Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 június 20, csütörtök | 25. hét | Rafael, Dina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Boldog?? elpapírtalanodott világ...

Boldog?? elpapírtalanodott világ...

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. december 27, csütörtök 11:58
Boldog?? elpapírtalanodott világ...

Tablettekre bepötyögött napi feljegyzések, papírcetlik helyett okostelefonba beírt intéznivalók, irodák teljes dossziétalanítása, otthoni könyvszekrények lomosítása, céghez postán érkezett levelek „vissza a feladónak” üzenettel történő ügykezelése (mert ők csak elektronikus leveleket fogadnak), tudásanyagok a Holdba – ja nem, egyelőre még csak a Felhőbe történő felküldése, …. és, és, és, na ez még egyelőre nem az én világom! Bár megerőszakolva magam, tervezem a következő három emberöltőmben magamévá eröltetni ezeket. Ha esetleg a sors fondorlatából nem sikeredik a harmadik emberöltőt megélnem, ez egyértelműen nem az én hibám! Én mindenesetre igen csak próbálkozom vele.

Előre mutató sajtóközleményben tudatják velem, hogy a nyomtatott sajtó, a postai levelezés, a kinyomtatott fényképek csökkenése miatt az ilyen jellegű papírfelhasználás jelentősen csökkent. Heuréka! Megmaradnak az erdők! Éljen a digitális forradalom!! Egyik oldalról.

Viszont másutt meg a pofámba tolják, hogy az emberiség globális papírfelhasználása négy évtized alatt több mint a háromszorosára nőtt! Most akkor ki hazudik? Viszket a fenekem, hát kicsit utána járok az ügynek. Kiderül, hogy mind a két adat korrekt. Ugyanis az a fránya digitális forradalom!! És az ebből kifolyó online vásárlások! Hát nem megsokszorozták a csomagolóanyagok piacát! Meg itt vannak ezek a rém környezettudatos étel és ital-kiszerelések! Továbbá ha már a kákán is csomót keresünk, akkor ne feledkezzünk meg a papírzsepik, papír törlőkendők, papír alapú, megszámlálhatatlanul sok nedvszívó képességű maggal rendelkező papírpelenkák és egyéb általam ismeretlen célú higiéniás papírtermékek felhasználásáról. Na, így jön ki a háromszoros papírfelhasználás… Nesze neked erdők!

Ugyanakkor a munkahelyek – ha csökkentett mértékben is – de továbbra is nyomtatgatnak. De vajon miért is? Mert sokan idegenkednek(ünk) a minden célra felhasználandó elektronikus eszközöktől. Sokakat zavar ezen eszközök háttérvilágítása. Rontja a szemet. Meg egyértelműen bizonyított, hogy a kinyomtatott szöveg jobban, gyorsabban tanulható, hosszabb ideig megmarad, mind a digitális.
Továbbá a papíralapú dokumentumok beszkennelése emberfeletti melót igényel(ne). De ez még így önmagában semmit sem ér, hiszen azt valami karakterfelismerővel még kereshetővé is kellene tenni.
Aztán meg ott van az esetleges hálózatkiesés, a számítógépes vírusok, vagy ha csak egyszerűen nem tölt be a gépeden a Windows. Vagy megbolondul a programod. És emiatt te is. Továbbá tudjuk, hogy a processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább.


Viszont ellenpéldaként itt (illetve ott) van Észtország, amit a világ első „digitális országának” neveznek. (Ha megbocsátotok, én továbbra is csak Észtországnak.) Állítólag ott már az észtek minden bajos ügyüket elektronikus úton intézhetik. És ezen milliárdokat takarítanak meg. Hát az észt megáll!

Most akkor melyik utat válasszuk? A részben még papír alapút, vagy a már teljesen digi irányt? Én a nem túl gyors átmenet, a köztes megoldások híve lennék. Ha nem tudnám, hogy aki egyszerre vesz be altatót és hashajtót, az szarul ébred. De ugyanakkor sejtem, hogy a változások elől nem térhetünk majd ki. Az eredmény borítékolható. Csak tudnám, milyen anyagú borítékba?U.i.:
Feleségem véleménye a fentiekről:
- Ilyen k. hosszú szöveget senki nem fog elolvasni karácsony másnapján!
Ha meg mégis, akkor a nők leszedik a fejedet a papírzsebkendőkről, papírpelenkákról írottak miatt...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
.:: Elolvastam.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. december 28. 15:11
Admin
Igaz, hogy nem karácsony másnapján. Vagy így már nem ér?...

Amúgy megvigasztallak, be akarják tiltani a műanyag szatyrokat egyre több országban. Van ahol már be is tiltották - annyira, hogy aki beutazó turista bőröndjében műanyag szatyrot találnak, súlyos büntetésben részesül. Igaz, hogy ez nem európai ország, hanem valami polinéziai szigetország. Európában még csak spekulálnak a betiltáson.

És mit gondolsz, mivel fogják helyettesíteni a műanyag zacskót, mint csomagolóanyagot? Úgy van, papírzacskóval, millió számra! Főleg mert a modern ember elvárása az áruk esztétikus, higiénikus csomagolása - legyen szó akár egy kiló krumpliról. Nem beszélve arról, hogy a papírzacskó is van olyan jó reklámhordozó "médium", mint a műanyag zacskó.

Szevasz, esőerdők, willkommen civilizáció + fogyasztói társadalom!

Ja, még valami: brit tudósok pár éve kifejlesztették a "lebomló műanyag szatyrokat" (szabatosan csomagolóanyagot). Ami állítólag pár év alatt lebomlik a szeméttelepen, és minden meg van oldva, vivát fogyasztói társadalom. Aztán pár év múlva más brit tudósok rájöttek, hogy ez nem ilyen egyszerű - mert az a lebomlás nem kémiai, hanem csak fizikai. Azaz a szatyor nem alakul át vegyileg mondjuk tiszta ivóvízzé, hanem csak apró, mikroszkópikus műanyag darabokká feslik szét. Azaz nem megoldották, csak tetézték a bajt.
Nos (állítólag) ezért akarják a közeljövőben generál betiltani a műanyag szatyrokat.

.:: Én is Téged...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. december 29. 20:00
Zsolt52
Írod, hogy "brit tudósok pár éve kifejlesztették a "lebomló műanyag szatyrokat...""

Nos, ezekkel én is találkozom léptem-nyomon. Mikor rossz sorsom be esz mondjuk egy Sparba. És a zöldséges részlegnél kiveszek néhány paradicsomot. /Már az is elmélkedés tárgyát képezhetné, hogy az a kisebb alma nagyságú, közel cseresznye piros színű bogyótermés miért ZÖLDség? Persze igaz, ha zöld lenne, tuti nem vinném el./

Tehát berakok néhány szemet a lebomlóba és mire odaérek a mérleghez vele, az már működésbe is lép. /Jelzem, a mérlegnél szintén jó ha tudod, hogy ők azt hiszik, hogy zöldség és azok között találod is meg a kódját. Ha viszont kivit veszel, ami zöldes, azt meg a gyümölcsöknél találod meg. Szóval zavaros ez nagyon!/

Viszont leméred, ráragasztod az árcédulát, beraknád a kosaradba és az öt szem paradicsom, a lebomláson keresztül négy felé gurul. Azért csak, mert az ötödik a cipődön pleccsen szét. Ha éppen lépsz, akkor kellemetlen szituációt élhetsz meg a szembejövő vásárlóval. Mondjuk ő jár rosszabbul. Ha csak nem egy kőműves jött be a sörért.

Én már korom miatt sokat megértem. Már mint sok ilyen szétgurulást. Ezért rögtön három zacskóba teszem az árut. Múltkor meg is kérdezte a pénztáros, hogy minek az a sok zacskó? Mondtam, innen a Ferihegyre megyek, és rosszul bírom a repülést...

.:: Csak jelzem,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2018. december 30. 16:49
Admin
ez a sparos felcímkézési kötelezettség is a zacskófogyasztást generálja. Engem például küldtek már vissza a pénztártól, mert nem volt a zöldségen címke. (Mondjuk a Tecsóban simán beblokkolják címke nélkül is, csak húzza a száját a pénztáros) Ami címkét persze a vásárlónak kell önkiszolgálva lemérni és felcímkézni. Még a darabárban árusított zöldségeknél is ez van. És az ember nyilván zacskót vesz (műanyagot, mit mást?), ha amúgy csak berakná a kosarába - aztán a cekkerbe - a darab répát/kígyóuborkát/cukkinit/stb-t. Mert csak nem ragasztgatom tele címkékkel azt , amit aztán megeszek?
De én kitoltam velük, amúgy környezetbarát módra! Ma vettem 1 db karalábét (szép nagyot adtak, így megérte), és zacskó nélkül(!!!) annak a zöld levelére ragasztottam a címkét: 1db karalábé 199ft + vonalkód. Csókolooom, a pénztáros is boldog és én is.

Így kell ezt csinálni.

---

Amúgy neked azért gurul az 5 paradicsomod 4 felé, mert a zacskó vékony. Műanyag, de vékony. Éspedig azért, mert a normál vastagságú zacskók már be vannak tiltva. (azazhogy betiltva nem, de komoly környezetvédelmi termékdíjat kell a kereskedőnek fizetnie utána és így már nem éri meg neki)
Így akkor megvan a nesze semmi fogd meg jól megoldás. A normál szatyrok betiltva - amiket azért csakcsak lehetett többször felhasználni, vannak helyettük az ugyanúgy szennyező, viszont semmiresem jó, főleg nem reciklálható vékony szatyrok.

---

Erről eszembe jut egy mondás:
- miről ismerszik meg a magyar ember?
- arról hogy van a lakásában egy műanyag zacskó, ami tele van műanyag zacskókkal.
És milyen igaz!!!


Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/