Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 május 19, vasárnap | 20. hét | Ivó, Iván, Milán
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Agancsozók a Dunántúlon

Agancsozók a Dunántúlon

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. augusztus 25, szombat 23:47
Agancsozók a Dunántúlon

Aki időnként belém olvas itt, az tudhatja, hogy ritkán szoktam közismert dolgokról írni. Most is találtam egy számomra új, de érdekes témát. Olvasom, hogy új sportág, illetve pénzkereseti lehetőség kapott lábra Zala és Somogy szarvasban gazdag erdeiben. Az agancsvadászat.
Ezt a hírt egy kicsit körbeszaladtam, mert szívesen járom az erdőt és érdekelnek az ezzel kapcsolatos események.

Tavaly már a Nyírségből és más szegényebb területekről is jöttek agancsot szedni a Dunántúlra. Ami tilos. Viszont vannak, akik feketén átveszik. A vadászok persze tiltakoznak. Állítólag a tömeges emberi jelenlét megzavarja az állatokat.

Ugyanis a tél végén agancsgyűjtők ezrei tartják nyomás alatt az erdőket, ledobott agancsok után kutatva. És nem bíznak mindent a szerencsére. Kutyákkal, husángokkal sőt motorral, quaddal űzik a szarvasokat, hátha az eszeveszett menekülésben beakad az agancsuk valahová, és hamarabb letörik. A vadászok ismernek rémtörténeteket fák közé feszített drótokról, csonttal együtt kiszakadt agancsokról, melyek gazdái később abnormális formájú trófeákat növesztettek.

Sokszor a halálba hajtják a szerencsétlen vadat. A telet túlélő szarvasok lefogynak és komoly kondícióvesztésen esnek át. Kevesebb a táplálék, és ezért a minél kevesebb energiaveszteségre törekszenek. Normál esetben az állatok nyugalomban vannak, és csak rövid távokat mozognak napközben. Így viszont átrohannak az egyik erdőből a másikba, de ott mások hajtják tovább őket. A futásban kimelegszenek és belecsobbannak a vízbe, hogy lehűtsék magukat. Emiatt a lőtt bikák között sok a tüdőgyulladásos.

Egyes vélemények szerint a hivatalos vadászatok idején állítólag nem ijednek meg ennyire az állatok, mert olyankor a hajtás csak kis területre korlátozódik.

Miért is történik mindez. Természetesen az anyagi haszonért. Komoly pénzkereseti forrás ez. Egy kiló ára 4-5 ezer forint, egy fél, kifejlett agancs 4 - 4,5 kiló körül van, így már egy agancs 16-20 ezer forintot is jelenthet a megtalálónak. Kések nyelét, kabát- és mandzsetta gombokat, brossokat készítenek belőlük. Újabban jó ára van a magyar szarvasagancsnak a kínai piacon is, ahol porított formában gyógyszer-alapanyagként használják fel. Szóval, veszik mint az agancsot.

Mégse induljunk neki gyűjtögetni, mert az erdőben a vaddisznóknak éppen ilyenkor vannak kismalacai. Ha megzavarjuk őket, az alkalmi agancs-vadász összeakadhat az anyakocával! Súlyos ellenfél...

A szarvas agancsa egyben az állat egészségi állapotának mércéje is. Ezért begyűjtése fontos a vadgazdaságoknak, mert így tudják pontosan felmérni a vadállomány nagyságát, korát.

Továbbá biológiai érdekesség még, hogy ilyen rövid idő alatt nagy mennyiségű kalciumot úgy dolgoznak be az agancsukba, hogy ehhez saját csontjaik kalciumtartalmának egy részét is felhasználják. Vagyis időlegesen csontritkulást okoznak saját maguknak, amit aztán képesek maguktól helyrehozni. Ezt az orvostudomány is vizsgálja.

Érdekesség továbbá, hogy amint sikerült elhullajtania az agancsát, vadászati tilalom lép rá életbe. Az új agancs kifejlődése körülbelül öt hónapig tart. Mondhatnám, ettől kezdve szép a szarvtalanok élete. Lehet csajozni is. De valami rosszul van összehozva naptárilag! Mert a szarvasbőgés meg csak most ősszel kezdődik. Addigra meg már őurasága újra lőhető.

A vadászat elsősorban az állományszabályzás szempontjából fontos. Ha a populáció elszaporodik, az állatoknak már nem jut élőhely. Ilyenkor kilőnek egyes egyedeket. A szelektálás vezérelve a létszám, a kor, az ideális nemi összetétel beállítása. Belejátszik a genetikai rátermettség fejlesztésének igénye is. Ha utóbbi nem történik meg, akkor gyengül az állomány.

Persze akadnak más célú vadászatok is, főleg a kapitális trófeákra. De erről majd máskor bővebben. Pár híres esetbe már belebotlottam, de még gyűjtőgetek hozzá.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
11 hozzászólás
.:: Köszi Zsolt!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
Mária19 offline - 2018. augusztus 26. 07:28
Mária19
Érdemes ha csak ritkán is "Beléd" olvasni. Találj még több érdekes dolgot.

.:: Szerintem lehet
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2018. augusztus 26. 12:24
-newyork-
nem csak a gombok miatt ....
Ha megnézünk egy dizájn , vagy lakberendezési újságot , divat szinte minden helyiségbe az agancs mindenféle színre lefestve.
Bár.... már ez a divat lecsengőbe van.

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
katilevay offline - 2018. augusztus 26. 12:25
katilevay
Gratulalok, ez a blog kimondottan jol sikerült. Az ujsagokban ritkan talalni hasonlo temakrol ilyan cikket, ami mindenki szamara erthetö.

.:: Szerintetek
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. augusztus 26. 22:42
tépelődő
ezek a kínaiak, milyen csodaszerként passzolják el a porított agancsokat? Praktikusabb volna nekik a Tovita tablettát bemutatni, ha valóban a kalcium pótlása a szempontjuk A pult alatti sutyorgások szerint, biztosabb hatásfokúnak vélik, a természetes alapú termékeket, mint a Kiskék tablettákat
Remélem, Zsolt figyelmét nem kerüli el, ez az infó, és így hamarosan megtudjuk, hogy árarányosan van-é valamilyen realitása a Tovita tabletta, vagy a Kiskék tabletta preferálásának

.:: pedig lenne olyan is aki szívesen elveszítené a...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Bajusz offline - 2018. augusztus 27. 12:04
Bajusz
főként, ha azt közeli hozzátartozója aggatta rá! Örömmel szaladna, rohanna egyik erdőből a másikba, hideg vízbe mártózva, kockáztatva a tüdőgyulladást is akár.

.:: Az én agancsos sztorim
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Tomiferi offline - 2018. augusztus 29. 03:11
Tomiferi
Még gyermekként, a Bakony szélén laktunk. Minden évben indultak a falu fiataljai a tél végén a közeli erdőbe agancsot gyűjteni. Mindig hallottuk, hogy ez ilyen meg olyan nagy agancsot talált, de őszintén megmondva a mendemondából én csak két darabot láttam a faluban. Az igényesen fel volt szerelve a falra, fogasként használták.
Szóval megint hárman mentünk trófeát keresni, de mivel az előző években semmit nem találtunk, most se dédelgettünk nagy álmokat.
De egy kirándulás a hegyekben mindig is nagyszerű élményt vetített előre.
De persze most se találtunk semmit.
Már nagyon fáradtan hazafelé indultunk mikor is én találtam egy kapitális példányt.
Hatágú (balos… így mondták a többiek), nagy súlyú s szinte megigézett olyan szép volt.
Azt az örömöt! Ott simogattuk és tapogattuk a kincset.
Mivel én találtam akkor ez engem illetett, nálunk ez íratlan szabály volt
Viszont az már akkor is tiltott tevékenységnek számított, meg is beszéltük, hogy az erdő szélén elrejtjük, este meg visszajövünk. Mert ha találkozunk a vadőrrel (akkor még volt olyan is) az elveszi tőlünk. Sötétedés után az Apuval vissza is mentünk. Vittünk lámpát is, de az agancsot, nem találtuk a „rejtekhelyen”. Másnap suli után mi hárman gyerekek kerestük össze vissza.
Csak nem találtuk.
Volt nagy csalódás
Még nagyon őszinte ember voltam. Ott akkor, el se tudtam olyant képzelni, hogy valamelyik barátom vitte el. Most sok év távlatából visszagondolva már azt se tartom kizártnak.

.:: Szervusz Zsolt ,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2018. augusztus 30. 09:30
RSándor
Köszönet a "tudományos munkádért" , de ez a tárgy az én érdekkörömbe tartozna , igy ki is estél most a pixisböl és mehetsz a sarokba szégyenkezni .
De tényleg ez mindig is nagy problémát jellentett nekünk az erdöben , hasonlóan a "gomba szedök"is . Valamikor az Erdö törvények szabályozták ezt , nemtudom ma ez mennyire él . Az agancsokat meg valamikor a hivatásosvadász szokta összegyüjteni , volt osztálytársaim akik ezzen a téren dolgoztak tovább , szép "gyüjteményük" volt némely bikáról melyeknek agancsait minden éveben a kilövéséig begyüjtötték igy tudták növekedésüket - egészségi állapotukat is ellenörizni .

.:: Fentieket megemlítve,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. szeptember 01. 01:11
Zsolt52
egyik fiatal beszélgetőpartnerem azt hitte, hogy az őzike, ha felnő, akkor lesz szarvas belőle. Nos, tévedése eloszlatása után egy kicsit olvasgattam még e témakörben és a következőket találtam.

Állítólag a tévhit oka egy Budapesten született férfi, egy bizonyos Felix Salten (ez már az írói neve), aki az elmúlt század húszas éveiben megírta nagyhírű munkáját a Bambit. A nevet az olasz bambino szóból rövidítette. Főszereplője természetesen egy ŐZ! A történet gyorsan szárnyra kapott Európában. Egyes kevésbé cizellált nyelvekben a köznyelv az őzet és a szarvast ugyan azon névvel illeti. Deer (angol); Hirsch (német). Így a köztudatban valahogy szarvasként ment át. A sok kiadást megélt történetet állítólag Thomas Mann ajánlotta a rajzfilmes Walt Disney figyelmébe.

Egyébként a szarvasfélék nagyon változatosak lehetnek. Manapság 55 elfogadott fajuk van. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók. Élőhelyeik nagyon eltérőek: a tundrától a trópusi esőerdőkig.

.:: Az alapírás folytatása:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. szeptember 01. 01:14
Zsolt52
A vadászok az agancsot trófeának tekintik. Számukra fontos az agancsok mérete, súlya, alakja, ágainak száma. A nemzetközi trófeabírálat szempontjait egy pontrendszerbe foglalva, vagy száz éve dolgozták ki. Ez alapján több kapitális bika kilövését is számon tartják.

Állítólag a máig legismertebb GÍMSZARVASBIKÁT 1891-ben a magyar Szálka község határában ejtették el. Az 1986-os budapesti millenniumi kiállításon nagyéremmel tüntették ki. 1910-ben Bécsben világrekord-minősítést kapott. 1930-ban Lipcsében csak második helyre sorolták, majd óvás után maradt világrekorder. Később a berlini világkiállításon megint trónfosztott lett, de utóbb visszakapta első helyét, és azt 1937-ig meg is tartotta. Ma a Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.
Ez a „SZÁLKAI BIKA” nyitotta meg a magyar világrekorder bikák sorát.

Van viszont jelenleg egy „Karapancsi Világrekorderünk”. Ismertek a környéken egy óriási GÍMSZARVASBIKÁT. Később döglötten találták meg az erdőben. Hogy értékelhető legyen, a fővadász nevére írták a kilövését. Ezen a területen egyébként már Savoyai Jenő herceg, Ferenc József és Vilmos császár is vadászott. Savoyai Jenő vadászkastélyt épített egykoron ide. Később ennek a kastélynak a parkjában állították fel a karapancsi gímszarvas szobrát. Ma is itt látható.

A magyar GÍMSZARVAS kitűnő genetikai és élőhelyi tulajdonságokkal rendelkezik. A világranglistán az első 20 közül jelenleg 11 magyar. És a legelső a fent említett karapancsi bika.

DÁMVAD tekintetében is az élvonalban vagyunk. A jelenlegi helyzet szerint a világelső trófeát 2002-ben lőtték ki a Nyírségben. És a világelső tíz helyezettből öt magyar.

xxxxxx

Közszájon forognak politikai vezetők nagy baklövései. De mivel ez politika mentes lap, hát fátylat ezekre, és maradjunk csak a politikusok bakkilövéseinél. Kicsit utánanéztem és a következőket találtam.

1. A Kárpátok géniusza 1977 és 1980 között vadászott egy bizonyos kapitális bikára. Sokáig nem sikerült meglőnie, de végül 1980 őszén jelentették neki, hogy a szarvas éppen Bacău falunál található. Ceausescu azonnal indult, de megérkezéséig a helyi főerdész az állatot egy társával két nap két éjszaka követte. Végül is a kilövése megtörtént.

2. Ceausescut említvén találtam egy ŐZBAKKAL kapcsolatos történetet is. 1975-ben Jászkiséren egy német vendégvadász kilőtt egy kapitális őzet. Természetesen nem vihette ki az országból. Viszont ki akarták állítani a trófeát az 1978-as bukaresti Nemzetközi Vadászkiállításon. Ekkor derült ki, hogy magasabb értékelési pontszámot ér, mint a Ceausescu által korábban kilőtt világrekorder. Ezért az agancsot lepontozták. Jóval később a budapesti Naturexpo kiállításon újrapontozták és immáron helyesen értékelték. De mégsem lehetett világelső, mert közben Svédországban egy még erősebb őzbakot ejtettek el.

3. 1979-ben találtak egy kapitális GÍMSZARVAS bikát a magyarországi Újvárfalvai Vadásztársaság területén. Később elhullott agancsai darabonként 7,2 kg súlyúak voltak. Ment a hír az MSZMP KB illetékeseihez, akik Kádár Jánosnak ajánlották fel kilövésre. Ő lemondott erről és helyettesének, Németh Károlynak adta át a jogot. 1980-ban lezárták a környéket a vadásztársaság és a Munkásőrség segítségével. De a bika eltűnt. Viszont a szomszédos vadásztársaság területén egy német vadász hatalmas öreg bikát ejtett el. Belesápadtak a trófeamérlegelésnél, mert a mérleg nyelve túlment a 16 kg-on. Világrekorder lett belőle. Meg óriási botrány. Mert ez volt a Némethnek felkínált állat. Németh elvtárs fel akarta oszlatni a vadásztársaságot. Végül Kádár János mosta el az ügyet. Most hatalmas emlékkő áll a kilövés helyén. Gyakran úgy fotózzák, hogy a háttérben élő szarvasok is láthatók.

4. Ha már a politikusoknál tartunk: 2005-ban állítólag világrekorder GÍMSZARVAST ejtett el egy bizonyos Todor Zsitkov nevű „vadász”. Fél év múlva előkerültek olyan fotók, amelyekkel korábban egy osztrák vadász élcelődött, hogy náluk még a látogatható vadasparkokban is ekkora tenyésztett állatok vannak, különleges agancsokkal. A különleges szarv megegyezett a Zsitkov elvtárs által lelőtt állatéval. Később kiderült, hogy az állatot Ausztriából megvásárolták és kamionnal Bulgáriába szállították. Így ott történt a kilövése. A világrekordernek ítélt szarvastrófeát megfosztották címétől és törölték a ranglistáról. Tenyésztett bikát kilőni nem vadászérdem.Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Nándi51 offline - 2018. szeptember 01. 02:00
Nándi51
Fentebb említed, hogy a kevésbé cizellált nyelvekben mint a német is az őz is és a szarvas is Hirsch. Az igaz, hogy az őz a szarvasfélék családjába tartozik, de van saját neve is. Őz=Reh, Őzek =Rehe Őzbak=Rehbock Őzgida=Rehkitz

.:: Nándi!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. szeptember 01. 11:02
Zsolt52
Amikor este írtam a szöveget, nekem nem ugrott be a Reh kifejezés, bár korábban már hallottam. Ugyanakkor a Rehkitz szó új nekem.
Úgy tűnik, hogy akkor én szorulok még némi cizelláltságra a német nyelvben.
De lehet, hogy azok is, akik annak idején a Bambit a köztudatban szarvasként vitték át.

Viszont találtam két érdekes filmet úgy a Reh-re, mint a Hirsch-re:

https://www.youtube....tch?v=t5i0k-4U8hc
https://www.youtube....tch?v=OQfdhNO-Tis

És ezzel talán teljesen kőrbe is jártuk a témát.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/