Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 április 11, vasárnap | 14. hét | Leó, Szaniszló, Glória
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Harc a demencia ellen

Harc a demencia ellen

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2021. március 10, szerda 11:31
Harc a demencia ellen

Reggelente a kávéscsészém mélyebb, mint a gondolataim. Nézek csak magam elé, közben hallgatom a rádiót. Arról beszél, hogy egy bizonyos kor után az ember elindul a demencia irányába. Ha azt hiszed, hogy ez egy dalmát tengerparti város, akkor te már meg is érkeztél. Viszont vannak bizonyos cselekedetek, amivel ezt a negatív jelenséget lassítani lehet. Megpróbálom összefoglalni.

1.
Állítólag a ZENE- ÉS ÉNEKTANULÁS ilyen. Tehát nem a hallgatásuk, hanem az aktív tanulásuk. Most akkor vegyek brácsaleckéket? Nem hiszem, hogy használna, mert ha van abszolút hallás, akkor van ennek az ellenkezője is. És ez pont nálam található. Már általános iskolában is, amikor énekórára szakfelügyelő érkezett, az énektanárnő előtte félrehívott és megkért, hogy én csak tátogjak, mert félreviszem az egész osztályt.
Ennek ellenére, amikor rossz a kedvem, magamban énekelni is szoktam. Olyankor sajnos gyakran rájövök, hogy a hangom még rosszabb, mint a problémám. Egyes tisztelőim szerint, csak annyira fülbemászó, mint egy pincebogár.
Egyszer egy sátras falusi lakodalomban, fene jó hangulatban – talán sokat ihattam? - én is csatlakoztam az éneklőkhöz. De valaki gyorsan leállított és fennhangon azt javasolta, hogy inkább táncoljak.
- Miért? – kérdeztem kissé megsértődve?
- Mert a port jobban bírjuk!

2.
És itt el is jutottunk a TÁNCHOZ. Hiszen a tánc koordinálja a mozgást, új lépések tanulása megmozgatja az elmét, a mozgás meg egyébként is hasznos. Ezért ez a javaslat számomra – akár tánclépésben is - járható.
Persze nem olyan emelgetős verzióra gondolok, ahol kitartom a hölgyet a fejem felett, mint a kariatidák, de azért még egy rockit be merek vállalni. Ha meg egy jó öreg magnóról szól, amelyik olyan szép lassan húzza a szalagot, az meg kimondottan előny.
Arra viszont vigyázz, hogy ha még 60 felettiek táncos összejövetelére is mész, akkor először csak óvatosan, mert másnap könnyen olyan érzéssel ébredhetsz, hogy megtapostak, mint Black Fridaykor a tömeg, a kézből kivert fagylaltot.

3.
RENDSZERES MOZGÁS. Ebben az öregeket lepusztító vírusos világban még a jobb karban lévőknek is veszélyes a mozgáshiány miatti ellustulás, elhízás. Mozogjunk tehát az egészségünkért, de célszerűen. De mit?
- Itt van például a jóga. Ahol gyakorlatilag pénzért sóhajtozunk. Na, nekem ez nem jön be.
- Vagy van meditációs video. Múltkor elkezdtem egyet. Az első feladat az volt, hogy hunyjam le a szemem. Nem tudom volt e még valami érdemleges, mert azt már nem láttam. Így álltam csak bután, mint piromániás, zápor után a szénakazal előtt.

4.
NE IGYÁL SOK ALKOHOLT, mert az öli az agysejtjeidet. Meg egyébként is nagyon egészségtelen majd az összes szervedre. Ezért sok ember hal meg a világon a túlzott alkoholfogyasztás miatt. De az is lehet, hogy sokkal többen születnek miatta!

5.
Állítólag előnyös a SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLAT, na meg a MOBILTELEFON.
Ehhez persze sok türelem, tanulás, meg magas dioptriaszámú szemüveg kell. És közben nem elfelejteni, hogy azért az igazi élet az, ami a telefonod piszkálása közben körülötted történik. Mert ha arról nem veszel tudomást, akkor is úgy elbutulsz, hogy nyugodtan hagyományozhatod az agyad a tudományra.
De ismerve ezen tárgyak beszerzési árait, ezt sajnos nem minden nyugdíjas engedheti meg magának. Ma már olyan drágák a mobiltelefonok, hogy ha elesel és egy reccsenést hallasz, akkor imádkozol, hogy a térded legyen az.

6.
NYELVTANULÁS. - Az én koromban? Minek? - merül fel gyakran a kérdés. Mert az időseknek van a legnagyobb szükségük arra, hogy karbantartsák az agyukat. Nem kell hatalmas célokat, nyelvvizsgákat kitűzni magad elé. De azért hetente többször foglalkozz vele. Úgy alkalmanként egy-egy órát. Új nyelvbe, vagy egy régi felfrissítésébe bárki belevághat időskorban is. Sőt, ennél hasznosabb időtöltést nem is nagyon találhatunk.
Például így szót érthetsz esetleges külföldön született unokáddal. Vagy ha érdeklődsz külföldi országok, egzotikumok iránt, a nyelvvel közelebb kerülhetsz hozzájuk. Talán még egy külföldi nyaralás is megadatik neked.

Egyesek szerint a nyelvtanulás nem csak az életkoron (bár szerintem rohadtul azon is!), hanem a motiváción múlik. Annál meg nem igen kell nagyobb motiváció, hogy ne hülyülj el. De azért sok gyakorlás kell a látványos eredményekig.
A nyelvtanulás közösségépítő is. Hiszen többnyire társaságban csinálják. Az egyedül élőknek ez kiváló alkalom, hogy érintkezzenek másokkal.

Végső indok, hogy a nyelvtanulás megmozgatja a régen berozsdásodott agytekervényeket és eltolja a demenciát. Én ezt felvállaltam. Néha ugyan elalszom az asztal felett, és közben olyan lapos lesz a fejem, hogy már csukva is tudom olvasni a nyelvkönyvet. Az alkalmanként megtanult kifejezések mennyiségének másnapi visszamondását meg ha pontoznom kéne, akkor az egytől tízig terjedő skálán… olyan mínusz hat lenne. És szó sincs arról, hogy túl szigorú volnék magamhoz. Ennek ellenére nem adom fel. Mert ha véletlenül mégis emlékszel valamire, akkor az olyan öröm, mint mikor télen, utolsó utáni kocsonyát találsz a spájz felső polcán.

Korábban próbáltam magnó mellett is tanulni. De a feladatok megválaszolására annyi időt sem hagyott, mint amennyi alatt Zorró a „Z”-t lerajzolja. Így hamar belefáradtam. És ha fáradt vagyok, akkor hamar robbanok, mint az ügyetlen merénylő. Végül is módszert változtattam. Hagytam a magnót a francba. Ja, meg a Kőbányai Világosat is. Most Borsodit iszom. Mellette meg tanárhoz járok. Elég nagydarabhoz. Ez használ, mert emiatt se megverni őt, sem elmenekülni tőle nem tudok. Kihajtja belőlem a lelket. Úgy nézek ki óra után, mint egy használt honvédségi surranó. A kiejtések gyakorlása különösen nehezemre esik. Néha olyan érzés, mintha szöges drótot rágnék sebes szájjal...

De nem adom fel! Mert ezt látom garanciának arra, hogy még sokáig tudjak marhaságokat papírra vetni nektek…

2021. 03. 10.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
5 hozzászólás
.:: RENDSZERES MOZGÁS
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
premnitzi offline - 2021. március 10. 16:34
premnitzi
Azért jó, hogy vagy nekünk, de nekem nem annyira! Emlékeztetsz, hogy mi az, amit rendszeresen nem teszek.Kivéve a RENDSZERES MOZGÁS-t. Mert azt gyakorlom, minden reggel felülést végzek. Igaz, hogy az ágyban. Igaz, hogy mindig csak egy felülést, azt is csak azért, hogy le tudjak kászálódni az ágyról, ahol előzőleg farfekvéses voltam. Egy ideje gondolkodom (a demencia előszobájában) azon, hogy felülés helyett egyszerűbb volna legurulnom az ágyról.Ha más ötleted lenne felkelés (nem forradalom) tárgyában, ne tartsd magadban!

.:: Hát Zsolti!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2021. március 10. 19:50
bubuka
Nincsenek szavak.
Csak néhány idézet, a teljesség igénye nélkül:
" Egyes tisztelőim szerint, csak annyira fülbemászó, mint egy pincebogár. "

Vagy:
"Egyszer egy sátras falusi lakodalomban, fene jó hangulatban – talán sokat ihattam? - én is csatlakoztam az éneklőkhöz. De valaki gyorsan leállított és fennhangon azt javasolta, hogy inkább táncoljak.
- Miért? – kérdeztem kissé megsértődve?
- Mert a port jobban bírjuk!"

Vagy:
"Így álltam csak bután, mint piromániás, zápor után a szénakazal előtt. "

Vagy:
"Ma már olyan drágák a mobiltelefonok, hogy ha elesel és egy reccsenést hallasz, akkor imádkozol, hogy a térded legyen az. "
Nem tudom mennyi volt ebből saját kútfő, de mindegy is, zseniális

Namármost, mint gyakorló kisnyugdíjas, abban bízom, ha a tiédhez hasonló lesz a hanyatlásom, akkor szép jövő vár rám.

.:: Ja a kisnyugdíj.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2021. március 10. 19:54
bubuka
Azt mondja nekem a múltkor egy kis nyálasszájú negyvenes figura: Na még eggyel több embert kell eltartanom.

.:: Bocs, elnyomtam valamit,
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2021. március 10. 20:03
bubuka
tehát befejezném az előbbit.
Mondom neki:
Na idefigyejjé kisköcsög! Az ne zavarjon mán bazmeg, hogy menetközben kikapartam a nyálat a torkodból, fölépítettem neked egy csodálatos országot, és ehhez képest ezt most odaadom bagóért.
Nem kell bazmeg hálásnak lenni, de hálátlannak se...

.:: Beteg az orvosnál.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak rigotibi offline - 2021. március 11. 10:36
rigotibi
-Mi a bajom doktor úr?
- Alzheimer-kór.
- És az mennyire súlyos?
- Nem vészes. Mire hazaér, elfelejti.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/