Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 augusztus 05, szerda | 32. hét | Krisztina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Ázsiai veszedelem

Ázsiai veszedelem

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2019. augusztus 04, vasárnap 11:16
Ázsiai veszedelem

Ez az írás nem jött volna létre, ha ma reggel kisétálva kertembe, nem látom, hogy poloskák tucatja vendégeskedik több fámon, és fogyasztja az érő őszibarackjaimat.

Mint tudjuk, a rossz időjárás hazánkba általában nyugat felől jön. Ezzel szemben a pár éve – új jelenségként – észlelt, Ázsiából származó poloska invázió Olaszország felöl érkezett hozzánk. Immáron két évtizede jelent meg Európában, és sajnos hazánkban is.

Jelenleg két brutálisan terjedő fajuk ismert nálunk: a zöld vándorpoloska 2002-től, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-tól jelent meg Magyarországon.

Olvastam, hogy szélsőségesen polifág fajok. /Fogalmam sem volt, hogy ez mit jelent, és menten a szívemhez is kaptam. Jogosan, mert kiderült, hogy ez olyan mindenevő – embert szerencsére nem – fajt jelent./ Eddig több mint 100 különböző növényfajon figyelték meg táplálkozását.

Ellepik a mezőgazdasági területeket, és megtámadják a gyümölcsöket /almát, körtét, szőlőt/; és a zöldségeket /paprikát, paradicsomot, padlizsánt, stb./ Ezzel nagyon komoly károkat okoznak a mezőgazdaságnak. A házak körüli kiskerteket is tönkreteszik. Mint például nálunk most az őszibaracktermést felezték le. De veszélyesek az emeletes házak erkély-dísznövényeire is.

Azt hallottam a rádióban, hogy hazánkban egy év alatt már két nemzedéket is képesek kinevelni. Most augusztus elején bújik elő a kicsik idei második generációja. Ellenszert eddig nem igen találtak. Ugyancsak itt mondták – nem kis megdöbbenésemre - hogy így nyár közepén hetente! érdemes gyümölcsfáinkat és nővényeinket lepermetezni ellene. Ugyanis a madarak sem igen fogyasztják őket. Felteszem azért, mert kifinomult bűzmiriggyel rendelkeznek. Tehát, ha kézzel szeded össze, utána közvetlenül ne simogasd meg barátodat/barátnődet, mert könnyen szingli maradsz.

A hűvös ősz beköszöntével betelepülnek lakásainkba is. Ez ellen némiképpen szúnyoghálóval, illetve zárva tartott ajtókkal, ablakokkal lehet védekezni. De azért ne nagyon reménykedj. Tavaly őszi gemenci evezésem alkalmával Baján laktunk egy szocreál szállodában. Első nap a szobám függönyéről leszedtem vagy tízet. Második nap már kevesebbet. És itthon a padlásunkon is áttelelt néhány. Ezt csak tavasszal konstatáltam. Pedig az elvileg zárt.

- - -

Na, most már csak egy dolgom maradt. Hogy ezen a szép napos vasárnap délelőttön még jól befenyegesselek Benneteket

Mert mi történik valójában? Majd úgy október felé, lassan lecseng a “poloskaőrület”, és megnyugszunk mi is. Persze a veszély nem múlt el, csak tavaszig felfüggesztésre kerül. Akkor ugyanis újra indul az egész. És valószínűleg a következő években újabb fajok fognak csatlakozni a poloskákhoz, ahogy történt ez a közelmúltban is. Például
- a spanyol meztelencsiga elárasztotta a Dunántúlt. Van, ahol egy éjszaka alatt letarolták a veteményest;
- a meleg égövi foltosszárnyú muslica, mely egyre nagyobb károkat okoz a gyümölcs ültetvényekben;
- a néhány éve bekerült szőlőkabócák, amik miatt - mint megdöbbenéssel olvasom - időleges növényvédelmi karanténba került a Badacsonyi borvidék;
- az újonnan megtelepülő szúnyog fajok, amelyek egyre több betegséget hordoznak.

A védekezés többnyire szinte lehetetlen, mert a rovarölő szerek többsége olyan mérgező, hogy emberi környezetben használva nagyobb bajt is okozhat, mint maga az állat, ami ellen használjuk.

Összefoglalva, a klímaváltozás olyan fázisába lépett, hogy az afrikai és délkelet-ázsiai fajok már képesek megélni hazánkban. És további invazívabb fajok is keresik már valószínűleg nálunk a helyüket és táplálékukat. Csak még nem vettük őket észre. A fent említettek valószínűleg csak az előretolt helyőrség.

Azért Noéval lenne miről elbeszélgetnem...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
.:: Két mondandóm is van a fentihez:
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. augusztus 04. 14:26
Admin
1. Nálunk nincs / eddig nem vettem észre / kisebb mértékű a kerti poloska invázió. Sajnálom, de a territóriumunk védelme érdekében a következő személyes látogatásod alkalmával egy növény- és vegyvédelmi zsilipen fog kelleni keresztülmenjél, mielőtt szívesen látlak. A zsiliprendszer közvetlenül a kertkapunál lesz felállítva. Oka, hogy nem szeretném, ha a zsebedben, vagy a ruhát hajtókája mögött rejtőzve akaratlanul is becsempésznél néhány invazív márványosan zöld poloskát, amik(kik?) aztán nálunk is jól elterjednének.

2. Úgy is, mint a kommentem érdemi része: hirtelen az jutott eszembe, hogy érdemes lenne elgondolkozni. Ezek a kártevők valahonnan jöttek, pl. Ázsiából. Nyilván ott is kárt tesznek, de azért az ottani mezőgazdaság valahogy csak tud boldogulni. Ha nem tudna, akkor a milliárdnyi kis kínainak felkopna az álla. Talán érdemes lenne megfinanszírozni néhány növényvédelmi tanulmányutat a poloskák, csigák és effélék kibocsátó országaiba. Úgy érzem, többet hozna az ötlet, mint vinne.

3. Volt egy harmadik is, de azt elfelejtettem, miközben igyekeztem cizelláltan szavakba önteni az előző kettőt. Ez így akkor 66% (3-ból 2), azt mondom, lehetne rosszabb, ezt is meg kell becsülni.

.:: Ami engem
Email küldése Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak öregszünk offline - 2019. augusztus 07. 10:05
öregszünk
bosszant, a termèszetvédök kitalálták, hogy a városban ne kaszáljuk le a füvet, vagy csak egy részét, mert kellenek a virágok a rovaroknak, méheknek, tehát nèhol nyakig ér a száraz fü, mert víz meg nincs, kiszáradt a patakocska ahol minden nap elkarikázok, meg ahol virág helyett mag van, ott legalább lekaszálhatták volna, de majd a tél elintèzi, ha lesz tél .

De mellette locsolják az újonnan telepített füvet a focipályán, màr elöfordult, hogy megemlítették az olvasók az újságban a pazarlást, de tegnap is járt egész nap a permetezö.
Mivel esett egy kis esö, csordogál a patakban is ùjra.

Thüringiában csökkenteni akarják a földeken az ürülèkkel locsolást, ugyan mi lesz a rengeteg disznó, marha, ember által *termelt* lével, mert terheli a talajvizet

Legutóbb megint megégett 2000 disznó Mecklenburg tartományban, de egy pár (2?) ève itt a közelben ugyancsak 2000, mert tartanak egymás hegyén-hátán 6000 állatot
Egy kis rövidzárlat és nem kell a húst a kertben sütögetni

.:: Hogy a nagyok
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2019. augusztus 16. 15:40
premnitzi
beszédébe belelocsogjak, azt hiszem, tudom a megoldást a poloskák, és egyéb kártevők maradéktalan kiirtására. Egyedüli, üdvözítő megoldás a méreg. Most a környezetvédők, zöldek és egyéb színesek felszisszennek, de mindenkit megnyugtatok. Nem szennyeznénk a környezetet, mert a mérget egyenként, kiskanállal adagolnánk a már korábban befogott kártevők szájába. Amennyiben önként nem nyitnák nagyra szájukat, gyengéd nyomással, kíméletesen késztetnénk szájuk nagyra tátására őket.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/