Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 július 23, kedd | 30. hét | Lenke, Brigitta, Apollinár
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Requiem egy korosztályért

Requiem egy korosztályért

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. augusztus 08, szerda 17:27
Requiem egy korosztályért

A késői utókor nem a matematika iránti oldhatatlan vágyam miatt fog lovas szobrot állítani nekem. Hetek telnek el, hogy egyszer sem deriválok, a számok hatodik hatványra emelését meg zsigerből elkerülöm. Az alapműveletekből a kivonást a pénztárcám tartalmának áruellenértékre történő cseréjénél alkalmazom. Marad még az összeadás. Például, ha összeadnám éveim alatt ért sérelmeimet, akkor a számegyenes jobb oldalán egy valós, komplex számot tudnék megjelölni, ami irracionális távolságban helyezkedik el az origótól. És mindezt egyetlen ok miatt!
RATKÓ-GYEREK VAGYOK!

Az 1950 és 1956 közötti időszak születéseinek száma Magyarországon kiemelkedően magas volt, és ez a korcsoport élete során továbbra is nagyon népes maradt. Oka egy mindnyájunk által ismert miniszteri rendelet, nevén nevezve a gyereket, az abortusztilalom. (Ratkó Annáról csak annyit, hogy szövőnő végzettségével, szakszervezeti vezető lett, aztán népjóléti- majd egészségügyi miniszterként az első női miniszterünk volt. Megemlíteném, hogy csak 1 /azaz egy/ gyermeke volt, akit az életrajza szerint nem ő nevelt. )

A Ratkó-gyerekek hátránya megmutatkozott már a népes óvodai csoportokban is, majd a 30 fő feletti iskolai osztálylétszámokban. Jellemző ránk például az orosz nyelv nem tudása. A rendszerváltozás után iskolázottak már másképpen nem tudnak oroszul, mint mi. Mert mi még tartunk ott, hogy a ciril „akasztófa betű” kiolvasásánál „g” hangot ejtünk, még ha a szó jelentését már nem is ismerjük. Pedig de ismerősnek hangzik.

A középiskolákba már csak nagyon komoly felvételi vizsgákon keresztül juthattunk be. Megkockáztatom, hogy egy jobb szakmát adó emeltszintű szakközépiskolába nehezebb volt bejutni, mint ma az egyetemre. (Ezt most mondjuk nem az orvosira értem!)

Aztán jöttek a felsőoktatási felvételik. Sokan visszaemlékezünk még az ezt megelőző előkészítő tanfolyamokra, a különórákra, a felvételi példatárak összes példáinak többszöri megoldására, a gyomorgörcsöt okozó felvételire és a letaglózó „Megfelelt, de helyhiány miatt elutasítva” tartalmú ajánlott levélre.

Aki aztán első vagy többszöri próbálkozásra bekerült, annak „csak” egy évet volt alkalma ismételni családi okokból, betegség miatt, vagy ne adj Isten, bukásból kifolyólag. Tehát akár főiskoláról, akár egyetemről beszélünk, a természetes tanévek száma + maximum 1 év volt a lehetséges diplomaszerzés hossza. A mai fiatalok ezt ugyan úgy nem értik, mint az Európán belüli egykori határosdit. Hiszen a többség a felsőoktatást jól elhúzható bulinak tartja, először az állam, majd a szülei pénztárcája rovására. Fejhajtásom a kivételeknek!

Ezután következtek számunkra a munkásévek, melyekről külön nem beszélek.

Viszont elérkezünk a mához, azaz a Ratkó-gyerekek számára jól megérdemelt nyugdíjba vonuláshoz. Itt megint ismerősen összetömörültünk, mind életünk során mindig. Ez a jelenség azonnal két problémát vet fel:
- első, hogy nem könnyen kezelhető helyzet teremtődhet a hazai munkaerőpiacon. Ezeknek az embereknek a gyakorlata, szakmai és vállalati ismeretei, élettapasztalata hiányozni fog. Ugyan a mai gyártástechnológia és a számítógépes világ dolgai talán aktuálisabb ismereteket igényelnek mint a mi korosztályunk által tanultak, de naponta találkozom az iskolából magasan képzetten kikerültek alapvető tapasztalati hiányosságaival, illetve szakmai alulképzettségével;
- második, a nyugdíjfolyósításban esetlegesen felléphető forráshiányok. Erről a vészharangokat már régóta ráncigálják. Egyesek szerint csődbe fog menni a nyugdíj rendszer, mert nem lesz aki befizessen és eltartson bennünket.

Következő szűk keresztmetszet az idős emberek ellátása. Kórházak, szociális otthonok, elfekvők helyzete/hiánya. És különösen a családtag nélküliek helyzete kilátástalan.
Morbidul hangzik - mert, hogy az is - de nekünk még esetleg a megfelelő temetkezési hely sem fog rendelkezésre állni. Kegyeleti kultúránk helyzete fokozatosan romlik. Olvasom, hogy a Ratkó-gyerekek generációja az, amelyik elkezdett máshogy viszonyulni a halálhoz, mint a szülei. Lassan már luxus a koporsós temetés. Kényszerű sikk az elhamvasztás, urnás temetéssel. A legcsóróbb meg hazavitetheti saját magát urnástól.

Még egy kis visszatekintés:
A Ratkó-gyerekek születése sokszor inkább kényszer volt, mint felhőtlen boldogság a családban. Nem sokkal a háború után születtek, amikor a gazdasági helyzet még elég hadilábon állt. Sokan szűkös körülmények között nőttek fel. További problémákról fent már írtam. /Nem váratlan ugyanakkor, hogy az ő gyermekeik megszületése az 1970-es évek közepén új demográfiai csúcsot hozott, a maga problémáival együtt./
Csak slágvortokban: volt aztán új gazdasági mechanizmus, majd beköszöntött 1989, a rendszerváltással. Bizony nem voltunk felkészülve rá. Ettől a ponttól kezdve a korosztály eddigi durván egységes élete, lehetőségei, legyezőszerűen váltak szét. A többség a legyező alsó szegmenseibe került.
Fentiekből látszik, hogy életünk nem volt túl könnyű.

Egyetlen nagyon komoly pozitívumot tudok csak megemlíteni korosztályunkra. Azt, hogy állítólag az európai történelem leghosszabb békekorszakában éltünk. És reményeim szerint ezt a kis időt már valahogy így is fogjuk kibekkelni.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
.:: Még ne
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. augusztus 09. 08:10
-newyork-
Requiem ! Még élünk ...talán még egy kicsit .
Történelmi időket éltünk , bár lehet minden korosztály ezt gondolja. Érdekes volt ezt így visszanézve. Persze nem mindenért hullatok könnyeket ami megváltozott. Van aminek jót tett a változás.
Béke korszaka ? Ha jól belegondolunk pont ezért találták ki anno az Európai Uniót, hiszen előtte ,a másik ország értékeit nem becsülő, egymással vetélkedő, harcoló, háborúzó országokként éltek a kontinens polgárai, vagy inkább az uralkodói-vezetői. Ez teremtette meg a békét. Most mégis sokan és sajnos egyre többen
visszanéznek és valahogy szimpatikusnak találják a viszályt.

.:: Egyetértés
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak BarnaSlezák offline - 2018. augusztus 09. 21:56
BarnaSlezák
Teljesen egyetértek Zsolt meglátásával, tapasztalataival. Sőt! Úgy érzem, hogy a mostani fiatalabb korosztály akkor fog szembesülni az igazi gondokkal, amikor mi már "eltűntünk". Már most érezni lehet a szakmai tudás hiányát. Minden téren. Akik ismernek, tudják, hogy kb. 17éve kezdtem mondogatni, hogy:Ha majd a mostani fiatalok (a Fideszre gondoltam első sorban) egyszer hatalomra kerülnek, döntési helyzetbe,vezetési pozíciókba, akkor majd az a világ, amelyiket ők teremtenek, nem lesz egy jó világ, hiszen ezek az emberek egy percet sem töltöttek el érték teremtő munkával,nem kellett egy munkahelyen beilleszkedni,elfogadtatni magát,nem sok mindenhez ért,ami ezzel kapcsolatos, a tudás nélküli végzettség megszerzése a cél, csak legyen papírja valamiről.Most is azt mondják:van nyelvvizsgája, nem azt:tudok németül,angolul,stb.Egyszer egy Németországi munkám során,mikor a velünk kiutazott vezető,két diplomás hegesztő mérnöknek hegeszteni kellett és nem felet meg,de Ő ragaszkodott,hogy van papírom,diplomám,a német azt mondta csendesen: a papír nem tud hegeszteni, és Ön sem, menjen vissza Magyarországra. mert itt nem a papír fontos, hanem a tudás. Érdekes, meghatározó élmény volt számunkra, akik maradhattunk, ugyan papír nélkül,de hegeszthettünk. Látszik a folyamat nemzetközivé vált már,általánosságban minden területen rosszul,tévesen ítélik meg a valós helyzetet,rossz döntéseket hoznak,a következményeket tévesen mérik fel, az összes gond és baj ezeknek köszönhető elsősorban.PL. a klíma helyzete, a dobd el,vegyél újat felfogás, a környezet szennyezése,de mondhatom a Khadafi meggyilkolása utáni migráns válságot, a banki csődöket, Afrika kirablását,majd a hulladékok ottani elhelyezését, stb. Mindenki a diesel autók károkozását teszi felelőssé a környezet károsításáért, senki nem veszi észre,hogy 1 db óriás hajó,1 db repülőgép a sokszorosával károsítja a környezetet. De nem folytatom,lehet, hogy értitek, mit akarok ezzel mondani. Elnézést a hosszú írásomért.

.:: Miért lenne baj a hosszú írás?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. augusztus 10. 07:51
Zsolt52
Főleg, ha értelmes!

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/