Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 január 26, kedd | 04. hét | Vanda, Paula, Timóteusz
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Egy kirándulás margójára

Egy kirándulás margójára

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2020. október 06, kedd 08:24
Egy kirándulás margójára

Az is elolvashatja, aki azt hiszi, hogy a „margó” itt egy női név. Lentebb próbálom bebizonyítani, hogy jelen esetben ez nem teljesen igaz.

Az NDK-sokkal (már ez sem igaz, mert csak kevesekkel) szombaton elmentem egy közös kirándulásra. A cél a Budaörs feletti Naphegy és Kőhegy megtámadása volt. Sokszor jártam már itt, de most valahogy jobban megfogott az utóbbin álló, jó állapotban lévő kis kápolna. Ennek történetét tömöríteném itt össze pár mondatban. Már csak németes múltja miatt is.

A település a török kiűzése után teljesen elnéptelenedett és ezért németeket telepítettek ide be két lépcsőben. Ők évszázadokon keresztül egy viszonylag egységes német kultúrát őriztek itt meg.

A Wendler család csak a második betelepítési hullámmal – a pestis járvány után, 1740 környékén érkezett ide a szászországi Meissenből. A család későbbi családfőjének, a mélyen vallásos Wendler Ferencnek, az 1840-es években, álmában többször jelent meg Szűz Mária. Ennek hatására vagyonát feláldozva kápolnát építtetett részére a Kőhegyen. A katolikus egyházon keresztül még a pápától is engedélyt kért erre, melyet 1854-ben megkapott. A kápolnát 1855-ben szentelték fel, és a Wendler család tagjai gondozták. Wendler Ferenc felköltözött mellé a hegyre és egy kereszt alaprajzú barlanglakást vájt ki a sziklából, melyben remeteként élt. Családja látta el élelemmel. Szent emberként tisztelték és a kápolna hamar búcsújáró hellyé vált. Nagyobb távolságokról is felkeresték. A kápolna búcsúnapját Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-át követő vasárnapokon tartották.

Az alapítót 1897-es halála után a kápolna mögött temették el, és akkor került a Kőhegy sziklájára a vaskereszt is.

1931-ben a család átadta a kápolna gondozását a Budaörsi Római Katolikus Egyházközségnek. Ettől kezdve az itt megrendezett Passiójátékokra több ezer ember érkezett.

A háború alatt megrongálódott, majd utána elpusztult.

1987-ben a helyi német önkormányzat kezdeményezésére, a budaörsi kitelepített németeket összefogó Budaörser Heimetverein adománygyűjtést kezdett. A magánadományokból készült kápolnát 2003-ban szentelték fel. Évente több alkalommal mutatnak be itt szentmisét.

Az 1950-ig álló vaskeresztet újjáöntötték, és 1995-ben felállították.

- - -

Mellesleg az idő – most októberben! – nyáriasan kellemes volt. És a túra levezetését szolgáló nagyon késői ebéd meg ízletes és kiadós. Gyakorlatilag utána még egy kőrt kellett volna tennem a hegyen. Nem tettem. Hanem helyette elkövettem ezen tettem...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

1 hozzászólás
.:: Szervusz Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2020. október 09. 18:36
RSándor
Akkor engedelmeddel kiegésziteném még egy kicsit a történetet amit leirtál .
Nagy "francok" volták ám a budaörsiek , jó üzleti érzékkel rendelkeztek tudomásom szerint , nem csak a passió játékot , hanem az Úrnapi körmenetett is hirdeték még Budapesten is , nekem még arról volt is egy pár fekete-fehér felvételem az 1922-es évböl . Gyerekoromban nagyon sokat jártunk fel a Kö-hegyre sok osztálytársam ott a régi présházakban lakott illetve lakik még ma is . Az igazság az , hogy nagyon sok "helyi lakos" nem is tudta mi is a története a hegyen levö barlangnak illetve a volt "szinpad" megmaradt részeinek , tovább nemfeszitem mert nagyon politika lesz belölle , amugy nem csak a "kitelepitett" schwabok adományoztak a kápolna felépitéséhez , de ez lényegtelen
Amugy tényleg fura , hogy mint a katolikus mint az evangélikus részböl volt telepes Budaörsön , akik hiresek voltak a gyümölcs termesztésükröl a falu határában levö repülötérröl Berlinba és Párizsba szállitották a 30-as években a friss gyümölcsöt és a falu határába Töröbálint felé nemcsak szikvizüzem , hanem pezsgö gyár is volt . Köszönöm türelmed .

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/