Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 augusztus 05, szerda | 32. hét | Krisztina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Megosztott társadalom, avagy hány kenguru szükségeltetik

Megosztott társadalom, avagy hány kenguru szükségeltetik

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2019. április 05, péntek 08:01
Megosztott társadalom, avagy hány kenguru szükségeltetik

Az ember társas lény. Ez már csak azért is jó neki, hogy legyen kibe időnként belerúgnia.
Meg csoportokba szerveződve utálni a másik csoportot, mert az már a kéj teteje felé közelít.
Azon gondolkodom, hogy utálkozó csoportok nélkül létezhet-e az emberi faj?

Ha most azt hiszed, hogy politikai glosszába futottál, akkor e héten ne lottózz!! Mert itt egészen másról van szó.

Olvasom ugyanis, hogy van egy ország /egyben kontinens/, mely neve szorosan összekötődik a kenguruval. Szerintem még a bumeránggal és az Ayers Rockkal is, de ez most mellékvágány. A kenguru az evolúció egyik csodája - sőt arrafelé még címerállat is. A gond viszont az, hogy van vagy 25 millió darab ausztrál. És mindegyik fejére átlag két kenguru esik.

Ezen erszényeseknek vannak csodálóik, meg léteznek ott is zöldek, meg állatvédők. Ugyanakkor az az évi kb. 15.000 autóvezető, akik kenguruk miatt, vagy vele karamboloznak – ha túlélik – gyorsan elkezdik kizárni őket a szívükből. A juh- és marhatenyésztők sem örülnek annak, hogy 50 millió egyed legeli le a füvet állataik elől. A termésben is hatalmas károkat okoznak.
Állományukat az őslakosok már nem tizedelik, a dingók is valahogy eltűntek, így felborult az ökológiai egyensúly.

Mondjuk szolgáltatnak némi hasznot is, mert húsukat - ami zsírszegény és fehérjében gazdag -, valamint prémjüket, illetve bőrüket több mint 50 országba exportálják.

Viszont a helyzet odáig fajult, hogy a nyolc tagállamból már négyben hivatalosan ritkítják őket.

Ezzel kapcsolatban megosztott lett a társadalmuk. Minden félnek vannak érveik és ellenérveik rogyásig:
- Például azt mondják, hogy az erszényes a juhnál és a szarvasmarhánál kevésbé károsítja a környezetet. És nem fokozza az üvegházhatást sem, mint a szarvasmarha tartása. És ez még csak nem is a természetvédők érve! Hanem a kenguru-hús feldolgozóké. Szerintük a kenguru-hús termelése a legemberségesebb körülmények között előállított vörös hús.
- A hangos ellenzék, meg az állatvédők, továbbá egyes hírességek viszont embertelennek tartják és elítélik a kenguru vadászatát.
- Mások egészségtelennek, sőt egyenesen járványt kiváltó oknak gondolják az évi 10 – 15 %-os állomány-gyarapodást.
- Az állattartók problémája az egyre gyakrabban ismétlődő aszályos időszak. Azt mondják, ha hagyják az állataikat éhen pusztulni, a törvények szerint lecsukhatják őket állatkínzásért. De az ellen nem tehetnek semmit, ha a kenguruk elpusztítják a termésüket.
- A hivatalos vadászok siráma, hogy őket aljas embereknek tartja a városok népe. Ők a kengurukkal személyesen nem találkoznak, ha viszont a kutyájukat el kell altatni, akkor azt állatorvoshoz viszik és otthagyják. Ők maguk így persze nem gyilkosok. A vadászok viszont szerintük igen. /Egyébként kilőni csak felnőtt hímet szabad, hogy a kicsinyek ne maradjanak árván és így a fajfenntartás biztosítva legyen./

Érdekes, hogy az újabban az egyes államokban engedélyezett évi összesen hét milliósra emelt kilövési kvótát messze nem érik el. Ugyanis az állatvédők fellépése miatti csökkenő kereslet miatt, a feldolgozó ipar nem meri átvenni a termékeket.

Mit tehet még az ausztrál farmer? A szomszédok összefognak és komoly költségek árán földjeiket közösen körbekerítik. Viszont ez ellen az állatvédők keményen fellépnek, mert az ugráló állatok megsérülhetnek. Továbbá a kerítés gátolja az őshonos állatok szabad vándorlását. Az ember által, aki közel sem annyira őshonos arrafelé.

Az ottani mezőgazdasági és állattartási viszonyok miatt a legtöbb gazdának bankhitele van, amit fizetnie kell! Így kétségbeesésében maga kezdi irtani a földjére betévedt állományt. Mivel nem képzett vadász, így egyre több megnyomorodott kenguru ugrál országszerte.
Viszont a hatás-ellenhatás törvénye folytán a másik fél meg kengurumenhelyeket alakít ki országszerte. Véleményük: a vadgazdálkodás szó szinonimája a kenguru-irtás.

Egyébként az őslakosságnak nincs beleszólása a kengurukkal kapcsolatos vitákba.

Viszont a turizmus képviselőinek igen. Szerintük az ide érkező nem csekély turista kengurut akar látni, őslakossal akar találkozni, és koalát akar kézbe venni.

Tehát vannak veszekedő érdekcsoportok, akik a kengurut hasznosítani akarják, mások egyszerűen irtandó kártevőnek tartják, míg megint mások meg szeretetteljes, védelemre szoruló állatoknak. Melyek ráadásul előbb voltak itt, mint az ember. Mindenkinek van kialakult és bebetonozott véleménye a témáról. Úgy tűnik, az a mondás, hogy „Ha valaki politikusra issza magát, azt hiszi mindenhez ért!”, náluk is működik. És Ausztráliában állítólag manapság ezen vesznek össze a szomszédok és haragszanak meg egymásra a családtagok. Hiába, ahol hiányzik a húsba vágó politikai ellentét, ott kell valami megosztásra alkalmas dolgot találni. Hisz ott is emberek élnek.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

Nincs hozzászólás.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/