Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 május 19, vasárnap | 20. hét | Ivó, Iván, Milán
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » OCSÚ-12

OCSÚ-12

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. június 09, szombat 10:40
OCSÚ-12

/… és egyben lehet, hogy az utolsó? De ezt még idenyomom, pusztán emberbaráti szeretetből, hogy azon elvetemülteknek, akik még kifürkészhetetlen eltévelyedésükből kifolyólag ide írnának, vagy ilyet olvasnának, fáradt ujjaikkal ne kelljen a régiekhez annyit visszatekergetni./

A mottó immáron négy és fél éve változatlan. Az újak /na, miattuk felesleges/ és az azóta elszenilisedettek /ők meg úgy sem veszik észre magukon/ miatt itt ismétlem:

„Egyet értek azzal, hogy komoly és értelmes felvetésből kiinduló oldalra komoly válaszok érkezzenek.

Na, de mi legyen azokkal, akik már kiírták magukból a magvas gondolataikat, de a megmaradt ocsút is meg akarják osztani másokkal? Vagy csak a napi munka-, vagy egyéb problémák után itt próbálnák grafomániával levezetni a feszültségüket?

Nagy dilema-megoldóként felajánlom, hogy jelen irományom alá beírhatja mindenki a máshova nem illő véleményét..

/OCSÚ-1 2014. február 21./ ”

...

És most magatokra hagylak benneteket. Elmegyek egy kicsit a határokon túlra. Aztán viselkedni nekem!

Ja, és nehogy valaki bekoszolja ezt a szép tiszta lapot itt alattam!
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
31 hozzászólás
.:: Bocsi....
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. június 13. 19:07
tépelődő
Csak a pókhálókat tűntetem el....a szép tiszta lapról..már itt sem vagyok

.:: Nem velem történt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. június 17. 21:07
Admin
Múlt héten váratlanul ismét Erdélybe utaztunk, ezúttal apósom temetésére. Rövid út volt, kedden mentünk, csütörtökön már jöttünk is.

Arrafelé szokás a temetés utáni "halotti tor". Ami alatt értjük, hogy fehér asztal mellett is összeülnek a közelebbi rokonok/ismerősök. Egyikük mondta:

Három falunyi távolságról jött volna el a temetésre. A ritkás buszközlekedés miatt arrafelé bevett szokás az autó stoppolás, mikoris a fuvarért kb. busz viteldíjat szokás fizetni a sofőrnek. Attila barátunk is stoppolt. Meg is állt egy környéki taxis, ami épp fuvar rendelésre ment. Nem elégedett meg a felkínált 10 lejjel, teljes taxi tarifát kért (bár útba esett neki a kérés, talált pénz volt az 10 lej is) - ment is tovább egyedül. Barátunk meg egy későbbi autóval jött el.

A temetési ceremónia közben kívülről sűrű szirénázás hallatszott be. Aztán... kiderült, hogy az a taxis, aki Attilát nem vette fel, pár perccel később frontálisan ütközött egy másik autóval, meg is halt a balesetben. Ahhoz a balesethez siettek a szirénázó mentők/rendőrök. Ma megtaláltam a cikket róla: https://www.hirmondo...-baleset-tortent/

Nyilván nem volt fals gondolat a beszélgetőkben, amikor ez szóba került - arrafelé ez nem szokás. Csak mondtuk Attilának: mától minden évben két születésnapot ünnepelhetsz!

Később láttuk az utcán, ahogy egy tréler viszi a balesetes taxit. Borult, rommá volt zúzva, a benne ülőknek (esetünkben csak a sofőrnek) esélye sem volt...

.:: Van egy kérdésem
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 18. 21:26
Zsolt52
Szeretem a régi könyveket. Néha szórakoztatnak, de leginkább kikapcsol a stílusok.

Ma is jártam egy antikvárium felé, és mivel volt 20 perc felesleges időm, így betértem. És könyvvel tértem ki. Olyat találtam, aminek a tartalma manapság különösen érdekel. A könyv egy 1901-es expedíciót ír egyébként le, és Magyarországon 1930-ban jelent meg.


Idézem az első bekezdést:
„Évszázadok előtt a kínai tudósok állatról adtak hírt. A XVII. században már írott emléke volt annak a hiedelemnek, hogy északon, a hó és jég titokzatos birodalmában valami hatalmas patkányféle élőlény furakszik a föld mélyében, és a jégtakarók alól néha, ha váratlanul mélyen bevágódott folyóvölgyekre bukkan, a napvilágra is kerül. Ez pedig azonnal a halálát okozza, mert a kínai tudósok szerint a minden ismertes állattól merőben különböző szörnyeteg a szabad levegőre érve azonnal kimúlik. A húsát ehetőnek, hatalmas agyarait meg nagyon használható anyagnak mondják.„

Nos, a kérdésem, hogy milyen állatról van szó?

.:: Ilyen melegben ilyen agyalós,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. június 19. 16:52
tépelődő
akarom mondani agyaros kérdést feltenni...persze, ki másnak is jutna eszébeeeee No, majd agyalunk rajta egy kört

.:: Egyszerű a megfejtés
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2018. június 19. 17:58
bubuka
Mamut

.:: Bubuka, Te elég sunyi egy alak vagy!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 19. 21:32
Zsolt52
Utcahosszakat nem jársz ide, aztán véletlenül mégis bebotorkálsz, és az egyszerűbb kérdéseket kapásból megválaszolod. Mondhatni flegmán ide nyomod egy szavas helyes válaszodat. Legalább valami kis bizonytalanságot illett volna tetetned. De azért nem haragszom nagyon rád.

Kis magyarázat a fenti könyvidézethez:
„… a hitetlen pogányok – tehát a tunguzok, jakutok – különös természeti véleménye volt ez, és ma már egészen biztosra vehetjük, hogy az ő máig is élő legendáik szugerálták a kínai tudósokat is.”

A könyv nyelvezete és tartalma továbbra is érdekes. /Pfizenmayer: Kelet-Szibíria őslakói /

.:: Azért ez így marhára nem korrekt!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. június 20. 05:27
Admin
Szerintem ti mindketten sunyultok, nem is kicsit.
Zsolt kitalál klf. idióta, megválaszolhatatlan kérdéseket, bizonyos, átlagember számára fellelhetetlen könyvritkaságokra hivatkozva. A háttérben összebeszél Bubukával, együtt kitalálnak a megválaszolhatatlan kérdésre egy lehetetlen választ. Innen már csak ülni kell a babérokon, hogy a termés beérjen (babértermés) - majd amikor egykét jószándékú válaszoló már bepróbálkozott, a kiokosított Bubuka látszólag csípóból benyögi ide a válasz. Mondhatni ide böffenti. Ami választ aztán Zsolt siet helyesnek nyilvánítani persze, bármilyen képtelenül is hangzik. És virtuálisan még meg is veregetik egymás vállát.
Mi meg - a plebsz - csak nézünk ki a fejünkből, hogy mivaaan?...
Pedig előszöris: mióta patkányféle a mamut? Csak rá kell nézni. Másodszor: aki látta a Jégkorszak című hiteles történelmi animációs filmet tudja, hogy a mamut igenis a napvilágon élt. Amíg meg nem ették.
Harmadszor: satöbbi.


.:: Fönökúr!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 20. 07:43
Zsolt52
Éleslátásodat elfedi a az idenemjárás homálya. Én farokfelvetve próbálok különféle témaköröket feldobni a „plebsz”-nek, hogy ezáltal is színesítsem a Te általad létrehozott lapot. Mert nézetem szerint ez az egykori mamutmeghatározás a természeti népektől nagyon érdekes volt.

Hiszen nem mindenki nőt fel a „Jégkorszak”-on, hanem esetleg csak abban benne. Vagy röviddel utána. Te - mint kompjuterjani – simán beütöd a google-be az információhiányodat, míg erre a jakutok (a tunguzokat már direkte meg sem fogom említem) csak korlátozott mértékig voltak képesek. Száz évvel ezelőtt ugyanis arrafelé még nagyon csekély volt a lefedettség. Az is csak kimondottan a mamutokra korlátozódott. Tehát cáfolom, hogy a mamutok a jég hátán is megéltek. Mindet alattuk találták meg! A Te korodban már nem kellene annyi ártalmas mesefilmet nézned. Éjszakai rémképekhez, netalán bepisiléshez is vezethez.

A Bubukáról meg annyit, hogy örömmel láttam azt, hogy képes volt egy egész – igaz a betűkészletet csak csekély mértékben igénybe vevő, de azért mégis két szótagra is kiterjedő – szót beírni. Egy ideje már azt sem tette. Így dicsérjük nála a fejlődés tendenciáját.

Továbbá nem vagyok képes fellelni a „majd amikor egykét jószándékú válaszoló már bepróbálkozott” próbálkozását. Láthatatlan tintával nem ér itt írogatni!

Más: A mamut alakját lekicsinyítve, néhány tonna jéggel a hátán dizájnosítva, igen csak lehet első meghökkenésre patkánynak is gondolni. Számomra az lett volna hiteltelen, ha zsiráfnak vagy horgasfejű bélféregnek nézik. Egyébként meg ne irigykedj Bubukára. Az az igazság, ha Te válaszoltál volna a kérdésemre, akár még azt is, hogy ez a fura lény egy koboldcápa harmadik hatványa, is elismertem volna. Pusztán tekintet-tiszteletből. Meg hogy ne rontsam tovább a renomédat itt a csoport előtt.

Satöbbi

.:: Igen, ez
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. június 20. 09:03
tépelődő
a talány az utolsó mondat alapján könnyen kitalálható, a közel azonos nyelven beszélőknek , de legalább 1 napot adhattatok volna a pórnépnek is
Most megyek a kb összesen 226,5 m hosszú könyvest leporolom, lehet, hogy nekünk már régen itt ez a könyv...megnézem Mit is ír a Hogyishivják az első bekezdésben

Ui.A férjem reggeli és kávé előtt azonnal mondta, a természetesen jó választ Most holnap reggelig aszalhatom az ő adagját (ételt nem dobunk ki!), böjtös napja leszen

.:: Székely viccek, mondások:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. június 21. 18:20
Zsolt52
Panaszkodik a góbé, hogy nem lehet megélni. Kérdem:
– Akkor miből élnek?
– Ó fiam, mi a veszteségből élünk... A másnak a veszteségéből.

Egyik helyi srác TOI-TOI vécéket hoz-visz ausztriai és német fesztiválokra. Kérdezzük tőle:
– Te és milyen meló ez? Nem büdös?
– Azok ott Nyugaton müzlit esznek tejjel, nagy ganyé nincs utánuk.

Öreg szidja a fiát:
– Nem azért csináltalak mert kellettél, hanem mert jól eset!

Öreg góbé a szerelemről:
– Ejsze, szép a szerelem, de nem olcsó.

Az egyik srácnak van egy tégla az autójában. Kérdem, hogy az meg minek.
– Amikor felveszek egy szép stoppos csajt, odaadom a kezébe a téglát és azt mondom neki: - Ha Csíkszeredáig nem duglak meg, üssél agyon kérlek szépen!

Iparos kérdi a feleségét:
– Mit főzöl ma?
– Semmit.
– De tegnap se főztél!
– Két napra főztem.

Elengedi a székely a fiát a buliba, de megszólal:
– A híröd ne jöjjön előbb haza mint te.

– Ti hogy éltek itt, mit esztek?
– Csak amit a természet ad. Szarvasbélszín áfonyamártással.

– Tudod mi az a parabola?
– Ettem is.
– Azt nézik.
– Akkor néztem, ahogy eszik.

Bejön az iparos és kér két felest. Kérdem miért kettőt?
– Ha egyet iszom marja a gyomromat. Ha kettőt akkor marják egymást.

– Tudod mit szeretünk mi a mezőgazdasági munkába?
– Mit?
– Hát azt a részt, hogy “Mossanak kezet és fáradjanak bé falatozni”.

Kérdem, a helyi iparost, hogy iszunk egy sört?
– Nem iszom! Tegnap úgy megrészegedtem mint az Animal Planet.

Megyünk gyorsan és veszélyesen az autóval. Mire a hátsó ülésről szép higgadtan megszólal az iparos:
– Ejsze, lassan menjél, mert a mentőben nem lehet szivarozni.

– Attila milyen ember?
– Részegen hülye, de józanul egy állat.

Bejön egy fehérnép-csapat a kocsmába. Mire a fiú csapos megszólal:
– Enyhén hiányos öltözetben, enyhén hiányos fizetést is elfogadunk.

Nekikezdünk Öcsivel a beszélgetésnek és előre lerögzíti:
– Süket vagyok a traktorról. Azt sem hallom, ha mutogatnak.

Jön be egy iparos és erősen fájlalja a fejét, pedig mondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, nem nőzik.
Mire a másik:
– Neked a glória szorítja a fejed hiszen.

A verekedésről:
– Nagy embert azért jó ütni, mert nem ütök melléje.

Egy bonyolultnak tűnő munkáról mondja az egyik a másiknak:
– Olyan ez mint a kötéltánc. Könnyű, aki tudja.

Panaszkodtam, hogy fáj a csuklóm.
– Jobb, mintha a helye fájna.

- Régen is úgy vót, hogy mikor elfogyott, nem vót.

A férj jajveszékel egy kis betegségtől, mire az asszony:
– Ha menni kell, mész, más is ment, kész.

– Milyen szép ez a gyermek.
Mire a büszke apuka:
– Hát erre a munka reá volt téve.

Férj a feleségének:
– Ha kettőnk közül az egyik meghal, én beköltözök a városba.

Meséltem, hogy szoktam futógépen futni. Csóválja a fejét a bácsi és megszólal:
– Ti ha futtok, akkor gondolkozni kell, hogy miért. Nálunk ha futni kell, akkor futni kell.

.:: Jakutok és Tunguzok
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. június 24. 22:24
Admin
lehet hogy vannak, én eddig még jutottam el az ismeretszerzésben. Bár a tunguzokról kétségeim vannak, tekintettel egy bizonyos Tunguz meteorra. Amihez hasonló anno kiirtotta a mamutokat is. Nem lehet, hogy a tunguzokkal is valami hasonló történt? - vagy ők ellenállóbbak? Lásd, mit tesz a fejlődés... ;)

.:: Lakihegyi TV-torony
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. július 05. 18:04
Zsolt52
https://index.hu/tec...n_felmillio_kilo/

A műszaki érdeklődésűeknek érdemes a fekete-fehér 10 perces filmet is végignézni.
(Ez volt egyébként az egyik első magyar dokumentumfilm.)

A második - mostani színes - film már kicsit gyengébb, de azért ad új információt. A két tag kb. másfél óra alatt mászott fel a majdnem tetejére.

Számomra a fentiek csak azért érdekesek, mert szinte naponta elautózom alatta.

.:: Bajkál
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. július 10. 09:51
Zsolt52
Az üzenőfalon politikai megközelítésben súroltátok a Bajkál-tavat, ezt a geológiailag rendszerhibának nevezhető képződményt. Emlékeimből, de főleg olvasmányaimból leírok néhány száraz tényt, illetve gondolatot. Azért tartom érdemesnek foglalkozni vele, mert néhány leg, és számos furcsaság kötődik hozzá.

A Föld legmélyebb tava. 1637 darab méteres szatócsrőf kellene hozzá, ha mélységét meg akarnád mérni. Egyben a legmélyebb kontinentális hasadék is, mely lassan szélesedik, és Ázsia itt szét fog idővel szakadni. De ne reménykedj, hogy még ezt látni fogod.

Hossza 636 km. Bolygónk édesvízkészletének ötöde itt található. Vízmennyisége több mint a Balti-tengeré. Felülete meghaladja a Márvány-tengerét. Misztikumát eldugottsága is növeli. (Például a fővárostól, Moszkvától jelentős távolságra van. Már akinek az 5000 km jelentős táv.) Hogy nagyobb súlya legyen előző kijelentésemnek, Szibéria orosz felfedezésében előbb érték el a távoli Csendes-óceánt, mint a Bajkál-tavat. Ami lökést adott a környék fejlődésének az a transzszibériai vasút volt, mely 1898-ban érte el Irkutszkot, mely a tó közelében fekszik. De nem közvetlen mellette, mint sokan hiszik, hanem attól olyan 80 km-re, ahol az Irkut folyó kötődik be az Angarába. Utóbbi közvetlenül a Bajkál-tóból ered és a Jenyiszejbe torkollik.

Ha már vasút, akkor tudni kell, hogy volt, amikor a jegére télen sínt fektettek. Például az orosz-japán háború idején így szállították az utánpótlást is. Persze az ilyesmi nagy körültekintést igényel, mert a méter vastag jég helyenként melegforrások miatt megvékonyodik, és esetleg beszakadhat. Süllyedt már itt el vasúti kocsi. Nemrég olvastam, hogy a volt ukrán elnök fia és társasága is így tűnt el örökre kisbuszával együtt. Egyébként szembe ötlő, hogy a ma már erősen fejlődő Irkutszkban a legmodernebb sok lóerős nyugati terepjárók mellett az egy lóerős vontatás is időnként rendkívül fontos.

Irkutszkról korábban több helyen olvastam, képeket is láttam, hogy az egész akkori város fa úttestekkel és fa járdákkal van ellátva. Télen a jegesedés, nyáron a felolvadt talaj miatt csak így lehetett közlekedni. Erre a misztikus múltra már csak a régi faházak emlékeztetnek. Némelyik hatalmas, több emeletes, és művészi faragásokkal díszített épület. A dekabristák női családtagjait is ide száműzték. Lakhelyük ma múzeum, mely szintén pompás régi fa palota. Mindenesetre a régi romantika még erősen fellelhető a városban. A mi elképzeléseinkhez képest azonban túl szimpla és impulzusmentes itt még mindig az élet. De talán éppen ez a jó benne.

A Bajkál-tó környékének őslakói a burjátok, valamint a tunguz és jakut törzsek voltak. Közöttük még a mai napon is erős a sámánkultúra. Van is egy Sámán-szikla nevű kiemelkedés a tó partján, ami mellett mindig láthatók állandóan megújított totemoszlopok.

A tó jellegzetes állata a bajkál-fóka, ami a Föld egyetlen édesvízi fókafaja. Érdekessége még, hogy fehér színű. Továbbá jellemző itt a kis rákok tömege , melyek megeszik a szerves hulladékokat, így tisztántartva a tavat. Ottjártamkor mesélték, hogy olyan intenzívek, ha valaki belefullad a vízbe, pár nap után már nem is keresik, mert a rákok megoldják a steril temetési szertartást. A halfajták széles körének felsorolása csak papírpocsékolás lenne.

Asztrófotósoknak is ajánlható a tó jege, mert erre nincs fényszennyezés.

Talán ekkora dióhéj még elviselhető volt erről a vidékről.

.:: A legolcsóbb sör
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. július 27. 17:33
Zsolt52
A WIZZAIR vezérigazgatója bemegy egy budapesti sörözőbe és rendel a pultnál:
- Kérek egy korsó sört!
- Pincér :Csak 5 forint lesz.
- Na ez tényleg olcsó és kifizeti.
- Pincér: Igen, mi adjuk a legolcsóbb sört Magyarországon.
- Vezérigazgató: Nagyszerű, itt tényleg érzi az ember, hogy kap valamit a pénzéért.
- Pincér: Látom, hogy nincs nálad korsó?! Ez extra 200 forint lesz.
A vezérigazgató nagy szemekkel nézte a pincért, de elhatározta, hogy nem szól. Ezt is kifizette.
- Pincér: Ezt egy asztalnál kell meginnod, de látom, hogy előre nem rendeltél asztalt, így ez 400 forint lesz. Ha rendeltél volna, 100 forinttal megúszod.
A vezér nyel egy nagyot és kifizeti az 400-at.
- Látom, hogy kicsit kövér vagy és egy nagyobb székbe kell, hogy ülj, ez további 300 forint.
A Vezérigazgató méregbe gurul de ezt is kifizeti. Majd előveszi a mobilját, hogy lefényképezze a kisebb széket, mert úgy érzi abba is bele fért volna.
- Pincér: Sajnálom, itt nem lehet használni ezeket az elektronikus készülékeket, de 200 forintért megvásárolhatod erre az engedélyt. A vezér ezt is kifizeti.
A Vezérigazgató már nagyon türelmetlen lesz és ordítja, hogy „hozza már a sört!”
- Pincér! Jajj Vezérigazgató úr, most szólt a csapos, hogy a sört technikai okok miatt leállitották. De visszaadom az 5 forintját a sör árát.
- Vezér: De 1105- forintot fizettem! Mi lesz az 1100 forintommal???
- Pincér: Az uniós jogszabályok szerint nekünk a sör árát kell visszafizetnünk és nem a felmerülő luxus kiadásokat.
- Gyere legközelebb is, mert mi áruljuk a legolcsóbb sört Magyarországon!

.:: Gondolatok a melegben
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. július 31. 15:32
Zsolt52
Akik ismernek innen, tudják, hogy érdekel a kajak-kenu sport. Most Plovdívban az Európa Bajnokságon a magyarok megint az élen végeztek 10 arany, 3 ezüst, 3 bronz éremmel. A minket csak távolról követő és nem is kis lélekszámú sportos Németország a büszke második helyet tudhatja magának 6, 1, 3-as éremtáblázattal. Tehát alaposan lemaradva. De azért gratula nekik is.

Ezen a héten a hatalmas kánikula miatt kissé átrendeztem a munkanapjaimat. Ha tehetem, lemegyek kora reggel evezni két órát a Ráckevei–Dunára. Ma is így történt. A dunavarsányi edzőtábor magasságában elhúzott mellettem két női K-1 (egyszemélyes versenykajak). Számomra szokatlan volt rajtuk a CHN felségjellel. Még mondtam is a velem egy hajóban ülő fiamnak, hogy ezek azzal szórakoznak, hogy kínai országjelzést pingálnak a hajóikra. Egy idő után visszafordultak és rövidtávú sprinttel húztak el mellettünk. És valóban, két kínai lány ült a hajókban. Egy kilométer után befordultak a dunavarsányi edzőtábor stégjére.

Bizony ezen eléggé elgondolkodtam. Vallom, hogy a sport mindenkié. És az, hogy a kínaiak mindenben az élre kívánnak törni, érthető. Viszont van még egy nem túl jelentős sportág, ami nekünk még azért számít, és ahol verhetetlenek vagyunk. És úgy látszik, itt is kitenyésztjük a magunk konkurenciáját. Ez számomra furcsa. Vajon ennek mi az értelme? A minimális gazdasági előny? Mert nyilván fizetnek valamit az edzőtábori férőhelyért, ellátásért, edzőért. De ilyen csekély haszon elég ahhoz, hogy csökkentsük a későbbi hírnevünket a világban?

Lehet, hogy rosszul látom a kérdést, de ez olyan kicsiben, mint mikor az Airbus eladott Kínának négy repülőt, olyan feltételekkel, hogy a fődarabokat szállítják ki, és azokat kínai üzemben, kínai munkások, az Airbus szakemberei segítségével szerelik össze. Tették ezt abban az évben, amikor Kína bejelentette, hogy pár éven belül ők gyártják majd a legtöbb repülőgépet a világban.
Tavaly erre mit olvasok: https://www.vg.hu/va...pulogepet-619735/

Régebben ipari kémkedés miatt börtön járt volna ezért. Most meg önként és dalolva adjuk ki a technológiánkat némi aprópénzért.

Korábban voltam egy németországi továbbképzésen a világ legnagyobb ipari grafitgyártójánál (SIGRI csoport). Ott ünnepélyesen bejelentették, hogy a kínai után megnyitották indiai üzemüket is. És ezzel a cég tőzsdei értéke jelentősen emelkedett. Egy évtizedre rá sok európai képviselőjének azért mondott fel a cég, mert nem tudták teljesíteni az elvárt forgalmat az egyes európai országokban. Mert megjelentek az olcsó indiai grafit termékek, úgy mint a bonyolult hőcserélők, a grafit csőrendszerek, elektródák és egyéb grafit gyártmányok. És nem az illető társaság gyáraiból. A konglomerátum tőzsdei értéke meg csökkent. Ugyanis India és Kína hatalmas piacán sem az európai-indiai közösvállalatok, hanem a hirtelen feltűnt hazai gyárak olcsóbb termékeit vették. Minőségben meg különbség nem volt. Hiszen egyes ottani gyártók is a /nem nekik/ kiajánlott technológia alapján készítették a termékeket.

És ez rengeteg gyártmánnyal így van már. Európa és az USA sok pénzért fejleszt, majd fillérekért továbbadja ezeket a technológiákat Ázsiának. Azok meg olcsón elárasztják a fejlesztők piacait. Azt hiszem, valahol eltűnt az azonnali apró haszonszerzés oltárán az önvédelmi reflex.

.:: Szervusz Zsolt ,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. augusztus 01. 08:30
RSándor
Te biztosan emlékszel arra amikor talán a 80-as években történt Wichmann Tomit eltiltották 1-2 versenytöl az illetékesek , mert az akkori "ellenfelével" edzett akkori egy Szerb sráccal ?!
Igaz utánna Párizsba megkapata a Fayr play dijjat ezért ..
Biztoan hallotál már a Simens magnét vonatjáról mely a 1987-ben épült meg egy huuu de hosszú valami 32 Km-es szakaszon és a halálos balesetig müködött ezzen a szánalmas kisérleti területen ! Majd eladták a Kinaiaknak akik ma már nem is tudom h´ny száz kilométeren müködtettik a járatott ! Vagy a nagyba beharangozott E-mobitás melyett Angi több milliárdos támogatással szorgalmazott ! Eredmény ?! Nuku ! Kinából veszik a Német városok az E-autobuszokat mert majd valamikor esetleg mint a Mercedes is elkezdi a gyártását , a Posta mivel egy , de egy autógyártó nemvolt arra képes , hogy pár furgont neki legyártson igy a Német posta saját maga gyárt E kisteherautot !!
Zsolt ! Kérlek az az arrogancia amely majd minden "hosszú orru" managerben bent van !!

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. augusztus 01. 10:02
-newyork-
Mercédesz részvények döntő többsége már kínai tulajdon tavasz óta.
Fonákul nézve. Valahol a mi érdekünk is a hatalmas kínai tömeg gazdagodjon, mert ha ők is elindulnak.... 1, 4 milliárdan vannak.

.:: Még nem indultak volna el?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. augusztus 01. 12:16
Zsolt52
Ma voltam a Csepeli Piacon. Én azt hittem, már mind itt van...

.:: Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. augusztus 01. 13:09
Admin
jártál te anno - amikor még működött - a Négy Tigrisen, vagy a Sanghaj piacon? Aki nem tudná, ezek a Kőbányai úti és a Fáy utcai piacok nevei voltak. Mindkettő 90%-ban kínai piacok, mondjuk mind2t bezárták már.
Én sokat jártam egy időben mindkét helyen, volt pár kínai ismerősöm is onnan. Tényleg egész más kultúra, az üzlethez is másképp állnak, de lehet velük korrekt boltot kötni.

.:: Igen, jártam!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. augusztus 01. 18:50
Zsolt52
Még a fénykorában. Puszta kíváncsiságból.

De komoly csapást okoztam a kínai gazdaságra! Emlékeim szerint semmit sem vásároltam.

.:: A bejáratnál az első árusnál ezt láttam:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. augusztus 02. 12:35
kalucsni
"Minden cipő 2000 forint. Csere nincs. garancia nincs."
Világos beszéd, nem?
De egyébként egy másik terület: épp a héten beszélgettem egy konténerdepo vezetőjével, aki elmondta, hogy megrendelőik egyre nagyobb százaléka kínai, egyik ajánlja a másikat, noha többnyire konkurencia egymásnak és nehéz, problémás ügyfelek, de megbízhatóak.

.:: Ezt hogy értsem?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. augusztus 02. 12:39
Zsolt52
Megbízhatóan nehéz és problémás ügyfelek?

.:: A részletektől megkímélnélek,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. augusztus 02. 12:59
kalucsni
de legyen annyi, hogy többségében ruhaimportőrök és pl.a NAV igen szeret konténerben turkálni... Szóval nem öröm az egy konténerdepónak, ha hatóságok jönnek-mennek, de a kínai - ha valamiben megállapodtak - azt betartja.

.:: Csak úgy...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. szeptember 16. 17:08
Zsolt52
Újra előkerült nálam. Nem bántam:

https://www.youtube....tch?v=t7IthjqiMtw

.:: Duna-parti séta, avagy hódolat az erdőben
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. október 28. 17:21
Zsolt52
Én, mint a természethez és az állatokhoz is közel álló ember – hiszen általános hiedelem, hogy pár millió év választ csak el a majmoktól, bár néhány ellenségem esküdne rá, hogy ennyi sem – egyaránt szeretem az erdőket és a bennük élő állatokat. Ez az odaadás viszont a fák és a hódok között megbillent. Nem oda-vissza működik. Mert csak a hódok szeretik a fákat.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Dunánk még Budapest alatt is tiszta. Erről három szennyvíztisztító telep gondoskodik. /Csepel, Erzsébet, Újpest. / Eredményeként a parti galériaerdőkben sok évtized után újra megjelentek a hódok, melyek mindig vízközelben élnek. Az eurázsiai hódok a 19. században pusztultak ki Magyarországon. A partfalba ásott járatrendszerben élnek és nem építenek külön várat, mint a kanadai alfaj. 50-80 cm széles bejáratuk a víz alatt található. A faj kizárólag növényt /fakérget, levelet, vízinövényeket/ fogyaszt. Kedvenc táplálékai éppen a vízparton élő puhafák. Télire eleségként faágakat raktároznak az üregükben. Rágásnyomaik láthatók a fákon, sőt sokszor ki is dönti azokat. A rágásra metszőfogaik folyamatos növekedése miatt is szükségük van.

- - -
Az alacsony vízállás miatt, pár napja a Nagy-Duna nem sűrűn látogatott galériaerdejében
jártam. Sikerült legalább fél méteresnél nagyobb átmérőjű üregeket fotóznom a partfalban. Szakértő szerint ezek ritka szép és nagy bejáratok. Büszke is voltam magamra rendesen. Ezek normál vízállásnál nem láthatók, mert olyankor a víz alatt vannak.

- - -
Tegnap megint Duna-parti sétára adtam fejem. A mindenkori legalacsonyabb vízállás sok érdekes dolgot láttatott meg. Velünk szemben több mint 2000 darab 16 – 17. századi pénzérmét és hasonló korabeli fegyvereket találtak. Egy kereskedelmi hajó süllyedhetett itt el. A mi oldalunkon a parton hatalmas horgonyt - ha már az állatoknál tartunk, stílszerűen vasmacskát - emeltek ki.
Én viszont megdöbbentőnek tartottam a téli tüzelőgyűjtők vandalizmusát, akik tízesével vágták ki a fákat, de a legjavát otthagyták. Persze, mert a sűrű erdőben nem tudták a 20 centi átmérőjű törzseket elcipelni. A pusztítás kilométer hosszan tartott. Érthetetlen volt számomra. Meg teljesen logikátlan. És ekkor belém villantak a múltkori fotók. De hiszen ez nem lehet! Ennyit a hódok nem rágnak meg, illetve döntenek ki!

Ekkor egy általában éjszaka horgászó ismerősömbe botlottam, aki valószínűleg az óraátállítás miatt annyira megtévedt, hogy most is pecázott. Elmondtam neki tapasztalatomat, mire ő elmesélte, hogy naplemente után itt szoktak nem messze tőle úszkálni, és bizony rágnak is rendesen. Közben felmerült bennem, hogy valaha valahol olvastam, kiirtásuk egyrészt bundájuk, de nem utolsó sorban hatalmas pusztításaik miatt is történt. A partmenti erdőket 20 – 40 m szélességben szinte mindenhol eltüntették.

A mostani jelenség /visszatelepítés kontra erdőirtás/ egy jámborlelkületű természetvédőben skizofrén tüneteket kelthet. /Úgy mint az ausztrál bennszülöttben, aki vett egy új bumerángot, a régit meg el akarta dobni./

Egy érdekes cikk: https://fishingtime....aszhirek/hod_1608

Most már értem az egykori szlogent: „Védd az erdőt! Egyél hódot!”

.:: Szervusz Zsolt ,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. október 30. 20:20
RSándor
lehet kapok pár követ vén kobakomra , de a fene vigye azt a fránya hodott oda ahonnét gyött !! Már nekik sem kell azért is küldik hozzánk és sok lökött "természet védö", hogy a ragyai menkö cspjon beléjük 3X is kiabálták , hogy ide-nekünk !! De azzal az okos tojások nemszámoltak , hogy ez a fránya állat mely hal is , hiszen pikellyes a farka , igy a böjti idökbe fájintos ételeket készitettek belölle a kolostorokba ! Mivel vizben él és "pikellye vala". Igen ám , de hasonlóan mint a Nutria és a pézsma pocok is járatokat furnak a gátakba , patakok-folyok partjaiba !! Csak ezt sokan nemakarják elfogadni , nekik az újonan betelepitett régen kihalt állatok fontosabbak mint más ! Igaz nagyrészük valamelyik nagyvárosban él és életében talán egy , de egy napott nemtölltött kint a szabadba mint egy "falusi ember". Valamikor még ifjabb koromban felénk a hivatásos vadász és a halör feladata volt e fránya állatok fogása , ök a húsát és a szörméjét is értékesitették igy kis "aprópénz" ütötte markukat .

.:: Levegőt!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. november 09. 19:57
Zsolt52
Ma megint rossz napod van! Mert mikor az unalom háborítatlan tengerén lebeg tutajom, különféle kétes dolgok jutnak eszembe. Most például az terelt le a normálisan gondolkodó emberek mezsgyéjéről, hogy ismert, a kültéri levegő minőségét mindenhol javítani szeretnék. Mert az ott belélegzett levegő kárt okozhat az emberi szervezetben. Ezt ronthatják a kipufogó gázok, a rossz minőségű fűtőanyag, stb.

De utána belém nyilalt, hogy hol mérgezzük magunkat a legjobban?

Egy egész havi nyugdíjadat feltenném fogadásra, hogy nem találnád ki, hogy hol! Na, akkor figyelj!

Agrárországos korunkban az emberek a munka, és a szabad idejük jelentős részét a szabadban töltötték. Többnyire aludni jártak csak haza. (Ismert az az újkeletű vicc, hogy annak idején, ha minket a szüleink meg akartak büntetni, szobafogságra ítéltek. Ma meg büntetésből kiparancsolják a gyereket a szobából a szabadba.)

Mostanság viszont napunk kb. olyan 80 %-át, mondjuk olyan 20 órát, zárt helyen töltjük (persze alvással együtt). Emiatt iszonyatos mennyiségű beltéri levegőt fogyasztunk. Az egyetlen „ne dohányozzunk a munkahelyen” kampány kivételével gondolt valaki arra, hogy a zárt térben elfogyasztott levegőmennyiség milyen minőségű?

Az utóbbi évek nyílászáróinak és falfelületeinek kiváló minőségű hőszigetelése miatt a beltéri káros anyagok nem szellőzhetnek kifelé. Így értelemszerűen te szívod be ezeket. Néha egészségesebb lenne a város büdös levegőjének beengedése is. És a sosem mért, de néha rosszabb beltéri levegő kiengedése.

Mert minden égési folyamat széndoxidot eredményez. Ilyenek lehetnek a nyílt égésterű kandallók, vagy egyszerűen csak a konyhai gáztűzhelyen történő főzés. Közhely a nem megfelelő fűtőeszközök következtében a lakásásba kerülő /és maradó/ szénmonoxid is. Azonkívül zárt, szellőzetlen térben megtelepedhetnek a gombák is. A sötét szegletek és a tisztítatlan klímaberendezés erre ragyogó. Ettől jön az allergiás reakció, légzőszervi betegség, asztma, légionárius betegség, végül az 5-ös parcella.

Továbbá műanyag tárgyaink lebomlanak az évek során és mikroszkopikus darabok válnak le róluk. Nem gondolsz rá, de a padlószőnyeg maga is foszlik, ugyanakkor a rögzítéséhez használt ragasztó is rákkeltő. Ugyanis reakcióba lép az alsó gumi, vagy műanyagréteggel és acetátok képződnek.
A bútorlapok ragasztójából a lassan felszabaduló formaldehid szintén előhívja idővel a rákocskákat. Tehát a francba a jól záródó nyílászárókkal! SZELLŐZTES!!!

De még így sem vagy teljes biztonságban. Mert van egy minden eddig említettnél sokkal károsabb dolog a lakásban!! Jól látható, mindenki tud róla, de ha 20 perc gondolkodási időt adnék, akkor sem jönnél rá! Mivel úriember /ez lennék én – és már ezt sem találtad volna ki/ biztosra nem fogad, így könnyítek.

Egyes mérések szerint, a fent említett olyan 20 óra alatt átlag 14 m3 beltéri levegőt tesz élvezhetetlenné. Na, szabad a gazda?
Jó! Hát legyen! Ez a rém sok mérgező anyagot kibocsátó egyed, mely az életedre tör, te magad vagy!
A fent megsaccolt napi lakásban tartózkodási időd alatt, a fenti mennyiségű széndioxidot lélegzed ki! És ezt szívod vissza. Ezért javaslom, tölts minél többet a szabadban. Ott még hasznot is hajtasz a fáknak.

.:: Az én Amazonasom
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. november 21. 22:40
Zsolt52
Nem kimondottan NDK-s téma, de egykori NDK-sokat is érdekelhet.

Mi minden évben töltünk itt 4-5 napot.

Számomra különösen a 11.50 percnél látható rész érdekes. De persze a többi is.

https://videk.ma/201...oORgYRfCwBD2TvyGk

.:: A nemrég forgalomba került Queen filmet,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. december 02. 09:56
Zsolt52
a Bohém Rapszódiát javaslom megnézésre. Nem később a TV-ben, hanem most azonnal, moziban.
Nagy élmény! A Queen zenéjéről mondjuk nincs mit írni. Az úgy annak idején rendesen oda volt téve. Nyilván a filmben végig hallhatod.
Viszont a film maga lebilincselő, a szereplők játéka levett a lábamról /még szerencse, hogy ülőhelyem volt/, a főszereplő, Rami Malek meg fantasztikusat alakított. Valamilyen díjat biztos begyűjt érte.

A programajánlásért ötletdíjat nem kérek. De elfogadok…

.:: Búcsúzzunk stílszerűen
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. december 27. 07:55
Zsolt52
17 perc sírva vígadással az idei Ocsútól!

Ha van még ennyi időd az esztendőből, és
- komoly dolgot akarsz hallgatni, akkor nosza!;
- ha vidámkodni akarsz, akkor mégnoszább!

Tehát némi humor, nem minden tanulság nélkül:

https://www.facebook...jE2NjIzNTY1MjU5Mj

.:: 250301 számú Ocsú-12 beírásomban
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. január 04. 18:36
Zsolt52
némi csodálattal írtam a halásztelki Duna-part hódjairól. Vagy csak bosszankodva a pusztításaik miatt? Döntsd el Te!

Most viszont fiam feltette egyik filmjét a "Túrák Magyarországon" sorozatából, mely ezekkel a hódokkal (is) foglalkozik.

A film érinti az extra alacsony vízállás miatti több tíz éve a Dunában található leleteket is.

https://youtu.be/0cGg4troVLs

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/