Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 május 19, vasárnap | 20. hét | Ivó, Iván, Milán
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Motyogásaim

Motyogásaim

Szerző: premnitzi offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. november 18, vasárnap 15:23
Motyogásaim

Na, Kedveskéim!
Eddig csak olvastam, most írok is Nektek!

A közelmúltban lejárt az útlevelem. Szinte hallom, kérdezitek, minek az öregasszonynak az útlevél, üljön a seggén, ne utazgasson. Nem úgy van az, én bizony utazgatok az egyik fiammal, meg a másikkal is. Ők csakis a fránya angol nyelvet bírják, sokra mennek vele, ha az én hiányos német tudásomra fanyalodnak, üzleti útjaik során. Meg szoktam más praktikus okból is utazgatni, főleg az egyik fiammal, meg a másikkal is, mikor nyaralnak, én vigyázok az unokákra, a nagyobbak meg rám, hogy el ne kóboroljak. Volt már rá példa, de két nap után előkerültem.

Szóval útlevél.
Gondoltam, két csapást ütök egy léggyel, személyetességi azonatoságot csináltatok. Igaz, a személyi igazolvány még nem járt le, de olvastam az interneten – hol máshol? – hogy 65 év felett az is ingyen van. „Modern világ, italunk a Pepsi”, olyan újszerűt, csipeset, ujjlenyomatost csináltatok. Jól jön az a NAV-nál, meg a patikába, mert tartalmazza az adó- és a TAJ számot. Aztán az egészet feltöltik a felhőbe, csak tudnám, hogyan? Gyorsítok: ügyfélkapu, kormányablak, időpontfoglalás. Persze neten, hol máshol. Hová jutottunk? Nem volt egyszerű, hogy két ügyben egymást követő időpontot kapjak, de abszolváltam. Nem értettem, hogy a két okmány intézésére 30-30 percet szánnak, ugyan mi tarthat addig? Régi jó szocialista beidegződés szerint 10 perccel előbb már ott toporogtam a kormányablakban, ahol sem kormány, sem ablak, csak hagyományos ügyfél pult van.
Huszonéves ügyintéző kisasszony udvariasan fogadott, felmondta a leckét, hogy aszongya: a néninek minden ingyen van, mert ennyi idős / öreg /. Kaphat élethosszig személyi igazolványt, igaz, az nem csipes. De nekem csipes kell, motyogtam, láttam a szemén a sajnálkozást. Minek az a néninek, kérdezte, tudja mire lehet használni? Meg aztán bonyolult a használata, hat szájegyű PIN kód van hozzá. Vettem az adást: buta öregasszony vagyok! Gondoltam, eljátszom a rám osztott szerepet. Nem tudom, mire jó ez a modern igazolvány, de az egyik fiam azt mondta, hogy ilyet kérjek. Meg a másik fiam is azt mondta. A hat számjegy nekem kicsit sok, nem lehetne csak négy, kérdeztem. Hiszen tudja, kedveském, hogy Mrs.Shepherd Barron is csak négy számjegyet tudott megjegyezni, ezért lett a telefon PIN kódja is 4 számból álló képlet. Zavarodottságot véltem a szemében felfedezni, na jó úton járok, gondoltam.
Tessék akkor lejárat nélkülit kérni, akkor nem kell a kóddal foglalkozni. És az meddig érvényes, kérdeztem, Míg a néni él, mondta, És honnan tudják itt, hogy én meddig élek, kérdeztem. Nekem akkor is a csipes kell, mondtam. A kisasszony most már kezdet tagoltan, és hangosabban beszélni. Úgy vélte, süket is vagyok / ez mondjuk igaz, de csak az egyik fülemre, meg a másikra is kicsit /. Aki pedig süket, az bolond is kicsit.
Tessék jönni, fotót csinálunk, mondta. Én a régi fotót szeretném, mert azon fiatalabb, és biztosan szebb vagyok, kértem. Azt nem lehet, mondta. Belenyugodtam, de fotózás közben folyton pislogtam. Szóvá tette, én meg azt, hogy nem mondta, hogy nem pisloghatok.
Aztán alá kellett írni egy lapon, kétszer azonos módon, egy szűk kis keretbe. Nem sikerült kétszer ugyanúgy aláírni. Többször próbáltam végre sikerült. Akkor meg kilógtak a betűim a keretből. A kisasszony kezdett ideges lenni, azt mondta, hogy eddig ez mindenkinek sikerült.
Ha mindenkinek sikerült, akkor nekem is fog, ha addig csinálom is. Addig nem lehet, mondta ő. Ja, akkor megcsinálom most, és mit ad isten, sikerült. Nagy volt az öröm, már a többi ügyintéző is értem szorított.
Megcsinálta a kisasszony mindkét okmány. A feje vörös volt, és erősen verítékezett.
Ha elkészülnek az okmányok, értesítjük a nénit. Van telefonja, kérdezte. Van kedvesem, mondtam, és elővettem a csíkos szatyromból az ő mobiljához képest mondjuk 3 kategóriával okosabb sajátomat. Nagyra kerekedett a szeme, főleg amikor a határidő alkalmazást bogarásztam. Tetszik tudni fejből a telefonszámot, kérdezte. Azt nem tudom, de megkérdezem az egyik fiamtól. Felhívtam, hosszan beszélgettünk, de elfelejtettem megkérdezni. Fel kell hívni a másik fiamat is, mondtam. Felhívtam, vele is beszélgettem, és láttam, hogy a kisasszony a másik ügyintézőnek sugdos, és rám mutogat, miközben a tenyerét többször elhúzza a homloka előtt.
Na, meg van a szám, kérdezte. Persze, hogy meg van, hiszen azt én fejből tudom. Megmondtam. Majd küld sms-t mondta. Inkább telefonáljon, kedves, mert az sms-t nem szoktam megnézni, mondtam.
Végül rendeződtek a dolgok, búcsúzáskor mondtam neki, hogy lehet, mégis a csip nélküli igazolvány lett volna a jobb, mert azzal a kóddal még meggyűlik a bajom, de akkor majd jövök és biztosan segít majd nekem. Rémületet láttam az arcán.
Hogy repül az idő, mondtam neki, mert eltelt közben 70 perc. Most már értem, miért adtak 2x30 percet ügyintézésre. Haragosra váltott a szeme, megsajnáltam. Mondtam neki vigaszként, ha majd idősebb és gyakorlottabb lesz, biztosan belefér az időkeretbe.
Elköszöntem tőle, mindketten megkönnyebbültünk, ő talán kicsit jobban.

Ezt a napot is hasznosan töltöttem el, igaz, kicsit nyűgös volt az ügyintéző. Mit tehetek, ha ilyet fogtam ki? Hat év múlva jöhetek újra / a csipes igazolvány miatt /, addig biztosan ügyesebb lesz?!
Szerintetek?
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
2 hozzászólás
.:: Meg akartam
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2018. november 18. 16:54
öregszünk
nèzni, ki is lehet az a premnitzi, aki vègigjàrta egy ùtlevél miatt a göröngyös utat az akadàlyokkal amit úgy vèlem szándèkosan pakolnak az öregasszonyok útjàba, node se kép se hang, legalàbb az ùj ùtleveledböl ahol megvan az új kèp is àthordhatnád ide, az ujjlenyomatodat mellözheted

Megvan nekem is már 2011-töl az ilyenem, ha figyelmeztetne valaki rà 2021-ben kerül sor a hosszabìtásra, ugyanis minden 10. évben kell *abszolválni*, ha addig megmaradok, ne felejtsètek el

Csipeset nem ismerek, ez a Chip-böl kreált magyar szó lenne, nem összetívesztendö a burgonyaszirommal, ugyi

.:: (nincs cím)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2018. november 18. 19:11
premnitzi
Ilyen az, amikor 2 öregasszony semmiségekről ír. A képemet megnézheted az alternatív ndk.hu oldalon, előre mondom, nagy élmény lesz.
Köszönöm, hogy a jobb érthetőség kedvéért mások számára is megmagyaráztad, ami én csak rossz magyarsággal írtam le. Ezt a tétovaságot láthatta rajtam az ügyintéző kisasszony is, de szerencsére rajtatok nem múlik semmi, a helytelent is helyesen értelmezitek. A burgonyaszirom számomra a krumpli virága. Jól is néznénk ki, ha a "kolompéron" chip virítana.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/