Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2020 május 25, hétfő | 22. hét | Orbán, Gergely
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » FÓRUM » Egyéb témák » Kertészet, minden ami kert

Kertészet, minden ami kert

Válassz topicot:
Tetszésindex: nincs szavazat
Összesen 1261 hozzászólás 127 lapon.
Utolsó: tépelődő - 2016. április 01, péntek 22:17
.:: Témanyitó:
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak voxhumana offline - 2011. január 23. 17:22
voxhumana
Ki ne szeretné a virágot, az örökzöldeket és a kertművelést?! Arra gondoltam, itt lehetne csereberélni magokat, megosztani a palántavetés örök rejtelmeit, az ojtást és a metszés tudományát, a kertépítés csodálatos érzéseit, tó-telepítést halakkal, és természetesen, minden ami fű, fa, virág és a jó Magyar föld-höz kapcsolódik.

első előző [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] következő utolsó
.:: Szervusztok kis amatör kiskertészeim!
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak voxhumana offline - 2015. október 25. 18:21
voxhumana
Eljött az ősz! Gondolom ezt ti is érzitek, és a bőrötökön is érzitek, már a kertetekről nem is beszélve.
Februárig, még tele voltunk tervekkel, amikor is testvérem felizgatott, hogy menjünk Amerikába, nekünk "csak" az utat kell állnunk mindent ők állnak a kinntartózkodásunk alatt.
Nem erről akarok itten diskurálni veletek, persze ez is egy óriási történet, majd csak leírom egyszer, ha eléggé leülepednek bennem a láttotak és az indulataim.
Szóval, lázban égtünk rendesen, mert azért, Ámerika, csak Ámerika!...és mi bizony kerek 33-éve vártunk erre a meghívásra. Tehát: Ámerika jött és bizony a telek meg maradt! Így ez a nagy készülődés rá is nyomta kemény bélyegét erre a tényre, és kissé - ha nem nagyon - elhanyagoltuk kertecskénket! AQz idő sem kedvezett ezen a nyáron, bár vizünk van, locsólni tudunk, de a tudat, egy másik világ felé terelte állandóan gondolatainkat. Gyakorlatilag az összes gyümölcs majdnem galyra ment, bár birsalmasajt lett, körte-birs lekvár is, 10 zellergumó, 5 db paszternák (ennyi maradt) kb. úgy 5 adag leveszöldség, egy kevés spenót és sok-sok sóska (annak kevezett ez a sok eső). JUa, körtéink, na azok rendesen teremtek, miután van három fajta körtefánk is, így nem győztük a szomszédokat is ellátni vele, no meg a birsalmával is. A kert, most úgy néz ki, mint amit a jó kertésze megcsalt egy időre és más kertecske felé kaccsingatott (most éppern Zoránnak a koncertjét hallgatom és azt a dalt énekli hogy: Bocsáss meg az évekért amikor nem voltam veled!) Nos, én, mi is elmondhatjuk a kertecskénknek, bocsáss meg nekünk amikor nem voltunk veled, mert kissé gazos, kissé bozontos lett ott minden a láthatáron, az előkert néz ki valahogyan mert az a sok örökzöld kompenzálja a belső teret. Majd, rend lesz újra és minden fűszál egyenesen áll, és minden tűlevél peckesen meredezik szúrosan az ég felé, úgy mint Salvador Dali bajusza.
A tavam csodaszép, mert természetes módjában sárgultak meg a tavirózsáim levelei, és a tó környékén a nád, sás és a többi növény, nem úgy mint amikor ráérek és szépen szinte orvosi precizitással szemezem ki a sárgulni készülő növényeket, majd rakok fel fotót az őszi rendetlen kis kertemről.
Bobájkánk is megvan, kettő kiscica maradt meg, de3 már azokat is szabadjára engedte, hadd menjenek ez a természet rendje. Mit is írhatnék még, a dió termés özön, de a sok esőtől kissé kesernyés a héja. Sajnos a mandula még mindig a földön van.
Remélem a ti kertecskéitek rendben vannak. Hagyma is sok lett, és a fokhagymánk is, ezt, majdnem elfelejtettem....
Na, várom a beszámolótokat.

.:: re:227170 Veres Lászlóné (voxhumana)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2015. március 26. 12:08
janika1971
Szervusz.....Köszönöm a jó infot...Néztem a Googlén és találtam meg oldást is rá...Nagyon szépen köszönöm....Elég ha csak le mosom a törzsét...De azért veszek permetet és az egészet le permetelem...Virág boltban a szak értő majd ad meg felelő permetet....

Szervusz....

válasz voxhumana hozzászólására 2015. március 26. 10:44

.:: re:227064 Szalai János (Janika1971)...
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak voxhumana offline - 2015. március 26. 10:44
voxhumana
SziaJanika!

Nem vagyok kompetens ez ügyben, csak laikus vagyok, így tippelhetek mi a baja Orgonafádnak!
Üsd be a "googliba", hogy orgonafa betegségei és meglátod milyen sok találat lesz, így megtudod nézni hivatalosan is.
Próbáld meg lemosni! Lekefélni! Leszedni! Lepermetezni rézgáliccal, az egy lemosópermet és nem árt semminek, sőt kell is tavasszal!
pusz-pusz

válasz janika1971 hozzászólására 2015. március 22. 20:30

.:: re:227069 István
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2015. március 23. 07:52
janika1971
Szia...Köszönöm az infót...Majd veszek permetet és le permetelem...Ja a szomszéd nem olyan,hogy valami kárt tegyen,mert jóba vagyunk egy mással...

válasz thomas hozzászólására 2015. március 22. 21:04

.:: re:227064 orgonák
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak thomas offline - 2015. március 22. 21:04
thomas
Mint laikus szertm, gombás fertözés lehet vagy a szomszéd viccelödik veled.

válasz janika1971 hozzászólására 2015. március 22. 20:30

.:: re:226955 Veres Lászlóné (voxhumana)
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak janika1971 offline - 2015. március 22. 20:30
janika1971
Szervusz....Volna 1-nagy kérdésem...Mitől van az,hogy az orgonabokrok szárai tiszta fehérek,olyan mintha mésszel lenne festve...De csak a talajtól az ágak közepéig van....Magassága úgy kb-2-3-méter....Előre is köszönöm a segítséget...

Lila orgonák oly dús a lombotok.
https://www.youtube....tch?v=0qqlUXjq_VE

válasz voxhumana hozzászólására 2015. március 19. 19:53

.:: Kiskertészek! Indul a szezon...
Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak voxhumana offline - 2015. március 19. 19:53
voxhumana
Sikerült Bobájkánkat, megint felzárni a padlásra, két napot csücsült a szende jószágunk, de nem nagyon izgatta magát, ugyanis, már ki tudja szolgálni magát, a macskakajás neylon tasakból. Igaz vize nem volt, de ez sem izgatta! Persze, megint vemhes, le is szídtam, minek annyit henteregni, ha a kölykök nem élik túl a telet, de a természet hívó szabva erősebb a "gazdi" szavánál, és különben is a macskák autonóm egyéniségek, így beszélhetek én napestig is, ha úgy tartja úri kedve, tovább áll egy csendesebb porta felé, ahol újra-meg újra bezsebeli a napi simongatásokat.
Megvolt a lemosó permetezés, találtunk egy olyan gaz írtót, ami a kultúrnövények csírázása előtti öt nap alatt kell a föédbe kipermetezni, főleg a hagymásokban, zöldségféléknél és a spenót nál, sóskánál. Sajnos a kerti tó alsó szélénél szökik a víz, igaz ugyan fel lett tépve a nád és sás, gyökerei, én azt gondolom, ezzel megnyitottunk egy látens nyílást amin keresztül szökik a víz, majd beültetem növényekkel és talán így megtartja. No, meg az algák, hátha benövik őszre. Férjem nagyon vissza metszett gyümölcsfákat, mert igen sok ág, keresztbe-kasul álltak, és a gyümölcsök elől elszívták a tápanyagot és eltakarták a fényt előlük. Ma, egy béka már beugrott a tóba, jelezve nekünk, élünk! és jön, most már visszafordíthatatlanul a tavasz, majd a nyár. Az íriszeim, sajnos megöregedtek, szét kellene már a gyöktörzseket ültetnem, de nincs rá időm, még Kiskunhalason a híres gyűjteményből vannak íriszeim, talán meg tudom menteni őket, van közöttük egy szinte fekete színű (mély lilásbordó, de van benne tényleg, fekete szín is).
Mindenkinek jó idei szezont és sok-sok gyümölcsöt, zöldséget kívánok, kevés gazzal, de nagy igyekezettel és sikerrel

.:: Csigavész.
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak ildiko561031 offline - 2014. július 10. 08:39
ildiko561031
Idén a sok csapadék és az enyhe tél miatt elképesztő mennyiségben felszaporodtak a csigák, a pucérak és a házasok is. Még soha nem tapasztaltam például, hogy a cukkinik helyén egy-egy éti csiga ásta lyukat találok, aminek a mélyén ott van a növény gyökere. Most összeszedjük az összes csigaűző és csigafogó praktikát, szemezgessetek belőle!
1. Sörcsapda: egy üveget töltsünk meg félig sörrel, amit imádnak a meztelen csigák. Belemásznak és mámorba fulladnak. Hátránya, hogy a szomszéd csigákat is oda vonzza (sőt, 150 méterről is megérzik), a túlélők hozzák a haverokat, és volt, aki azt tapasztalta, hogy csak a jobb sörökre buknak. Kipróbálni mindenképp érdemes, leginkább úgy, hogy más csigák bejutását a területre megakadályozzuk (ld. rézdrót).
2. Csigacsapda: kereskedelmi forgalomban kapható olyan csigacsapda, amely a csigák számára vonzó illatcsalétket tartalmaz. Működési elve a sörcsapdához hasonló, csak más a folyadék, az üvegbe pedig nem fér bele nagyobb házas csiga.
3. Hamu, kávézacc: a védendő növények köré szórva mindkettő meg tudja akadályozni, hogy a csigák a növényhez jussanak. Hátrányuk, hogy az eső vagy az öntözés eltünteti a védelmet, a fahamu pedig nagy mennyiségben lúgosítja a talajt, ezért csak mértékkel szabad alkalmazni.
4. Tojáshéj a növény köré: nem szívesen másznak át rajta. Ugyanez vonatkozik a zúzott kagylóhéjra. Ezek nehezebben tűnnek el, mint pl. a hamu, de pár eső után szépen belesimulnak a talajba, tehát pótolni kell őket. A spanyol meztelencsigát azonban ez sem tartja vissza, ő egy borotvapengén is képes átmászni, megvédi a nyálka.
5. Zabkorpa: imádják, teleeszik magukat belőle. A zabkorpa viszont erősen megduzzad bennük, elvonja a vizet, ezért elpusztulnak tőle. Gyorsnak kell lenni és sok korpát használni, mert a zabkopra a környezetből is elvonja a vizet, és ha már duzzadtan eszik meg, nem túl hatékony, csak egy kicsit elvonja a figyelmet a növényekről.

.:: re:215569 Zsolt
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak RSándor offline - 2014. június 27. 22:36
RSándor
magam vele elöször itt Nyugaton találkoztam és csodálkozva néztem a Marslakokat akik VVöltözékben , motoros kaszával irtották ezen hatalmas növényt . Papám legalább 2,5-3 méter magas volt . A nedve mint irtad is a napsugara segitségével egyetemben nagyon csúnya égési sebeket hagy hátra . Különben ezt valamikor a kutatok hozzták a Kaukázusból magukkal és olyan botanikus kertekben mutogatták pont ugy mint azt a fránya Indiai ugró növényt . Tehát ti otthon most jól bevagytok keritve , ez gyönn keletröl is meg Nyugatról is .

válasz Zsolt52 hozzászólására 2014. június 26. 21:01

.:: Janika 102
Privát üzenet küldése Felhasználó profilja
ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak joschy07 offline - 2014. június 27. 09:25
joschy07
Persze hogy megjelenhet.. De ha mégsem, akkor szivesen viszek.. Kine maraggy má a jóból

első előző [1-10] [11-20] [21-30] [31-40] [41-50] következő utolsó
Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie.
bejelentkezés regisztráció


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/