Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2021 október 20, szerda | 42. hét | Vendel, Irén, Kleopátra
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Dogger-föld

Dogger-föld

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2021. október 08, péntek 11:21
Dogger-föld

Csak mostanában hallottam ezt a földrajzi kifejezést, így több helyen is utána olvastam.
Ezek rövidített esszenciájával próbállak terhelni most benneteket.

A mai Németország Északi-tengeri (Nordsee) területén egykoron részben szárazföld volt.
Neve Dogger-föld (Doggerland), és ezt az elnevezést már használják Németországban is az 1930-as évektől kezdve. (Mondjuk én eddig nem találkoztam vele.) Ez a terület a legutóbbi eljegesedés során összefüggő földterületet képezett a Brit-szigetek és a kontinens között. Keletkezésének oka, hogy 12 000 évvel ezelőtt a gleccserek jege hatalmas mennyiségű vizet tartalmazott, aminek következtében a tengerszint 120 méterrel alacsonyabban volt a mainál. Így az Északi-tenger déli partvonala 600 km-rel északabbra húzódott. A plusz terület 10 000 éve (Kr. e. 8000 körül) olyan 23 000 km² lehetett. Akkoriban például a Rajna a Dogger-padtól északra torkollott a tengerbe.

Itt pár évezreden át közép-kőkori vadászó-gyűjtögető csoportok is laktak. Számukra a Dogger-pad egy átlag 90 méter magas, hosszan elnyúló magaslat volt, néhol erdővel. Így e terület optimális körülményeket biztosíthatott a megtelepedő emberek számára. Az itteni erdők nyomai már a múlt században nagy figyelmet keltettek, mikor a nagyobb áradások után, a mai partok iszapjában fatörzsek maradtak vissza. Ezeket a népnyelv “Noé erdeinek” nevezte, és felbukkanásuk számos spekulációra adott okot.

Mióta az Északi-tengeren rendszeressé vált a vontatóhálós halászat, rendre szárazföldi állatok maradványait emelik ki. 1931-ben egy vontatóhálókban egy nagydarab tőzeget találtak, melyben egy 21 cm hosszú, a szénizotópos kormeghatározás alapján történelem előtti időkből származó, csontból készített és művészien díszített szigony rejlett. Tehát ez...

Olvasom, hogy „2001-ben egy 40.000 évvel ezelőtt élt neandervölgyi ember koponyájának egy darabja került felszínre a Middeldiepből, a Zeeland partjaitól 16 km-re lévő területről, az Északi-tengerben.”
Mondjuk azt nem tudom, hogy ez időben hogyan kapcsolódik a fent vizsgált 8-10 000 évvel ezelőtti időszakhoz. Mindenesetre a leletet 2009-ben kiállították Leidenben, az Etnográfiai Múzeumban.

----

A Dogger-föld mintegy 8.000 évvel ezelőtt tűnt el. A jégkorszaki gleccserek visszahúzódásával a tengerek szintje emelkedni kezdett, majd ezt a szárazulatot teljesen ellepte a tenger.

Manapság a német és holland tengeri szélerőművek is erre a talapzatra épülnek. 2011-ben a német kormányzat megbízást adott a bremerhaveni Német Hajózási Múzeumnak az Északi-tenger archeológiai felmérésére. Félő ugyanis, hogy a tervezett további szélparkbővítéssel számos egykori érdekes lelőhelyet veszélyeztetnek.
Például hamarosan működni kezdenek olyan új létesítmények, mint a Borssele 1 és 2 szélfarm, 22 kilométerre a holland partoktól. Kilencvennégy turbinát rögzítettek a tengeri talapzathoz, 14 és 40 méter közötti mélységben.

Talán ezzel az önkényesen összeállított összefoglalóval tudtam némi érdekes német érintettségű adalékot adni. Akit ez a téma mélyebben érdekel, annak meglepően sok cikk nyílik meg a neten.
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
2 hozzászólás
.:: Zsolti!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak bubuka offline - 2021. október 09. 20:15
bubuka
Roppant érdekes, tanulságos, de ha engem kérdeznél -amit nyilván nem teszel- járjál inkább kocsmába!
Ilyesmire időt fecsérelni?

.:: Nézd Bubuka!
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2021. október 09. 23:16
Zsolt52
Először sértésnek vettem fenti soraidat! Mármint, hogy nem nézed ki belőlem, hogy eleget járok kocsmába! Ezért elhatároztam, hogy kiütöm a fogad! A pohárból!

De aztán rájöttem, hogy Neked van igazad! Miután mi bábok vagyunk a nagy isteni színjátékban, és nem tudjuk, miként kell rángatódznunk a Sors fonalain, így hibákat követünk el. Én például belefutok ilyen témákba, mint a fenti is. És nem tudom elengedni ezeket. Mondták már, hogy olyan fárasztó tudok lenni, hogy hozzám már nyugágy kell.

Mert valóban gyakran gondolkodom túl komoly dolgokon. Például olyanokon, hogy miért nem ragad bele a pillanatragasztó a tubusba, hova tűnnek a betűk, miután kiradírozták őket? Vagy, hogy miért nem kap rétest az, aki nappal nem lép egyszerre?
Mostanában például a tökéletes végrendelet elkészítésén ügyködöm. Eddig arra jutottam, hogy mindenkit magára hagyok!

Talán már észrevetted, hogy nem vagyok egy önállóság nélküli ember, de előbb harapnám el a ciánkapszulát, mintsem hogy nélkülözzem további tanácsaidat. Hiszen bársonyon futnak perceim, és gyönyörrel vegyített csodálattal olvaslak mindig ezen a honlapon is. Úgy érzem, hogy gondolataid szinte visszájára fordítják a globális felmelegedést! Én meg ilyenkor csak az önbizalmam kihűlt láváján ücsörgök. Mert ráeszméltetsz, hogy amit eddig vetettem papírra, az már csákónak sem jó!

Így megfogadom tanácsod, és hirtelen felemelkedtem, mint a benzin ára. Átvonulok most a kocsmába, hiszen egyébként is afelé kergetnek a génjeim. Azért nem bánnám, ha most ott találkozhatnák!

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/