Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 augusztus 05, szerda | 32. hét | Krisztina
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Főzünk, főzögetünk?

Főzünk, főzögetünk?

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2019. szeptember 29, vasárnap 10:13
Főzünk, főzögetünk?

Előre bocsátom, a lenti sztori simán megtörténhetett volna velem is, hiszen én is 40 percig forralom a vizet a lágytojás készítéséhez. Pedig drága édesanyám engem is tanított főzni egykoron. De én jól védekeztem ellene. Ha jól emlékszem, a könnyűzene világában akkoriban a twist volt éppen hatalmon. Mondjuk Chubby Checker - Let's Twist Again-je sokkal jobban érdekelt, mint holmi konyhai elfoglaltság. De a twist-korszak felett hamar túllépett az idő. Mint ahogy édesanyám azon reménye felett is, hogy egyszer még megtanít főzni. Így aztán voltak vészterhes időszakaim kint az NDK-ban is. Mondjuk nem is lettem még kint túlsúlyos...

No, most a lényeg. Az úgy volt, hogy betévedtem a helyi zöldségessel kombinált húsboltba. Nyilván valami orientációs zavarok miatt. Mert az a hely is azok közé tartozik, amit ha valaki megkérdez tőlem a városban, hogy hol van a legközelebbi, akkor sűrűn elgondolkodom, hogy van-e nálunk ilyen egyáltalán?

A bolt a látogatásomat csupán annak köszönhette, hogy megtudakoljam, a szomszédos műszaki bolt ajtaján hogy kell értelmezni a „Műszaki okok miatt zárva” feliratú táblát? Kikapcsolták náluk a villanyt? Vagy elfogyott az árujuk, esetleg az eladáshoz szükséges szakértelmük? Na, de az én önző személyes problémámmal nem akarom most kisiklatni a még csak burjánzásnak sem indult történetet.

Tehát a sors kiismerhetetlen akaratából kifolyólag – saját magam elképedésére is - éppen bent leledzettem ebben a zöldséges boltban. Előttem egy olyan negyvenes pár – tehát irigylésre méltóan fiatalok – hangosan tanakodott. Vettek már három kiló babot, egy tucat sárga- és fehérrépát, meg több rőf kolbász is kandikált már ki kocsijukból. Gondoltam, kerti partit adnak, vagy legalább is ilyenre készülnek. Arra a „majd hozott anyagból összedobunk valamit” fajtájúra. Mert ennyi alapanyagtól Kínáig simán el lehetne jutniuk, ha megfelelő irányú az általuk szolgáltatott szél.

Kissé indulatosak voltak. Elég hangosan tanakodtak egymás között, hogy még mit vegyenek? A nem kis méretű pasi majdnem átgázolt a kocsijával rajtam is. Ilyenkor arra gondolok, sokaknak nagyon nagy szerencséje, hogy nincs fegyverviselési engedélyem. De hát az ilyen szituációkra mondja a Kőhalmi, hogy „miután kiszálltak a nagy fekete Mitsubishi Pajeróból, erre a húsz percre miért is váltanának stílust?”

Végül hosszú tanakodás után, kerestek egy eladót, aki aggodalomra borzasztóan okot adó terpeszállással reagált a megszólításra. Ők kocsijukat mutatván megkérdezték tőle, hogy ugyan mi kell még ezeken kívül a bableveshez? Az eladó megdöbbenten nézte őket, különösen a negyvenes nőt /ezt most nem a súlyára értem/, majd a kocsi tartalmát, és megszólalt: - Talán egy kis krumplit még vegyenek. Mire egy másik jóindulatú vásárló is hozzászólt:
- Esetleg még egy kis zellert is.
A pár motyogott valami köszönetfélét, majd elviharzott a krumplispolc felé.

Mire az eladó hozzám fordulva: - Te szent ég! Ez a nő egyáltalán nem tud főzni! Hol élt ez eddig? Én minden nap megdöbbenek itt. Tegnap is bejött egy pár, és a fejeskáposztára mutatva, megkérdezték tőlem, hogy csak ekkora salátáik vannak?
És közben rám nézett. Én persze szörnyülködve csóváltam a fejem. Váratlanul szerzett stratégiai előnyömet gyorsan be is akartam váltani. Nem terveztem ugyan komplikáltabb bevásárlást, de ha már ilyen előzetes bizalmat kaptam, rövid töprengés után megszólaltam:- Aranyló színű újházi tyúkhúslevest készítek ma otthon első fogásnak. Ehhez pontosan 20 szem egész borsra lenne még szükségem, meg egy csipetnyi sáfrányra. Hogy hol találom? És jól eső örömmel arattam le a hölgy szemében megjelenő mély tiszteletet. Már csak a bolton kívül jutott eszembe, hogy továbbra sincs információm a műszaki bolt műszakiatlansági hiányát illetően.

Na, most már mindegy! Ezután hazamentem, és megkentem magamnak egy jó nagy darab zsíroskenyeret, megbolondítva vöröshagymakarikákkal és zöldpaprikát haraptam hozzá...


Az ember intelligensebb fele kissé viszolyogva gondol az ilyen történésekre vissza. Mégis az ehhez kötődő reprodukálhatatlan élmények kellemes emlékeket ébresztenek bennem még így utólag is.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
7 hozzászólás
.:: Tudod Zsolt, változik a világ.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2019. szeptember 30. 14:57
kalucsni
Csak egy pár elrettentő példa:
Jamie Olivernek - az általam nagyra tartott szakácsnak - volt egy eleve kudarcra ítélt próbálkozása: különféle iskolákban próbálta a gyerekekkel az egészséges táplálkozást megismertetni. Ennek keretében már az elején kiderült, hogy a kölykök nem ismerik fel a zöldségféléket eredeti állapotukban.Bámulták a káposztát, padlizsánt és találgattak.
A menyemnek van egy harmincas (férfi) kollegája, aki egyedül él. Gyakorlatilag üres a konyhája, nincs tányérja, kanala, pohara, stb. mindent készen vesz és a mikroban max. megmelegíti.
A rokonságomban egy korombéli nő, aki mellesleg azt hiszi, hogy ő jó háziasszony - a múltkor, mikor galuskát javasoltam valamihez, azt mondta, hogy ő azt még sosem csinált.
Anno az NDK-ban mi azt hittük, hogy csak köztünk van olyan, aki tojásrántottán él, mert csak azt tud csinálni, de hidd el, tévedtünk. Neotonnal élve: "Ma is köztünk él, de más a neve."

.:: (nincs cím)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. szeptember 30. 18:34
Admin
Nahát, amikor én "harmincas (férfi) kollega" voltam, vagy ilyesmi korú, volt egy óriásinagy szerencsém. Vagyis kettő.
1. Hamar rájöttem, hogy a zsíroskenyér jó, de hosszútávon mégsem az igazi. Különsen, hogy a szomszéddal átjárogattunk egymáshoz és náluk minden nap finomakat főztek.
2. Az amúgy terebélyes szomszédasszony egy sváb csak volt és igen jól tudott főzni. Lehetőségem volt, hogy tanuljak tőle sok mindent. Amit ma tudok a konyhában, annak az alapját tőle tanultam.
Persze kellett hozzá némi affinitás is, ami viszont az 1. pontból következik. Illetve nem ment olyan jól a sorom, hogy rendszeresen vendéglőben egyek.

Tény, hogy akkor is, ma is igen sokan vannak, akik nem tudnak főzni. Egyáltalán. És nincs is affinitása hozzá, hogy legalább az alapokat megtanulja. Esetleg nincs kitől (bár erre sem lehet már hivatkozni, mert ott a net). Nem csak férfiak, hanem csajok is, ami még rosszabb.

.:: Gondolom,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2019. október 01. 16:41
premnitzi
amilyen "kukacos" vagy, a 20 szem borsot egyenként csomagoltattad?!

.:: Remekül gondolod!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2019. október 01. 22:14
Zsolt52
De csak azért, hogy meggyőződjem róluk, hogy nem kukacosak-e?

És a sáfrányból meg előbb színmintát vettem, és bevizsgáltattam, hogy házi sáfrány-e, nem pedig ketreces? Mert annak más a színe, meg az íze. A tömegtermelés nem tud ízben versenyezni a háztájival.

Ha azt hiszed, hogy tényleg kukacos vagyok - amilyen a bors nem volt - akkor felhívom szíves figyelmedet arra, hogy azt olvastam valahol, hogy a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. Egy gramm sáfrány többe kerül, mint egy gramm arany! Gondolom az ékszerboltban Te is válogatsz, mielőtt telerakod a kosaradat nem?

Persze szerintem kár ennyit elmélkedned a vásárlási szokásomon /ami gyakorlatilag nincs is./
Viszont, ha mindenképpen elmélkedni akarsz, akkor segítek Neked. Például remek téma lehet a gurulós bőrönd elterjedése és a hordárok kihalása közötti összefüggés kidolgozása.
Gondolom, simán feltudsz nőni a feladathoz...

.:: csipetnyi sáfrány
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. október 02. 10:25
Admin
Azt azért nem tudom, ez miért kell az "aranyló színű újházi tyúkhúsleves"hez? Ami jó esetben nem a sáfránytól lesz aranyló sárga, hanem magától, azaz a többi belevalótól. Én legalábbis eddig így tudtam, de most muszáj vagyok revideálni magamat.

Húsleves ügyben pedig mégiscsak mértékadónak tartom magamat - egyszer még sok éve volt, hogy nevelőanyám kórházba került. Szigorú diétát írtak elő neki, húslevest ehetett. Látogattuk szorgalmasan, mindig más vitt be "egy kis hazait". Néha én is. Aztán a fülem hallatára mondta a többieknek: ne legyen sértődés belőle, de azt szeretné, ha ezután a Tibi hozná a húslevest.
Így történt, hogy "lefőztem" többgyerekes anyákat is a húsleves fronton.

Amúgy a sáfrányt tényleg aranyárban mérik. Múltkor láttam az ósenban, 4 grammos zacskóban, de drágábban adták, mint bármelyik másik normál kiszerelésű fűszert. A kurkumát ajánlják helyette, de én nem kedvelem - mintha némi keserű mellékíze lenne. Mondjuk ha a rizs főzővizébe teszek belőle kicsit, akkor érdekesen sárga lesz a kifőtt rizs tőle.

.:: Hordárok?
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Admin offline - 2019. október 02. 10:35
Admin
Gyerekkoromban emlékszem hogy a Nyugatiból utaztunk nagyanyámékhoz. És arra is, hogy akkor bizony voltak még hordárok. Azt is láthattam, hogyan dolgoznak: ha befutott egy távolsági gyorsvonat, előre odakészültek a peronjára a kis tologatós kocsijukkal és ajánlgatták magukat a leszálló utasoknak. Kb. úgy, mint manapság néha a taxisok. Aztán ha kapás volt, felszállt a vagonba, levette a csomagtartóról a bőröndöket, majd a kiskocsival tolta ki a pályaudvarról, ahová az utas mondta. Többnyire a taxiállomáshoz. Ezt a szolgáltatást persze akkor is csak a tehetősebben engedhették meg maguknak - mi valószínű nem számítottunk tehetősnek, legalábbis soha nem vettünk igénybe hordárt.

Vajon vannak-e még hordárok manapság egyáltalán? Ha legközelebb a Nyugatiban járok, meg fogom figyelni.

.:: Szervusztok ,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2019. október 02. 11:08
RSándor
A tegnap hajnali irásom szokás szerint eltünt !
De csak annyit , ha én vagy mi majd ezzekre a mai ifjakra fogunk szorulni , akkor "Isten kegyelmezz" nekünk !! A jó multkoriban volt egy nagyobb csoport nálunk , olyan "felnött képzö" dadusok lesznek majd egyszer ha eltudják ezt az iskolát végezni mert szerintem nemsokuknak fog sikerülni . Tehát hétfön érkeztek és kedden ugye grillezés volt vacsorára !Ilyenkor jár , már mint nejem csinál ugy 3-4 különbözö salátát és fejenként 2 süttnivaló kolbász ! Nekik ugye az iskola ,már mint az adófizetök finanszirozzák az ittlétüket és ere van a sulinak capli-pakli 150€ amit kiadhatnak fejenként az egész hétre ! Tehát elkezdték a grillezést , én majd jóval késöbb mentem fel mert kedvem nincs diszkutálni mert minek ? Annyi cart vettek , hogy legalább 100 föt ellehetett volna látni élelemmel , de mindent megsütöttek nemhogy ami bevan csomagolva elvitték volna magukkal a hétvégére ! a cukorban úszó baklavát este már eldobbták mert az már szerintük "rommlott" , de az ebédlöben kinthagyott csirke mellett még csütörtökön is zabálták volna , ha kinek dobbom ! Szerezenek Szalmonellét máshól , de ne nálunk !! Amikor elmenteek , vagyy 20 doboz "Rauch és Granini" gyümölcslevet kiötöttek a lefolyóba mert az nemfért be az autóba mondták ! Saccolásom szerint vagy 150-200€ értékben dobáltak el élelmiszert ! A joghurtol elkezdve a becsomagol édeségeken át mindent ! Ja esténként meg ugye pizza party volt majd az egész héten némelyeknél és "kinai meg Knorr gyármányú" zacskos levesek !!Azthiszen , ha ezzek lekapcasoltatják a villanyerömüveket akkor éhen fognak halni !! Mert fözzni azt nemtudnak !!

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/