Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 január 21, csütörtök | 03. hét | Ágnes, Agnéta
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Budapest régi képekben

Budapest régi képekben

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2020. december 18, péntek 10:54
Budapest régi képekben

A Facebookon feljönnek időnként nekem régi képek Budapestről, az 1900-as évekből. Egy részük az én időm előtti, de a másik felét már én is átéltem. Tehát reális ítéletet tudok alkotni róluk. Legalább is ebben tetszelgek magam előtt. Ezt az időszakot mindenki úgy rendezi le magában, ahogy megélte, vagy ahogy az azóta megszépülő emlékei és szelektív memóriája engedi. Én szívesen nézegetem ezeket a képeket.
Amikor a hozzájuk fűzött véleményeket is elolvasom, a többséggel azonosulni tudok, viszont vannak olyanok is, melyektől valami haragfélét kezdek el érezni. Ugyanis olyanok tesznek határozott kinyilatkoztatásokat, akik akkor még leendő szüleik elméjében pajzán gondolatként sem voltak jelen.
Fenti zavaros mondataimra néhány konkrét példa:

KÉP 1.: Karácsonyi kép, melyen az ünnepi alkalomtól meghatódott, mosolygós család áll egy pohár borral a kezében, koccintás előtti állapotban. Mögöttük a plafonig érő, feldíszített karácsonyfa áll. A szereplők szépen felöltözve, mondhatni ünneplőben vannak. Kellemes, meleg érzést áraszt a felvétel. Az egész szerintem reális. Szüleimet és engem is ábrázolhatott volna. Pár komment vissza is tükrözi véleményemet. Pár meg nem. Mondjuk az alábbi sem:
- Már honnan szedték ezt a szemetet elő? Tudod, hogy mikor öltöztek volna ki így otthonra ezek az emberek? Meg nehogy már ilyen ruhára tellett volna nekik! Meg mekkora karácsonyfa! Ma sem tudja megvenni ezt azt ember, nem hogy ötven évvel ezelőtt! A kép tiszta agymosás azoktól, akik a régi rendszert éltetik még mindig.

KÉP 2.: Filmmúzeum képe, előtte két régi autóval, és néhány ember sétál az utcán. Hozzászólás:
- Hát igen! Szerettem volna abban a még élhető világban élni! Kevés autó, kevés ember az utcán. Akkor még jó levegő volt. Nem úgy, mint manapság! A képről lerí a nyugalom, semmi rohanás. Nekünk fiataloknak ez már nem adatott meg.

Nos, ez egy vélemény. Viszont megkérdezném ettől a fiataltól, akit zavar a mostani nagy forgalom (mondjuk az engem is!), hogy ha neki is éveket kellett volna várnia egy szocialista kocsira, akkor mi lenne a véleménye? Illetve, ha akkor beleszagolt volna a szénfűtéses lakások által-, vagy a mások tulajdonában lévő, ugyan csekélyszámú, de rém büdös Wartburggal vagy Trabanttal terhelt levegőbe, akkor is elégedett lett volna-e? Tehát úgy alkot véleményt, hogy fogalma sincs a dolgokról.

KÉP 3.: Normál polgári lakás (akár panel vagy négyszögletű ház) szobája. Az egyik fal teljes hosszában könyvszekrények, tele könyvekkel, az asztalon fehér horgolt terítő, rajta váza virággal. Nekem ismerős az ilyen kép. Egyik hozzászólás:
- Mi ez a kép? Honnan lett volna egy akkori családnak pénze könyvre? Főleg ennyire? Tuti, hogy egy egykori 3/3-as elvtárs szobáját fényképezték le. Ezt még ma sem engedheti magának egy átlag ember! Tiszta hülyítés!
Most írjak rá az illetőre, hogy szüleim emeleti lakásából csak a két nagy, valódi fából készült politúrozott könyvszekrényt mentettem át a jelenlegi házamba, a benne található könyvek számomra most is értékes részével? Amelyekből most, a kevés kijárást engedélyező időkben, bizony el-el olvasok néhányat. Mint ismert, annak idején a könyv olcsó volt, és mindenki hozzáférhetett. Mint ahogy a színház és mozijegyhez is. Viszont igaz, hogy akkor még nem volt száz csatornás TV-adásom. Melyeket most rendesen ki is használok. Amikor mindegyiket nézem is olyan tizenkét másodpercig, míg rájövök, hogy ez sem érdekel, és lapozok a következő érdektelenre.

KÉP 4.: Hegyeshalmi határátkelőhely sorompója, snájdig vámőrrel a képen.
Harmincas évei elején járó (pontosabban mellettem ülő) ismerősöm nézi, de nem igen érti. Megemlítem, hogy azon komoly férfiaknak is, akik a katonaság letelte után néhány évvel már esetleg átjuthattak rajta, bizony ökölbe rándult a gyomra az itteni áthajtásnál. Értetlen kifejezését látva megemlítem neki, hogy első nyugati utam 26 éves koromban volt, de előtte a munkahelyemen a szakszervezeti titkárral, meg a pártitkárral, illetve a közvetlen főnökömmel kellett láttamoztatni a kék útlevélkérelmemet. Az illető értetlenül vágja rá, hogy micsoda hülyeségről beszélek? Már magát a kék útlevél kifejezést sem érti.

KÉP 5.: Valahányas számú, régi típusú, a végein oldalt nyitott peronú villamos belsejének képét nézegetem. Fent, a kocsi tetején végigvezetett hosszú bőrszíj látszik. Az akkori csengők tartozéka. Bizony egyszer én is megrángattam ezt illegálisan. Viszont ügyesen félrehajoltam a pofon elöl.
Ehhez a képhez nincs furcsa komment. Csak régi ráérzősek. Örülök neki. Ehhez a szerkezethez már a mai fiatalok nem tudnak hozzászólni. Ez náluk már a nyereg alatt puhított hús kategóriájába tartozik. Azon meg végkép elcsodálkoznak, hogy a magyarok a húst nem a nyereg alatt puhították, hanem azért tették oda, hogy a nyereg ne sértse fel a ló hátát.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
9 hozzászólás
.:: Igaz, szégyen...
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Lacos offline - 2020. december 18. 17:59
Lacos
...és gyalázat, de az 5. kép tárgyát képező hosszú bőrcsíkról lefityegő cca. 30 centis szintén bőr rángatója valamilyen úton-módon beosont a rezidenciámba, nem kicsit emelve annak fényét és a haverok irántam megnyilvánuló tiszteletét
Ennek fokozódása akkor következett be, mikoris az "ereklyék" sorát egy nikkelezett villamosvezetői, ököllel püfölendő mechánikus csengőt működtető félgömbbel növeltem meg...

.:: Lacos!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2020. december 18. 19:23
Zsolt52
Szerintem, ha nem cserélték volna le azokat a villamosokat időközben Miskolcon, akkor egy idő után a te szobád kész villamosremiz lett volna…

Azért érdekelne, hogy manapság mit gyűjtesz?

.:: Szervusz Zsolt,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2020. december 18. 19:23
RSándor
már megint belekottyogok irásodba , hát igen valamikor igen is ugy ünnepeltek az emberek ahogy irod , talán még a legcsorobb családnál is "égig érö" volt a karácsonyfa és ünneplöbe öltözött a család , Néhol még a "hétvégén" is a közös étkezésekhez és eggyesek még az "öt órai teához" is mást vettek fel akkor az volt fontosabb ugyan ugy mint a könyvek mellyek mint irod "fillérekbe" kerültek , na meg örököltünk eleget mellé .Valamikor élt még az a közmondás mutasd meg könyveidet és megmondom kivagy . Mellesleg ma már lehet jópénzért "könyveket" vásárolni , értsd üres boritokat amit talán "méterre" árusitanak . Mi megtehettük , hogy hetente legalább 1x a moziba elmenjünk , ha máshova nem akkor a "Hiradóba" mert az nemkerült pénzbe . Nekem otthon az utolsó szinházi élményem a "hegedüs a háztetön" volt , ha jól emlékszem még a kijövetelünk elöttés Quadrát Susi koncertje is a kis stadionban ami számunkra még kifizethetö volt .
Édesanyám több mint fél évet várt az útlevelünkre , igaz ez 1963-ban volt rokonlátogatás cimén és kapott 6$-t ami még talán a bécsi villamosra sem volt elég , azért volt "rokon látogatás" tartsanak ök el .
Olyan bátor nem voltam , hogy a csengö szijját meghuztam volna , de "tujáztunk vagy csingáltunk" a villinger lépcsöjén esetleg az ütközöjén a táblájába kapaszkodva nyaranta amikor a peron csak azzal a lefelé csuklós kis fémajtófélével volt bezárva a kalauzok nagy mérgességére .

.:: Hogy mit...
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Lacos offline - 2020. december 18. 22:52
Lacos
...gyűjtök ? Semmit - én annak idején semgyűjtöttem semmit - még bélyeget sem !
Pedig mondták sokan, azzal lehet felcsalni a csajokat - de kiderítettem, az a faterék korosztálya idején volt menő
A villamosokból ezzel elegem is lett, ezután már csak egy 2-es vonali Tiszai Pu. - Vasgyár tábla követett egészen hazáig

.:: A hozzászólásokról az jutott eszembe,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2020. december 21. 15:14
kalucsni
hogy szerintem nincs vitakultúránk. Mármint a képekre adott hozzászólásokról beszélek, nem rólatok. Az illetőnek fogalma sincs mi az, milyen kor, milyen körülmények, melyik ország stb. de odaveti kép alá a "jólmegmondó" mondatot. És ez igaz akkor is, ha nem kép, hanem valami más a téma. Érvelés, a másik meghallgatása, megértése, arra ellenérv... hát az nincs. Előbb kezdenek az emberek személyeskedni - esetenként alpári módon - semmint meghallani a másikat. Nem szívesen, de ilyen ok miatt két embert töröltem az ismerőseim közül a facebookon. Az egyik NDK-s volt és nem bántottam, de tűrni sem bírtam tovább.
Felsejlik az emlékeimben a majd 20 évvel ezelőtti londoni kirándulás, amikor a kisebbik fiammal bámultuk az angolokat és furcsaságaikat: kijártak a Hyde park corner-re megvitatni dolgokat! Bodros ruhás néni kosárkával a kezében felállt a szobalétra tetejére és azt kiabálta, hogy tönkretesszük a földet a telhetetlenségünkkel. Pillanatok alatt tömeg lett körülötte és mindenkinek volt véleménye pro és kontra. De nem anyázott senki!
Nem akarok negatív lenni, de ide mi még soká jutunk el.

Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ercsilakó offline - 2020. december 21. 21:24
ercsilakó
milyen igazad van. Hát idáig jutottunk. Bevallom ez a világ nekem se tetszik. Néha úgy érzem, hogy ez nem az én világom. Elvagyok én e nélkül is.Mert vita kultúránk még ezen az oldalon is - nincs.

.:: Szervusz Éva,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2020. december 22. 07:06
RSándor
engedelmeddel szeretném irásod kiegésziteni . Az általad emlitett "vitakultura" valahogyan már Europa jellegü mert tapasztalom itt nálunk Németországban is , ha nem a mai nézeteknek megfelelö a véleményed akkor azonnal a jobboldalra leszel betéve néha már nevetséges dolgok miatt ! Hitler és Sztalin ugráltak volna örümükbe , ha akkor már internettel rendelkezni tudtak .
Emlited a londoni Hyde Parkot , kérlek ott már az 1800-as években engedve volt a vélemény nyilvánitás , egy kikötéssel , hogy a királyi családot kritizálni tilos ! Aztán nálunk mikor lehetett ilyent megtenni ? Se a Habsburg idöben , a "dicsöséges" 133 nap alat , de Horthy idejében sem élhetett a kritika az után következök 70 év sem volt különb . Az utobbi harminc év meg rendesen "betett" az embereknek , némelyek a normális életben is teljesen kivetköznek magukból , akkor mit is várunk el a "virtuális" életben ahol teljesen ismeretlen személyek esnek egymásnak !
Sajnos Ildikónak igaza van , ez már nem a "mi" világunk ! Valahogyan nagyon eltorzult az egész .

.:: 253457-re. Igazad van Éva!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2020. december 22. 10:16
Zsolt52
De szerintem a szobalétra hiánya teszi ilyenné a mi vitastílusunkat.

Esetleg alkalmaznunk kellene, és hátha szédületesek lennének a változások. Persze ezt valószínűleg a fokok száma is befolyásolná.

.:: Ez nem
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ercsilakó offline - 2020. december 22. 14:07
ercsilakó
szobalétra hiánya! A szolidaritás,a veled együtt érzés, na jó én másképpen látom, de lehet, hogy igazad van hiánya. Én ezt hiányolom. Sajnos ma az van - és itt is, hogy te így látod, de rosszul mert nem úgy van az! Érzelem, szolidaritás semmi. Hogy érzem, hogy bajban vagy de mond mit segíthetünk? De van az is,hogy így jártál? Ez jutott neked.Mert nekem sem megy jobban. Miért akarod, hogy neked jobb legyen? Ez valahogy számomra feldolgozhatatlan, elfogadatlan. Talán ez okozza a sok konfrontációt köztem és egyes társaink között.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/