Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2022 április 17, vasárnap | 15. hét | Rudolf, Izidóra
Legyen ez a kezdőlapom ezen a portálon Személyes üzenetek Keresés home » Határsávok ma

Határsávok ma

Szerző: ellenőrzött tag, adatai biztosan valósak Zsolt52 offline Privát üzenet küldése Felhasználó profilja 2022. február 06, vasárnap 15:54
Határsávok ma

NDK-s éveink idején képzeletünket erősen csiklandozta a határsáv kérdése.

Kevesen tudják, hogy ez a néhány km széles csík, 6.800 km hosszan, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig futott. Azt már igen, hogy megléte hermetikusan szigetelte el a két ideológiai rendszert.

Mi általában az NDK É-i tengeri határától számítottuk, bár a határzár valóban a Barents-tengertől kezdődött. Finnország és a SZÚ között indult (Észtország, Lettország, Litvánia K-i határai mentén), majd Lengyelország É-i határán futott. És itt ugrott be a minket jobban érdeklő NSZK-NDK határ.

De a csehszlovákok, a magyarok (260 kilométer volt a magyar–osztrák, míg 360 km a magyar – jugoszláv szakasz), románok, bolgárok határait is érintette, majd utóbbinak déli oldalán befutott a Fekete-tengerbe.

Voltak itt trükkök a határ átlépésre kisrepülő-, léggömb-, alagutak felhasználásával, de még olyan is történt hazánkban, hogy szarvaspatát erősítettek deszkára, majd utóbbit a cipő aljára kötötték. (Megtekinthető az apátistvánfalvai Határőrmúzeumban.)

Mint korábban leírtam, engem személy szerint is vendégül láttak két éjszakára az ilsenburgi határőrség fogdájában, némi félreértésekből kifolyólag. Rögtön két félreértés is adódott. Egyik, hogy félreértették az általam képviselt szabad szellemet, és a helyváltoztatási korlátozásokat rosszul tűrő képességemet. A másik félreértés meg az volt, hogy ezek a kevés intuíciós képességekkel rendelkező altisztek azt hitték, hogy rászorulok a kemény priccses két éjszakás ingyenszállásukra, mert esetleg nem tudom kifizetni a wernigerodei Jugendherberge árait. Viszont ez a sztori már lerágott csont lehet számotokra, így inkább a határsáv jótékony hatásáról írnék néhány sort.

Az a pár km szélességű, néhány évtizedig érintetlen sáv, a hidegháború idején sok ritka növényt, rovart őrzött meg és számos veszélyeztetett faj mentsvárává vált. A határsáv zártságának, illetve a termelést korlátozó előírásoknak (pl. legeltetési tilalom, csak alacsony növésű növények termesztésének engedélyezése) talán ez az egyetlen haszna.

Most új természetvédelmi kezdeményezés, az Európai Zöld Öv (European Green Belt) lépett ezen a vonalon életbe. Célja a vasfüggöny mentén nagyjából természetes állapotában megmaradt növényzet megőrzése, és a különféle populációk közötti génáramlás biztosítása. Vagyis lehetővé váljon a fajok vándorlása egyik élőhelyről a másikra.

Jelenleg kétoldalú szerződések állami feladatként rögzítik a határnyiladék megtisztításának, valamint a határjelek és az azokat körülvevő egy méter sugarú terület megtisztításának kötelezettségét. A határnyiladék átláthatóságát a sűrű aljnövényzet és a bedőlt fák eltávolításával kell biztosítani. A határnyiladék az osztrák határon egy-egy méter, a szlovén határon 2,5-2,5 méter szélességű sáv, amelyet az egymással szomszédos országok a saját területükön kötelesek megtisztítani.

Érdekességként néhány kép nem a vasfüggönyben szereplő határsávok békés felhasználására:

https://morzsafarm.h...-eles-szimboluma/
  Megosztás
Facebook:
Iwiw:
Egyéb:
^ lista ^
A Te véleményed: - érdektelen gyenge közepes jó nagyon jó +
Tetszésindex: nincs szavazat

Nincs hozzászólás.

Nincs jogosultság hozzászólás írásához.

.:: Keresés a blog-post:


This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/