Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 április 24, szerda | 17. hét | György, Fidél, Debóra
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » A nyugdíjasok órái meg vannak számlálva

A nyugdíjasok órái meg vannak számlálva

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. november 07, szerda 16:32
A nyugdíjasok órái meg vannak számlálva

Miért is? Az úgy van, hogy a dolgozó ember napi időbeosztása 24 órára van beprogramozva. Ezzel szemben a nyugdíjas csak olyan 16 -18 órával számolhat. Ebből alvással tölt mondjuk nyolcat. Ki sem merem számítani, hogy aktív idejéből mennyi marad.

Reggel felkel mondjuk hat órakor, mint régen. Először is megpróbál kikelni az ágyból, ami már tegnap is nehezen sikerült. Végigtapogatja testét, hogy megállapítsa, ma mi fáj legjobban? Ilyenkor dönti el, hogy aznap az SZTK-ba megy-e, vagy kertet ásni? Némi nyűggel felöltözik. Megpróbálja elrendezgetni a ráncokat a zokniján, amikor rájön, hogy még nincs is rajta a zokni.

Ha megtalálja viszonylag csekély időráfordítással a szemüvegét, akkor a reggeli szokásos fürdőszobai szeánsz kezdődik, kissé lassított és némileg nehezített kivitelben. Ha nincs meg azonnal a szemüveg, akkor tapogatózva történik ugyan ez. Hogy nem látja magát így a tükörben, az nem gond, hiszen tudja, az utolsó tíz évben olyan valaki néz vissza rá, aki a futó azonosságnál több egyezést mutat egy vámpírral. Ezen persze az esetleges fürdőszobai pára lecsapódása jótékonyan javíthat. De mindegy is, mert ma már kétszer annyi ideig tart, hogy fele annyit lásson.

Ezután következhet a kávéfőzés. Majd kiül a teraszra azt elkortyolgatni. Végiggondolja tetemes napi teendőit (csak ez önmagában már jelentős időveszteség), majd lelkierejét csokorba köti, hogy hozzákezdjen az igazi hasznos tevékenységhez. De ekkor már rögvest nyolc óra van. Tehát már két óra el is telt az aktív idejéből.

Visszagondolva saját munkás éveimre, mikor volt nekem két órám erre? És ebből majdnem egy óra csak a kávézásra! Annak idején a nadrágot a konyhában felcibálva - jobb esetben az alsót nem kifordítva, mert az korábban a barátnőknél, később meg a feleségnél, mindig ostoba kérdéseket vetett fel - főztem a kávét. Már a bejárat és a kertkapu között hörpintettem fel, a csészét a postaláda mellett hagyva. És még nem volt hat óra harminc. Ezek voltak a pompás idők! Most meg? Bekapcsolom a számítógépem. Első tevékenységként nem a tőzsdei árfolyamokat böngészem, hanem nagyobbra állítom rajta a betűméretet. A hírekre kattintok először, de mindig rá kell döbbennem, hogy megint nem történt semmi rendkívüli. Például a Magyar Közlönyben ma sem hozták le a soron kívül megszavazott törvényt a kötelező feltámadásról.

Na, de ne térjünk el a témától! Tehát már úgy kilenc óra magasságában tartunk. Jöhet a reggelije. Ha akad ínyére protézis. Mire ide jut, nevezhetjük ezt már nyugodtan tízórainak is. Legyen benne minden mi az ínyt csiklandja: például vajas kenyér lekvárral, /ez jól megy a prosztata teához/, és hogy azt is érezze, eszik is valamit, végül neki áll a tegnapi lecsómaradéknak. A jó békéscsabai vastagszalámi is élvezettel fogyasztható, ha nem beszél róla a háziorvosának. Étkezésnél is próbál boldognak lenni! Olyan egyszerű dolgoknak is örülhet, hogy a hot dogban a virsli majdnem lenyúlik a kifli aljáig. És a ketchup közben ma nem hagyott nyomot a kötött kardigánján.

Az óra most már éppen tizenegyet üt. Szerintem siet! Akkor most beszéljünk arról a belső kényszerről, hogy azért ma is kellene még valamit tennie a világért. Az rég tudott dolog, hogy az emberiség nagyobb hatással van a bolygónkra, mint amennyire uralni tudja annak következményeit. De végül is ez már a következő generáció gondja.

Építő jellegű gondolataiból bombasztikus erősségű modern zene hangja zökkenti ki. Na, persze! A szomszédék gyereke már haza is ért az iskolából. Hát ezek soha nem tanulnak? A másik oldalról meg üvölt a Dankó Rádió és mulatós zene dallamai teszik eklektikussá a szimultán zenei kínálatot. Mert a szomszédot egyedül csak ez a zene vigasztalja. Magányosan él, mert ismerősei szerint társként hosszú távra elviselhetetlen, de legalább megbízhatóan szájszagú. Továbbá állítják róla, hogy egy gerinctelen alak, de nála ez nem orvosi probléma.

A szellemet még ebben a korban is kell pallérozni. Szükséges, mert egyre gyakrabban egyre több szó nem jut beszédközben az eszébe. Ezért csak intelligens, sőt találékony emberekkel áll szóba, akik így is képesek őt megérteni. Különösen keresi a rejtvényfejtők társaságát. Sőt, néha még ő is tud segíteni nekik. Múltkor is az egyikük azon molyolt, hogy sehogy nem jött ki neki a „Szolgáltató vállalkozás, németül, vízszintes, és F-el kezdődik”. Ehhez 33 üres kocka volt megadva. Mire ő egyből rávágta a helyes megfejtést, hogy „Fussbodenschleifmaschinenverleich”.

De hirtelen sötétedik. Jé! Délután öt óra van már. Úgy látszik elszundíthatott egy kicsit. Még vásárolni is elfelejtett. Nem is érdemes. Különben is a boltban előbb fárad el, mint ahogy a nyugdíja elfogy. Most arra gondol, hogy akkor végül is ma sem csinált igazából semmit. Ha csak azt nem, hogy némi alkoholtartalmú folyadékot vizeletté dolgozott át. Mégis úgy érzi, mindene fáj. Ami meg nem, az nem működik. És ezek a panaszok idővel csak hosszabbodnak. Egyedül az emlékezete rövidül. Meg a napi órák száma.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
12 hozzászólás
.:: Zsolt uraság!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. november 07. 18:08
premnitzi
Ritkán szólok hozzá bármihez, de most ezt teszem, bármihez is. Írásod személyiségi jogaimat sérti, ismereteidet csakis kukkolással szerezhetted, az pedig az én privilégiumom szomszédaim irányában. Macsó jellegét tekintve akár rólam is írhattad volna, kivéve a prosztatádat. Tényleg, kivéve? Ami késik, nem múlik!

.:: Nem gondolom...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak dollar offline - 2018. november 08. 08:41
dollar
...hogy Zsolt urasag idaig el tud kukkantani,de a hangulatos irasanak a harom/negyed reszeben raismertem a hetvegi napjaimra. Azert 3/4 mert meg nem vagyok nyugdijas.A felkelesek utani "test vegigtapogatasa" azonban mar mindennaposak.Es bizony sok szombati es vasarnapi reggeli utan azt veszem eszre hogy mar delutan van es meg azt az emlitett alkoholtartalmu folyadekot sem dolgoztam at vizelette. De altalaban ami kesik,nem mulik.
$

.:: Sajnos!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Ferkó offline - 2018. november 08. 08:42
Ferkó
Zsoltikám nagyon sokban igazad van.Én 74 elmúltam már sajnos és nekem is a napjaim hasonlóan telnek kisebb eltéréssel.De igyekszem sokat sétálgatni a párommal - akivel már 50 éve együtt vagyunk -és mindig keresünk valami elfoglaltságot a ház körül.Az 5 unoka is szépiti a napjainkat.Nem szabad feladni ügyesen kell kihasználni a nyúgdijas éveinket!Hasonló jókat kivánok a sorstársaimnak!

.:: Zsolti, nemcsak a nyugdíjasok órái vannak
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. november 08. 13:12
kalucsni
megszámlálva, ezt bizton állíthatom. Írásod egyik-másik része igen ismerősnek tűnik, néha én is úgy érzem, hogy nem csináltam semmit. Néha meg tudom, hogy csináltam - pl. a fürdőszobában - de az eredmény igen gyatra.
Ezzel együtt egyre gyakrabban vágyódom arra, amikor már nem csöng az óra reggel, nem kell beszuszakolni magam a kocsiba, beállni a dugóba, a kávéscsészét a postaládán hagyni...
Egyébként épp tegnap beszélgettünk róla, hogy anyukám még 55 évesen elmehetett nyugdíjba, nekem már csak 65 évesen szabad. Nem becsülöm le az ő aktív éveit, de szerintem a mi generációnk rosszabb állapotban kerül a nyugdíj kapujába - ha megéri. Azt hiszem Katona Tibi hozott erre valami jó kis KSH adatot nemrégiben, ami megdöbbentett.

.:: premnitzi magdi, 250353-hoz
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. november 08. 21:55
Zsolt52
Igazából nem értelek, ugyanis nem én, hanem éppen te sértetted meg személyiségi jogaidat. Ugyanis, amint írod:
„Írásod személyiségi jogaimat sérti, ismereteidet csakis kukkolással szerezhetted...”

A mondat második fele igaz, de ebben a korban mi más öröm maradhat még nekem? Azt viszont eddig csak te, meg én tudhattuk, hogy a te viselt dolgaidat írtam pontosan le. És ez nem derülhetett volna sosem ki – mert az összes ismerősöm tud titkot tartani – ha te nem hozod kiléted itt nyilvánosságra.

De így, hogy nyíltan felvállaltad, hogy egyértelműen rólad szól, csak magadra haragudhatsz.

Prosztatáról meg nem írtam a fentiekben! Csak prosztata teáról. Azt meg te is ihatsz. Legalább is nagyon úgy tűnt nekem, mikor benéztem az ablakodon. Ha ilyen tévedésektől a jövőben meg akarod kímélni magad, javaslom, gyakrabban mosd az ablakodat. De ez csak egy tipp.

.:: Zsolt uraság!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. november 09. 05:34
premnitzi
Nagyon figyelmesen olvastam írásodat, tudom, hogy csak prosztata teáról írtál. A magam együgyű módján azt gondoltam, hogy a nevezett teát csak prosztatával rendelkező, hímnemű egyedek isszák. Különben is, büdös. A tea. A titoktartásról meg csak annyit, amennyit én is el tudok mondani az ismerőseimről. Nem erényük, egyszerűen szenilisek! Az ablakom tisztaságáról /piszkosságáról?/ alkotott véleményedre egy történettel szolgálok. Tavaly egyre több ronda ember tűnt fel közelembe, már-már összefüggést találtam megjelenésük, és ráncaim eltűnése között. Csak az zavart kicsit, hogy a lépcsőket is másként láttam, meg nem minden ajtó ott volt, ahol korábban. Szóvá tettem a fiamnak, aki ahelyett, hogy visszatette volna az ajtókat eredeti helyére, vagy legalább a lépcsőket rendszabályozta volna meg, szemorvoshoz vitt. A vége szem-műtét lett. Az első tükörbe nézésem műtét után felért egy horrorral. A vasorrú bába nézett szembe velem, mondtam is a fiamnak, hogy vigyen vissza a dokihoz, mert az előző anyja szebb volt. Azóta reggelente az az ismeretlen vénasszony néz farkasszemet velem. Ezt csak azért írtam le, mert javaslom, hogy prosztata doktor után menj szemorvoshoz is, ne pedig az én tejüveg tisztaságú ablakomat kritizáld, amit ha már itt jártál, megtisztíthattál volna. Van még a rumból, amit a teába szoktál tölteni?

.:: premnitzi magdi, 250360-hoz
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. november 09. 09:10
Zsolt52
Látom, mégsem elég figyelmesen olvastad el írásomat. Én a szomszéd szájáról írtam, hogy büdös. (Meg még a kutyám szőre is az tud lenni, ha megázik, de ezt most csak hiánypótlásként említem.) Az általad javasolt teát nem ismerem. De ezek után nagy rádiuszban fogom elkerülni.

Az meg, hogy valaki nem adja tovább a nem nyilvános információkat, szerintem egy erény. És az illető megítélésében számomra nem játszik szerepet, hogy egyszerűen csak titoktartó vagy szenilis. Korábban lehet, hogy számított volna még nálam, de erre már nem emlékszem.

Fiad javaslatát, illetve a te eljárásodat (a szemorvoshoz) nem bírálhatom. De tanácsként annyit, hogy a fürdőszobában próbáld a tükör foncsorozott oldalát használni. Ez sokat segíthet. Feltételezem, hogy nem csak szellemedet tartod ilyen frissen, mint ahogy ez válaszodból nekem legyütt, hanem alakodat is, és holmi túlsúly ebben nem okozhat problémát. Gondolj arra, mikor gyermekkorodban valami rosszat csináltál és emiatt szüleid az asztal körül kergettek. És büntetésből az asztalt szorosan a fal mellé tolták.

Pikírt megjegyzésedet, hogy én tisztítsam meg az ablakodat meg el sem olvasom! Magam tisztántartása is elég gondot okoz, nem hogy mások ablakairól tejet mossak.

U.i.: A rum elfogyott! Kűűggy!

Egyébként meg:

.:: Nagy jó uram, Zsolt!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. november 09. 12:35
premnitzi
Lassan mondom, hogy Brüsszel is megértse /esetleg Te is/! Én nagyon figyelmesen olvastam írásodat - egyébként az összeset - és szándékosan hagyok "szabad" felületet reagálásodat remélve. A többi írásodra azért nem reagáltam, mert még új voltam ezen a felületen, és bátortalan /csalódott, meg minden/. Visszatérve: a megázott kutyád szőrét szagolgassa a büdös szájú szomszédod, és nem csak hiánypótlásként. Az általad említett, általam javasolt teát én sem ismerem, csak bátorkodtam az alapművedből átvenni. A fiam javaslatát illetően megkérdezném, melyik fiam, melyik javaslatára gondolsz, mert két fiam van, akik ostoroznak folyamatosan jobbnál jobb ötletekkel, ami én természetesen nem veszek figyelembe. Szerencsére a szemorvost nem láttam, mert akkor nem láttam. Nagyon kedves vagy, hogy alakomat próbálod megbecsülni, egyelőre elég legyen annyi, hogy könnyebb megkerülni, mint átugrani, kivéve, ha fekszek. Azt meg nincs miért!? Aludni meg úgy sem tudok! Az ósdi nevelési elvedet esetemben sutba dobhatod, mert kiskoromban egy ülőlapjára fordított hokedli lábai közzé állítottak fegyelmezési eszköz gyanánt, amiből nem tudtam kimászni. Kikészítettem a rumot Neked, de valami malőr történt, mert az uramat készítette ki! Ui.: alakomat még egyszer szájadra nem vegyed!

.:: premnitzi magdi, 250361-hez
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. november 09. 19:43
Zsolt52
Meg kell állapítanom, elég egy nyűgös család vagytok. (Jelzem, ezt már korábban a tejüveg sem tudta elrejteni előlem.) Viszont így meglehetősen bekorlátozod a megnyilvánulási terepemet. Az alakod említése tabu, az urad kikészül, ha nekem rumot küldesz. (Ez mondjuk még nem tisztázott előttem, hogy azért, mert nekem küldenéd, vagy azért, mert ő megitta? Merem remélni, csak az utóbbiról van szó. Mert ha nem, akkor rossz kezekben vagy.)
A fiad orvoshoz rángat, majd öregebbként hoz haza.
Remélem, háziállatot nem tartotok! Nem azért, mintha viszolyognék tőlük, csak mert borzalmas életük lehetne mellettetek.

Viszont úgy érzem, hogy az alapbeírásomat érintő témák kezdenek kimerülni. Legalább is ezt illetően én agyilag kiürültem. Nem azért mert általában is buta vagyok, csak mert gyakran nincs szerencsém, amikor gondolkodom.

Tehát javaslom, válaszunk más csatamezőt.
Ilyet az urad miatt már nem merek küldeni:

.:: Magdi es Zsolt !
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak dollar offline - 2018. november 12. 23:13
dollar
Hogy mezon,reten vagy legelon csataztok tovabb...az mellekes. A lenyeg hogy ne hagyjatok abba ezt a pengevaltast.! En nagyon elvezem ezt a szorakoztato csatazajt.
$

.:: Évának:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. november 21. 22:02
Admin
"szerintem a mi generációnk rosszabb állapotban kerül a nyugdíj kapujába - ha megéri. Azt hiszem Katona Tibi hozott erre valami jó kis KSH adatot nemrégiben, ami megdöbbentett."
Sztem erre gondolsz (a falon volt, már lepörgött):

1. A nyugdíjba menés életkora 65 évre emelkedett.
2. Sok demagóg vélemény van - főleg a fiatalabb, magát toleráns liberálisnak mondók részéről - miszerint a nyuggerek ingyenélők, élősködnek a társadalmon, nem hoznak létre értéket.

Ezt tessék megnézni, annyira hivatalos, hogy hivatalosabb nem is lehetne: http://www.ksh.hu/do...u/h_wdsd001b.html Születéskor várható átlagos élettartam.

Például az én korosztályon (1956-ban született) 65 éves korban mehet nyugdíjba. Ehhez képest a várható átlagos élettartama 63,5 év!!! Tehát átlag 40 évig fizette a nyugdíj járulékot, amiért átlag MÍNUSZ másfél évig kaphat nyugdíjat.

Tessékmondani, milyen nyugdíjról beszélünk???

(Zárójelben: persze vannak 65 évnél idősebb nyugdíjasok is. Ahogy vannak sokan, akik meg sem érték a nyugdíj korhatárt, azaz ők csak befizettek, nyugdíjat soha nem kaptak. Ezért beszélünk átlagról)

Éspedig az a demagóg parasztvakítás ebben, amikor azt mondják a nyugdíjkorhatár megemelésének oka, hogy megnőtt a várható élettartam. Nos ez csupán annyit jelent (lásd a linken), hogy az idén születettek valóban várhatóan 72-79 évig fognak élni (átlagosan). Csakhogy erre hivatkozva majd 60 év múlva lehetne nyugdíjkorhatárt emelni. Mivel most a ~60 évvel ezelőtt születettek mennek nyugdíjba (ha megérik).

Tessék szíves valaki mutasson rá, mit értelmezek félre a fentiekből... Mert ha semmit, akkor ez is egy nagy parasztvakítás. Ezért (is) nem hiszek a nyugdíjrendszerben.

.:: Jóképü Barátom,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak joschy07 offline - 2018. december 01. 23:32
joschy07
Megint jót alkottál.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/