Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 május 25, hétfő | 22. hét | Orbán, Gergely
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » OCSÚ-13egész-háromnegyed

OCSÚ-13egész-háromnegyed

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2019. január 01, kedd 08:28
OCSÚ-13egész-háromnegyed

Új évhez új Ocsú dukál!

Azért ilyen bonyolult ez a cím, mert sokan szerencsétlen számnak tartják a 13-ast. És én senkinek a rettegésvilágát nem akarom megtámadni. Viszont 12 után mégsem írhatok rögtön 14-et. Ekkor még a négy éves unokám is kinevetne. Pedig néha ő is kihagy számokat.

A 13-as számot illetően ma is sok még a babona. Például egyes tengerjáró hajókon nincs 13-as számú kabin, vannak szállodák, ahol nincsen ilyen számú szoba, Amerikában egyes magas épületekben a 12-ik emeletet a 14-ik követi. Egy felmérés szerint sokan 13-án nem váltanak repülőjegyet és nem vásárolnak.

Vallásosok megemlítik, hogy az Utolsó Vacsorának is 13 résztvevője volt.
Olvastam valahol, hogy Franklin Roosevelt elnök félt attól, hogy egy-egy rendezvényen esetleg tizenharmad magával kell étkeznie, így ilyenkor titkárnőjét kérte fel, hogy 14-ik vendégként ugorjon be az asztalhoz.

Még állítólag a felvilágosult NSZK-ban is, az angol királynő 1965-ös látogatásakor, a vasúti vágány számát, amelyre érkezett, megváltoztatták 13-asról 12-esre. /Nem tudom, hogy igaz-e, de érdekesen hangzik./ A jelzett szám péntekkel vegyítve meg már halmozottan katasztrófa. Van aki például péntek 13-án inkább nem dolgozik. Mondjuk én a többin sem szívesen. Érdekes adalékként megemlítem, hogy például az Uniót is 13 ország alapította. Intő példa az is, hogy a 13.-ára eső válóperek mind házassággal kezdődtek!

Hogy egy kis matematikát is csempésszek ide, a 13 egy páratlan prímszám. Kanonikus alakban a 13 az első hatványra emelve szorzattal; normálalakban az 1,3 x 10 az elsőre emelve szorzattal írható fel. Két osztója van a természetes számok halmazán, ezek növekvő sorrendben: 1 és 13.

Most, hogy már ilyen okos lettél, jó ha tudod még azt is hozzá, hogy sok számozás direkte 12-vel bevégződik. Valószínűleg nem ok nélkül. A rómaiaknak és a görögöknek egyaránt 12 főistenük volt. Nincs 13-ik hónap a naptárban; a tucat is csak 12, az órák számlapján sincs 13-as szám. Viszont ezzel szemben „13 fodor van a szoknyámon”. De ezt ezért ritkán is hordom.

Van azonban ellenpélda is: a négy levelű lóhere meg egyértelműen szerencsés. A lottón az 5-ös találat is az. A lópatkóval együtt. /Lásd szerencsepatkó/.

Erről jut eszembe: ismeritek azt, hogy az egyik professzor meglátogatja a másikat, akinek az ajtaja fölé egy szerencsepatkó van felszegezve? A vendég döbbenten kérdezi meg, hogy:
- Te, aki annyira felvilágosult vagy és két lábbal állsz a tudományok talaján, hiszel a patkó szerencsét hozó erejében?
- Ugyan, dehogy is hiszek! De aki nem hisz benne, annak is szerencsét hoz…

NOS, AKKOR EBBEN A SZERENCSÉS SZELLEMBEN VÁGJUK BELE A 2019-ES ÉVBE!
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
39 hozzászólás
.:: Ha már 13, sőt péntek 13,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. január 01. 15:04
Admin
akkor ide illik egy kis gyöngyszem, a napokban találtam:
https://www.youtube....tch?v=RWapbMppP2Y
"Tudtad, hogy szilveszter idén péntek 13.-ra esik?"

.:: Zsolt uraság!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2019. január 02. 10:08
premnitzi
Most, hogy belevágtunk a 2019-es évbe, boldogat kívánok, és munkasikereket, mert ha jól értelmezem, Te is dolgozol még ( hajlott korod, és talán hátad ellenére ). Szoknyaviseleteden kissé csodálkozom, bár 13 fodorral szerintem elég divatos lehet. Írod, hogy ritkán hordod, de azt hogy hol, arról nem szólsz. Csak otthon, magad örömére, vagy nyilvánosan másokéra is?! Nincs ebben semmi kivetni való, végül is én is hordok nadrágot. Egyébként a patkó szerencsét hozó erejében én sem hiszek, főleg, ha nem lógatva szerelik fel.

.:: Idei ... Majdnem hős lettem…
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Tomiferi offline - 2019. január 05. 12:57
Tomiferi
Ma hajnalban (hét óra után két órával) a katasztrófavédelmi riasztást elolvasva, miszerint rengeteg hó hullott az országban. Mentem havat lapátolni. Tudom én, hogy semmi értelme a havat elhányni meg a diót leverni… de akkor is. meg különben is, itt vidéken megszólják az ember gyerekét, ha nem dobálja el.
Megtettem, amit kell
Kimelegedve meséltem élményeimet nejemnek, hogy micsoda hős vagyok elhánytam azt a rengeteg havat… majd bevallottam neki, hogy tulajdonképpen 5 cm hóról beszélünk

.:: Tomiferi, nincs mire fel örömködj!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. január 05. 16:07
Zsolt52
Először is baromira kezdő vagy! Ilyenkor az asszony férje nem a hó mélységét jelenti be, hanem a hosszát.
Pl. „ - Míg te olyan kedvesen aludtál mint egy szeretni való gyermek, én csendben kikúsztam mellőled az ágyból a hidegbe és ellapátoltam 37 m 42 cm havat. Aminek persze tetemes szélessége is volt.”
A vastagságot ezután már meg se említsd!

Másodszor: Lehet, hogy addig 5 cm esett csak, de azóta újabb 15 cm. Legalább is itt nálunk. Viszont, ha nálatok egyenrangúság van, akkor - mivel az elsőt már te lapátoltad el - a másodikat remélem az asszony fogja. Miután a TV-s foteledben kezedbe nyomta a sörödet, ügyelve arra, hogy ne takarja el a képernyőt előled.

Harmadszor: igazából te nem hős lettél, csak nős! Bár ez is utal némi hősiességre.

Évát csókoltatom és egy darabig most nem megyek a Pilis felé!

U.i.: Feleségemnek ezt az írást meg ne mutassátok, mert a mai második lapátolásom után vissza sem enged a lakásba!

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. január 05. 16:25
Admin
Emlékszem, kisgyerek koromban egyszer kezembe került apán személyi igazolványa. Kalligrafikus betűkkek volt kitöltve, érdekes olvasmány volt egy kisgyereknek. Látom aztán, az egyik lapon ez van odaírva: "családi állapota: Hős" (legalábbis ezt olvastam). Azt még nem tudtam, mit jelent a "családi állapot", de roppant büszke voltak, hogy az apám HŐS. És még papírja is van róla.
Később jöttem rá, hogy az a kalligrafikus kezdőbetű, amit én H-nak olvastam, az valójában N. Már nem emlékszem pontosan, de lehet, hogy egy világ omlott össze bennem...

.:: Havazás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. január 05. 16:30
Admin
Nálunk ma szerencsém van, mert délelőtt megegyeztem a fiammal - ma csak ketten vagyunk itthon - hogy ő hólapátol, én meg ebédet főzök (húsleves + csirkepöri nokedlivel + ubisali a mai menü). Persze ezt úgy, hogy éjjel itt is lepelnyi (azaz kevés) hó esett, amit söprűvel is odább lehetett tessékelni. A fiam mondta ugyan reggel, hogy "az szedje össze a havat, aki szétszórta", de aztán megcsinálta.
Hát most úgy járt - mert az előbb beszóltam a szobájába, hogy:
- Tefigyeljmár, nem is lapátoltad el a havat! Nézz csak ki!
A reggeli 5 centihez nap közben esett még vagy 15. Mehet újra havat idomítani.
Muhaha...

.:: Milyen szívmelengető olvasni,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak tépelődő offline - 2019. január 05. 16:40
tépelődő
ahogyan a nőshősök, avagy a hősnősök okosítják egymást! Pedig erre semmi szükség!

Zsolt...semmi esélyed nincs, hogy a nejed szigorúságának jogosságát kétségbe vonjam! Aki ilyen ügyes hóhányó, talál magának valami védett kis zugot, ahol éjszakázhat, ha úgy alakulna

.:: Hihetetlen...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. január 14. 16:49
Admin
1. James Watson két tudóstársával közösen kapott 1962-ben orvostudományi Nobel-díjat a DNS szerkezetének - a kettős spirálnak - a felfedezéséért.

2. Rasszista megjegyzései miatt kutatóintézete megfosztotta minden címétől az amerikai James Watson professzort.

3. A 90 esztendős tudós a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban azt mondta: nem változtak eddigi nézetei, és továbbra is azt vallja, hogy a gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára.

http://www.origo.hu/...ames-watsont.html

.:: Ha feketének
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2019. január 15. 19:11
bubuka
születtem volna, most lehet kicsit ideges lennék.
Demivel szándékosan, saját elhatározómból fehér lettem, így nyugott vagyok.
Nem is értem miért akar a fekete fekete lenni.
Ebből is láccik az intelligencia deficit.....

.:: Elolvadt a hó,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Tomiferi offline - 2019. január 18. 12:28
Tomiferi
jön a tavasz (legalább is úgy tűnik) a kertben előjöttek a kutyagumik. Mivel valakinek érzem magam… valaki szedje össze. Szedegetem a tetemes mennyiségű ürüléket, közben álmodozom, mert azt mondják, hogy a sz@r szerencsét hoz… nekem még nem volt, de hátha, ilyenkor elmennék a nemes munka után és kitöltenék egy lottót… megnyerném a főnyereményt… óóóó… aztán alkalmaznék valakit erre a nemes munkára. Hogy neki is legyen szerencséje

.:: Kedves Feri
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak ildiko561031 offline - 2019. január 18. 12:41
ildiko561031
Nálam szintén ez a helyzet. Elza termel rendesen. 2 db 30 literes szemetes zacsival szedtem össze. De a lottón csak 2 találatom volt. Talán majd legközelebb.

.:: Az Üzenőfalon hömpölygő,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. február 13. 10:04
Zsolt52
az orvosi ellátással kapcsolatos vitáitokba még nem pofáztam bele. Lehet, öregszem.

Most viszont megbombázlak benneteket két egykori infóval, a nyugatabbik német területről. Segítek a konklúzió levonásában: ott is különbözően mentek már akkor is a nagyon hasonló dolgok. És erősen emberfüggően is.

1987-ben Hannoverben dolgoztam fél évet. Magyarországon még akkor az itteni átkos volt, kint viszont már a bevált és azóta is folyamatosan regnáló ottani átkos.

1.
Hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, rosszlányul elkezdett egy éjszaka fájni a fogam. Reggelig úgy bírtam ki, hogy 10 percenként csapvízzel öblögettem. Reggel kocsival bementem a munkahelyre, ahol látták mekkora a gond és a telefonkönyvből kinézve a címet, a legközelebbi fogorvoshoz elküldtek. Taxit hívtak, hogy ne én vezessek. A recepciós hölgy először is a biztosításomat kérte. Nagyon-nagyon sokáig tanulmányozta, majd a biztonság kedvéért megkérdezte, hogy van-e pénz nálam? Végül beszólt az orvosnak, aki javaslatára felhívta a biztosítómat. Csak megjegyzem, elég sokat tudnak ezek a recepciósok beszélgetni. Lényeg a lényeg, kb. egy órai várakoztatás és ügyintézés után jutottam be az orvoshoz, pedig azt hiszem, csak egy ember volt a váróteremben, aki viszont utánam jött. A kezelés alatt az orvos azt köpködte a nyitott számba, hogy ha egyáltalán fizet is a biztosítóm, milyen soká jut majd a pénzéhez. Na, meg a papírmunka is!


2.
A fél év leteltével, hazaúton, volt lehetőségem nagy kerülővel a Rajna- és a Mosel-völgyekben bóklászni pár napot. Itt a fogfájás - talán ugyan azzal a foggal? - megismétlődött. Tök idegen helyen, egyedül, éjszaka nézegettem a telefonkönyvet. Most nem a call girl szolgálat címeit kerestem, hanem a fogorvosokét. Többet kijegyzetelve másnap meglátogattam az elsőt. Már előre fejben betanultam egy szöveget a biztosítom rendkívüli fizetési készségéről és a papírt lobogtatva léptem be a rendelőbe. Az orvos egy pillantást vetett rá, megkérdezte mikor találkozom az otthoni orvosommal, majd mikor mondtam, hogy pár napon belül, akkor azonnal beültetett a székbe. Ezután kedves közvetlenséggel fúrt, majd belém tömött egy ideiglenest. Ez aztán hazáig ki is tartott. Kérdeztem a papírformáról. Azt mondta, felejtsem el. Míg kitölti, addig több pácienst kiszolgál. Barátságosan elköszönt, jó utat kívánva. Pénzt nem kért. Én meg megtartottam őt jó emlékezetemben. Az egész kb. 20 percet vett igénybe kalaplevételtől, kalapfeltételig.

Régen volt, talán igaz se volt, bár szerintem meg de!

.:: Szervusz Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2019. február 13. 11:13
RSándor
Mint magad is ird ez volt valamikor még 1987-ben , kérlek akkor még "nálunk" az NDK-ban minden orvosi kezelés ingyen történt , még a "parasolvenciát" sem ismerték !! De veled nem vitatkozom , hiszen idösebb és világott jártabb is vagy mint én. Aztán közbe lett egy "egyesülés" és majd minden kancellár variált az egészség ügyön , még a 90-es évek elejénn is majd ingyen volt a fogorvosi kezelés , ha a bonus füzeted vezetve volt . Mi azt sem tudtuk az mi a szösz , majd ugye mivel a kasszák valahogy kiürültek/hasonlóan mint a nyugdij kassa is/ , hát bevezették a fogpotlások és más dolgok fizetését . Az SPD uralma alatt meg ugye a negyedéves 30€ orvosi látogatást , na ezt másolták le otthon is .

.:: Annak, aki teheti!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. március 20. 10:31
Zsolt52
Fessétek alá a délelőttötöket ezekkel a régi jó számokkal.

Folyamatosan nyomja a jó zenét:

https://www.youtube....tch?v=htgr3pvBr-I

.:: Az inkák aranya kiállítás
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. április 03. 17:54
Zsolt52
Újabban kedvenc kiállítótermem az a Király utca 26 szám alatti - több ház alatt kialakított kb. 2000 m2 alapterületű - összekötött pincesor, melybe jelenleg az inka idők aránytárgyaiból hoztak el olyan 150 darabot. Ez előtt itt az Emberi test „Body” kiállítást, majd a mostanit megelőzően a „Múmiák” kiállítást találtam igen csak látványosnak.

A korábbi igen kedvező benyomásaimon felbátorodva, vasárnap megtekintettük ezt a kiállítást is. Nagy volt a beharangozása, mely megemlítette a kiállított tárgyak kuriózum voltát, ezek megnevezett három milliárd forintnyi összértékét, de a hatalmas biztosítási összegüket sem hallgatták el. Ezek persze egyből elindították sznobizmusom nyálelválasztását. Egyben méltán feltételeztem, hogy itt több arany lesz, mint a metszőfogaimban. A hasonló előnevű erem meg egyszerűen elszégyellheti magát mellettük.

Nos, jó lóra /pincére/ tettem. Megint a kiállítás tálalása, a tárgyak megvilágítása, a magyarázó szövegek koncentrált tartalma volt a jellemző. Ennek ellenére, maga a vékony, bár szépen kidolgozott aranylemezek, az arany befuttatású réz tárgyak, valahogy nem tűntek túl fajsúlyosnak nekem. Az én képzeletemben az aranynak olyan súlya van. Ezek pedig olyasminek tűntek, hogy ha feldobnám őket a levegőbe, levélként lebegnének lefelé. Nyugodtan hihetsz nekem, mert levéllel már többször csináltam. Márpedig, ha én aranytárgyat ejtek a lábamra, minimum a nagy lábujjam körmét veszítsem el utána. /Más fémmel ezt már erdményesen gyakoroltam./ Csak itthon nyugodtam meg kissé, mikor a híres limai Aranymúzeum – Museo Oro del Peru - wikipédián található képeit megnéztem, és láttam, hogy ott sincsenek ezek másként.

Még egy dolog okozott némi csalódást. Két-három méter magas kőfaragványok is kiállításra kerültek. Csodálatom abban csúcsosodott ki, hogy, hogy a fenébe tudták ezeket a nyilván több tonnás szobrokat ide a pincébe lecipelni? Múzeumi tárgyat ugyan parasztság megérinteni, de mivel engem már annyian aposztrofáltak így, hát feljogosítva éreztem erre magam. És ujjlenyomatomat majdnem megőrizte a hungarocell.


Mindenek ellenére ajánlhatóan kellemes vasárnap délutáni program volt, amit egy Gozsdu-udvarban /onnan pár lépésre, az utca másik oldalán/ történő sétálással vezettünk le. Az utóbbi sem csekély élmény.

.:: „Autózni márpedig kell!” /Idézet tőlem/
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. május 10. 12:24
Zsolt52
A „Navigare necesse est…”, /hajózni márpedig szükséges,…/ latin mondás elejét fordítottam kissé félre a címben. Szoktam és szeretik is autózni. Írom „autózni!” és nem a pesti dugóban senyvedni. Ennek ellenére nem vagyok egy olyan egyed, aki még a spájzba is kocsival jár. Legfeljebb ha töménytelen mennyiségű baracklekvárra vágyom, és mivel az ottani nassolás meg van tiltva nekem, ezért hordószám a konyhába kell hogy cipeljem.

De nem írogatnék most az autózás előnyeiről. Hátrányai közül viszont kiemelném a soha el nem hangzó tényt, hogy nem csak használata közben károsodik a környezet, hanem nem kis mértékben a gyártása alatt is, majd a forgalomból kivonása után szintén.

Most persze nem tudod eldönteni, hogy az autó mellett, vagy ellene írok.
Igazából csak néhány tényt szeretnék megemlíteni. Az autógyártók farokfelvetve kűzdenek a szennyező kibocsátások mérséklésében. Ha hinni lehet az aktuális adatoknak /az info a National Geographic-ból származik/, akkor a világ személyautói együttvéve, mostanra lemaradtak a dobogóról a környezetszennyezésért vívott harcban. A mezőgazdaság, az állattartás és a ruhaipar?? lényegesen megelőzi a személyautókat. És állítólag a világ 15 legnagyobb áru szállító hajója is több széndioxidot termel együtt, mint a világ forgalomban lévő összes katalizátorral rendelkező személyautója. Igaz, az előbbiek nem járnak a belvárosban. Viszont Hawaii és Pápua Új-Guinea között meg viszonylag ritkán szaglászunk. Tehát közvetlen nem érdekel bennünket.

Ugyanakkor nem hallani a légiközlekedés nagyon megnövekedett károsanyag kibocsátásáról. Talán azért, mert ez nem orr-szinten történik. De magas szinten. A szó mind a két értelmében. A zajterhelés elemzése újabban ugyan divat, hisz ez közvetlenül bántó. A szén-dioxid mellett a kerozin égésekor nitrogén-oxidok is képződnek, amelyek ózon-károsító hatásúak. De van itt egy harmadik probléma is. A repülőterekhez kapcsolódó infrastruktúra környezetpusztítása. És ugye a repülések száma is dinamikusan nő.De vissza a földre. Már korábban itt általunk is lerágott csont volt az elektromos autó. Többen huirékáztak közülünk, hogy az e-autóé a jövő. Én továbbra is szkeptikus vagyok. Csak röviden: ezt az autót is meg kell - nem kis káros kibocsátással - termelni, és ez nem csak az akkumulátorok és a gumik gyártására vonatkozik. Maga a kocsi használat közben nem káros. Ilyen szempontból a városokban használni előnyös. Már annak, akit az úton átkelés közben SMS-t írva, nem üt el - a hangtalan haladása miatt. Viszont a hozzá szükséges villamos áram megtermelése már bizony igen csak káros. Vegyük például Kínát, ahol ezen autók összes széndioxid kibocsátása rosszabb, mint a dieselautóké. Ja, mert ott az áram szénerőművekből származik. Ezzel ellenpélda viszont Norvégia. Itt az áramot vízenergiából állítják elő. Valahol olvastam, hogy emiatt világelsők az elektromos autókra vetített környezetszennyezés megfékezésében. Persze itt sem számoltuk bele az elkészítésének és a későbbi megsemmisítésének terheit.

Én a harmadik bekezdésben látható helyezésekből azt a konklúziót vontam le, hogy nem az szennyez a legjobban, aki autózik, hanem például az, aki sok beefsteaket eszik, és egyenesen Argentínából szállíttatja ide.

Most lehet velem vitatkozni! (De nem érdemes...)

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. május 10. 21:21
Admin
tudod te, hogy az argentin marhahús milyen jó? És milyen drága?

Jólmenő rokonéknál volt, hogy kínáltak vele nyári grillpartin. Szóval tényleg jó: ízletes, omlós.

Ha majd én is jólmenő leszek, örömmel meghívlak egy grillpartira.

.:: A többihez:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. május 10. 21:32
Admin
Amúgy a koncepcióddal egyetértek. Hogy egy termék környezetkárosítását komplexen kell vizsgálni.

Pl. egy autónál a gyártás, használat/üzemeltetés és megsemmisítés hatásait együttesen. Hiába, hogy közben 10+ év is eltelhet és a hatások nem ugyanott jelentkeznek. Egy háztartási gépnél, számítógépnél hasonlóan. Az sem mindegy, melyik emberi élelmiszer (állat/növény) mennyi környezetkárosítással állítható elő. És lehetne sorolni.

Kár, hogy a statisztikák erről nem beszélnek.
A vezércikkek mindig propagandáról szólnak: dugódíj, dízelautók, tömegközlekedés, műanyagzacskók, effélék, "közérthetően" (=faék egyszerűen) megfogalmazva. Valós, teljes és tudományos értékű elemzés annyi, mint a fehér holló.

.:: 251105-re
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. május 11. 21:09
Zsolt52
Nem véletlenül említettem az argentin beefsteaket. Volt alkalmam helyszíni ízmintát venni belőle.

Egyébként még gyermekkoromban olvastam az „Csordás voltam Paraguayban” című könyvet. Ott találkoztam először azzal, hogy az ottani /argentin-paraguay-í/ pampákon teremnek a világ legjobb marhahúsai. Ezzel az állítással azóta több helyen is szembe futottam.

Tibor! Én meg kívánom Neked, hogy sürgősen menjél jól, és már most meg kívánom jegyezni, hogy nem lesz elutasításban részed részemről!

.:: Gondolom,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. június 08. 23:03
Zsolt52
kis történelmi ismeret mindenkire ráfér:

"Az abajjári törzs K.e. 700-ben települt be Szudánba, és ekkor kezdték meg a Halesz ben Szedia-fennsík füvesítését, valamint egy 410 km hosszú tujasor kiépítését, amely a szomszédos törzsi területektől választotta el őket. Az abajjári törzs megdöbbentően fejlett civilizációval rendelkezett. Ismerték a matematikát, a kognitív paleontológiát, a csillagászatot, sőt egy barlangfestményen még a harmadfokú egyenlet megoldóképletére is rábukkantak a tudósok.

Azonban az abajjárik gondolatmenetébe számítási hibák is belekerültek. Így például a Sarkcsillag álláspontjuk szerint délen volt, a Föld alakja pedig henger. Közel jártak Einstein relativitáselméletéhez is, azonban azt az eredményt kapták, hogy az energia a tömeg és a fénysebesség köbének szorzatával egyenlő.

Olyan szextánst használtak, amelyet követve az ember körbe-körbe jár, ahelyett, hogy egy meghatározott pont felé közeledne. Fel akarták fedezni Amerikát, de ehelyett négyezerszer járták körbe a Halesz ben Szedia-fennsíkot.

A barlangjaikban nem volt ritka a folyóvíz és a redőny. Utóbbinak azonban ablak hiányában nem sok hasznát vették. Jósok, masszőrök, állatkozmetikusok és biztosítási ügynökök alkották a törzs derékhadát, de voltak közöttük biztonsági őrök, árufeltöltők is.

Ez a fajta fejlettség azonban nem vált a javukra, mert más törzsek nem vették igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Emiatt gyakoriak voltak az éhínségek. A törzs számos tagja próbált emigrálni idegen országokba, de a hibás tájoló miatt 2-3 héten belül visszatértek.

Kr.e. 300 körül az abajjárik felfedezték a sávos adózást, valamint a tojásfőző órát.

Azonban a törzs a lehető legnagyobb nyomorúságban élt. Hiába született meg itt először a világon egy elektromos kenyérpirítót ábrázoló rajz, a piac értetlenül fogadta ezeket.

A zseniális népcsoportra ma már csak a hátrahagyott barlangrajzok emlékeztetnek. A régészek több mint 40 ezer rajzot találtak 3000 ezer barlangban. Továbbá 5 műkörömreszelőt. Az egyik barlangban egy csiszolt kőlapra leltek. Feltevésük szerint ezen romantikus árnyjáték-sorozatokat és árnyreklámot mutatott be egy kiképzett abajjári médiaanimátor. Legismertebb barlangfestényük 4D-ben ábrázol egy bérszámfejtőt, amint a leállósávban várakozik."

Mára talán ennyi...

.:: Praktica történelem
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. június 12. 11:09
Zsolt52
Sok egykori NDK-s társam élménykörébe - a motorok mellett - a Praktica fényképezőgépek és az ORWO diák is beletartoztak. A Praktica termékcsalád részletes története itt olvasható:

http://bakogabor.com/OPM/opm.html#gyart

Jelenleg készül egy online gyűjtemény, mely eddig 74 darab Praktica-családhoz köthető készüléket, illetve objektívet tartalmaz.

.:: Rémesen színes hírek
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. június 14. 15:52
Zsolt52
A fenti 251202 számú kis beírásomat nyilván senki nem vette komolyan. Nem is szabad! És az Ocsúban elfért. Csak feszültségoldásnak szántam.

De akkor folytatnám is ezen a hőségben eltelt munkahét végén, így péntek délután. Bocs, de komolyabb dolog momentán nem tud kiszivárogni belőlem:

„A 20. század egyik legnagyobb természet átalakító erőfeszítése volt a Brazíliában épült Pöce Petl gát, amely 3 nagyváros szennyvizét elvezető Rio Penetro szabályozására készült. A 90 % szerves- és szervetlen hulladékból és 10 % vízből álló folyam gyakran öntött el városokat, amelyekben rövid időn belül 110 %-kal csökkent a turizmus, sőt az ott lakók is máshova költöztek. A gát építésénél 600.000 tonna betont használtak fel, ám valószínű, hogy ezek nagy része a környékbeli házak alapjába került. Mindenesetre gyanús, hogy a fővállalkozó az építkezés befejezése után egy Karib-tengeri szigetet vásárolt magának, saját naponta kétszer kitörő vulkánnal.
Az építkezésen dolgozó munkásokat Nigériából csempészték be egy hajó rakterében. Többségük korábban a halpiacon dolgozott, de focista akart lenni a francia válogatottban.

Az építők erőfeszítéseit 8 év után siker koronázta. Elkészült a gát 1:100-as modellje, ám ezzel egyidejűleg az előre megállapított költségvetési keretet is túllépték. Szerencsére a modell látványától és a főépítész rumjától Copacabana Inferior kormányzója annyira megrészegült, hogy megduplázta az építkezésre fordítható összeget. A gátat végül ünnepélyes külsőségek között adták át 2022 augusztusában, annak ellenére, hogy nem készült el. A csodálatos mű szomorú statisztikáját növelte az a 32 fős mazsorett-csoport, amely a karnevállal színesített megnyitón, egy lefedetlen turbinaházba zuhant.

Később – tervezési hiba miatt - Sierra Penetre-hegységben a folyó felduzzasztása miatt 12 város, és egy egész szambaiskola, továbbá egy elektromos buszok befogadására specializálódott buszgarázs víz alá került. Utóbbiak vízibusszá történő átalakítása elengedhetetlen volt. ”

Most érkezett hír:
Az üzemeltetők és a helyi orvosi egyetem - a gát gazdaságosságának fokozására – hosszú távú szerződést kötöttek, és így az itteni orvostanhallgatók itt gyakorolhatják a gátmetszést.

.:: re: Rémesen színes hírek
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. június 14. 21:21
Admin
1. válasz verzió:

Hát hallod, ha ilyen magasra teszed a lécet, akkor ne csodálkozz, ha nem kapsz reakciót. Ki tud ilyen magasröptűen és egyben mélyenszántóan fogalmazni? Úgyhogy magadra vess, ha ezen a szellemi nívón már magadra maradsz...

Mondjuk én ismerek valakit, aki szintén így járt: olyan cizelláltan gondolkozott, hogy senki sem tudta követni, így eléggé magára volt maradva. Látta, hogy a környezete qvajól érzi magát, elvannak egymással, de az ő gondolatait senki nem érti. Aztán elkezdett inni - tudományos megfontolásból - ahogy mondogatta, elhatározta, hogy leiszik abból a sok eszéből. Azt remélte ettől, hogy közép/hosszabb távon jelentősen javíthatja a társas kapcsolatait, mivel ezáltal a lakókörnyezetével szellemileg egy szintre kerül.
A projekt sikeréről még nem tudok beszámolni. És fontos kihangsúlyoznom, hogy ez most csak úgy eszembe jutott, a semmiből.
Nehogy bárki magára vegye ám!

--- --- --- (ez egy sorminta akar lenni)

2. válasz verzió:

egyelőre a 251202-höz. Te Zsolt, most ugye azt hiszed, hogy nagyot mondtál? Pedig NEM!

Az abajjári törzs ugyan nem létezik (bár ki tudja, nincs szudáni helyismeretem), de az említett 410 km hosszú tujasor bizony létezik! Annyira, hogy nem 410 km, hanem 7000 (mások szerint 8000) km hosszú. A tervekben mindenképp, de a megvalósulásban is messze túlhaladta már az abajjári törzs potom 410 km-ét. Igaz, hogy nem tujasorról van szó, hanem erdősávról, de: zöld - zöld, tehát nagyjából stimmel.

A klímaváltozás miatt délre terjeszkedő Szahara megállítására már a nyolcvanas években felmerült egy érdekes ötlet: a Nagy Zöld Fal. A Nagy Zöld Fal egy 15 kilométer széles, 7000 kilométer hosszú erdősáv lenne, amely nyugatról keletre Dakartól (Szenegál fővárosa) Dzsibutiig (Dzsibuti fővárosa) nyúlna.

És mivel mindig forrásokat kérek az állításokhoz, íme most adok is: google találati oldal.

És egy kép erről, csak hogy lásd:


.:: Kedves Főnök Úr!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. június 15. 11:36
Zsolt52
Élvezettel olvastam építve bíráló bejegyzésedet. Végül is acélos pofon volt, bársony kesztyűvel

1. válasz verzióhoz:

Tulajdonképpen igazat adok neked! Sőt, a nyakamba most is érzem az izomlázat a sok bólogatástól. Mert a léc tényleg magas és néha én is csak úgy átszaladok alatta. Viszont a magamra vetés, illetve a magamra maradás már eddig is megtörtént, ugyanis eléggé félelmetes itt egyedül, mikor hetente 3-4x benézek ide.

Gondoltam, némi péntek délutáni agyömléssel hígítok az itteni unalmon. Meg a saját magamén is. Mert ez olyan, mint amikor a betegből kioperálják a túlburjánzó sejteket és utána jól lesz. Én meg kiírom magamból a héten belém szorult hülyeséget, és ettől nekem is jobb lesz. De OK! Vettem, hogy ez itt most nem vált be! /Pedig van még egy szekérderék ilyen magasröptű álhírem./

Egyébként nem én vagyok a felfedezője annak, hogy a hosszú csendeket időnként jelekkel meg lehet és érdemes törni. Az 1800-as évek közepén egy Samuel Morse nevű emberke már kialakított egy távközlő jelrendszert, amely pontok és vonalak kombinációjából állt. És így információt továbbított. Én ezt csak továbbfejlesztettem pontok és betűk kombinációjára. Hogy aztán ez lett belőle… hát igen. Mindenki csak azt adhatja, ami a lényege.

Viszont az a jelzésed, hogy egy cizelláltan gondolkodó társam tudományos megfontolásból elkezdett inni, meggondolandó. Ugyanis ma olyan 35 fok van, és ha a tükörbe pillantok, úgy nézek ki, mint egy frissen laszakadt rojtos farzseb. És csak akkor öltök elviselhető ábrázatot, ha grimaszolok. Meg szomjas is vagyok. Így hát tesztelem ötletedet. De ugye te sem forró vízre gondoltál, melyben száraz halott levelek lebegnek, és „tea” gyűjtőnév alatt értékesítenek?---------... (Ez egy másféle sorminta. Döntsd el, melyikünké a szebb!)

2. válasz verzióhoz:

Látod, okot adtam neked, hogy egy komolyabb cikket is bemásolj ide. Tehát írásom még sem volt teljesen haszontalan.
Mindenesetre az általad felvetett érdekes kezdeményezéshez íródott – és most általam is elolvasott – cikkek, meglehetősen vegyesen nyilatkoznak a kivitelezhetőségéről és a hasznáról. De ez már csak így van: egy ötletnek mindig vannak támogatói és ellenzői. De a Homo sapiens már csak így működik.

.:: Hiába na,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. június 15. 19:12
Admin
nekem ez nem megy. Próbáltam utánozni Zsolt sziporkáit, de legalábbis a stílusát. Este átolvastam amit írtam, aztán reggel is, nem láttam kivetni valót benne. A címzett mégis építve bíráló, valamint bársony kesztyű csomagolt acélos pofont olvasott ki belőle. Pedig ilyet nem is írtam bele.
Hiába na, nem megy ez nekem. Ezúton szeretném fixálni, hogy nem vagyok pofozkodós, pláne nem acélosan. Épp csak nem akartam - úgy mint sokan mások - tüntetően válasz nélkül hagyni Zsolt barátunk jobbnál jobb ide írásait. Hogy ne menjen már el a kedve a további ide írásoktól.
Most akkor van rajtam sapka vagy nincs?...

.:: Admin - Zsolt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2019. június 16. 07:16
janika1971
Szép jó reggelt,további kellemes szép napot kívánok...
Kedves Zsolti!!!! Én minden írásod olvasom...Sok írásodon jókat nevetek,de van amin csak nézek mint borjú az új kapura...
Hiába olvasom el az írásod akkor sem ragad rám 1-kis szó kincs,mint neked oszt az van ám neked bőven..Nekem a kis szürke állományom már nagyon sötétedik...Másik meg akármilyen hüleséget írok arra se reagál rá senki sem....Na meg minden nap benézek ide,de sajnos nem igen van időm itt lógjak...

Zsolt Admin nagyon teccet a 2-tők szó párbaj,mégsem vitáztok ezt így szépen is el lehet rendezni a picike kis "vitát"...
Na befejezem a sok hüleségem írását...

.:: A nyári napforduló ma, június 21-én van!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. június 21. 20:34
Zsolt52
Ma van nálunk a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. A Nap16 órát van fent.
Ilyenkor az Északi-sarkon a Nap egész nap látható! Állandó magasságon, 23°-on látszik.
A Déli-sarkon a Nap nem kel fel, 23°-kal a horizont alatt tartózkodik.

- - -
Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el. Tehát ez június 24-re esik az északi féltekén. A korábban egy napon voltak, de a különféle naptárreformok miatt a két ünnep szétvált.

A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak. Ezen a napon az emberek nagy tüzeket raknak, hogy elűzzék a sötétséget. Ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

Ilyen hatalmas parti tüzeket kétszer éltem meg. Mind a kétszer 7-10 napos evezőstúrán voltam. Egyszer a Genfi-tavon 1992-ben, majd a Bódeni-tavon 1995-ben. Lenyűgöző látvány volt a hatalmas 5-10 m magas máglyák meggyújtása naplementekor, kőrben a tavak partján. Állítólag fent északon ezt még intenzívebben ünneplik.

Sajnos képet ide nem tudok beszúrni, de egy nekem tetszőt felrakok a fenti képek közé. Talán Admin megszán, és ide másolja:

.:: Önmagát kereste egy nő Izlandon
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. július 09. 12:37
Zsolt52
2019. július. 08. 19:17 ÉLET+STÍLUS
MTI

Önmagát kereste egy nő Izlandon félszáz emberrel anélkül, hogy tudta volna, ő az eltűnt személy, aki után csapatostul kutat.

Az eset a szigetország déli részén történt egy autóbuszos kiránduláson az Eldgjá vulkánkanyon közelében. A busz megállt pihenőre, utasai közül pedig a nő a közeli illemhelyen nemcsak felfrissítette magát, hanem át is öltözött.
Emiatt azután nem ismertek rá útitársai, amikor visszatért a buszhoz, és tovább várták. Ő is várni kezdte saját magát. Miután a várakozás nem járt eredménnyel, keresgélni kezdték a közelben, de nem lelték sehol, és elterjedt a hír, hogy eltűnt.

A nő sem ismert magára személyleírásából – hiszen ruhája egészen más volt már –, és csatlakozott a környéket átfésülők seregéhez. A kutatásba hamarosan a rendőrség is bekapcsolódott, ám egyre reménytelenebbnek tűnt az éjbe hajló vállalkozás, mivel az eltűnt nő semmilyen nyomot nem hagyott maga után.

A kutatás szombat délutántól egészen másnap hajnali háromig tartott. Az egyre fáradtabb nő csak jóval éjfél után kezdett gyanakodni magára, és idővel megosztotta feltevését úti társaival, akik így már igencsak hamar "megtalálták", és értesítették a rendőrséget – adta hírül a Toronto Sun című kanadai lap az mbl.is izlandi híroldalra hivatkozva.

.:: Újabb rémesen színes hírek
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. július 21. 21:14
Zsolt52
Miután ide már úgy sem jár senki, így nyugodtan elengedhetem magam egy kellemes evezős vasárnap este, amikor zsibbadtan szálltam ki az időközben kihízott márkás „Prijon” tipusú kajakomból, és fürdés és egy fél liter vörösbor után ma ezt tálalom Nektek:

„Kevesen tudják, hogy a marokkó nevű pálcikajáték a Marokkóban található véletlenszerűen elrendeződő betonvasakból álló erődről kapta a nevét. Az építmény környéke az időtlenség szimbóluma, a hagyománytisztelők Mekkája. A folyton alakuló sivatagban ez az egyetlen biztos tájékozódási pont a karavánok számára.

A mindig forró vasrudakon pillanatok alatt megsül a ciroklepény, így nem kell tűzrakásra pazarolni a becses tevetrágyát. A betonvasak száma 117 darab. Egy szál betonvas 47 cm átmérőjű és 31 m hosszú. Elkészítésükre több kohót építettek a sivatagban, és az ellenséges törzseknek azt hazudták, hogy vasúti sínek készülnek benne. Az elkészült betonvas-szálakat - a legenda szerint - aztán kötegbe fogva megcsavarták, elengedték, és a véletlenszerűen széthulló, egyenként kb. 37 tonnás szálak adták meg az építmény mai formáját.

A gigantikus elemek mára rozsdásan, de még mindig tekintélyt parancsolóan meredeznek az erre látogatók elé. Az erőd komfortját nagyban rontotta, hogy a sivatagi nap olykor 100 fok fölé is hevítette a rudakat, és az is megrázó élmény, amikor a dühöngő számum idején több száz villámcsapás éri a környéket. A két nagy „i”-vel jelzett világháborúban amikor Rommel erre járt, egy egész páncélos hadosztályt akart építtetni az elbontott acélszálakból. A Krupp művektől megrendelte a III. Birodalom legnagyobb flexét, ám ez is kicsinek bizonyult. Csak 15 cm-re hatolt az acélba. Ez jelentősen hozzájárult Rommel sivatagi kudarcához.

Történelmi tény, hogy a híres középkori olasz utazó, Marco Polo is járt itt. Számos, Fez közelében feltárt betonjárda őrzi az ő lába nyomát /sőt, az egyik még a bal saruját is/, amelyeken azért gyalogolt végig, hogy nem tudta elolvasni az arab betűs figyelmeztetést: „FRISS BETON!”.

Marco Polót lenyűgözte a vasbeton marokkó erőd, és elhatározta, hogy hazatérve, Velencében ugyanezt elkészíti egy Kínában megkedvelt ételből, a tésztából. Ki is gyúrta és nyújtotta a vékony tésztaszálakat, majd forró vízbe rakva megcsavarta és elengedte. De a technológiába hiba csúszott, mert a tésztaszálak főzés közben megpuhultak és összeestek. Kénytelen volt így felszolgálni türelmetlen és éhes barátainak, akik a gőzölgő kupacra nézve csak ennyit mondtak: - "Mit mondtál, mi ez a trutymó, marokkoni vagy makkaroni?" Hát így született meg az olaszok tésztasajátossága, és innen kapta a spagetti nevet.

Legközelebb majd Csádba teszünk látogatást, a híres G'djana'g'lkluhm'a'ng'ng'ih'ii-i vizeletírásos emlékekhez.”

.:: Marokkó
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. július 23. 05:56
Admin
Kár, hogy nem adtad meg pontosabban a helyét annak az erődnek, kedvem lenne megkeresni a gugli térképen (google map). Talán még utcaképen (google street view) is megtalálható, bár a google street view fényképező autóit nem minden országba engedték eddig be. Meg vannak országok, ahová ők nem akarnak bemenni - így eléggé bizonytalan, hogy Marokkóban pont ez az erőd közelebbről megnézhető-e? De ha más nem, a műholdképről is látható valamennyire. ;)

.:: 251419-ből kikaptam egy mondatot...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. augusztus 01. 21:13
Zsolt52
Melinda írta: „a legveszélyesebb gyárban a rodlebeniek voltak, a legtöbb halott közülük került ki.”

Nos, ezen elméláztam egy kicsit. Lehet, hogy mind a két állításod igaz.
Régi típusú vegyigyárban dolgoztunk. Még a „Nagy Verekedés” ideje előtt épült. Rengeteg csővezeték futott az üzemek között csőhídakon, olyan három-négy méter magasan. Különféle anyagokat szállítottak, úgy mint savakat, lúgokat, folyékony zsírokat, stb.

Egyszer, mikor külső térben dolgoztam, átvágtam egy ilyen csőhíd alatt. Ez naponta 10-15-ször előfordult. Egy szivattyút éppen akkor elindítottak. A vezeték tömítése engedett és egy keskeny sávban végigspriccelt engem a sav. Fém védősisakom, védőszemüvegem volt, de a ruhám rögtön – mintha ollóval vágták volna el – hírtelen levált a vállamról. Volt alatta még ing, és póló, így a bőrömhöz nem ért el a maró anyag. Viszont három szétspriccelő csepp rácseppent a kézfejemre és a csuklómra. Mondjuk a bőröm nem örült neki. Némi sistergéssel meg is vált tőlem ott helyben. Még mindig van a kezemen három alig látható kis marásnyom, kénsavtól.

A gyár levegője is kívánnivalókat hagyott maga után. Bizonyításként annyit, hogy egy büdősborz-családdal sem találkoztam a kinti két évem alatt. Mert azok már addigra mind átköltöztek Amerikába. És a dolog bukéját az adta, hogy üzemenként más volt a bűz. Ezt minden kint dolgozó társam igazolhatja. Hazaköltözésem után pedig, mikor levelet kaptam kinti ismerőseimtől, felbontás után pontosan tudtam, melyik üzemben írták. Ha azt goldoljátok, hogy ez költői túlzás, akkor csak annyit, hogy nem vagyok jó lírából. /Sajnos fontból és dollárból sem!/

Nos, a fenti tények nyilván nem dobták meg évtizedekkel az életkorunkat.
De mégis életem két nagyszerű döntése pont erre az időszakra esik:
1. Kimentem az NDK-ba dolgozni;
2. Két év után - főleg az ismertetett körülmények miatt - végleg hazajöttem.

.:: 251441-re, Sándornak
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. augusztus 04. 07:58
Zsolt52
Hosszú lett volna ez a Firka-Falra, így inkább ide, ebbe a szemeteskosárba teszem be.

Sándor helyénvaló megjegyzése: „csökkentve lesz a hús import Argentinából és Urugvayból”
Van, egy hallgatólagos megegyezés az ide belépőkkel: ők nem olvasnak el hosszú szöveget, én meg már nem írok manapság olyanokat. Inkább idézek nagyritkán. Most ez a régi 2013-as beírás villant be nekem. Megkerestem, és idézek egy részletet belőle:


... „Tehát ülök a gépem előtt és eszembe jut egy régi történet. Természetesen medencével kapcsolatos.
A medencékben általában vannak hullámok. Kivéve ha feszített a víztükör. Na, ez nem az volt. Ebben a medencében voltak hullámok. Lehet, hogy Te a zavarkeltés hullámainak fogod tartani – kinek milyen a vérmérséklete – de én nem annak szánom. És lehetnének érzelmi hullámok is...
De én inkább csak a gazdasági folyamatok más szemszögből történő végiggondolását láttam akkor benne. Sejtem, hogy lesz vita a leírtak után… Én kívül állok és megpróbálom érzelemmentesen tolmácsolni, úgy, ahogy az a 90-es évek elején lejátszódott.

Filadelfia Paraguay második legnagyobb városa, a Pampák központja ( Ne javíts ki! Nem Philadelphia, az az USA-ban van! Abban meg sosem jártam. ) Ez viszont olyan kissé Hortobágy-os külsejű… csak csikós-gulyás szocializmus helyett rancho-kapitalizmus volt. Na, most lehet, hogy alkottam egy új kifejezést? (Alkalomadtán majd utána nézek, hogy érdemes-e levédetnem. Bár azt mondják, ez sokba kerülne és a kínaiak úgy is ellopnák.)

Elkanyarodtam a medencétől. Ilyen hőségben mint a mai, azért ez nem járja. Vissza tehát a lényegre. Szokásos úszás, magyar beszéd, hangosan – hiszen 500 km-es körzetben úgy sem érti senki. Idegen 40-es pasi a medence szélén felkapja fejét, figyel, majd nagyon figyel.
- Mí? Maguk magyarul beszélnek itt a pampák közepén. Mi a fenét keresnek erre????? Na, másszanak ki, egy italra a vendégeim!

Most rövidítek: hazánk fia a Közgazdasági Egyetem után, mikor nem kapott szerinte érdemi állást, disszidált Svájcba. Bankban programozott, ahol szívesebben vették a kis országok fiait, mint a nagy nemzetek munkatársait, akik erősen lehettek mondjuk amerikai beépített CIA-kémek is. Hiába: védik a svájci banktitkot. Közben körbenézett Európában, majd szűknek találta lehetőségeit és kis összegyűjtött pénzével átment az USA-ba. Idővel megkapta a zöld kártyát, lett jó állása, felmérte a lehetőségeit, és úgy látta, hogy Amerika sem a régi már. Dél-Amerika-i útjai kapcsán megismerte a gazdasági adottságokat és pénzének egy részét Paraguayban marhacsordákba fektette…. Továbbra is az USA-ban él, és évente kétszer átjön ellenőrizni a csordáit, és elintézi a pénzügyeket. Kérdésemre, hogy megbízik-e az itteni munkaerőben, azt a választ kaptam, hogy miért gondolom, hogy az itteni bennszülött, aki ebből él, kevésbé becsületes, mint a magyar csordás. Meg kell jól fizetni, meg szemet kell hunyni némi „elhullás" felett, és ellenszolgáltatásként megtermeli a világ legjobb minőségű marhahúsát. Ezt ő Amerikában, Kanadában értékesíti. Különben is a víz meg a hús a jövő aranya.

És itt jött egy érdekes fejtegetés tőle, egy a Világban úgy látszik érvényesülni tudó magyar közgazdásztól, melyet azóta sem felejtek. Az idézet nem pontos, de a lényegét visszaadom:

- Európára már nincs szükség. Elaggott Kontinens. Perifériára kerül. Földrajzilag is. A Világ áttevődik a Csendes-Óceán térségébe. Amerika veszít erejéből, de még van vagy ötven éve. Ázsia feljövőben, a világtermelés átjön Indiába, Kínába. A „Kistigrisek” és Japán is még képben vannak. A bankszektor Frankfurtból, Londonból lassan átkerül Hong Kongba, Singapurba, később Pekingbe. New York-ban is marad valami, de jelentősége csökken. Ausztrália a lehetőségek hazája, nincs túlnépesedve, be lehet telepedni, rohamosan fejlődik. Egyszóval élhető. Dél-Amerika ( Argentína, Paraguay) megtermeli a húst (azért is van ő itt), Brazília hatalmas területekkel, őserdővel rendelkezik, ipari fejlődése nagyon megindult, Dél-Amerika Németországa lesz. Európába csak a gazdag kínaiak fognak társasutazni, de főleg Londonba, Párizsba, meg Olaszországba. Közép-Európa már most sincs rajta a térképen. Nos, én ezt így látom és ezért nem kívánok hazamenni Európába.

Érdekes fejtegetés volt. Ezt a teóriát ott hallottam először, 2007-ben. Azt hiszem ő látta akkor azt, amit mi most kezdünk megélni.

A beszélgetés után mi visszamentünk a medencébe, ő meg elment dolgai intézésére. Nem hallottam felőle többet. A gondolatmenete viszont máig visszacseng.

U. i.: Egy valamit nem említett: Afrikát. Pedig Afrika az ás...

.:: Fenti folytatása, mert nem fért ki:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. augusztus 04. 08:03
Zsolt52
U. i.: Egy valamit nem említett: Afrikát. Pedig Afrika az ásványi kincsei miatt egyre fontosabb. Jelenleg elsősorban Kínának. Afrikát viszont kizsigerelik, így a gazdasága nem fejlődhet az adottságai szerint.”

Fenti írás az argentín és paraguayi marhahús miatt jutott az eszembe. Ma már - 12 évvel később - tudnék az íráshoz kiegészítő szemelvényeket hozzáírni. De nem teszem. Talán az eredeti szövegével is megfelel sorvezetőnek...

.:: Hashima, a szellemváros:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. október 18. 21:16
Zsolt52
Számomra érdekes volt. Talán Nektek is:

https://www.youtube....uNkwnGXCYTRWc7XzQ

.:: Most látom, hogy mit tettem én ide fel?!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. október 22. 15:36
Zsolt52
Nem tudom, hogy történt, mert ezt akartam feltenni, mint érdekességet:

https://falanszter.b...atlan_szigetvaros

.:: Néhány válogatott vicc
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. november 08. 13:09
Zsolt52
A tanítónő köszön a villamoson az egyik utasnak, de rájön, hogy nem is ismeri, ezért pirulva mentegetőzni kezd:
- Jaj, bocsásson meg! Azt hittem, hogy az egyik gyerekem apja...

- Cipőpaszta van?
- Hogyne, kérem. Milyen cipőre?
- Negyvenkettesre

Hogyan oszlatja fel a skót rendőr a tüntető tömeget ?
Leveszi a sapkáját és kéregetni kezd.

Idős házaspár üldögél házuk verandáján. Megszólal az öregúr:
- Most előveszek egy nagy adag fagylaltot a hűtőből. Kérsz te is?
- Én csak egy kis adagot - válaszolja a felesége -, de önts rá csokoládészirupot! Nem akarod felírni? Tudod milyen feledékeny vagy.
- Dehogyis! Észben tartom. Kis adag csokoládésziruppal.
- Igen, és dióreszelékkel. Nem felejted el?
- Persze, hogy nem.
- És tegyél egy szem cseresznyét a tetejére! Biztos vagy benne, hogy nem felejted el?
- Dehogyis, Márta!
Az elkövetkező tíz percben kihallatszik a verandára, hogy a férj ügyködik a konyhában. Végül megjelenik két tányér sonkás tojással.
- Ugye megmondtam, hogy írd fel! - sóhajt az asszony - Hát nem elfelejtetted a pirítóst?

A hajótörött - összeszedve utolsó erejét - kiúszik a lakatlan szigetre. Partot érve a fáradságtól elájul. Arra tér magához, hogy ott áll mellette a felesége és üvölt:
- Hol voltál, Józsi?! A hajó már tegnap elsüllyedt!

Két csöves csavargó beszélget.
- Tudod, volt idő, amikor saját kocsim volt.
- Hogyne tudnám, anyád tologatott benne!

A biológiai labor vezetője mondja a vendégének:
- Mostanában a kísérleti patkányokról áttértünk az ügyvédekre.
- Miért? - csodálkozik a vendég.
- Először is: sokkal több van belőlük.
- Másodszor: a laboránsok nem kötődnek hozzájuk érzelmileg.
- Harmadszor: van egy csomó dolog, amit a patkányok nem hajlandóak megtenni.

- Vádlott, próbáljon végre más ember lenni!
- Én megpróbáltam bíró úr, de akkor meg három évet kaptam okirathamisításért

A tanár megkérdezi a kislány anyjától.
- Mondja , honnan örökölte a kislánya azt a hatalmas tudásszomját?
- A tudást tőlem, a szomjat az apjától.

- Mit csinálsz szomszéd?
- Havat hányok.
- Úristen, mit ittál?!

.:: Kiemelt posztként megjelent itt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. november 22. 11:31
Zsolt52
egyik első – 2013-as - írásom.
Talán érdekel még valakit, aki korábban nem olvasta.

Kabelwerk Adlershof


Időzítés:
A fiatalabb NDK-s munkavállalóknak még a 3 éves kinti szerződéses szolgálati idő telt, nekem viszont már az itthonról történő rövidebb kiküldetések időszaka.

Munkahely: Pestvidéki Gépgyár: huzalzománcozó (kábelszigetelő) gépek tervezése, gyártása, beüzemelése.

Én: egy leendő mérnök, aki ezt az NDK-s évek után estin kénytelen abszolválni, a fejlesztési osztályon történő naplopása mellett.

Aktuális feladat: eladott gépek helyszínen - akár külföldön - történő beüzemelése egy külsős kábelgyári szakember, valamint egy lakatos- és egy elektromos szakmunkás segítségével és mind ez az én nagytudású vezetésem alatt.

Helyszínek: Kabelwerk Hettstedt Türingiában, illetve Kabelwerk Berlin Adlershof. (A Schönefeld felől jövő S-Bahn ablakából be lehetett látni a második szinten lévő gépeinkre. Ezzel is az utazóközönség élvezetesebb utazási élményét próbáltuk csúcsra járatni.)

Kiküldetésünkbe általában beleesett (beleejtettem) egy hétvégét is. Mindig szerveztem munkatársaimnak valami nem szokványosat: pl. kajakozás a Müggel-See-n vagy a Berlini-tórendszeren; bekéredzkedés a Berlin Grünau-i motel (szálláshelyünk) melletti textilgyári farsangi bulikra, stb, stb.

Sok sztori közül egy:
Az egyik fekete hajú, barna szemű igazi magyaros külsejű társunk – hallva a korábbiaktól, hogy én ott kint nem csak hajtom őket néha munkaidőn túl is, hanem némi szórakozást is kínálok az ilyen kiküldetéseken, - bejelentette igényét egy laza táncos estre. Már korábban is sokat hallott az erőteljesen kedves NDK-s lányokról. Mivel a vállalati „nagyongyorstalpalon” szerzett nyelvtudását eddig még csak ülő, vagy álló helyzetben gyakorolhatta, most komolyan tervbe vette ennek fekvő helyzetű erősítését is.

Nimbuszom megtartandó, a Karl-Marx-Alle-n lévő Moszkva étterem szombat esti táncos vacsoráját javasoltam, ahol az ott flambírozottan szervírozott mandulás hús evése gyakorlatommá vált.

Hosszú sorban állás után bejutottunk. Valakik asztalához odaültettek bennünket, és a várakozásunknak megfelelően a kaja mellé zenekar is került és így tánc is kerekedet. Feketehajú barátunk kinézet egy nem kis darab, de jó alakú német nőt, aki hasonlóak társaságában leledzett. A történések beindultak a várt ügymenet szerint. Felkérés, három zeneszám letáncolása, jó alakú visszakísérése az asztalához, csodálkozás a fura német táncszokáson, újabb felkérés… A következő három sort kihagyom, mert csak macskakörmözhetném.
.
.
.
Végül, barátunk bejelentette, hogy nem a motelben fog aludni… és hogy majd holnap viszontlátjuk. Én csak a munkában voltam főnöke és különben is éltesebb korú volt nálam, továbbá mindenki ott fárad el a szabadidejében ahol akar, így ő elhúzott a jó alakúval. Nekem ugyan túl szélesvállúnak tűnt a hölgy, de hát ízlések… na ezek hiányoztak a kollegának...

Másnap délfelé beoson valaki a motelszobába. Egyből be a fürdőbe.
Hosszabb idő után előkerül és én merő döbbenettel látom, hogy karján és nyakán kék foltok éktelenkednek, a szeme a bugyrából alig lát ki.
- Veled mi történt? Hazajött a férj egy szakasz szumóbírkózóval?
- Rosszabb! - mondta ő.
És elmesélte, hogy a hölgy és asztaltársasága az NDK-s női cselgáncsválogatott tagjai voltak, akik a több hetes edzőtáborból egy kis eltávot kaptak. A nő meg kellemesen akarta felhasználni ezt az időt és a jó külsejű tüzes fekete magyar pasit. Állítólag egy darabig mindkettő örömére telt az idő. Viszont annak múlásával egyikük érdeklődése az idő ilyen irányú eltöltése iránt csökkent, de a másiké viszont ezzel szemben meg nőtt! És a hölgy ez iránti vágyának igen csak hangot adott. Sőt, állítólag pofonokat is, sőt fojtogatást, karfeszítést és Isten tudja milyen cselgáncsban máig szokásos trükköket is eredményesen vetett be.

Végül, másnap délelőtt - az csak egy duma, hogy a magyarok milyen tüzesek! - hangzatú gúnyos kijelentéssel lökte ki az ajtón.

.:: Igaz történet arról,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. november 24. 08:56
Zsolt52
amikor valaki jót akart, mégis kellemetlen meglepetések érték a farkak miatt.

(Az alábbi írásnak csak a címét kreáltam ide. A történetet egy utazási blogba írtam. De talán itt is érdekel valakit.)

28 éves fiatal mérnökként kerültem először É-Vietnámba. Egy oltóanyagtermelő intézetet építettünk Hanoi mellett. További két hivatalos utam is volt, de mivel ezek a munkáról szóltak, csak a főváros környékét, és annak legfeljebb 100 km-es körzetét sikerült némileg megismernem. Az ország viszont nagyon megfogott! Ezért 1999-ben magánszervezésben, míg később egy szervezett turista út kapcsán sikerült az országot kicsit jobban megtekintenem. É-D irányban összesen olyan 1300 km távolságot jártam be. Azóta is minden onnan érkező hírre fogékony vagyok. A minap hallottam ezt az érdekes történetet.

Az 1800-as évek vége felé a franciák gyarmatosították Laoszt, Kambodzsát és Vietnámot Francia-Indokína elnevezés alatt, Hanoi központtal. A várost tengeri kikötővé akarták tenni, mivel az azt érintő Vörös-folyó hajózható volt a Dél-kínai-tengerig. Az Eiffel iroda tervezésében megépítették a Long Bien hidat, melyen még ma is vasúti és gépkocsi forgalom üzemel. Francia iskolarendszert vezettek be, illetve csatornázást építettek ki Hanoi egyes területein. Tehát a franciák erősen megvetették a lábukat. De rajtuk kívül sajnos a patkányok is, a tengeri hajózás illetve az új csatornarendszer kiépítésének melléktermékeként. A városban annyira elszaporodtak ezek az állatok, hogy egyes városrészek élhetetlenné váltak. Ugyanakkor a pestis kitörésétől is tartani lehetett.

Indokínai kormányzója, Paul Doumer /késöbb a Francia Köztársaság elnöke/ egy nagyszabású patkányírtást rendelt el az egész városra kiterjedően. A siker érdekében patkányfarkonként egy centet fizetett. Egy darabig naponta több ezer patkányfarkat szolgáltattak be. Úgy tűnt, a kampány sikeres, mert százezres nagyságrendű patkány pusztult el.

Doumer egyszer a város egyik szegényebb negyedében sétált és megdöbbenésére rengeteg patkánnyal találkozott. Melyeknek nem volt farka. Ugyanis a vietnámiak csak az elfogott állat farkát vágták le, de utána elengedték, és hagyták szaporodni, mivel a gyorsan születő utódok újabb pénzt jelentettek nekik. Sőt, még máshonnan is csempésztek a városba patkányokat a nagyobb haszon érdekében. Állítólag Hanoi külterületein kimondott patkánytenyésztés is zajlott. A francia kormány erre gyorsan megszüntette a programot. 1906-ban ki is tört egy pestisjárvány, sok halottal.

Ugyanakkor a tengeri hajókon sokfelé elterjedtek ezek az állatok. Genetikailag igazolták, hogy például a mai New Yorkban egyes egyedek ezen Hanoiból származó patkányok leszármazottai.

Doumer késöbb visszatért Franciaországba. Széles körben ismerté vált kiemelkedő infrastrukturális fejlesztéseiről. 1931-ben elnökké választották. A vietnámi patkányakció feledésbe merült.

.:: ... és ma
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. november 25. 21:24
Zsolt52
Saját írásomon felbuzdulva, másnap /vasárnap/ előkaptam régi fotóim és filmjeim garmadát Vietnámról és átéltem újra korábbi emlékeimet.

Utána felmentem a Google-ra, és számos cikket elolvastam. Az egyik azt írta, hogy jelenleg a világ legdinamikusabban fejlődő országa. Három évtized alatt a háború sújtotta koldusszegénységből tisztességesen felemelkedett. Az utóbbi hat évben magasabb a gazdasági fejlődés százaléka, mint a szintén élvonalba tartozó Kínának. Az 1986-ban a kormány által bevezetett gazdasági megújulás elősegítette a tőke beáramlást, a külkereskedelmet, a kis- és középvállalatok felfejlődését. Ami érdekes, a GMP 6 %-át oktatásra költik!! A Világbank üzleti környezetet vizsgáló indexében 2007-ben a 104.-ik helyen volt, most a 69.-ik. Azt sem tudtam, hogy már 95 millióan vannak! És a várható élettartam 76 év fölé emelkedett. Dél-koreai-, japán, amerikai cégek viszik oda gyártásukat. (Néhány példa: LG, Samsung, Bridgestone, Panasonic újabban már nem Kínába megy.) Az egy főre eső hazai GDP még messze nem éri el a magyart, de rohamosan emelkedik. Ezek a szürke tények. Habár hol szürkék ezek? Nagyon is színesek, előre mutatóak. Valamit tudnak ezek a fiúk!

Viszont ami már engem is hátba vert: régi diáimon van olyan jelenet, ahol a szovjet gyártmányú mikrobuszunk áll a városi dugóban és hat kerékpáros támaszkodik rá, míg a képen további, vagy negyven sűrűn álló kerékpáros látszik. Egy évtizeddel később nagyon hasonló képet készítettem mopedekkel. Most azt olvasom: „az ezer főre jutó 358 robogóval Vietnám vezeti a világot”. Ugyanakkor már szép számmal vannak koreai és japán autók a dugókban.

Továbbá „Ázsia második elektronikai exportőre lett”. Azt is most olvastam, hogy júniusban szabadkereskedelmi egyezményt írt alá az EU-val. Sok más nagy gazdasági területtel már korábban.

Van egy újabb fegyverük. A Trump által bevezetett kínai bojkott miatt sok kínai cég Vietnámba szállítja át termékeit átcímkézésre. Onnan ezek „Made in Vietnam” felirattal közvetlen jutnak az USA-ba. Állítólag ez is komoly hasznot hoz nekik. Amíg az amerikaiak be nem rágnak.

Korábban olvastam – talán a National Geographicban? - hogy a kinti tartózkodásom alatt, 1979-80-ban, a kínai hadsereg által támadott, eldugott, nagyon hegyes, kis nemzetiségek által lakott, az átlagosnál is jobban nyomorgó É-vietnámi Há Giang dzsungeltartomány környékét új, kiváló minőségű országúttal kötötték be a vérkeringésbe. Azóta meg már amerikai mintájú diszkókban, a legmodernebb divat szerint öltözve táncol a fiatalság. Igaz viszont, hogy a turistairodák itt kínálnak még évszázados rizsteraszokon középkori eszközökkel dolgozó parasztok látványát. Szerintem siess, ha ilyen látványra vágysz!

Nos, ezt a hatalmas fejlődést nem gondoltam volna, mikor 2000-ben, délen, a Viet Cu Chi körzetben, a Vietkong gerillák földalatti alagútjaiban, törpejárásban, légszomjjal küzdve haladtam és közben eléggé nyomorultul éreztem magam. Azóta több utazót próbáltam lebeszélni erről a - sok embert klasztrófóbiával megkínáló - élményről. Néhányat nem sikerült. De azóta ők is beszálltak a „másokat lebeszélők” sorába.

...ja, és állítólag még mindig sok a patkány Hanoiban...

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/