Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 február 20, csütörtök | 08. hét | Aladár, Álmos, Leó
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Vizeljünk egy kicsit!

Vizeljünk egy kicsit!

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2020. február 07, péntek 10:40
Vizeljünk egy kicsit!

A napokban kétszer egymás után sétáltam a budapesti Duna-parton. Az első alkalommal a folyó lent folyogatott mélyen, talán olyan 2-3 km/óra sebességgel. A rakpartok lépcsői magas szürke keretet adtak hozzá. Ez nem javította az egyébként csodálatos városképet.

Tegnap estére viszont a vízszint rendesen kitöltötte a medret. Utána néztem, napi 70-80 centiket emelkedett. A budai oldalról, a víz mellől szemlélve, a kivilágított Parlament visszaverődött a kb. 10-12 km/óra sebességgel rohanó folyóban. Vadul gyönyörű látvány volt, ahogy a lábam előtt a megvilágított folyó alig a rakpart szintje alatt száguldott. Közvetlen felette(m) meg a túlparton tornyosult az éjszakai város.

A vízről köztudott, hogy nélkülözhetetlen. És baj, ha túl kevés van belőle. Vagy ha hirtelen túl sok.

Most ne beszéljünk az unalomig emlegetett elsivatagosodásról, vagy a Szahel-övezet növekvő területéről. Inkább a víztöbbletről. De itt sem a lerágott csont áradásokról.
Olvasható, hogy a Föld édesvízkészletének mintegy 70 %-a jelenleg jég formájában található. Persze! A sarkvidéki és Grönlandi jégtakarók - mondanád. De nem csak! Mert, hogy nagyon nagy százaléka gleccserekben található. Tudjuk, ezek is olvadnak. Zakson, ahogy a művelt nepáli mondja, legalább kevesebb turista kajtat majd erre.

Viszont van egy újkeletű (mert innen nézve keleten szembesültek először vele) probléma. A Himalájában a gleccserek olvadékvize lassan feltölti az alatta a jégmozgásból évszázadok alatt kialakult hatalmas moréna-medencéket. A csekély gleccserolvadék korábban az alsóbb pontokon lassan elcsorgott. A belőle kialakult kisebb patakok, folyók mellett települések létesültek. Mostanában viszont a hirtelen megnövekedett mennyiségű olvadékvíz először kisebb tavakat képez, majd ezekből összefüggő nagyobb tavak keletkeznek. Ezek viszont a moréna falait átnedvesítik, meggyengítik. Egy nem várt pillanatban, a nagy nyomás hatására ezek átszakadnak, és miközben hirtelen leürítik a tó vizét, viszik a lejjebb a víz partjára települt városokat. Az emberek meg hirtelen pillanatok alatt jól belefulladnak. Ez már pár éve elkezdődött és sok helyen megtörtént. Mivel több száz kisebb-nagyobb gleccser van arra, és ezek nehezen megközelíthetőek, így komoly veszélyt jelentenek. Néhány éve már célzott robbantásokkal próbálják a feltöltött tavak szintjét lassan, tervszerűen, egyenletesen csökkenteni. Ez történt például a Mont Everest megmászásának alaptáborához vezető lakott völgy felett is, ahol állítólag az egyik moréna-tó szintjét már 4 méterrel csökkentették. Persze az összes veszélyes helyet képtelenség így kiiktatni.
És most már az Andokban is jelentkezett ez a probléma. Ott is voltak áldozatok.

Nézzük más oldalról a problémát. A gleccserek előbb-utóbb elolvadnak. Ekkor viszont megszűnik ezen hatalmas területek vízellátása. Ez egyébként tízen-milliókat érint majd. Pikírt megjegyzésem: tehát vagy elköltöznek azonnal (de hova, és miből?), vagy aki nem fullad meg előbb, az utóbb szomjan hal. Bár ezt már én valószínűleg nem érem meg...

Na, szóval csak leírtam, amit a rohanó, megvilágított Duna kihozott belőlem tegnap este.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

Nincs hozzászólás.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/