Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 április 24, szerda | 17. hét | György, Fidél, Debóra
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Földrajzi nevek anomáliái.

Földrajzi nevek anomáliái.

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. október 20, szombat 19:26
Földrajzi nevek anomáliái.

Nem tudom, hogy rövid életetek alatt elgondolkodtatok-e már a földrajzi nevek furcsaságain. Nekem már korábban is feltűnt egy és más, meg most célzatosan utána is keresgettem. Ebben a Földrajzi Társaság lapja is segített.

Nos, akkor fussunk nekije! Már az általánosban bepaszírozták az agyunkba, hogy a földrajz-teremben lógó térképen mindig az észak van felül, a dél meg alul. Legalább is addig, míg a tartószög ki nem esik a falból. Viszont már rögtön az ötödik osztályba azzal hülyítettek, hogy ugyanezen a térképen Alsó-Egyiptom van felül és Felső-Egyiptom meg alul. Pedig a térkép a falon megfelelő állásban lógott. /Később megtudtam, hogy az ilyesmiket mindig a folyás irányából számolják. Jelesen itt a Nílusétól./

Más példa: mi német kultúrában is képzettek találkozhatunk az Alsó-Szászország (németül Niedersachsen) szövetségi tartomány nevével, mely Németország északnyugati!! részén fekszik. És egyáltalán nem Niedernémetországban, mint ahogy ez logikus lenne.

Nem van ez másképpen a sógorságnál sem. Alsó-Ausztria (németül Niederösterreich) ausztriai tartomány Osztrákia északkeleti részében található. Ezzel szemben Felső-Ausztria (németül Oberösterreich) ettől nem feljebb, hanem valami miatt ettől nyugatra, tehát pont balra található. Ilyen anomáliák után hogy lettem földrajzból mégis ötös, ez máig megfejthetetlen számomra.

Folytatnám: Ausztráliába érkeztemkor a térképen Észak-Ausztrália helyén az elvárt „Northern Australia” helyett ez ált, hogy „Above the Tropic of Capricorn”, azaz a Baktérítő feletti terület. Hogy nem vert a térképész anyja időben a gyereke kezére mikor ilyet leírt, mondván a hajad van az eszed helye felett, te! Na, de mit várhatunk az olyan népektől, akik még a bumerángjukat sem tudják véglegesen eldobni?

Ezzel szemben a sejtelmes Kína sokkal foghatóbb ország. Helynevei abszolút racionálisak. Jámbor lélekként segítek neked is most ezen eligazodni. Esetleg hasznát veszed majd a józsefvárosi 4 Tigris piacon is. Ha esetleg oda tévednél, ne állj úgy, mint egy vegetáriánus a disznótorban. Kína azért „magas kultúrájú” ország, mert mai orientációs problémáidat már évezredekkel ezelőtt megoldották. Ugyanis ők már akkor is használták az égtájakat a földrajzi kifejezések behatárolására.

Kis kínai nyelvlecke: pej = észak, nan = dél, dong = kelet. A gyakorlatban: Peking ami ott Pej-csing = Északi Főváros; Nanking, Nan-csing = Déli Főváros.
Tudjuk, hogy Tajvan Kínától szakadt el. De nem olyan régen. Viszont az ezer éves gyökerek miatt a nagyobb városnevek jelentése: Tajpej = Taj-észak; Tajnan = Taj-dél; Tajdong = Taj-kelet.

Igaz ez a tartománynevekre is. Például He a Sárga-folyót jelenti. Hebei: a Sárga folyótól északra; Henam: a Sárga-folyótól délre helyezkedik el. A Hu szó a Jangce–folyót jelöli. Így aztán Hupei: A Jangcétól északra; Hunan: a Jangcétól délre jelentéssel bír. A többi tartomány neve is földrazi tárgyhoz /folyó, hegy, hágó/ történő elhelyezkedésére utal.

De Hainan szigete is a „Tengertől délre”nevet viselné fordításban.

A többmilliós kínai nagyvárosok utcahálózata is általában az égtájak alapján került kialakításra. Az egykori kapuk nevei is innen származnak. Pl. Nannen = Déli Kapu, Dongnen = Keleti Kapu. Ezek ma többnyire a felette lévő metroállomások neveit is adják egyben. Még egy utolsó példa, immáron Neked, haladónak: Pejcsing nanzhan. Mit is fedd ez? Hát persze! Szószerinti fordításban: Észak-főváros-dél-állomás. Jelesen: Peking, Déli-pályaudvar.
Ezután nagy lúzer vagy, ha nem igazodsz el Kínában...

Hasonlóan logikusak New York város utcáinak elnevezései is. Melyek számok. A város Manhattan negyede négyzethálós elrendezésű. A Hudson folyóval párhuzamos utak sugárutak, a merőlegesek meg utcák. Ezek mind számozva vannak. Így ha valakinek bérháza van az 5. sugárút és a 23. utca kereszteződésében… azt baromira irigylem.

Na, most akkor az égtájak szerinti szigorú földrajzi tájolások mellett egyértelműen lándzsát törtünk!! Viszont a lándzsa kezembe maradt nyele kezd megremegni. Mert eszembe jutnak olyan meggyökeresedett kijelentések, hogy „felmentem Pestre”. „Lementem vidékre”. Mi van?? Hát így is lehet? De két rivalizáló város esetében már vigyáznom kell! Mert ha például Nyíregyházán azt mondom, hogy bementem Debrecenbe, akkor nagy eséllyel arculatátalakító veréssel együtt járó élményben lesz részem.

Vagy például az, hogy a "Távol-Kelet”, mint földrajzi kifejezés rém sértő egy Japánnak. Korábban főnököm mesélte, hogy mikor Tokióban járt, a falra kiakasztott térkép központjában Japán állt és a Csendes-óceán központi helyett foglalt el. Mikor a vendéglátók kérésére meg akarták mutatni Magyarországot, a térkép széli kis Európában hazánk alig volt bejelölhető.

Viszont most nagy rémületemre, hírtelen ráakadtam néhány Magyarországon bevett földrajzi névre, ami sokkolt! Külső-Somogy, Belső-Mongólia, Új-Dél-Wels. Most akkor szembe mentem a fentiekkel és töröljem az egész bejegyzést?? Na, azt már nem! Ehhez én túl lusta vagyok! Annyira, hogy ha lenne lustasági verseny, akkor én direkt a negyedik helyen végeznék, hogy ne kelljen a dobogóra fellépnem. Így mégis benyomom ezt ide Nektek.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
.:: Nahát Zsolt!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2018. október 21. 17:09
tépelődő
Milyen pihent lehetsz, mondaná ezt egy agyonterhelt targoncás, a dupla műszak után a páleszét szopogatva...
Igazán élvezetes és izgalmas lett a névelemzésed, a sajátos sziporkáiddal megspékelve Ez az első nap szép termése...jöhet a mai, und so weiter

.:: Nahát Ági!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. október 22. 14:09
Zsolt52
Figyelemre méltó, hogy Te mennyire ismered a targoncások lelkivilágát! Persze lehet, hogy csak az agyonterheltekét. Viszont balesetvédelmi szempontból nagyon korrektalan a dolog, mert dupla műszakot nem vállalhatnak. Pont az agyonterheltség fennnemállása okából kifolyólag.

Viszont csodádra járok, hogy képes voltál ezt végigolvasni. Pedig hányszor megfogadtam már, hogy a nyilvánosságot nem terhelem terheltségemmel! Viszont ilyen dicséret után félő, hogy legközelebb már énekelni is fogok nektek. Mert, hogy zeneileg is képzett vagyok. Úgy énekelek, mint egy gátfutó. Isztok hozzá egy fahéjjal ízesített forralt sört és ízibe Apokalipszis utáni érzés vesz benneteket kegyeibe. Na, de kell ennél több??

.:: hogy ne menjek messzire,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Bajusz offline - 2018. október 23. 11:34
Bajusz
de nem is akarok,bizony a mi kis városkánknál is a helyragokkal igen sokan hadilábon állnak. Több riportban is, amikor nagyritkán a közmédiában szereplünk következetesen így mondják, idézem : "Csengeren". Amit így ebben a kisvárosban, de a környéken sem mond senki, miután a helyes változat emígyen hangzik: "Csengerben" !! no, de azért nem kell kárhoztatnunk aki a z első variációt mondja, mert honnan is tudná?? Bár én még soha nem mondtam,illetve hallottam, hogy Pécsben, avagy Budapestben, Kőszegben és folytathatnám. Bár ezek helyes használatai ismertebbek azért. Persze ennek valami szabálya is van, ezt egyszer magyartanár ismerősöm el is magyarázta.
Szerintem,a riporternek, újságírónak meg kellene kérdezni az ottlakókat, hogy miként van elterjedve a helyrag a bizonyos településen, avagy településben, településnél. Egyébként semmi újság Csengerben, ha valakinek kis kölcsön kellene szólok Csengeri Marcsinak, az ismert milliárdos hölgynek.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/