Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2019 augusztus 21, szerda | 34. hét | Sámuel, Hajna, Piusz
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Szemét

Szemét

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2019. március 12, kedd 11:21
Szemét

Rendszeresen járunk autóval a szomszéd faluba, az út gyönyörű erdős részen kanyarog kisebb-nagyobb emelkedőkkel fűszerezve. Most a tél végén minden kicsit szürke, szomorkás, kiált a tavaszért.

Valamiért csak most tűnt fel, most viszont sokkolt az a rengeteg szemét, ami az út két oldalán van eldobálva. Utoljára vagy tíz éve láttam, amikor autóval mentünk hosszan a Zsil völgyében a folyóval párhuzamos úton: a folyót mindkét oldalán 5-10 méter átmérőjű tömör szemétcsík övezte. Döbbenetes látvány volt. Ha feljebb emeltem a szemem, csodás lankákat, gyönyörű zöld hegyoldalban legelésző nyájakat láttam, de egy fejmozdulat és vége volt az idillnek. Mit vége volt, szó bennszakadt, hang fennakadt. Nem tudom elfelejteni azt a kontrasztot.
Aztán pár éve Egyiptomban nyaraltunk. A kényelmes szállodát, a turistáknak szóló kirakatot elhagyva elindultunk egy hajnali órán Luxorba. Az idegenvezető egy útba eső kisvárosban kerülő utat választott. Na ott volt részem hasonló sokkoló látványban: több méter magas, hatalmas, beláthatatlan szélességű, hosszúságú szeméthalmon apró kicsi gyerekek válogattak, nem is tudom, mit tudtak ott fellelni. Iszonyú látvány volt. A szemét, de főleg a gyerekmunka, mondom, hajnalban.
És most ezek az élmények tolultak fel, amikor Tinnye felé robogtunk. Mi is ide jutunk? Mert nem csak ott van ám szemét! Az Árpád hídnál várakozó buszból látom ugyanezt a teméntelen mocskot a sövény közé dobálva, ami láthatóan nem sokakat zavar. Hogy élünk, normálisak vagyunk mi egyáltalán? Miért van az, hogy sokmilliós autók ablakából kirepül a műanyag palack? Hogy eldobáljuk a csikket? De csak máshol, otthon valószínűleg nem… Nem kellene már valamit tenni ez ellen? Mondjuk valami drasztikusat. Pl. büntessük meg a szemetelőket, de állatira és tegyünk róla, hogy mindenki megtudja. És ne csak azt, aki kiviszi a saját szemetét az erdőbe, hanem azt is, aki kidobja a papírzsebkendőt a kocsiból. Neveljük bele a gyerekekbe a tisztaságot, a szelektív gyűjtést, a környezetvédelmet. Az, hogy leraknak a faluba egy helyen két szelektív kukát, az szerintem látszatintézkedés. Meg különben se viszik el egy hónapig, addigra meg már nem látszik ki a kuka. Mi elhordjuk az Auchan szelektív gyűjtőjébe a műanyagot, üveget, használt ruhát és nem vagyunk egyedül, mert sokan élnek a lehetőséggel, de valamiért úgy érzem, hogy ez csepp a tengerben.
Tavasszal mindig van nálunk falutisztítás, egy civil szervezet próbálja összeszedni a szemetet, kicsit közösségépítő is az akció. Hát jó, majd megyek én is, kesztyű, kukás zsák, hajolgassunk, de őszintén szólva szívesebben vinnék egy ostort és csapnék rá mindenki kezére, akit szemetelni látok. Vagy szemét vagyok?
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
22 hozzászólás
.:: Szeméthez
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak ildiko561031 offline - 2019. március 14. 14:10
ildiko561031
annyit tudok hozzátenni, hogy Ercsi környéke is tele van. Amin jan 1-én felháborodtam és a FB-n a képeket közzé tettem, hogy a megművelt azaz a vetésre vitte be valaki kb 1 kocsi szemetet.
Miért tette? Az ilyen egy barom!

.:: szemét
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. március 14. 20:10
Admin
Mint az köztudott, nem utálom az árpaszörpöt. Általában üvegeset veszek, részint mert sztem a dobozosnak bádogíze van, másrészt egyszerű számítás miatt is: a dobozos kb. üvegbetét díjjal drágább, ellenben az üveg betétdíjas. Lényeg, hogy így is összejött az évek során néhány tálca üres sörösdoboz is. (1 tálca = 24 doboz) Félreraktam, hogy majd egyszer szelektíven dobom el. Erre legjobb megoldás a körzeti tecsó, ahol van ilyen doboz visszavevő automata. (A köztéri szelektív szemétgyűjtőket felénk már évekkel ezelőtt kivonták a forgalomból)

Épp a napokban jártam a tecsónál, beraktam az autóba 4 tálcányi üres dobozt. Majd oda az automatához, dobálom bele egymásután - "ő" meg köpi vissza egymás után. 24-ből 2-t fogadott el. Megmérgeltem magam: környezeti öntudattól fűtve jövök itt, mint (látszólag) egy koszos csöves, a bevásárló kocsim tele sörösdobozokkal. Kissé égő volt, ekkor már eldobtam volna az egészet, de nem volt hová. Az autóhoz nem tolom vissza szégyenszemre. Aztán egy arra kavirnyáló biztonsági őr mutatott egy kukát - ahova az áruház vegyes hulladékát rakják a takarítók. Ott hagytam a ..csába az egészet.

Tudod mikor fogok én megint szelektíven gyűjteni?...

---

Amúgy Éva minden sorával egyetértek. Nettó köcsögségnek tartom, ha valaki rendszeresen eldobálja a szemetét. Autóból ki, vagy gyalog el - mindegy.

.:: Közzéteszem :
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2019. március 14. 20:46
öregszünk
màrcius 23.-àn 10 órakor gyülekezö a Grüne Tanne elött, nem sörivásra, az 13 órakor lesz a Paradiescafe elött, nyilvàn Bratwurst-tal, aki siet még ideér

A közti idöben nem lòfrálàs lesz, hanem a Saale-böl (folyó)/ mellöle összeszedni a szemetet, mèg egyszer se voltam, de most tervezem, bele csak nyáron hüsölni taposok, az egyesülés òta nem engednek bele vegyszert (remèlem), meg a kìnai darabjait is összeszedtèk a búvárok agusztusban, csak a mája nem került elö, de az lejjebb is volt, mint ahol én szedegetni fogok.

Nyilvàn itt is vannak tökkelütöttek, otthon biztos nem kerül a folyókba bicikli, pedig van egy közhasznù tàrsaság talàlt bicikliket szerelnek össze, mikor mennyi jön össze elàrverezik.

Meg a városgazdàlkodás is àtvesz mindent ingyen, a könyveket nem zúzzàk be, kis fabòdèt èpítettek, lehet vàlogatni, leadni, onnan látom el magam én is.
Minden írò megkínlódik az irományàval, kár lenne èrtük.

Olvastam, már nem emlèkszem melyik települèsen kapott el egy lakos egy osztrák hölgyet amikor kiborította a szemetét, talàn más is olvastam, erre visszaszòrta egy rèszèt az autòba


.:: Szemét dolgaink.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak BarnaSlezák offline - 2019. március 14. 22:01
BarnaSlezák
Nekem az a meglátásom, hogy a szemét a vásárláson múlik.
Ugyanis a szemét nem a lakásban vagy a kertben terem.
A szemetet megveszik, hazaviszik, majd kidobják. Én megpróbálok csak terméket venni,nem csomagolóanyagot, és csak olyan dolgot amit megeszek,vagy felhasználok.A lebomló anyag megy a komposztba,a fahamu is, a fa,papír meg a kazánba. Műanyagot megpróbálom elkerülni. A dolgaimat addig használom,ameddig lehet, utána keresek nekik más felhasználásra lehetőséget.A legvégső esetben ítélem kidobásra. Nálam egy kuka fél év alatt sem lesz tele az elkerülhetetlen,használhatatlan dolgokkal. Mindig az jár az eszembe,hogy a nagyszüleinknek még kukája sem volt.Most a kukák és a természet a megvásárolt és nem kellő, vagy a rosszul felmért bevásárlásokból,beszerzések termékeiből telik meg. Nyilván egy normális ember nem dobja ki a szemetét, nem is vesz szemetet. Nem szórja szét a természetben,megpróbál a beszerzésekkor értelmes,szükséges dolgokat vásárolni, és azokat nem kell kidobni.Ez egy normális országban így működik. Mi ettől aránylag távol helyezkedünk el. Pedig ennek nagy ára van, és lesz.Teljesen tönkre tesszük a környezetünket, pedig állítólag értelmes lények vagyunk.Nem úgy néz ki. Az állatok ebben is leelőztek. Sajnos.

.:: Éva alapbeírásához kis adalék
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. március 15. 09:21
Zsolt52
„őszintén szólva szívesebben vinnék egy ostort és csapnék rá mindenki kezére, akit szemetelni látok. Vagy szemét vagyok?”

Dehogy vagy szemét! Ez abból is látszik, hogy Téged sosem hagynának csak úgy ott az erdőszélen.

Egyébként meg értesz a fogas-ravasz kérdések feltételéhez! Ugyanis, ha felétek járnék szemetelni - ami eddig nem merült fel bennem, de gondolatindítónak nem is rossz - akkor az ostorcsapástól félve csak zsebre dugott kézzel mernék odamenni. Úgy viszont meg képtelenség szemetelni. Tehát olyan megoldhatatlan problémát kreáltál nekem, mint a kőr négyszögesítése, vagy mint mikor az öreg ausztrál készített egy új bumerángot, és a régit meg el akarta dobni...


Még komolyabbra fordítva, valóban sajnálatos jele ez a szemétkihordás az általános műveltség országszerte tapasztalható hiányának. És ez a település szélére kihordott szemét „mozgalom” sajnos általános.

Még járni képes barátaimmal hetente elmegyünk pár órás sétákra Budapest különböző külterületeire, vagy a városon kívülre.
Múlt heti ilyen mászkálásunkat az M0-ás környéki – annak építésekor keletkezett - több bányató vidékére abszolváltuk. Ezek némelyikét a Csepel-szigeten horgásztóvá alakították. Az egyikben állítólag hatvan kilós harcsát is fogtak. A horgászok mesélték. Én meg nem mertem nekik nem elhinni. Ennek a nagy tónak a partját felparzellázták nevetségesen kis területekre és olyan sűrűn, hogy a vizekhez a nem telektulajdonosok nem is tudnak lejutni. Ez önmagában is egy negatívum a szememben, de most nem erről van szó.

Az eklektikus kerítések mögött kis alapterületű futurisztikus házacskákat eszkábáltak maguknak össze az igényes tulajok. Egyes építmények úgy néztek ki, mint egykori óvodai fakocka-váraim elkésett képzeletbeli gazdag utánérzései.
De volt aki egy leharcolt villamoskocsit cipeltetett oda magának horgászházként. Furán néz ki ebben a környezetben, ahol az eke vasa is fából van még. Szóval volt min ámuldozni. Látszott, hogy a telkekre rendesen rá volt téve a munka meg az ízlés.

Viszont ezt a horgászparadicsomot megközelítve apró sötét pontok tűntek fel az út két oldalán. Ahogy közeledtünk, ezek szemeteszsákokká, feslett fotelokká és gipszkarton-törmelékké élesedtek. Olyan mennyiségben és több száz méteres hosszban, hogy ha a végét is látni akartad, akkor beszűkült a szemhájad tőle. Úgy tűnik, hogy az itteni tulajdonosoknak az ízlésvilága a szelektív, és nem a hulladékgyűjtésük. Lelkes ügyetlenséggel összebuheráltak maguknak valamit a kerítésen belül. Ami meg azon kívül dísztelenkedik, az már nem az ő érdekszférájuk. Viszont ezen a vegyes hadi-ótvaron keresztül tudják csak birtokukat megközelíteni.

Séta közben elgondolkodtam, hogy keletkezett ez a szeméttelep? Feltételezem, hogy valaki anno kinézte a szép tópartot és megvett egy kis területet ott magának. Furcsa ötletességre utal, hogy egyszer csak kivitte az út szélére az első zsák szemetet. Mondván, ezt neki itt bent felesleges és csípi a szemét, ott kint meg észre sem lehet venni. Tavasz lévén eszébe sem jutott, hogy egyenként a lavina hópelyhei is ártalmatlanok. Erre a telekszomszéd is mellé rakott valami keveset. És egy kitűnő drámai bonyodalom magva lett így elhintve. Ettől kezdve valaki leszúrt egy „Szemetet lerakni tilos!” táblát. Amit a többiek – a stabilitása érdekében - gyorsan körbetámasztgattak szemeteszsákokkal. Hogy az így kialakított idillt a fáradt vándor is hosszasan csodálhassa, egy emberbarát kihurcolt oda egy leharcolt kanapét. Tehát szerintem valahogy így indula bé a dolog...

Ha ilyen koncentrált illegális szeméthalmazt látok, a hónaljstiftjét nyomnám le a torkán az ezt elkövetőknek. Viszont mivel egyik honaljstiftgyár fizetett ügynöke sem vagyok, így csak magamban duzzogok, és a vérnyomásom magasabb lesz, mint a fizetésem. Az meg azért ugye mégsem járja, hogy vérnyomáscsökkentőkkel járjak heti egészségügyi sétámra! Főleg, hogy csekély vagyonkámat nem gyógyszergyári részvényekbe fektettem be...

Lezárásként csak egy tanult barátom megjegyzése: „- Ez is bizonyítéka annak, hogy Ázsiából származunk!” Mondjuk, ő sosem járt például Japánban, Malajziában...

.:: Kárpáthy László társunk
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. március 15. 09:37
Zsolt52
eszmefuttatásával mélységesen egyet értek. Nagyon jól fogta meg a problémát!!

Ugyan ezen háborogtam már hosszabban itt:
http://ndksmagyarok....983&e=250526#ptxt

Ugyanakkor tegnap vettem pl. egy 4 cm hosszú pendreiv-ot egy kb. 20 x 10 cm-es műanyag-keménypapír csomagolásban. Csak így lehetett kapni.

Viszont Laci! Már csak a praktikusság kedvéért, áruld el nekem, honnan a fenéből szerzel be Te olyan k. nagy kukát?

.:: Szemet
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2019. március 15. 12:57
bubuka
szemétért?

.:: Lehunyja sok szemét a szemét.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak BarnaSlezák offline - 2019. március 15. 21:52
BarnaSlezák
Normál méretű kukával rendelkezem, és nagyon odafigyelek vásárlásnál. Amennyiben a csomagolóanyag nagysága számomra elfogadhatatlan, úgy a termékről inkább lemondok, mert szemetet nem veszek.Sokan azért dolgoznak, hogy ezt a sok szemetet megvegyék,hazavigyék,tárolják,majd kidobják.Közben panaszkodnak,hogy mennyi szemét van.Még egyszer mondom: a szemét NEM a lakásban,NEM a kertben terem, hanem megveszik és hazaviszik,majd rájönnek,hogy nem kell ,és kidobják.A kultúra hiánya nagyban hozzájárul ehhez, és a példa, amit látnak, a "gengszterváltás" utáni új világ pedig azt a téves elképzelés látszatát keltette,hogy mindent szabad. A példa is ragadós,mert a vezető réteg viselkedése ösztönzi ezt a viselkedést, mert a szemetelés, pazarlás, náluk szinte elvárás.Erre Orbán Rühelke pelenka eldobása külföldön jelzi a kultúra és a jól neveltség szintjét. Mert az nekik nincs, és nem is lesz, azt pénzért nem lehet venni. Ez a példa az országban, és ez szégyenteljes.

.:: Szemét....
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2019. március 16. 10:00
janika1971
"Szemét nem bántja a szemét!!!" Sokat járok busszal,vonattal,sok helyen látni a sok szemetet sajnos...

.:: Na, hát van itt még teendő...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. március 16. 11:19
kalucsni
Amit Laci mond, hogy nagyanyáinknak nem volt kukája, az elgondolkoztatott. Mondjuk szemetesdomb volt - a baromfiudvarban - és azt a tyúkok szerteszét turkálták, de törtem a fejem, hogy mit csinált nagymama a festékes dobozzal, meg a nejlonzacskóval. Aztán rájöttem: zacskó nem volt, mert hálós cekkerrel küldött a boltba, a festékes dobozt meg kimosta és abban tartotta nagyapám a szögeket. Pendrive meg mint olyan, nem volt a napi bevásárló listán, se csomagolással, se anélkül. Szóval töredéke született annak a szemétnek, amit ma ebben a fene nagy piacgazdaságban megteremtünk. Én úgy látom, az országok többsége rosszul kezeli a helyzetet, mert nem arra áldoz, hogy agymosásban részesítsen minket, nem akar környezettudatos állampolgárokat, nem bünteti megfelelően a szennyezőket, hanem kivetette a "termékdíjat" osztjónapot. Ebből aztán van egy jó kis adóbevétel és max. olyan elhivatottak, mint Admin veszi észre, hogy ettől olcsóbb az üveges sör. Na de lám, még ő is hogy járt!
Különben ma hazafelé a szeme láttára hajított el egy falumbéli pasi egy ásványvizes üveget, a felesége mellette cipelte a szatyrokat. Azt kellet volna csinálnom, hogy megállok, leüvöltöm a fejét és előkapom az ostoromat. De képzeljétek: nem mertem! Magam sem értem, hogy miért. Akkor most hogy lesz ez? Jár itt a szám, háborgok és ennyi?

.:: Azért optimistán
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
-newyork- offline - 2019. március 16. 12:52
-newyork-
Pár éve én is kiakadtam a szemét ügyben . Akkor úgy , de úgy le lettem virtuálisan kiabálva. " nincs más témám , okvetlenül szerepelni akarsz " Ha a szemét téma még aktuális is, de legalább már a hozzászólásokból valami pozitív elmozdulás sejlik fel.
Az ország egy komplett szemétdomb és egy nagy hamutál. Okos ötlet volt a dohányzás betiltása zárt helyen , csak a lényeget felejtették el nincsenek szemetesek . Megenni meg nem tudják a csikket, így aztán minden , álnéven zöld felületet ( ami gyom ) elborítanak a csikkek.

.:: Ugyanaz tökben
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2019. március 16. 19:01
öregszünk
az itteni büntetèsek : 10 Eurò csikk, megrágott zsemle, 35 Euró ràgò, feltéve ha elkapják.
Mivel a közepében vagyok, a piac alatt, jönnek a kefèk, porszìvók majdnem naponta, de ezt a kefèlèst valahol levonják tölem biztos !
Amikor egy arab elöttem dobta el a csikkét én se szóltam, nem tudok arabul

Mi a bùbánat a Pendreive, valami abszolválnivalò-e ?
De az nem lehet, ha müanyagba csomagolják, nem is lenne praktikus, koncentrált az igen !

Van àm haladàs, tegnap belebotlottam a tüntetö diàkokba, csak az a kèrdès mennyien èrtik meg, miért is nem az iskolában töltik a tanulásra szánt idöt, ahogy olvasom, több országban van ilyen tüntetés, amúgy egyetértek velük, valahol el kell kezdeni, a tanulók fèltik a jövöjüket, nem minden ok nélkül.

Egy üzletben, az Edeka-nál kivontàk a müanyag tasakot a forgalomból, van viszont müanyag doboz uborkának, káposztànak, de ahol az üzlet nem önkiszolgálò, vihetsz saját üveget, csak akkor nem elfelejteni 0-áztatni a mérleget, nehogy azt is fizesd, de ez csak egy üzlet .
Tegnap elöttem az egész futószalagot elfoglaltàk amit a Lidi kìnàl egy párocska vásárlása, külön érdekelt mennyi is az annyi, több volt mint 100 Euró, mennyit esznek, használnak el ebböl, mert honnan jön össze a több ezres kidobott élelmiszer, ha meg elkapnak valakit az üzletek szemétjében turkálni, megbüntetik.

Èppen látom a TV-ben CocaCola Romániában is gyárt, na ök elhasználnak több Milliò Tonna müanyagot, csak èppen mi 25 Centet visszakapunk, a sörösdobozért is, már aki visszaviszi, de a gyüjtöknek, akik minden szemetest szemèlyesen ismernek ez plusz pénz.
Ha viszont mindent üvegbe töltenének mint régen, többször fel lehetne használni, különben is káros az egészsègre, kioldja a vegyszert a Phthalàtot belölük, ami puhává teszi belölük, magyarul Ftalát, lehet tanulmányozni, asszem ezután nem isztok olyat ?


.:: Érdekes (vagy nem is),
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. március 16. 22:14
Admin
hogy - lássuk be - eléggé ravatalozó lettünk. De dobjon csak be valaki egy koncot: vetődnek rá sokan.

Ez nekem azt mutatja, hogy nem veszett a helyzet még, vissza lehetne hozni. LehetNE - de ki, kik?

---

A témához:
Melinda: pendrive = hordozható adattároló. Úgy emlékszem, NO-ban Stick-nek becézik. Bedughatod a számítógépbe.

Éva: visszaemlékszem, kisgyerek koromban vidéken nyaraltam nagyanyáméknál. Hatalmasnak emlékszem a udvarra, pedig akkor még csak én voltam kicsi. Ott is volt szemétkupac az udvar sarkában - és úgy ahogy mondod, az a kupac háztartási szeméttel nem nagyon gyarapodott. Csak a disznóganéval talán. Mert az akkori háztartásokban nem nagyon keletkezett "újrahasznosíthatatlan" szemét.

Tehát a háztartási szemét a fogyasztói társadalom találmánya. Mert mindenképp el kell adni, ha nincs hát fel kell kelteni a "szükségletet", az igényt. Reklámokkal - ilyen sem nagyon volt régen, mert minek. És úgy lehet valamit eladni, ha szépen becsomagolják. A csomagolóanyag persze benne van az árban, de nem baj, úgyis megveszed a reklám miatt. És inkább a szebben, csicsásabban becsomagoltat veszed meg, nem a konkurrens terméket.

Aztán hogy a csomagolóanyaggal mi lesz? Az a kereskedőt már nem érdekli. Kifizeti a csomagolóanyagra szóló pótdíjat (nyilván bekalkulálja az árba) oszt annyi.

Az én konklúzióm: a szemét jó része a túlhajtott fogyasztói társadalom miatt van. Anno a "mi" antivilágunkban is volt szemét, de nem ennyi.

De Éva! Én nem látom olyan rossznak a helyzetet. Igaz, hogy sok a szemét, viszont (még tényleg kevés, de) egyre több ember lesz környezet tudatos. Mert ez is kezd divat lenni, van marketingje. Van aki csak mondja - az is jó, ha mások elhiszik mint követendő példa - mások csinálják is.
Mondjuk én sem voltam mindig ilyen "környezet tudatos", volt amikor lazán elpöccintettem a csikket. Ma már biztos nem tenném (ha cigiznék). Tehát változtam.

Bízzunk benne, hogy jobb lesz. Biztos kell hozzá egy-két emberöltő, tehát mi már nem látjuk meg. De a környezet tudatosság, a klíma tudatosság elhozza előbb-utóbb.

Remélem... Szeretném remélni, hogy a sok ember életösztöne egyszer erősebb lesz, mint a kevés ember kapzsisága (minél több "terméket" eladni, ha kell, ha nem).

És máris filozófiai mélységekbe jutottam a szemétről beszélve. Na akkor itt abba is hagyom. ;)

.:: 250889-re
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. március 19. 07:48
Zsolt52
Hogy ez ravatalozó-e itt?

Csak megfelelően szemét témát kell bedobni, és mi egyből rábukunk...

.:: Egy rövid adalék a témához:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. május 07. 13:42
kalucsni
az Auchan áruházak megszüntették a szelektív szigeteket. Terület lezárva, slussz, passz, ennyi.

.:: Szelektív szigetek
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. május 07. 17:19
Admin
Nem csak az auchan szüntette meg. Nálunk az érdi tescónál is sokáig volt ilyen. Volt.

.:: Rossznyelvek szerint
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. május 08. 16:41
kalucsni
csak addig tudták fenntartani a szelektív szigeteket, amíg volt rá uniós támogatás. Nem tudom, hogy igaz-e, de az fura, hogy egyszerre szűnnek meg több helyen.

.:: Hát elnézést, hogy megint ezt a témát rágom,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. június 26. 13:45
kalucsni
de napok óta azon gondolkodom, milyen lesz az életünk 2022 után, amikor már tilos lesz az egyszerhasználatos műanyagok forgalmazása. Az csak három év! Teszek-veszek, főzőcskézek a konyhában és töröm a fejem, hogy miben lesz a tejföl, a joghurt, a vajkrém, mi lesz a zacskós tejjel, hogy lesz ásványvizünk... A felvágottak zsugorfóliázva, légmentesen hetekig elállnak, de ha nem lehet használni, akkor?
Ha ez a 2022 komoly, akkor szerintem itt már ezerrel kellene agyalni a különféle megoldásokon, már gyártani kellene azt a termelőszalagot, ami üvegbe palackozza a majd kefírt és már újra kellett volna nyitni a tokodi meg salgótarjáni üveggyárat. De én nyomait sem látom a fenenagy készülődésnek, sőt. Ifjabb családtagjaim kivételesen osztják aggodalmam. A vasárnapi ebédnél meg szoktuk vitatni a világ dolgait, ütköznek a vélemények keményen. Szomorúan látom, hogy most mindenki egyetértett mindenkivel. Mi lesz velünk emberek?

.:: Lebomló műanyagok
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. június 27. 07:29
Admin
(lehet hogy itt fentebb már volt szó róla, most nem bogarászom újra végig)
Pár éve (évtizede?) hozsannáztak brit tudósok, hogy feltalálták az idővel lebomló műanyagokat. Amik a szeméttelepre kidobva idővel maguktól megsemmisülnek, és hozsánna.

A baj az, hogy ez (sem) igaz úgy, ahogy azt ígérték. Mert ezek a műanyagok nem kémiailag bomlanak le, hanem csak apró - akár mikroszkopikus - darabokra foszlanak szét, de anyagában ugyanazok a műanyagok maradnak. És ez így sokkal rosszabb, mert az apró műanyag részecskék a talajvízzel bemosódnak a víz körforgásba, felhalmozódnak az állatokban, de még az ivóvíz tisztítás sem tudja kiszűrni.

Egyébként Évára reagálva: én sem tudom, milyen lesz a megcélzott műanyag-mentes világ. Azt ténynek fogadom el azért, hogy nem eszik olyan forrón a kását: a tiltást biztosan nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetik majd be. Eddig az egyszer használatos műanyag tányérok (street-food), poharak, szívószálak merültek fel, de ide sorolnám a bolti letéphető vékonyfalú műanyag zacskókat is.

Amúgy sem gáz a dolog szerintem, csak át kell megint szokni. Gyerekkoromban sem használtunk műanyag zacskókat, cekkerrel / fonott kosárral mentünk vásárolni, papírba csomagoltak sok mindent, vagy tejesüvegbe, amit visszaváltottak. NO-ban például pár éve már betétdíjasok a pet palackok és a fém sörösdobozok is - nem is látsz ilyet eldobálva. Úgyhogy meglátjuk...

.:: Egyvalaki elkezdte
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2019. június 27. 10:40
öregszünk
minden szerdàn van az RTL-en un. Stern-TV, aki bele akar nézni, RTL-Mediathek, tegnap egy italárus, mert nemcsak a Lidi meg társai vannak akik italt árulnak, kitiltotta egszerüen a boltjából a müanyagos italokat, mert minden nap összejön hat nagy zsàkkal, amiért neki darabonként 25 Centet kellett visszafizetnie, föleg emiatt, meg mert az ázsiaiak visszaküldik újabban .

De igen látsz ilyet eldobálva, fent írtam róla mennyien gyüjtik, erre szakosodtak .

Fent írtam a Ftalát-ról is, vette valaki a fàradságot megnézni mi az ?

Most már két üzlet van müanyag tasakok nélkül, EDEKA, meg REWE, ki hinné, hogy lehet tálkát vinni, abba beleméretni, amire fáj a fogad, lógnak a papírzacskók a gyümölcsnek.

Néha ellátom magam az egyetemisták által összegyüjtött, mèg nem kèrdeztem melyik nagykereskedö által kidobott gyümölccsel, kenyérrel, rengeteg banán rohad, pedig most is azt reggeliztem, kisütve laskának, olyan mint a tòcsni csak édes, a barna puha banánok pont erre kitünöek.

Vannak arabok akik odaszoktak, a múlt héten egy megpakolt vagy három szatyrot, pedig a "Tafel" nevü intézmény ellàtja öket is, mert nem a bör szìne számít, az se, hogy azok mindent megkapnak, lakást, zsebpènzt, mèg vàlogathatnak is, hogy ugyan nehogy disznó eredetü àrút adjanak nekik, ök azok akik gyarapítják a lakossàg számát, bizony nemsokára ki fog cserèlödni a nèp !

Amúgy gyakran megjelenik az újságban, már megint kevesebb az árú, kevesebb a tàmogatás, száz ember vár még pedig rá, hogy felvegyék a kivàltsàgosok közé.

Elöl van szó a vìzionálásról, hogy a muszlimok átveszik a hatalmat, nos nem másèrt jönnek ide, keveredni, csupa erös fiatal férfi várakozik Lampedùsa elött bebocsàtásra várva, eszükben sincs, hogy Afrikának is vannak biztos kikötöi, nekik az Uniò kell.

Ugyancsak tegnap kezdödött 11 arab pere, csak 2015 òta vannak Freiburg-ban, szíriai, afghan, iraki, stb. mind egyetlen egy védtelen lányt eröszakoltak meg, 15 Eurót fizetett egy adag drogèrt, meg még adtak neki az italába KO-cseppet, ezen lehet látni mennyire beilleszkedtek, nem lenne ugye szabad alkoholt inniuk, de a nök, a nèmet nök mind szabad préda, nem takarják el eléggé magukat, szajhák, szabad prédák !
Tegnap mutattak a TV-ben Köln mellett egy 14 ezres lakosú kisvárost lakossàga 80 %-a idegen, nincs elég lakás, èpìteni kell !
Ìgy haladunk a végzet felè, aki unatkozik tanulmányozza a németek eredetèt, az a pàr száz év tán tíz év alatt el lesz törölve !

.:: Az Admin által emlegetett lebomló műanyag
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. július 05. 09:31
kalucsni
is téma volt a rádióadásban, amit hallgattam.
Két srác elindult egy bevásárló központba azzal a céllal, hogy a "műanyagmentes július" égisze alatt vacsorára valót vesz. A terv valamilyen csirke volt körettel és salátával.
Először a húst akarták megvenni, de mind műanyagban volt. Végül a húsos pultnál volt papír is, abba kérték a mellfilét. OK. Mentek tovább, hogy krumplit vesznek. Nem vettek, mert csak műanyagban volt. Jó, akkor rizs. Azt sem vettek, mert az is abban volt. Vettek lisztet - mondván, hogy galuska lesz - és mert az papírban volt, meg szerencsére a tojás is műanyagmentesen volt csomagolva. (Bár volt abban is.) Aztán jött a salátaféle, de minden műanyagban volt eleve és az ömleszett zöldségfélékhez is csak nejlonzacskó volt. Végül vettek két paprikát, csomagolás nélkül. Kellett volna tejföl, vagy kefír, meg joghurt, de egyiket sem tudták megvenni a csomagolás miatt.
Akkor az egyiknek eszébe jutott, hogy kellene sampon és nagyon boldog volt, mert igaz műanyagban, de "lebomló" műanyag flakonban volt, amit összegyűjtve megadott helyen le lehet adni. (Azért bennem felmerült némi kétely és láttam lelki szemeim előtt, amikor pesti kis lakásban élők évekig gyűjtögetik az ilyen flakonokat, csoportosítják és elhordják a gyűjtőhelyre... hát nem tudom. Admin?)
Aztán WC papírért indultak, de az is csak nejlonban volt. Ekkor felkiáltott az egyik: Te Fülöp, most mi lesz?! Szerencsére nem volt vulgáris, de ez egy lényegi pillanat, mert a vegetatív szükségleteket nem érdeklik, hogy miben visszük haza a wc papírt. Bidé meg nincs mindenhol!
Elgondolkodtató kis műsor volt, eszembe juttatta háziasszonyi aggályaimat a műanyagmentes világról. Lesz itt még kaland!

.:: Visszagondolok
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. július 05. 14:44
Admin
Így hogy végigsorolod a bevásárlás tételeit, visszagondolok a gyerekkoromra. Vagy az NDK-s boltok kínálatára.

Húsáru --> mindent papírba csomagolt a hentes. Jó volt úgy. Előrecsomagolt "pultos hús" nem is volt. Talán csak a reklámozott "bontottcsirke" volt műanyagban, erre nem emlékszem.
Krumpli --> ömlesztve és szedhetted a zacskódba. Esetleg hálós egységcsomagban.
Rizs --> kilós papírzacskóban, mint most a liszt. Zacskós rizs még nem létezett.
Tojás --> jobb esetben hatos papír tojástartóban, a kisboltban meg papírzacskóba szedték és vigyázva kellett hazavinni.
Salátafélék --> a most divatos vegyes zacskós salátacsomag még nem volt. Egyébként most télen nekem is volt időszaki saláta mániám, de én egyenként vettem meg a hozzávaló zöldségeket, magam szeleteltem + kevertem össze és magam csináltam hozzá dresszinget. Ezt Fülöp és társa is megtehette volna. (pl: jégsaláta, s.répa, retek, zellerszár, stb. apróra vágva, hozzá egy pikáns joghurtos öntet, SK)
Tejföl, kefír, joghurt --> ezek papírdobozban voltak, a papír valamivel impregnálva volt hogy hetekig ne ázzon át.
Hajsampon --> igen a jó öreg WU2, ez akkor is műanyag flakonban volt, de nem eldobósban. Sokan - főleg vidéken - újrahasznosították az ilyen kiürült műanyag flakonokat.
Vécé papír --> ez is egyértelműen papírba csomagolt papír volt.

Volt tehát műanyag csomagolás, de elenyésző és az sem a mai eldobós fajta. Tehát megoldható a csomagolás műanyag nélkül is. Nem értem, mire ez a mai nagy sápítozás egyesektől.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/