Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2022 április 17, vasárnap | 15. hét | Rudolf, Izidóra
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » 2011 Balatonföldvár » 2011 Balatonföldvár » 2009 Balatonlelle » 2. NDK-s találkozó
Balatonlelle, 2009 június 5-7.

2. NDK-s találkozó
Balatonlelle, 2009 június 5-7.

Diese Seite auf deutsche Sprache ist hier zu erreichen.

Beszámoló:

Felejthetetlen három nap volt!

A tavalyi balinkai találkozó után 2009. június 5. és 7. között megtartottuk második országos találkozónkat Balatonlellén, a Hotel Lelle szállóban. A több, mint 500 résztvevő számára felejthetetlen volt ennek a három napnak az élménye.

Előzmények:

Az országos találkozók ötlete röviddel közösségünk életre hívása után 2008 elején merült fel. Tavaly első ízben rendeztünk ilyet egy ifjúsági táborban, mintegy 300 résztvevővel.

A lellei rendezvényt már 2008 őszén elkezdtük szervezni - megtartva azokat a módszereket, amik a tavalyi sikert biztosították és tanulva a korábbi hibákból. Számos helyszín ajánlat érkezett, amik közül az országot a nyakunkba véve hatot személyesen is bejártunk. A választás egyhangú döntés eredményeképpen esett a lellei szállodára. A szervező csapat kis személyi változásokkal a tavaly már bizonyított gárda volt, akik ezúttal is hozták a formájukat - nagyszerű rendezvényt hoztak össze mindnyájunk örömére.

A találkozó a helyszínen a szervezők és a rendezők számára már szerdán elkezdődött. Korábban lementünk, hogy időre előkészíthessük a programokat, berendezhessük a helyszínt. A nulladik nap (csütörtök) esti szervezői megbeszélésen a már megérkezett Kurgyis Dezső jelenleg Németországban élő volt NDK-s társunk külön megköszöntötte a sikeren munkálkodókat.

Június 5, péntek - a találkozó első napja:

Már reggel 9-kor megérkeztek az első résztvevők. Néhány óra múlva hangos zsibongással telt meg a hotel aulája, örömmel üdvözölték egymást a régi barátok. Idén már szinte mindenki ismer mindenkit - ha máshonnan nem, az ndk.hu weboldalról - nem lehet úgy végigmenni a folyosón, hogy be állítanák meg az embert néhányan.

Délután elkezdődtek az első programok, a korábbi rendezvényekről készült filmeket néztük meg, majd hat órakor a nagyteremben pezsgővel köszöntöttük a megjelenteket.
A finom és bőséges közös vacsora után Bacsa Ferenc ének és gitárművész mutatkozott be, több, mint százan hallgatták szívesen az előadását. Műsora második részében színpadra hívta Balla Imre egykori Hennigsdorfi társunkat, és együtt zenéltek tovább.
A napot hangulatos tábortűz zárta a hotel kertjében, közben eredeti (közvetlenül Németországból hozott) Bockwurstot falatoztunk, amit fakultatívan némi sörrel is le lehetett öblíteni.

Június 6, szombat - a találkozó fő napja:Délelőtt közkívánatra újra fellépett Bacsa Feri és Balla Imre, ezúttal meglepetésként egy direkt nekünk íródott dalt mutattak be. Többször is meghallgattuk, sokan meg is tanulták. (A dal hamarosan innen is meghallgatható/letölthető lesz)
11 órakor Gergely Márta ünnepélyesen megnyitotta a találkozónkat. Ezután Zsebényi József beszélt az egyezményes időszak történeti hátteréről. Szólásra emelkedett a vendéglátó város - Balatonlelle - polgármestere is, néhány mondatban köszöntötte a jelenlévőket, méltatta közösségünket.

Fél 12 körül következett a találkozó egyik fő attrakciója. Idén meghívtuk a magyarországi MZ Motoros Klub tagjait, akik több, mint 30 motorral érkeztek. Az MZ motorok különösen közel állnak a szívünkhöz, sokan vettünk ilyen paripákat a kinti első fizetésünkből. Bár a többség már régóta nem motorozott, néhányan felkéredzkedtek egy-egy körre.
Külön látványosságként a motorosokat egy eredeti NDK rendőr egyenruhába öltözött szervező irányította. A két közösség - az MZ Klub tagjai és mi - kölcsönösen üdvözöltük egymást, ami után a sok ember a motorok köré gyűlt, megcsodálta a régi, de gyönyörűen karbantartott gépeket.

Ebéd után a Nyugdíj Intézet két munkatársa tartott tájékoztatót a minket különösen érdeklő nyugdíj kérdésekről, megválaszolták a felmerülő egyéni problémákat, kérdéseket is.

Folytatódtak a filmvetítések is, másik meghívott vendégünk, Bedő Iván részvételével beszélgettünk a letűnt NDK-s idők társadalmi hátteréről.

Három órakor Kaffee-Kuchen délutánt tartottunk, visszaidázve ezt az ismerős szokást is. A kávé éppen olyan ízű volt, mint ami az emlékeinkben még él.

Barátok közt hamar eltelt a délután. Hat órakor elkezdődött a tombola húzás. A kisorsolt díjakat a résztvevők ajánlották fel, a bevételt a rendezvény költségeinek részbeni finanszírozására használjuk fel.

Vacsora után ismét a nagyteremben jöttünk össze. Eredményt hirdettünk a "Ha én ezt a klubban elmesélem..." pályázatra beérkezett írások között. Az értékelés alapja a pályaművekre a helyszínen kapott szavazatok száma volt. Az írások azóta kikerültek weboldalunkra is: KLIKK. Kisorsoltuk az NDK Kvíz legeredményesebb beküldői között a felajánlott fődíjat is. A kvíz kérdések és a helyes válaszok itt találhatók.
A műsor közben szót kért egy német résztvevő, Jutta Reinhardt is. Meleg szavakkal köszönte meg a honlap létezését és a találkozót, külön kiemelte Gergely Márta és Bedy Ibolya szervezőket és Katona Tibort, az ndk.hu üzemeltetőjét. Szavai után a közönség vastapssal fejezte ki egyetértését.

Ez után kezdődött a másik fő műsorszám, a sokak által várt Retró-Diszkó. Mint a zsenge húszévesek, úgy roptuk a táncot hajnalig, közben a hangulat fokozása érdekében elfogyott illő mennyiségű sörital is. Mindenki mértékkel volt, a büfés mégis elégedetten nyilatkozott a forgalmáról a rendezvény végén.

A nap végén fáradtan, de élményekkel gazdagon kerültünk ágyba.

Június 7, vasárnap - a zárónap:

Erre a napra már nem sok programot terveztünk. Délelőtt a két előadó még zenélt nekünk/velünk egy kicsit, egy másik, rólunk szóló dallal búcsúztatták a találkozót (ez a dal is hamarosan letölthető lesz az oldalról). Ezután bemutatkozott a tucatnyi NDK-s által idén tavasszal alapított NDK-s Magyarok Egyesülete, lehetőség volt tagként is jelentkezni. Ezután Gergely Márta bezárta a találkozót.

Az ilyenkor szokásos cím és telefonszám cserék után, elköszontünk egymástól és a résztvevők hazautaztak.


A találkozót az alábbi összetételű csapat valósította meg:

 • Gergely Márta (KisMárti) - mint a szervezés motorja, a feladatokat koordinálta, a programokat előkészítette,
 • Bedy Ibolya (bibolya) - az előzetes jelentkezéseket, szobafoglalásokat kezelte, a helyszínen az érkezőket fogadta,
 • Kozma Sándor (sam) és neje - a retro kiállítást előkészítette és a helyszínen kezelte,
 • Papp László (PappLaci) és neje - a dekorációs anyagokat előkészítette, a helyszínen a MZ Klub-os vendégeinket fogadta,
 • Szeifert Zoltán (vadjimy) - mint helyszíni műsorvezető,
 • Kassai Miklós (Bicó) - a vetítéseket levezényelte,
 • Katona Tibor (admin) - a webes feladatokat végezte, a percről-percre rovat krónikása volt, az NDK-Kvízt összeállította,
 • Kocsis József (Kutscher) - a csocsó bajnokságot levezényelte,
 • Czibolya Klára (Claríta) és Steurer Ildikó (ildikó) - a helyszínen adminisztrációs feladatokat végeztek, a pólókat osztották,
 • Bakodi Gyöngyi - adminisztratív feladatokat végzett a helyszínen,
 • Hajnes Attila (Blazsej) - médiakapcsolataival a hírünket vitte,
 • Rigó Erik (rigoerik) - a rendezvény biztosítását szervezte meg,

A szervezők köszönetet mondanak azoknak, akik besegítettek a lellei találkozó lebonyolításába. Farkas Erzsinek (Jeli), Dóczy Gittának és Kenesei Lászlónak (Köszörűs) az életképek fordításáért; Szeles Adorjánnak (Zigeuner), mert gondoskodott a tüzifáról; Büki Istvánnak, hogy fogadta az MZ-seket; Cseh Bélának a sok vidám versért; Antal Irénnek, mert segített fogadni a meghívott vendégeket; Bobák házaspárnak, mert segítségünkre voltak a dekorálásában; Kalászi Ilonának és nászasszonyának, Csigó Áginak és a Kurgyis családnak a szivecskék legyártásáért, felragasztásáért. Kurgyis Iréne ötlete volt, hogy mindannyian egy nagy szivecskében legyetek benne, amit a klubszobákban a falon láthattatok, amit nagyon sokan lefényképeztetek és a képgalériába is feltettetek. Külön köszönet Kurgyis Dezsőnek, hogy gondolt ránk is, szervezőkre.
Remélem nem maradt ki senki se a felsorolásból, ha igen, elnézést, nem volt szándékos.
Amint a fentiekből látható, a rendezvény megszervezése igazi csapatmunka volt. Jó volt veletek lenni, jövőre megismételjük.


« vissza a találkozókhoz
« vissza az archívumhoz
This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/