Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2018 október 21, vasárnap | 42. hét | Orsolya, Zsolt
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Élményem a centivel

Élményem a centivel

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Tomiferi offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2018. január 05, péntek 21:18
Starktsrom-os élményeim

’79 őszén Pápára vonultam. Majd másnap irány Debrecen

kiképzésre a Bocskai laktanyába. Több-kevesebb sikerrel rádiós katonát faragtak belőlem a három hónap alatt. Akkor már sejtettem, hogy nem egészen úgy mennek a dolgok itt, ahogyan az ésszerűség diktálja.
Vissza Pápára „FRISZ” század és máris egy lokátorban találtam magamat. Mert mint tudjuk, ami gömbölyű azt visszük, és ami négyszögletes azt gurítjuk katonáéknál. Tehát újból kezdődött az okításom, hogy most meg igazi „RSZP”-st faragjanak belőlem.
Pápán aztán rá kellett jönnöm, hogy újra kopasz vagyok. Az egy időben vonult társaim, akik Pápán kapták a kiképzést már felettünk jártak a hierarchikus rangsorban.
Az „öreg ráják” egyike nem éppen délceg katona alakja az átlagnál 25 kg-al nehezebb lévén magasságával nem igazán súlyához párosult. De írnoknak jó lesz alapon ő volt a század írnoka.
Két kedvenc szórakozása volt: vagy szívatta a kopaszokat, vagy pörgette a centijét, mondjuk e két tevékenységét rutinosan egy időben is tudta gyakorolni.
Egyik szombat délután extra takarítást vezényelt nekünk. Öten voltunk bent a körletben az újoncok közül, a többiek valami külső szolgálati helyen múlatták a drága időt. Hát, ha takarítani, akkor takarítani kell, mert tudjuk a katonaságnál a parancsot „megb…ni” nem lehet, mert csak szaporodik.
Jött az írnok és ellenőrzött bennünket. Majd rám csapott a centijével. Megkértem, hogy ne csapkodjon, mert elveszem tőle és kidobom az ablakon. Következő pillanatban le is sújtott rám a centi. Elkaptam azt a málé katonát és feltoltam a két emeletes ágy között a falra. Egész halk hangon közöltem vele, ha még egyszer szívat, akkor kiütök a két füle között. Úgy meglepődött, hogy hagyta elvenni a centijét… majd ki is dobtam az ablakon (második emeleten laktunk). Február volt és abban az időben szokása volt még esni a hónak. Majd egy órán keresztül keresték a fontos kegytárgyat.
Aztán rámzúdúlt az öregek haragja. A testi fenyítés különböző válfajait is felemlegették. Különböző kínzások is terítékre kerültek. Mint tudjuk, szájkaratéban azért sokan jók voltak ám. Majd egy hétig én voltam a valaki. Valami szenyó dolgot kitalált valaki, akkor nekem önként, dalolva kellett jelentkeznem.
Minden csoda három napig tart, ezen is túllettünk. Később rájöttem, hogy nem csak én nem szeretem az írnokunkat. Valószínű ezért is laposodott el hamar az én pokoljárásom. Nem biztos, hogy utólag büszke voltam a hirtelen természetemre, de legalább azt elértem, hogy utána soha senki nem vágott rám a centijével. Vagy valami mással. Mély nyomott hagyott bennem, mert én aztán egyáltalán nem hódoltam a rituális centi vágásnak.

Tomiferi!
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
« hogy szalad az idő ^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

időben növekszik időben csökken
3 hozzászólás
.:: Katonai emlékek.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Ferkó offline - 2018. január 06. 10:08
Ferkó
Én még 1964-ben vonultam be 20 évesen Kiskőrösre.Abban az időben 18 évesen még az önkéntes jelöltek vonulhattak be majd pár év múlva lett 18 év a sorkatonai határidő.67 februárjában szereltem le és majd utána mentem ki Drezdába.
A véleményem,hogy a mai fiataloknak sem ártana egy kis katonai szolgálat ha több nem is de egy 3 hónapos alapkiképzés.Azért abban az időben jó baráti kapcsolatok is kialakultak a seregben az egymásrautaltság miatt is!Egy két régi fotó is őrzi a régi emlékeket.

.:: A cAnti
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline - 2018. január 06. 16:09
Zsolt52
Erről a jó stílusban megírt történetről az jut eszembe, hogy volt anno egy Pestvidéki Gépgyár. P.G.-ként ismerte, aki ismerte. Oda menekültek, akik egészségesek voltak, de mégis a katonaszökevény státuszt akarták magukra akasztani. Itt dolgozhatott a hadköteles az átlagnál kevesebb bérért, de mivel ez hadigyárnak számított, csak egy három hónapos alapkiképzésre vonultatták be őket. Persze ebben a három hónapban az átlagkiképzésnél lényegesen több gyakorlatot, téli fagyott talajon történő futóárokásást, alaki gyakorlatot, és éjszakai riadót, stb, sűrítettek nekik bele.
Mindig január első napjaira datálták a behívókat, amikor az ifjoncok még szájukban érezték a szilveszteri taccsolások savanykás ízét.


Az öregkatonák persze zsigerből és hatványozottan utálták őket, hiszen kopaszok voltak, meg csak három hónap volt a kiképzésük. Így halmozott szivatásokban volt részük. Viszont ezek az újoncok mind érettségizettek voltak /ami a bentiekről nem volt elmondható/, és a munkahelyükről már ismerték, esetleg kedvelték is egymást. Valamint nem az ország minden pontjáról, különféle képesítéssel, egymástól idegen, szedett-vedett és félénk fiatalok vonultak be, hanem egy összefogásra képes csapat, melyet azért nem volt olyan egyszerű megosztani. /Főleg olyanok részéről, akik még esetleg összeadni sem tudtak./

Az öregek ezt nem fogták, és beindultak a hagyományos kiszúrások. A sok kemény dolog mellett volt egy édes próbálkozásuk. Az, hogy a legöregebbek lengették előttük az egy méter, húsz centire vágott centijüket. Már mint, hogy nekik csak négy hónapjuk van hátra. Erre a P.G.-sek egységesen lementek a kantinba, vettek centiket, és olyan 80 centinél levágták azt. Aztán azzal jártak-keltek.
Ennek két következménye lett:
- az öregeket ezzel iszonyúan fel tudták hergelni;
- bizony megduplázódott a fagyos napokon velük kiásatott futóárkok hossza.

Aztán letelt a három hónap, az újoncok leszereltek, az öregek maradtak még egy-két hónapig.

- -

Ferinek abban (is) igazat adok, hogy sokakra ráférne egy három hónapos alapkiképzés.

.:: Centi....:-D
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2018. január 06. 19:34
janika1971
Én 1975 2.27.-én vonultam be,1977.2.13.-án szereltem le..Debrecenben a Bocskai laktanyában kaptam a ki képzést...Lokátoros ki képzést kaptam,csak 3-honapos volt....Utána vissza kerültünk Városföldre (bázisunk)...Nálunk is mutogatták a centiket...Erre én is csináltam kopasz létemre Na én is mutogattam a centimet.. aztán jött a sorba a szívatás..Konyha,takarítás,begyújtás stb.... de azért már a sok szívatásért már az öregek hagyták,hogy vágjam a centit....

Tényleg a ma i fiatalokra is rá férne egy kis katonai idő....

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/