarka tevékenykedik . Szárnya nincs , se tündér , se szürke . A fajtája ember , neme nő , de hátunk nekünk tollas.A pénz mindenkit megkavar , meghülyít ! Eme régi okos mondás ismét beigazolódott.
A történet még rövid, de hosszú lesz . Feltűnt , és már régen pufogtam magamban , hogy nincs a házban elszámolás nem mintha gyűlésre szeretnék okvetlenül járni, de közgyűlés sem volt . A net , hála az internetnek , pár perc alatt megtaláltam a lakásszövetkezetünk " kényszertörlésre " került. Öt éve a Szarkánk nem adott le mérleget , és a bürokrácia malmai bár lassan őrölnek , de két éve mégis megszűntünk, és meg is büntették a házunkat. Nem kis összegre. Mi meg kaptunk havonta olyan bizonylatot amin a gyereknyomda lenyomatával egyenértékű bélyegző van. Azóta- -ennek már négy hete megy hazudozás, időhúzás. A lakógyűlés előtt , de a piaci vásárlás után, beteg lett. A fiait küldte el a piszkos munkát elvégezni, akik a védekezést taktikáját támadással oldották meg. Pénz nincs , kéne ügyvéd, kéne könyvvizsgáló . Igaz még a bizonylatok se kerültek elő négy hét alatt, mivel a taktika " nem hallottam a csengőt " " majd hozom" A hallása nem javul, és a " hozása " sem volt eddig sikeres . Ketten " harcolunk egy másik lakótárssal . Egyenlőre vesztésre állunk, de nem csak mi a ház is.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/