Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 szeptember 18, szombat | 37. hét | Diána, József
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Hullám

Hullám

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2021. május 08, szombat 07:29
Hullám

Még nem egy rólam szóló gyászjelentésbe botlottál, hanem a Napból érkező elektromos sugárzás hullámairól írogatnék egy szösszenetnyit. Most így nyárelőn aktuális a téma. Igaz, ez nem egy kimondottan ide illő témaválasztás, de te legyél ügyes, és kösd valahogy az NDK-s témakörhöz. Nekem nem sikerült...

Tehát ami elgondolkodtatott, hogy most ugyan már május első hete is lecsengett, de én még mindig fehér vagyok, mint a bolti zsír. Máskor ilyenkor már túl vagyok a kezdeti evezéseken, az első száz szúnyogcsípésemen, míg most pedig csak egy "hasi típusú testtömeg növekedésről" adhatok szomorú képet. (Az idézőjeles kifejezés Bubukától plagizálva! De hát jobbtól nem szégyen idézni! De esetleg még tőle sem.)

Így, ha fel kell szaladnom egy emeletet, utána az oxigénmolekulákat egyenként kell kivadásznom a tüdőm számára. És ezt tapasztalom a tükörbe nézve is. Mert a tükör nem hazudik. Az én szerencsém az, hogy nem is röhög.

Persze az evezés sem feltétlen a fogyás előszobája. Mert evezés után megéhülők (ezt a kifejezést nagyapám használta anno), annyira, hogy van az a mondás, hogy a kínai mindent megeszik ami mozog, vagy valaha mozgott. Én viszont ilyenkor megeszem még a kínait is.


Ma reggel, a téli ruhák elpakolása és a nyáriak előszedése volt a programom. És egy pillanatra büszke lettem magamra. Felvettem egy öt évvel ezelőtt vásárolt ruhadarabot, és még jó volt rám! Igaz, hogy csak egy sál, de akkor is…

Tehát elpakoltam a téli ruházatomat. Mert máskor már ilyenkor olyan nyári melegek szoktak lenni, hogy attól félek, hogy az agyam elfolyósodik, és eltávozni készül a fülemen át. Most meg kitekintek, és megint csak esik. És hűvös van.


De térjünk csak vissza a sugarakhoz. Kicsit utána olvastam és ezt képeztem le belőle:

Tehát vannak különféle sugarak. Ami hirtelen most eszembe jut, az infravörös-, ultraibolya-, röntgen-, gamma-sugarak, de ide sorolhatók a rádió és mikro-hullámok is. Van továbbá egy olyan, melynek rövidítése felsőoktatási körökben meglehetősen nagy riadalmat kelt. Ez az UV. Ilyet én is vittem haza anno. De most nem az UtóVizsgáról szeretnék beszélni, hanem a rövidítés másik értelméről az UltraVioláról. Már pedig ez is sugár. És mint ilyen, hullámhosszal rendelkezik. Különfélékkel. Hosszuk alapján kreatívan el is nevezték ezeket az „A”, „B” és „C” betűkkel.

Az „UV-A” olyan fajta, melyik sunyin roncsolja a bőrödet és úgynevezett cserzett bőrt alakít ki rajtad. Ekkor – erényt kovácsolva a hátrányból – kijelentheted, hogy húsz éve az Adrián tartod nagyobbik vitorlásodat és a magas költségek optimalizálása végett, évi 10 - 12 hetet töltesz rajta. Persze nem a kajütben, hanem többnyire a köteleket szaggatva látogatod sorra a szigeteket. De te ne örülj, mert már több évre előre betelt az utaslista, így új vendégek feliratkozása kizárt.

Az „UV-B” viszont a barnulás hullámhossza. De az emberek intelligensebb fele kissé viszolyogva gondol erre a hullámra. Mert daganatos megbetegedéshez vezet. És ez aggodalomra borzasztóan okot ad. Bőröd először szép „a tengeren nyaraltam” barnává, majd idővel olyanná válik, hogy a cipészmesterek királyi feliratban tiltakoznának, ha rád nézve, valaki ezzel kapcsolatban a bőr kifejezést emlegetné.
Onnan tudod, hogy te is érintve vagy általa, hogy az osztálytalálkozón a régi osztálytársaid annyira öregek, őszek, vakok és kopaszok, hogy már fel sem ismernek téged. Az ózonréteg ugyan megszűri (aki felett ilyen még van), de ajánlatos védekezni ellene. Tehát nem javasolt leégni. Sem nagyon, sem gyakran. Tehát felejtsd el a korábbi szabadeséses gondolkodásmódodat, hogy ahogy esik, úgy puffan! Védekezz ellene!

Van továbbá a harmadik, az „UV-C”. Na, ehhez már nem elég az Adriára utaznod, hogy összefuss vele. Sőt, a kontinensváltás sem elégséges hozzá. Ha csak nem a sztratoszféra felett közlekedsz. De mivel az utasszállító repülőgépek általában 10 kilométer magasan, a sztratoszféra alsó határa közelében repülnek, valami világűrmobilt javaslok. Ugyanis az „UV-C” sugárzást a légkör teljesen elnyeli. Találkozni vele csak e felett lehetséges.

Persze meglehet, hogy semmilyen új információt nem adtam a fentiekkel neked. És azt gondolod, hogy semmi hasznosat nem hajtottam végre beírásaimmal. Sőt talán az egész földi életem során sem. De tévedsz! Mert ne feledd el, hogy több tonna széndioxidodot lélegeztem ki a növények javára. Nekik pedig szükségük van erre. Mert ugyan a derék civilizátorok csak az emberi lényeket igázták le, de a növényzetet leigázatlanul hagyták, és ezen könnyelműségük következtében még egyelőre milliónyi növényfajta szorul rám.

Hát akkor mára ennyi...
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

1 hozzászólás
.:: Megint jól szórakoztunk, nem romlik a színvonal...
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak kalucsni offline - 2021. május 10. 09:17
kalucsni
De azért tudjuk, hogy a könnyed megközelítés mögött súlyos aggályok sejlenek, nem? Az UV mindent tönkretesz. Mondjuk nekünk most épp a függönyöket kellett kicserélni, mert szó szerint elrepedeztek az UV hatására, de gyanítom, hogy ez igen csekély összeget képvisel az UV okozta károk listáján. Beleolvasok néha a természetvédő cikkebe, megnézek filmeket erről és ha komolyan veszem, rettegni kell.
Szóval jobb inkább viccelni.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/