Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 június 20, csütörtök | 25. hét | Rafael, Dina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Karácsony előtti dohogások

Karácsony előtti dohogások

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. december 08, szombat 21:09
Karácsony előtti dohogások

A felállás: budapesti házaspár kiköltözik - szépítve - az agglomerációba. A valóságban egy faluba, hogy gyermekük jó levegőt szívjon és nyugodt környezetben nőjön fel.

Apuka ugyan nem örül neki, mert nehéz bejárni pesti munkahelyére, utána meg haza. De hát az ember sok mindent /értsd kilométert/ megtesz a családjáért. Viszont hamar rá kell jönnie, hogy a faluszeglet hangulata merőben más, mint a budapesti panelé. Mert ugyan ott is akkor érkezik a szeretet ünnepe, mint a nagyvárosi tizediken, csak másképpen.

Apuka sopánkodása: vártam a telet, hogy ne kelljen füvet vágni. A ház előtti járda részünk nem túl hosszú, meg ritkán van hó, így ez nem látszik nagy gondnak.

Viszont vidéken körbe díszítik színes égőkkel, világító bábukkal a házat. Versenyt tartanak, kinek hány lumen van kihelyezve csatorna-magasságba. A baj az, hogy a gyerekkel otthon lévő feleségem is starthoz állt ebben a versenyben. Így egy fregatt tengeri felkészítéséhez elégséges kötél hosszúságú égősort vetetett velem. Most létrával járhatom kőrbe a házat, hogy felszereljem. Mire hazaérek, sötét van. Hétvégén esik az eső.
Azért régebben egyszerűbb volt egy apának karácsonykor.

- - - - - -

Grincsfa

Egy ideje már kevés kérdéssel tudnak meglepni. Nem okoz gondot, mikor habókos haverjaim váratlanul rákérdeznek mondjuk, hogy „mikor háltál utoljára a nagynénéddel”? Totál fel vagyok készülve a megválaszolhatatlan kérdésekre is. Hittem eddig.

Viszont tegnap egy ismerős hölgy azt kérdezte tőlem, hogy ti veszitek a grincsfát, vagy magatok csináljátok? Ez viszont úgy ért, mint ha ágyékon rúgtak volna. Most kérdezzek vissza, hogy mi az a grincsfa? Vagy forduljak gyorsan el és tüsszentést színlelve nézzem meg az okostelefonomban? Végül is rávágtam, hogy idén a nejem veszi, de jövőre már lehet, hogy mi csináljuk.

Otthon az első volt, hogy megnéztem az interneten, hogy mi a fene az? Megdöbbenéssel látom, hogy míg korábban az oroszok a spájzba, addig most az amerikai baromságok az egész életembe beszivárognak. Már a black friday jelenséget is nehezen viseltem. A hirdetések csak arról szóltak, hogy mi mindent vásárolhatsz meg áron alul. A postára viszont már hetek óta nem tudok beférni egy tértilevél kiváltása miatt, mert a postáskisasszonyok izzadva keresik a vevők Kínából tömegesen érkező csomagjait. Mi is ez? Az amerikai kereskedők éles eszű ötlete a forgalom feltornázására.

Manapság a TV-ben a nagymamát arra bíztatják a bankok, hogy vegyen fel kölcsönt, hogy még több ajándékot vásárolhasson unokáinak. A karácsony nem szeretetről szól már régen, hanem a családok módszeres, nagyüzemi eladósításáról. Nos, ez nekem nagyon nem jön be!!

Most meg ez a grincsfa. Voltam Amerikában többször. Mondjuk nem láttam, hogy májusfát állítottak volna valahol. Akkor nekünk meg miért kell ez????? És kinek a sírját kell majd megbotoznunk, ha ez végelegesen elterjed, mint mondjuk a Valentin-nap??
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
8 hozzászólás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak thomas offline - 2018. december 10. 20:50
thomas
Nekeseregj, én is csak annyit tudok ,hogy unokáim egy Grinsch nevezetü (Fiesling)TV animaciós filmet néztek ami levette a´vállamról felügyeletükre fordított idegi megterhelést. A G.. fádról:

https://james-camero.../wiki/Grinch-Baum

.:: Thomas
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. december 11. 10:33
Zsolt52
Igen, utána olvastam én is rögtön, hogy mi a sz... /szösz/ ez és honnan származik.

De az ötletet köszönöm az idegi megterhelésem csökkentésére. Alkalmazni fogom!

Ugyanis jelenleg csak két megválaszolatlan kérdés van életemben: mivel tudnám számára a nálunk töltött idejét kellemesen elütni, illetve hogy az elhízás elleni teát hány cukorral igyam?

.:: Most csúnyát mondok:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2018. december 18. 11:18
kalucsni
én kezdem nem szeretni ezt a karácsonyt. Lehet, hogy beállok a grincsfások táborába. Szerintem ez az egész már beteges, ahogy a kereskedelem rátelepedett az ünnepre, a jónép meg beszopja az összes trükköt, amivel újabb tök felesleges, de baromi drága szart rásózhatnak. Gyerekkoromban anyám hónapokig gyűjtötte csokipapírt, mert azzal tekertük be a diót, amibe egy gyufaszálat dugtunk, hogy egy cérnával felköthessük a fenyőfára. Max. egy ajándékot kaptam, többnyire egyáltalán nem azt, amit szerettem volna, inkább azt, amit hasznosnak találtak a szülők. Ja, meg amire volt pénz. Ki a fene beszélt akkoriban hagyományos karácsonyi ételekről, halról, meg pulykáról?! Ettük, ami akadt és kész. Még másik asztalterítőt se vettünk erre a napra. Senki nem szuggerálta, hogy "tökéletesnek" kell lenni az ünnepnek, de attól még jó volt. Most valóságos stressz helyzetet teremtenek nekünk, tülekszünk halért, meg újabb üvegdíszekért, teleaggatjuk az ajtót is, fényfüzérekkel emlékeztetjük magunkat arra, hogy már csak X nap van hátra és még nem vettünk semmit Józsikának, Béluskának, Marcsikának, Kispistának és a Félvilágnak.
Tegnap bementem egy nagy játékboltba, mert abban maradtam a szülőkkel, hogy az unoka autót kap. Kezd önállóan játszani, kell markoló, betonkeverő... szóval neveljük munkára a büdöskölköt. Na nem vagyok szarrágó, sőt, inkább a könnyelmű pénzköltést lehet a szememre hányni, főleg ha egyetlen unokámról van szó, de azért a tizen-huszonezres játékautó árak láttán felakadt a szemem. De ne valami elektromos csodaizére gondoljatok! Csak egy manuális tologatós 50-60 centis műanyag valami... szóval mondom, megyek a grincsfáért!
Utóirat: azért vettem autót!

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. december 19. 09:20
Zsolt52
A sok jó mondatod között kikaptam a számomra leglényegesebbet: „beteges, ahogy a kereskedelem rátelepedett az ünnepre”

Én is pont erről írtam fentebb. A karácsony előtti Black Friday, amikor a kereskedelem tömegesen adja el az egyébként senkinek sem kellő árukat, vagy a kívánatos javakat előbb felárazva majd „árcsökkentve” rásózza a népre. Amikor viszont jó árért meghirdet mondjuk egy tényleg menő műszaki tárgyat, akkor az már „előtted pont kifogyott”, de ha már ott vagy, vegyél helyette mást. /Tudom, kicsit sarkítottam itt a dolgokat, ámbár azok eddig sem voltak kerekek./

Éva, én nem szeretnék csákányt verni lelkedbe, de értesülésem szerint a grincsfa, nem a karácsonyfa olcsóbb alternatívája, hanem annak drága kiegészítője. Benéztem kicsit netékhez, hogy ne írjak nagy bambaságokat. Az első két megnyílt hirdetés: :
1. Grincsfa: 5.900, Ft + áfa + 1,490 Ft kiszállítási díj
2. Grincsfa: vizes oázisban áll a kaspóban, melyet elég hetente egyszer locsolni. A fa alapára 8.000,- Ft
Kiegészítők:
vizes oázis /tűzőhab tégla/
dekordrót 0,5 mm – arany /100 gram/
szatén szalag – piros
kókusz csillag 3 cm – arany
csengő – kerek, 3,5 cm
ragasztópisztolyba való betét
virágcserép barna, 20 cm.
fa dekor felirat /”Boldog karácsonyt!"/
A kiegészítők ára, melyeket összeadtam: 5.410,- Ft.
Ergo összesen 13.410,- Ft és még szerelheted is mint az IKEA szekrényt. /Bár vannak, akiket az is szórakoztat.../

Továbbá megtudtam, hogy a grincsfa anyaga, a most már erre a célra termesztett zanót. Számomra ez is új kifejezés volt, de hát mi itt a szigeten mindig csak jelentős időeltolódással tanulunk meg újmagyarul.

- - -

Ezzel szemben a karácsonyfa árak hirdetésekből:
Oázis kertészet:
Nordmann fenyő 100 – 140 cm 4.990,- ebből levásárolható 1.500,- Ft
Nordmann fenyő 150 – 210 cm 6.990,- ebből levásárolható 2.000,- Ft
Másik hirdetés:
Ezüstfenyő(Picea pungens glauca):
1-1,2 m: 2000 Ft/db
1,2- 1,5 m: 2.500 Ft/db
1,5 m- 2,3 m: 2.800 Ft/db
Normand fenyő(Abies nordmanniana):
1-1,5 m: 3.700 Ft/db
1,5-2 m: 5.000 Ft/db
2-2,3 m: 5.700 Ft/db
Lucfenyő(Picea abies):
1,2- 2,7 méteresig:
1.500 Ft/db

Az Auchan előtt naponta elhajtok, így vettem ott 12 és fél perc ráfordítással 6.000,- Ft-ért egy szemre való fát, és még egy tízforintost is markomba nyomtak a végén.

Most megyek is és belefaragom az alját a talpba. Ha következő írásom kicsit ingerült lesz, tudjátok be ennek...

.:: Megnyugtattatok...!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak uhrinimi offline - 2019. január 02. 11:21
uhrinimi
Már kezdtem azt hinni, hogy bennem van a hiba...!? Nagyon kezdem unni ezt a "fogyasztói társadalmat" jellemző baromi túlköltekezésre bíztató mindenféle trükkös akciókat...És ha nincs elég pénzem, vegyek fel hitelt, mert azt is két kézzel próbálják rám sózni...! Emberek, evvel a "jövőt zabáljuk fel", tudjátok...?

.:: Karácsony
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
vargaerika offline - 2019. január 02. 21:32
vargaerika
Minden ami "baba-gyerek" jelszót tartalmazó árú horror összegbe kerül! Ez hat éve vert fejbe-első unokám születésekor. Nem akartam hinni a szememnek! És azóta sem!
Az idei karácsonykor megérkeztek unokáim, bontogatják a játékokat, nagyon örültek neki. Kristóf a robotjátékkal feldobódott, mondtam neki, hogy Zsófi nagyon eltalálta a megfelelő játékot. De Nagyi, az ajándékot a Jézuska hozta-reagálta a gyerek, aki nem templomba járó szülők gyereke. Mentettem a helyzetet azzal, hogy a Jézuskának súgni kell, hogy melyik gyereknek mi tetszik! Azt hiszem-elhitte!Vagy úgy tett?

.:: A gyerekek néha valóban úgy tesznek...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. január 02. 23:00
Zsolt52
Olvastam egy megható – állítólag igaz - történetet, melyet itt most lerövidítek:
Háborúban bombázáskor a család többször lekényszerül a pincébe. Dübörögnek a bombák, az apa átfogja kislányát és mindig azzal vigasztalja, hogy ez csak egy játék. Nem igazi. Csak gyakorlatoznak kint a katonák.
Egyik alkalommal egy közeli becsapodás légnyomása a nagyobbik fiútestvért a falhoz vágja és ő beveri a fejét. A kislány megszorítja apja kezét és csak ennyit szól: - Ma este nagyon erősen gyakorlatoznak, ugye?
Másnap reggel megkérdezi az anya a fiát, hogy jól van-e?
- Sokkal jobban. Én nem ijedek meg a bombázástól – mondja a fiú.
Erre a kislány odaugrik a fivéréhez, rátapasztja tenyerét a szájára:
- Pszt! Hallgass! – súgja neki. - Ne beszélj bombázásról! Apa azt hiszi, hogy csak gyakorlatoznak!

.:: Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. január 03. 10:47
kalucsni
ez nagyon aranyos történet. De amit Erika mond, az is egy érdekes téma: ki mit mond a gyereknek, honnan van az ajándék. A Jézuska hozza, vagy az angyal? Mi ez az egész cirkusz? Vagy megmondjuk az igazat? Nálunk ez most volt téma, remélem nem áll meg a gyerek a fejlődésben attól, hogy különféleképpen prezentáltuk neki a hátteret. A menyem és az anyukája vallásos, oda ment a Jézuska meg az angyal. Mi meg - eléggé el nem ítélhető módon - együtt díszítettük fel a fát a kiskölökkel. Mentségünkre szóljon, hogy az apja is ott volt.
Tudja a franc, hogy mi a helyes. Én mindenesetre emlékszem arra, hogy mennyire vártam anno a Jézuskát és mekkora csalódás volt, amikor felébredve rányitottam a szüleimre, akik éppen díszítették a fát. És akkor nevetve bevallottak mindent, én meg csak bőgtem.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/