Régi NDK-sok új találkozóhelye
  Belépés:
2022 április 17, vasárnap | 15. hét | Rudolf, Izidóra

Magunkról

Mi ez a weboldal?

Az 1967-1983 között érvényben volt Magyar-NDK államközi szerződés keretében több tízezer akkori magyar fiatal élt és dolgozott évekig a Német Demokratikus Köztársaságban. Több városban, különböző foglalkoztató vállalatoknál dolgoztunk. Ez a weboldal - mint kapcsolatkezelő portál - az egykor kint dolgozottakat szeretné elérni, őket újra közösséggé szervezni, segítséget adni, hogy a rég nem látott egykori barátok, munkatársak újra megtalálják egymást. Egyúttal igyekszünk látogatóinknak a témába vágó szerkesztett tartalmakat is nyújtani.
Az oldal nonprofit jellegű, nem kötődik semmilyen gazdasági tevékenységhez, vagy politikai szervezethez.


Hogyan indultunk?

A weboldal és a közösség újraszervezésének ötlete egy magánkezdeményezésre indult 2007 őszén. Az ötletet Zsebényi József (zsebi) már létező honlapja adta, melyen főleg korabeli dokumentumok, képek vannak.
Katona Tibor (Admin) ötlötte ki és indította el saját fejlesztésű CMS keretrendszerével ezt a webportált a zsebi által felajánlott ndk.hu domain név használatával a hozzá tartozó webtárhelyen. Célja a régi NDK-soknak egy online kapcsolattartási helyet biztosítani, hogy a régi ismerősök, barátok több évtized után újra megtalálhassák egymást és újra egy élő közösség szerveződhessen.
Induláskor a közösség szervezésében nagy segítséget nyújtott Bedy Ibolya (bibolya), az újonnan érkezetteket segítve az eligazodásban és a rendelkezésre álló funkciók használatában. Jelentős munkát végzett még Szimhár István (tori) a weboldal német változatának releváns fordításával. Többen működtek még közre tartalmak beküldésével, vagy megvalósításra váró ötletekkel.
2011-ben új webcímre költöztünk, így jelenleg az ndksmagyarok.eu címen érhető el közösségi honlapunk.


Látogatottság

Oldalaink rövid idő alatt jelentős népszerűségre tettek szert - igazolva egyben, hogy létező igényt elégítenek ki. Az oldal letöltések már az első teljes hónapban 100.000 fölött voltak, 2 hónap után tagjaink már több, mint 1500 korabeli képet osztottak meg. Egy év elteltével regisztrált tagjaink száma meghaladta az 1100 főt, a feltöltött tartalmak száma a 6000-et, 2 év után csak az immár több, mint 2000 regisztrált látogató által feltöltött képek száma meghaladta a 15 ezer darabot.


Eddigi eredményeink

  • Egy éves működés után elmondható, hogy weboldalunk létrehozásával, folyamatos fejlesztésével létrejött a régi NDK-sok közössége, ami immár több, mint ezer főt számlál és dinamikusan bűvül. Ez elsősorban ennek a weboldal működésének köszönhető.
  • 2008 tavaszán emléktúrát szerveztünk Erfurtba, ahol magas szinten is fogadtak minket és egy emlékfát ültettünk. 2010 tavaszára újabb hasonló emléktúrát szerveztünk Bad Dürrenbergbe és Lipcsébe.
  • 2008 szeptemberben találkozót tartottunk a régi NDK-soknak, melyen közel 400-an vettek részt. A következő ilyen 3 napos találkozó 2009-ben Balatonlellén és 2010-ben Balatonföldváron is sikerrel valósultak meg.
  • Az eltelt időben sok kisebb, város szintű találkozó is volt, amik szervezésében nagy segítség volt ennek a közösségnek a léte, az egykori társak könnyű elérhetősége.
  • Számtalan rég elfeledett személyes kapcsolat éledt újra azáltal, hogy újra elérhetjük egymást. Sok új személyes kapcsolat is létrejött olyan régi NDK-sok között, akik körábban nem ismerhették egymást. Olyan újra-találkozásokra is voltak példák, amikor szülő és gyermeke találta meg több évtized után egymást.

Legaktívabb közreműködők

Közösségünk nem jött volna létre és nem működne néhány ember önzetlen munkája nélkül. Közülük a legtöbbet tették a közösségért:

  • Katona Tibor (admin) - a webportál létrehozásával, folyamatos karbantartásával
  • Gergely Márta (kisMárti) - programok, találkozók szervezésével
  • Bedy Ibolya (bibolya) - közösség elindításában végzett tevékenységével

A közreműködők (fentebbeik és mások) áldozatkész munkájukat minden ellenszolgáltatás nélkül, önzetlenül teszik.


További terveink

A jövőben két fő irányban fogunk működni:

  • A portál kapcsolat építő funkcióinak optimatizálásával, bővítésével és szerkesztett tartalmakkal igyekszünk látogatóink, tagjaink igényeit minél jobban kiszolgálni.
  • Támogatjuk a létrejövő közösségek "offline" kezdeményezéseit - találkozók, emléktúrák szerveződnek, amik e kezdeményezés és a létrehozott közösség híján nem jöttek volna létre.

A weboldal üzemeltetőjével itt lehet felvenni a kapcsolatot.
This webpage powered by TP98s CMS system # http://thomas98.hu/cms/